City Navigator Europe 2012.20
Re: City Navigator Europe 2012.20
Dzisiaj w nocy przejechałem trasę Rewal Kielce, wyjechałem na Gryfice w kierunku Wałcza. Do Piły próbowała mnie zepchnąć na jedynie słuszną trasę (wyznaczoną przez Nuvi jeszcze w Rewalu), kazała skręcać w drogi o takim stanie że, bałbym się wjechać transporterem wojskowym - czułem się jakbym znów jechał na Automapie. Od Piły do Łodzi dobrze nawet przy zjechaniu z A2 jeden zjazd wcześniej, w Łodzi jedna próba sprowadzenia na boczną uliczkę i dalej do Kielc dobrze. Po dzisiejszej podróży doszedłem do wniosku, że Navteq zamiast robić mapy dla Polski powinien cerować skarpety - byłby większy pożytek.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie zmienia to faktu, że CNE jest jaki jest. Podobnie jak soft do większości odbiorników nafaszerowany niezliczonymi bugami.slawek9 pisze:Narzekanie mamy we krwi.
A co do mojego narzekania "we krwi". Jestem urodzonym optymistą
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Nie, slawek9. Jesteśmy bardziej ambitni niż myśli i ocenia nas Garmin/Navteq. Nie będę tu próbowal dyskredytować innych nacji ale MY (czyt. Polacy) stawiamy wyraźnie poprzeczki wyżej.slawek9 pisze:Mam propozycję. Wszyscy nie zadowoleni przesiadka na AM. /.../Te wszystkie utyskiwania przypominaja mi wieczne niezadowolenie ze stanu dróg naszych rodaków. A od paru lat wybudowało sie ich wiele i nadal się buduje. Natomiast przyzwyczajenie jest drugą natura człowieka. Narzekanie mamy we krwi. To nasze narodowe szaleństwo. Często wyglada to tak ,że wypada ponarzekać na Garmina. To dobrze wyglada na forum.
Ja nie lubię przyjmować rozwiązań połowicznych. Kładę się spać spokojnie gdy wszystko działa.
Gdyby Navteq reagował na pomoc ze strony userów (zgłoszenia na MapReporter i uwagi w naszych wątkach) tak, jak robił to Imagis (tu pozdrowienia dla Teamu GPMapy), to byłoby inaczej.
Dla mnie nie jest problemem zaprzestanie pisania o słabych stronach Garmina (w zakresie, który potrafię zbadać i udowodnić). Ot, moment i już.
Zamiast przechodzić na AM zróbmy inny test, wyłączmy serwer Garniaka na dwa, trzy miesiące. Pozwólmy wierzyć użytkownikom w wersję i marketing producenta.
Niech Poland.Support rozwiązuje wszystkie problemy.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Zostawmy chociaż dział "Na szlaku"!beetle-m pisze:wyłączmy serwer Garniaka na dwa, trzy miesiące.
Edit
Nie na CNEbeetle-m pisze:A tam nie narzekamy ?
Ostatnio zmieniony 25 lip 2011, 09:01 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
- beetle-m
- Garniak
A tam nie narzekamy ? 
Pozdrawiam, mariuszD
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Tam narzekamy przede wszystkim
Inna sprawa, że wyboru dużego nie mamy. W kategorii odbiornika pleckowego Garminek chociaż w wielu punktach niedopracowany i tak nie ma sobie równych
Inna sprawa, że wyboru dużego nie mamy. W kategorii odbiornika pleckowego Garminek chociaż w wielu punktach niedopracowany i tak nie ma sobie równych
Pozdrawiam Lechu
Ja jednak przesiadłem się na najprostszego Navroad'a (370 Simplo) z AM. Za dużo w CNE było pułapek i niepewności co do poprawności trasy. Nie powiem, brakuje mi prostoty obsługi Garminka, jego fajnego menu i dużych klawiszy, ale do AM da się przyzwyczaić. Trzeba tylko opanować bogactwo konfiguracyjne w którym można się na początku zgubić. Ale za to w sprzęcie porównywalnym z Nuvi 200 mam asystenta pasa, alerty prędkości, Traffic i inne pomniejsze udogodnienia. A przede wszystkim aktualną siatkę dróg z dobrą kategoryzacją i bazę adresową. Żal mi Nuvika, ale mapowo CNE i AM to przepaść na korzyść AM.
nuvi 42LM + CN EE + UMP
@beetle-m
Nie wiń Garmina za Navteq który należy do Nokii. Oczywiście, że nie jest bez winy Garmin ale to Nokia dysponuje serwisem map.
Nie wiń Garmina za Navteq który należy do Nokii. Oczywiście, że nie jest bez winy Garmin ale to Nokia dysponuje serwisem map.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
-
Zachu
- Radny
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Co nowe wydanie mapy to po dwóch stronach zaczynają się gadki co źle i co lepsze. Po co?
Witam.Wczoraj w nocy wróciłem ze Słowacji.Przejechałem prawie 2500 km i nie miałem żadnej wpadki z nuvim ani z mapą 2012.2.Jak czytam wasze posty to się okazuje że w mapie są prawie same błędy.Amuszę wam powiedzieć że po Słowacji jeżdziłem nie tylko głównymi drogami, ale także po wioskach(liptowskie sliace oraz podobne) i powtarzam ŻADNEJ WPADKI-tak że ta mapa ma i plusy nie tylko minusy.Z Warszawy do Chyżnego wszystkie punkty POI były na swoim miejscu,nawet parking przed krakowem znalazłem przy drodze.Tak więc panowie głowy do góry,nie jest tak żle mogło być gorzej

Pozdrawiam Wojtek NUVI 1490T CNE NT 2012.20+UMP-pcPL
- beetle-m
- Garniak
Wow.wojter pisze:nawet parking przed krakowem znalazłem przy drodze
Ależ wojter. Ja też nie mam zastrzeżeń do trasy Tychy-Warszawa (praktycznie "prosta krecha" do pokonania).
