EU Topo (Azymut) - Instalacja mapy w MapSource

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Re: PL Topo 2013.30

Post autor: Ajger »

Wojtek Szydlowski pisze:Inna rzecz, że w odbiornikach z dużą ilością pamięci własnej, można pół mapy wrzucić do odbiornika a pół na kartę, tylko wtedy licencja powie "nie!" :)
A jesteś pewien, że masz rację? Mam mapy odblokowane na ID odbiornika, a umieszczone na karcie i działają. W drugą stronę nie mam jak sprawdzić, ale myślę, że to nie ma znaczenia. Odbiornik szuka kodu tu i tu. Jak znajdzie, to OK, a jak nie, to krzyczy, że nie może odblokować map. Może się mylę, ale chyba tak to działa.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Wojtek Szydlowski
Bywalec

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Sprawdzę, chociaż na logikę wydaje mi się, że UNL jest wygenerowany do numeru seryjnego karty.
Skąd niby producent dając mi kartę miałby wiedzieć, gdzie ją - za przeproszeniem - wsadzę :)
Kierując się tym, co mówisz, mógłbym swobodnie swobodnie skopiować plik z karty na odbiornik i powinno działać -a tak nie jest.
Trzeba przetestować.
GPSMap67 + Forerunner 965 + Edge 1030 Plus
Awatar użytkownika
LenoX
Początkujący

Post autor: LenoX »

Sądząc po dotychczasowych wypowiedziach na forum, kluczowe obecnie kwestie to routing i wielkość karty.
Moim skromnym zdaniem warto tez dać możliwość "wczytywania" map do Basecamp.
Nawet bez opcji routingu można dosc łatwo wyznaczyć trasę w komputerze. W moim przypadku mogę klikać i 5-15 min aby ostawić z 50 waipointów.

Ogólnie mapa EU TOPO to strzał w dziesiątkę i wynik przemyślanego kompromisu. Widzę więcej szczegółów w porównaniu do "Recreartional".
Dokładne mapy miast pozwalają namierzyć hotel, market.

-----
Dziękuje twórcą i pomysłodawcą. Łezka się w oku zakręciła jak wyszukałem ścieżkę w parku w Nevers, gdzie Francuz o nie europejskich rysach nagabywał mnie na 2 EURO. Oczywiście nic nie dostał i odpuścił jak mu powiedziałem, że jestem z Polski i jestem biedny. Z Garminem w ręku następnym razem mogę być niewiarygodny.
Garmin etrex 30; Goclever GC-5066/ PL_Topo 2014.20;/Windows: BaseCamp; OKMap; Oziexplorer/ Fedora 22: Gimp / Android:Locus
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

LenoX pisze:Moim skromnym zdaniem warto tez dać możliwość "wczytywania" map do Basecamp.
Tu masz instrukcję :arrow: http://garminwpolsce.pl/porady/#komputer
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
LenoX
Początkujący

Post autor: LenoX »

Dzięki za przypomnienie.
Chodzi mi raczej o to że PL TOPO bez problemu wczytuje się do Basecampa, a EU Topo nie wczytuje się.
Zwykły uzytkowanik komputera che po prostu podłączyć Garmina do komputera, wczytać mapę do Basecampa i wyklikać co potrzeba.

Ja sobię poradziłem...
Garmin etrex 30; Goclever GC-5066/ PL_Topo 2014.20;/Windows: BaseCamp; OKMap; Oziexplorer/ Fedora 22: Gimp / Android:Locus
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Wojtek Szydlowski pisze:Sprawdzę, chociaż na logikę wydaje mi się, że UNL jest wygenerowany do numeru seryjnego karty.
Skąd niby producent dając mi kartę miałby wiedzieć, gdzie ją - za przeproszeniem - wsadzę :)
Kierując się tym, co mówisz, mógłbym swobodnie swobodnie skopiować plik z karty na odbiornik i powinno działać -a tak nie jest.
Trzeba przetestować.
Z moich niegdysiejszych doświadczeń wynika, że nie ma znaczenia, gdzie skopiujemy mapę i plik UNL. Ważne, żeby zgrały się te trzy elementy. Plik UNL musi pasować do mapy i ID karty lub odbiornika.
Więc jeśli mapę masz odblokowaną na ID karty, a sama mapa i plik UNL, znajdują się w odbiorniku, to karta, choćby pusta, musi się znajdować w slocie odbiornika.
Jak widać, ma znaczenie, gdzie ją sobie wsadzisz. :D
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Będę musiał to sprawdzić. W chwili obecnej mam UNL na ID odbiornika, więc nie wiem jak to będzie z UNL na ID karty. Dodam też, że UNL plus PL_Topo mam w odbiorniku, EU_Topo na karcie. Działa.

