O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
michal123 pisze:Tak, więc za problem z wyświetlaniem mapy odpowiada zmiana firmware z 2.20 na 2.40., w opisie zmian jest taki tekst: "Made improvements to map drawing."
Doskonałe improvements zrobili, nie ma co...
Wydawało mi się, że zmiany w tym nowym firmware są takie udane (o 2 więcej strony na dane, ekran z podsumowaniami okrążeń) - ale niestety musieli też przy okazji swoje spiep@#%; wielka szkoda; bo mnie ten typ wyświetlania mapy bardzo irytuje, ale z drugiej strony zmiany w 2.40 na plus są też istotne
Udało mi się rozgryźć ten problem. Gdy wgramy FW 2.40 - wyświetlanie mapy zmienia się automatycznie na znacznie mniej szczegółowe. Ale gdy zaraz po owym wgraniu dokonamy "twardego" resetu - mapa wraca do starych, dobrych ustawień z FW 2.20; czyli prawdziwie "mistrzowskie" posunięcie inżynierów Garmina, pewnie w ten sposób testują pomysłowość i fantazję swoich użytkowników
Za to znalazłem jeszcze jeden denerwujący bug FW 2.40 - gdy do włączonego urządzenia podłączamy zasilanie zewnętrzne (albo w postaci komputera, albo zasilacza, albo zewnętrznej baterii na trasie) - to automatycznie włącza się podświetlenie 60%. Co gorzej - nawet gdy owe podświetlenie wyłączymy, a później po pewnym czasie zasilanie zewnętrzne odłączymy - to urządzenie znowu automatycznie włącza poziom podświetlenia 60%. Bardzo głupawe rozwiązanie - w słoneczny dzień można się w ten sposób nieźle załatwić, bo nie zawsze zwróci się uwagę, że podświetlenie działa i można sobie całkiem niepotrzebnie znacznie skrócić czas pracy urządzenia. Szukałem możliwości obejścia tego - ale bezskutecznie, nie widziałem żadnych ustawień w tej mierze, pewnie tak wpisali w FW i raczej jest to nie do obejścia. Problem dotyczy tych użytkowników Edge, którzy korzystają z zewnętrznych baterii na trasie (a więc bardzo długie dystanse lub wielodniowa jazda z sakwami bez dostępu do prądu).
ale to podświetlenie zgodnie z ustawienie nie powinno się wyłączyć po pewnym czasie ?
chyba, ze masz ustawione na aby podświetlał na stałe a nie tylko po reakcji
To oczywiście racja, ja mam po prostu ustawione na stałe, bo używam tego tylko nocą. Oczywiście można to zmieniać za każdym razem żeby nie ryzykować większej wpadki z baterią; ale takie rozwiązanie w produkcie za taką kasę - to porażka, tym bardziej że w FW 2.20 tego nie było.
Inna sprawa, którą zaobserwowałem ostatnio przy niskich temperaturach, a którą już podejrzewałem i w lato. Termometr w Edge ewidentnie zaniża temperaturę o około 2 stopnie, przy temperaturach koło 0'C widać to jak na dłoni, bo łatwo ocenić czy jest już mróz, czy nie; termometr który mam w liczniku VDO pokazuje tę temperaturę prawidłowo. W pomieszczeniu ta różnica jest nieco mniejsza, ale na trasie to regularnie 2 stopnie za mało; znowu wpadka której łatwo było uniknąć (skoro różnica jest w miarę stała), wpadka wynikająca z braku rzetelnych testów urządzenia, prawdopodobnie w firmware dali za dużą korektę "w dół" by zniwelować grzanie termometru od urządzenia.
Witajcie!
Użytkuję garmina edge 800 od kilku dni powoli poznaję jego funkcję, jednak teraz nie mogę rozgryźć jak mogę zmienić godzinę? Wyświetla mi 5 godzin do przodu a w ustawieniach można tylko format wybrać... Nie mam już pomysłu jak to zmienić?
Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość
Paulina
Wyjść z nim na spacer. Stanąć gołym niebem, poczekać aż złapie kontakt z kosmosem
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Jeżeli masz stałe przesunięcie czasu to
„powiedz” jemu, w jakiej strefie czasowej jest, bo on nie wie.
Ustaw strefa czasowa Europa Środkowa, czas letni.
Po ustawieniu satelity jednak musi zobaczyć.
@meridian
Właśnie o to chodzi, że nie ma możliwości wyboru strefy czasowej.
@siymia
Podłącz Edge do komputera i sprawdź czy nie ma przypadkiem aktualizacji "Time Zone Map" (tak to chyba się nazywało) dla twojego E800. Może to jest powód, że źle Ci pokazuje czas...
W WebUpdaterze to jest dostępne po wybraniu opcji "Kontynuj, aby sprawdzić dostępność dodatkowych aktualizacji, ..."
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, 22:50 przez miecho, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki Panowie za odpowiedzi zmieniałam strefę czasową w garmin connect, ale to nic nie dawało, satelity widzi, ale godzina wciąż była o parę do przodu
sposób z updaterem zadziałał )) dzięki
mam problem z Edge 800.
Najpierw zaczął mi zanikać czasami kontakt z nadajnikiem pracy serca a jak był to pokazywał tętno rzędu 36-44. Myślałem że w wieku 66 lat złapałem wydolność Armstronga czy Merkxa gdy wygrywali TdFrance. Ale ponieważ jestem realistą więc udałem się do zegarmistrza celem wymiany baterii w nadajniku. Efekt : w niedzielę 4 sierpnia udałem się na przejażdżkę rowerem i odbiornik nie widzi nadajnika / raz tyko minęło 118 i koniec/ W domu próbowałem skonfigurować nadajnik z odbiornikiem i NIC. Dodatkowo zapisał mi trasę z datą 3.07 ale w conex wyświetlił prawidłową 04.08. 2013. Co mam zrobić z tym? POMOŻECIE?
Moje doświadczenia są takie: co rok wymieniam czujnik tętna. Pada dokładnie w taki sposób jak opisałeś. Na gwarancji, nie ma z tym problemu. Oni wiedzą, że te czujniki padają. Zadzwoń na ten ich dziwny numer (znajdziesz gdzieś na stronie), odezwie się ktoś w języku polskim. Mówisz, że padł, a oni od razu i bez problemu zaproponują wymianę. Przesyłka "idzie" około 1,5 tygodnia.
Miałem problem z najnowszą aktualizacją, tą na 2,60. Wgrywam, uruchamiam Edka i... "Unable to applay update". Za trzecim razem dopiero weszła cała. Nie wgrywała się do urządzenia w całości. Zauważyłem to przy trzeciej właśnie próbie. Wgrywanie na urządzenie trwało dłużej niż przy pierwszych dwóch próbach. Nie dostawałem żadnego błędu ze strony Garmina.
Pogadałem z Southampton i poradził mi sympatyczny facet / oni wszyscy są sympatyczni/ abym zresetował urządzenie co też zrobiłem, ponownie sparował kadencję i kupił nową opaskę do tętna bo obecna na 98% padła. Niestety gwarancja skończyła się w styczniu br. Popatrzyłem na alledrogo o jest jakaś nowa HM3. Czy są jakieś opinie o niej? Oczywiście uaktualniłem oprogramowanie do wersji 2.6