Poniżej, dla przypomnienia, mała próbka dotycząca czasu oczekiwania na wprowadzenie zmian. Dla niektórych z nich Navteq otrzymał nawet ślady z nuvi. Uważam, że mam powody i podstawy do rozczarowania. Diabeł tkwi w szczegółach: zamknięte zjazdy pomiędzy pasami ruchu przez które nuvi nadal kalkuluje trasy (DK1 Czechowice), aktywne dla GPS'ów drogi od 30 lat zamknięte dla ruchu samochodów. To nie tylko poprawność danych dla dróg głównych wpływa na ogólną ocenę lecz niejednokrotnie drobiazgi, które w ilościach masowych są ignorowane przez Navteq.
Wierz mi, są miejsca, na które JESZCZE nie natrafiłeś. Ja kilkadziesiąt z nich w moim regionie znam, bo tu żyję od ponad 40 lat.
Skoro Navteq dostaje "prezenty od żuczków" w postaci precyzyjnych zgłoszeń to powinien działać sprawniej.
Pozdrawiam, mariuszD
Zgadzam się z tobą bo mnie w Warszawie już pare razy wpuscił w maliny.Przeważnie żle są zaznaczane ulice jednokierunkowe
Pozdrawiam Wojtek NUVI 1490T CNE NT 2012.20+UMP-pcPL
Obwodnica Śremu jest już uaktualniona - cała - proszę zwrócic uwagę, że stary numer drogi ma teraz nowa 434. Wydaje mi się, że trochę za dużo jest narzekania, dotychczas jezdziłem na Nuvi 760 z nuMaps Lifetime,dałem je synowi i jest zadowolony, ja nabyłem Nuvi 2360, zrobiłem w lipcu Czehy, Austria, Słowenia, Chorwacja i powrót-ponad 3000 km, jeszcze na 2012.10 ( wgrałem już aktualizację 2012.20) i nawigacja oraz mapa sprawdziła się idealnie. Nowe 2360 działa szybciej, nie zawiesza sie, komendy do zmiany podaje w odpowiednim miejscu, bardzo ładnie działa asystent pasa ruchu - faktycznie pomaga, wpisałem - najszybsza - i prowadziła idealnie - po dobrych drogach - także w Czechach. Proszę nie traktowac postu jako reklamy ale uważam, że jest to udane urządzenie i mapa również się sprawdza.
pozdrawiam - jerzy26
pozdrawiam - jerzy26
Ciesze sie, ze to zestawienie funkcjonuje (porównanie (opublikowane na GpsPasSion Forum) dla plików pobieranych dla nuvi 3790T). Moze pokusilby sie ktos o podobne dla innych serii nuvi, np. 14xx. Wiem, ze nie ma 3d lub trafficTrends, ale duzy klopot sprawia ludziom JCV. Mam teraz problem, bo niektorzy Garniacy i inni na innych forach, po aktualizacji maja D3084020A, a inni D2504050A do nuvi 1490.beetle-m pisze:Zestawienie dla nuvi 3790 po wgranym pełnym zestawie CNE 2012.20:
Pozdrawiam, Zbyszek
nüvi 3790T // nüvi 3590LMT
nüvi 3790T // nüvi 3590LMT
-
Dariusz Młyński
- Bywalec
Ale nadal CNE to agroturystyka. Może w wersji 2012.20 trochę mniejsza.
Przykład.
Jestem na urlopie pod Kazimierzem Dolnym.
Na kwaterę jechałem przez most w Annopolu z GP 2010.30
Drogi marnej jakości ale widać, że jakieś głowniejsze -
jeździły po nich jakieś samochody.
W miedzyczasie wgrałem CNE 2012.20 i jechaełm również od
przez most w Annopolu do Kazimierza. Ale jak mnie przeciagnęła. Takimi
dróżkami to dawno nie jechałem. Fakt - wszystkie asfaltowe
ale zaliczyłem wszystkie wioski łacznie z Wilkowem.
Ciemno, lało cały czas zastanawiałem się kiedy skończy się asfat
A po drodze nie było widac żadnego samochodu - może to i
dobrze bo byłby problem z mijaniem się.
Przykład.
Jestem na urlopie pod Kazimierzem Dolnym.
Na kwaterę jechałem przez most w Annopolu z GP 2010.30
Drogi marnej jakości ale widać, że jakieś głowniejsze -
jeździły po nich jakieś samochody.
W miedzyczasie wgrałem CNE 2012.20 i jechaełm również od
przez most w Annopolu do Kazimierza. Ale jak mnie przeciagnęła. Takimi
dróżkami to dawno nie jechałem. Fakt - wszystkie asfaltowe
ale zaliczyłem wszystkie wioski łacznie z Wilkowem.
Ciemno, lało cały czas zastanawiałem się kiedy skończy się asfat
A po drodze nie było widac żadnego samochodu - może to i
dobrze bo byłby problem z mijaniem się.