Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

O seriach Forerunner, Edge, Approach i Swim, oprogramowaniu Garmin Training Center i SportTracks, serwisie Garmin Connect, a także o innych rozwiązaniach dla biegaczy, cyklistów, narciarzy, wioślarzy oraz uprawiających inne dyscypliny sportowe w których przydatny może być GPS.
michal123
Początkujący

Re: Edge 800 - pierwsze wrażenia i testy.

Post autor: michal123 »

michal123 pisze:Tak, więc za problem z wyświetlaniem mapy odpowiada zmiana firmware z 2.20 na 2.40., w opisie zmian jest taki tekst: "Made improvements to map drawing."
Doskonałe improvements zrobili, nie ma co... :oops:
Wydawało mi się, że zmiany w tym nowym firmware są takie udane (o 2 więcej strony na dane, ekran z podsumowaniami okrążeń) - ale niestety musieli też przy okazji swoje spiep@#%; wielka szkoda; bo mnie ten typ wyświetlania mapy bardzo irytuje, ale z drugiej strony zmiany w 2.40 na plus są też istotne
Udało mi się rozgryźć ten problem. Gdy wgramy FW 2.40 - wyświetlanie mapy zmienia się automatycznie na znacznie mniej szczegółowe. Ale gdy zaraz po owym wgraniu dokonamy "twardego" resetu - mapa wraca do starych, dobrych ustawień z FW 2.20; czyli prawdziwie "mistrzowskie" posunięcie inżynierów Garmina, pewnie w ten sposób testują pomysłowość i fantazję swoich użytkowników :lol:

Za to znalazłem jeszcze jeden denerwujący bug FW 2.40 - gdy do włączonego urządzenia podłączamy zasilanie zewnętrzne (albo w postaci komputera, albo zasilacza, albo zewnętrznej baterii na trasie) - to automatycznie włącza się podświetlenie 60%. Co gorzej - nawet gdy owe podświetlenie wyłączymy, a później po pewnym czasie zasilanie zewnętrzne odłączymy - to urządzenie znowu automatycznie włącza poziom podświetlenia 60%. Bardzo głupawe rozwiązanie - w słoneczny dzień można się w ten sposób nieźle załatwić, bo nie zawsze zwróci się uwagę, że podświetlenie działa i można sobie całkiem niepotrzebnie znacznie skrócić czas pracy urządzenia. Szukałem możliwości obejścia tego - ale bezskutecznie, nie widziałem żadnych ustawień w tej mierze, pewnie tak wpisali w FW i raczej jest to nie do obejścia. Problem dotyczy tych użytkowników Edge, którzy korzystają z zewnętrznych baterii na trasie (a więc bardzo długie dystanse lub wielodniowa jazda z sakwami bez dostępu do prądu).
Slawek_Mat
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Slawek_Mat »

ale to podświetlenie zgodnie z ustawienie nie powinno się wyłączyć po pewnym czasie ?
chyba, ze masz ustawione na aby podświetlał na stałe a nie tylko po reakcji
Pozdrawiam Sławek
michal123
Początkujący

Post autor: michal123 »

To oczywiście racja, ja mam po prostu ustawione na stałe, bo używam tego tylko nocą. Oczywiście można to zmieniać za każdym razem żeby nie ryzykować większej wpadki z baterią; ale takie rozwiązanie w produkcie za taką kasę - to porażka, tym bardziej że w FW 2.20 tego nie było.

Inna sprawa, którą zaobserwowałem ostatnio przy niskich temperaturach, a którą już podejrzewałem i w lato. Termometr w Edge ewidentnie zaniża temperaturę o około 2 stopnie, przy temperaturach koło 0'C widać to jak na dłoni, bo łatwo ocenić czy jest już mróz, czy nie; termometr który mam w liczniku VDO pokazuje tę temperaturę prawidłowo. W pomieszczeniu ta różnica jest nieco mniejsza, ale na trasie to regularnie 2 stopnie za mało; znowu wpadka której łatwo było uniknąć (skoro różnica jest w miarę stała), wpadka wynikająca z braku rzetelnych testów urządzenia, prawdopodobnie w firmware dali za dużą korektę "w dół" by zniwelować grzanie termometru od urządzenia.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 23:28 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Unikajmy proszę pełnego cytowania postów poprzedzających nasz. Cytat usunięty.
TwMax
Początkujący

Post autor: TwMax »

Witajcie
Może ktoś się już z tym spotkał.

Zniknęła mi cała historia wpisów mam tylko 2 ostatnie wpisy. Czy można w jakiś sposób odzyskać z karty wcześniejsze zapisy Activities ?