@Lennox. Nie mam BaseCampa, ale wyżej opisałem jak zainstalować mapę EU w MapSource. Sądzę, że skoro MS ją widzi BC zobaczy również.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

u mnie mapsource ogarnia mapę EU_Topo do poziomu szczegółów 50 km.Powyżej to czysta plama.Czy coś sknociłem?Jak nie to jak wstępnie planować?
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

JacekN pisze:Powyżej to czysta plama.Czy coś sknociłem?Jak nie to jak wstępnie planować?
Odczytaj mapę z pliku .Img w Base Camp z karty w odbiorniku lub czytniku, nie będziesz miał efektu „czystej plamy”.
Oregon 650 T
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

No niestety,zawsze jak planuję jakiś wyjazd to przeglądam mapy w Mapsource wybieram najlepsze mapy danego regionu i ładuję zestaw map do odbiornika.W odwrotnej kolejności jest to nie wygodne.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

@JacekN. Mapa nie obejmuje tak wysokich zoomów, więc nie jest widoczna, ani w PC ani w odbiorniku, a tzw. "poglądówka" (której rolę w odbiorniku spełnia mapa bazowa), generowana przez GmapToola zawsze jest pusta stąd efekt jaki widzisz jest prawidłowy - ostatni widoczny zoom. Ze względu na to, że mapa nie jest routowalna, czyli przeznaczona jest głównie dla aktywnej turystyki (rower/piechur), powinno wystarczyć.
JacekN pisze:Jak nie to jak wstępnie planować?
W MapSource? Skorzystaj z CNE :D

Mapa EU - podobnie jak PL_Topo - jest mapą "do odbiornika", a instalacja via GmapTool jest tylko protezą dla tych, którzy koniecznie chcą zobaczyć mapę w MS. Trudno zatem oczekiwać od tego 100% funkcjonalności. Mogę tylko dodać, że jeżeli najdzie mnie vena, to być może przygotuję poglądówkę obejmującą np. największe miasta Europy, tak by łatwiej było się po tej mapie poruszać przy większych zoomach.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

EU Topo (Azymut) - Instalacja mapy w MapSource

OK. Tak "na szybko" zrobiłem poglądówkę wykorzystując Mapę Bazową Garmina. W efekcie mapa jest nieco oszukana (widać np. Polskę), ale sądzę że zda swój egzamin - przy zoomach rzędu 100-200 km można łatwo "wstrzelić się" w odpowiedni region. Wystarczy tylko w folderze instalacyjnym podmienić rozzipowany plik z mapą poglądową :D
Zalacznik1.jpg

Załączniki
mapset.7z
(283.79 KiB) Pobrany 476 razy
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

W nawiązaniu do problemu poruszonego przez Jacka:
JacekN pisze:Traci się tylko opcje wyszukiwania i to jest problem.
i mojej odpowiedzi w tej materii:
GPS Maniak pisze:To nie jest problem, bo mapa w wersji jaką ściągasz (EU_CS/EU_WNE) też tego wyszukiwania nie ma.
Krótko mówiąc osoby kupujące PL_Topo otrzymują dodatek w postaci takiego wyraźnie lepszego "Recrationala", w którym wydaje mi się (piszę z pamięci, być może się mylę) też wyszukiwanie nie działa.
Z tą wyszukiwarką map kompilownych w oparciu o narzędzia OSM jest zresztą pewien problem. Następuje kolizja plików indeksowych i najczęściej nie można wówczas użyć wyszukwiania miejscowości na innych mapach. Miałem taki przypadek. Szukałem jakiejś dziury w Polsce (nie ma jej na OSM) i pomimo że jest na PL_Topo odbiornik uparcie dawał: Brak wyników". Nie wiedziałem w czym rzecz. A to była konsekwencja wgrania mapy Polski z http://freizeitkarte-osm.de/de/index.html

Pierwsze wersje EU_Topo (Azymut) - z indeksacją dawały - ten sam efekt. W konsekwencji z indeksacji zrezygnowaliśmy, bo uznaliśmy że priorytetem jest pełna funkcjonalność PL_Topo. Tak więc na mapie EU działa wyszukiwanie ale tylko na zasadzie przeszukiwania przez odbiornik mapy w pobliżu kursora.
chciałem poinformować, że nieustające poszukiwania rozwiązania problemu prowadzone przez popeja doprowadziły jak się wydaje do celu i kolejna edycja mapy EU będzie zawierała pliki indeksacyjne nie kolidujące z PL_Topo, dzięki czemu będzie możliwe wyszukiwanie na mapie EU (w odbiorniku) zarówno adresów jak też miejscowości (wg liter).

W takiej sytuacji faktycznie - tak jak wspomniał cytowany przeze mnie Jacek - po instalacji mapy w MapSource i wysłaniu do odbiornika jej fragmentu utracimy tę dodatkową funkcjonalność.
Pozdrawiam Lechu

Jml
Początkujący

Re: EU Topo (Azymut) - Instalacja mapy w MapSource

Post autor: Jml »

Witam,
czy można jakoś poprawić wyświetlanie EU Topo na komputerze?

ps. Żeby nie było, że marudzę, ta mapa to bardzo miły dodatek do PL Topo!
Załączniki
EU Topo
EU Topo
OpenMTBmap
OpenMTBmap
Ostatnio zmieniony 18 gru 2013, 01:30 przez Jml, łącznie zmieniany 1 raz.
Artur
Moderator
Kontakt:

Re: EU Topo (Azymut) - Instalacja mapy w MapSource

Post autor: Artur »

Jml pisze:czy można jakoś poprawić wyświetlanie EU Topo na komputerze?
Chodzi Ci o spłaszczenie?
Ctrl+Alt+A i 50? stopni (nie jestem pewien bo nie mam mapy).
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
ODPOWIEDZ