O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
A jak wywalić pliki uam.z urządzenia przerobione do Garmina
Rzecz jest taka przerobiłem pliki uam.fotoradarów z Automapy na pliki gpx. Wczytałem je bezpośrednio na kartę SD do c510 ( odrazu wpisały się do ulubionych pod nazwami FOxxxxx i nakładają się na fotoradary.csv załadowane Poiloaderem ) jak te FOxxxx wywalić całkiem z urządzenia
gimly pisze:Właśnie że na karcie pliku nie widzę , skasowałem również Poiloaderem , ale jak wpadły mi do ulubionych to zobacz na mapie pokazuje się ikona
Wpadły? ROFL
Wgrałeś, ale jak jeśli POILoaderem, to skasuj GPI ręcznie lub POILoaderem, jeśli mapsourcem, to ręcznie musisz kasować poszczególne punkty.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/3490(UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
średnikami oddzieliłem tylko kolumny "na pokaz" aby pokazać zawartośc danej komórki w exelu...czy potrzebne sa te wszystkie http? czy wywalić i zostawić tylko współrzędne i nazwę punktu?
robson60rs pisze:średnikami oddzieliłem tylko kolumny "na pokaz" aby pokazać zawartośc danej komórki w exelu...czy potrzebne sa te wszystkie http? czy wywalić i zostawić tylko współrzędne i nazwę punktu?
W GPX http jest częścią pliku i powinien tam być...
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/3490(UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Po załadowaniu Punktów POI do Nuvi 200 wszystko działa prawidłowo, ale jest jedna rzecz, która mi bardzo przeszkadza.
Czy mozna wyłączyc ostrzeżenia dziwiękowe informujące o zbliżaniu się barów resteruacji i hoteli. W praktyce te ostrzeżenia działają tak samo jak ostrzeżenia o radarach, suszarkach i itp. Dla mnie i pewnie dla innych użytkownikó idealnym rozwiązaniem byłoby gdyby o barach, resteuracjach i hotelach działało tylko ostrzeżenie w postaci samej ikonki.
Czy ktoś zna na to sposób. Z góry dziekuje
s z tego co piszesz ladujesz te bary itp tak jak radary - wiec musisz ladowac nie w trybie automatycznym tylko recznym.
wowczas mozesz ustawic czy dla danego typu POI maja sie pojawiac ostrzerzenia i kiedy
sa widoczne ale w trybie mapy i odpowiednim zblizeniu.
a na marginesie - po co ci widziec na mapie ze jedziesz kolo baru?
jezeli szukam np baru to w wyszukiwaniu pokazuje od najblizszego.
waldi103 pisze:Jak wyłacze ostrzeżenia o barach itp to nie widać ich ikon, czyli są niewidoczne
Ale tak samo nie widzisz punktów z mapy. Po prostu NUVI ma to do siebie, że chyba nie wyświetla punktów w trybie nawigacji. A w trybie przeglądania mapy wyświetla je przy bardzo dużym przybliżeniu. Z reguły dopiero przy zoom=80m, a niektóre punkty wręcz przy 50m.
Wyjątkiem od reguły są te punkty, które są istotne podczas nawigacji - czyli właśnie punkty "ostrzegawcze". Wówczas ten "bim bom" jest podparty "zapaleniem" ikonki na ekranie - nawet w trybie nawigacji. Przy czym te punkty ostrzegawcze podczas zwykłego oglądania mapy też pojawiają się dopiero przy zoom=80m.
-----------------------------
A tak prywatnie dodam, że im mniejsza ilość informacji na ekranie tym czytelniejsza mapa i tym szybciej trafia ona do podświadomości kierowcy. Dlatego też w czasach kiedy jeszcze nie jeździłem z NUVIm, ale z pocketem i programami w których było widać POI, to i tak je wyłączałem. Zresztą, knajpę czy stację benzynową zawsze prędzej wypatrzyłem albo przez szybę samochodu: "w realu" albo śledząc znaki drogowe niż na ekranie pocketa
adamus pisze: po co ci widziec na mapie ze jedziesz kolo baru?
jezeli szukam np baru to w wyszukiwaniu pokazuje od najblizszego.