Pozdrawiam

Krzysztof
siymia
Nowy

Post autor: siymia »

Witajcie!
Użytkuję garmina edge 800 od kilku dni :-) powoli poznaję jego funkcję, jednak teraz nie mogę rozgryźć jak mogę zmienić godzinę? Wyświetla mi 5 godzin do przodu a w ustawieniach można tylko format wybrać... Nie mam już pomysłu jak to zmienić?
Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość :-)
Paulina
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

Wyjść z nim na spacer. Stanąć gołym niebem, poczekać aż złapie kontakt z kosmosem ;-)
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
siymia
Nowy

A to, że kilka razy już był na treningu i łapał satelity to się nie liczy? :)
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, 21:58 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięty cytat. Nie cytujemy w całości postu poprzedzającego.
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

Jeżeli masz stałe przesunięcie czasu to
„powiedz” jemu, w jakiej strefie czasowej jest, bo on nie wie.
Ustaw strefa czasowa Europa Środkowa, czas letni.
Po ustawieniu satelity jednak musi zobaczyć.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

@meridian
Właśnie o to chodzi, że nie ma możliwości wyboru strefy czasowej.

@siymia
Podłącz Edge do komputera i sprawdź czy nie ma przypadkiem aktualizacji "Time Zone Map" (tak to chyba się nazywało) dla twojego E800. Może to jest powód, że źle Ci pokazuje czas...
W WebUpdaterze to jest dostępne po wybraniu opcji "Kontynuj, aby sprawdzić dostępność dodatkowych aktualizacji, ..."
TImeZoneMap.png
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, 22:50 przez miecho, łącznie zmieniany 1 raz.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

@ Miecho
No…rzeczywiście
Edge.JPG
Edge.JPG (29.48 KiB) Przejrzano 8756 razy
Oregon 650 T
siymia
Nowy

Dzięki Panowie za odpowiedzi :-) zmieniałam strefę czasową w garmin connect, ale to nic nie dawało, satelity widzi, ale godzina wciąż była o parę do przodu :(
sposób z updaterem zadziałał :-))) dzięki :D
tadeklodz
Bywalec

Post autor: tadeklodz »

mam problem z Edge 800.
Najpierw zaczął mi zanikać czasami kontakt z nadajnikiem pracy serca a jak był to pokazywał tętno rzędu 36-44. Myślałem że w wieku 66 lat złapałem wydolność Armstronga czy Merkxa gdy wygrywali TdFrance. Ale ponieważ jestem realistą więc udałem się do zegarmistrza celem wymiany baterii w nadajniku. Efekt : w niedzielę 4 sierpnia udałem się na przejażdżkę rowerem i odbiornik nie widzi nadajnika / raz tyko minęło 118 i koniec/ W domu próbowałem skonfigurować nadajnik z odbiornikiem i NIC. Dodatkowo zapisał mi trasę z datą 3.07 ale w conex wyświetlił prawidłową 04.08. 2013. Co mam zrobić z tym? POMOŻECIE?
tadek
nuvi 3790T , nuwi 660 , 60 CSx. GPmapa ,CN 2011, edge 800
MrokJ
Początkujący

Post autor: MrokJ »

Moje doświadczenia są takie: co rok wymieniam czujnik tętna. Pada dokładnie w taki sposób jak opisałeś. Na gwarancji, nie ma z tym problemu. Oni wiedzą, że te czujniki padają. Zadzwoń na ten ich dziwny numer (znajdziesz gdzieś na stronie), odezwie się ktoś w języku polskim. Mówisz, że padł, a oni od razu i bez problemu zaproponują wymianę. Przesyłka "idzie" około 1,5 tygodnia.

Miałem problem z najnowszą aktualizacją, tą na 2,60. Wgrywam, uruchamiam Edka i... "Unable to applay update". Za trzecim razem dopiero weszła cała. Nie wgrywała się do urządzenia w całości. Zauważyłem to przy trzeciej właśnie próbie. Wgrywanie na urządzenie trwało dłużej niż przy pierwszych dwóch próbach. Nie dostawałem żadnego błędu ze strony Garmina.

Pozdrawiam.
kaltam
Bywalec

Post autor: kaltam »

Mam czujnik tętna od ponad 2 lat i działa bez zarzutu a jest używany 3 x w tygodniu (od marca do śniegu). Podobno była jakaś fatalna seria czujników.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
tadeklodz
Bywalec

Post autor: tadeklodz »

Pogadałem z Southampton i poradził mi sympatyczny facet / oni wszyscy są sympatyczni/ abym zresetował urządzenie co też zrobiłem, ponownie sparował kadencję i kupił nową opaskę do tętna bo obecna na 98% padła. Niestety gwarancja skończyła się w styczniu br. Popatrzyłem na alledrogo o jest jakaś nowa HM3. Czy są jakieś opinie o niej? Oczywiście uaktualniłem oprogramowanie do wersji 2.6
tadek
nuvi 3790T , nuwi 660 , 60 CSx. GPmapa ,CN 2011, edge 800
ODPOWIEDZ