A jesteś pewien, że masz rację? Mam mapy odblokowane na ID odbiornika, a umieszczone na karcie i działają. W drugą stronę nie mam jak sprawdzić, ale myślę, że to nie ma znaczenia. Odbiornik szuka kodu tu i tu. Jak znajdzie, to OK, a jak nie, to krzyczy, że nie może odblokować map. Może się mylę, ale chyba tak to działa.Wojtek Szydlowski pisze:Inna rzecz, że w odbiornikach z dużą ilością pamięci własnej, można pół mapy wrzucić do odbiornika a pół na kartę, tylko wtedy licencja powie "nie!"
EU Topo (Azymut) - Instalacja mapy w MapSource
Re: PL Topo 2013.30
-
- Bywalec
Sprawdzę, chociaż na logikę wydaje mi się, że UNL jest wygenerowany do numeru seryjnego karty.
Skąd niby producent dając mi kartę miałby wiedzieć, gdzie ją - za przeproszeniem - wsadzę
Kierując się tym, co mówisz, mógłbym swobodnie swobodnie skopiować plik z karty na odbiornik i powinno działać -a tak nie jest.
Trzeba przetestować.
Skąd niby producent dając mi kartę miałby wiedzieć, gdzie ją - za przeproszeniem - wsadzę

Kierując się tym, co mówisz, mógłbym swobodnie swobodnie skopiować plik z karty na odbiornik i powinno działać -a tak nie jest.
Trzeba przetestować.
GPSMap67 + Forerunner 965 + Edge 1030 Plus
Moim skromnym zdaniem warto tez dać możliwość "wczytywania" map do Basecamp.Sądząc po dotychczasowych wypowiedziach na forum, kluczowe obecnie kwestie to routing i wielkość karty.
Nawet bez opcji routingu można dosc łatwo wyznaczyć trasę w komputerze. W moim przypadku mogę klikać i 5-15 min aby ostawić z 50 waipointów.
Ogólnie mapa EU TOPO to strzał w dziesiątkę i wynik przemyślanego kompromisu. Widzę więcej szczegółów w porównaniu do "Recreartional".
Dokładne mapy miast pozwalają namierzyć hotel, market.
-----
Dziękuje twórcą i pomysłodawcą. Łezka się w oku zakręciła jak wyszukałem ścieżkę w parku w Nevers, gdzie Francuz o nie europejskich rysach nagabywał mnie na 2 EURO. Oczywiście nic nie dostał i odpuścił jak mu powiedziałem, że jestem z Polski i jestem biedny. Z Garminem w ręku następnym razem mogę być niewiarygodny.
Garmin etrex 30; Goclever GC-5066/ PL_Topo 2014.20;/Windows: BaseCamp; OKMap; Oziexplorer/ Fedora 22: Gimp / Android:Locus
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Tu masz instrukcjęLenoX pisze:Moim skromnym zdaniem warto tez dać możliwość "wczytywania" map do Basecamp.

Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Dzięki za przypomnienie.
Chodzi mi raczej o to że PL TOPO bez problemu wczytuje się do Basecampa, a EU Topo nie wczytuje się.
Zwykły uzytkowanik komputera che po prostu podłączyć Garmina do komputera, wczytać mapę do Basecampa i wyklikać co potrzeba.
Ja sobię poradziłem...
Chodzi mi raczej o to że PL TOPO bez problemu wczytuje się do Basecampa, a EU Topo nie wczytuje się.
Zwykły uzytkowanik komputera che po prostu podłączyć Garmina do komputera, wczytać mapę do Basecampa i wyklikać co potrzeba.
Ja sobię poradziłem...
Garmin etrex 30; Goclever GC-5066/ PL_Topo 2014.20;/Windows: BaseCamp; OKMap; Oziexplorer/ Fedora 22: Gimp / Android:Locus
Z moich niegdysiejszych doświadczeń wynika, że nie ma znaczenia, gdzie skopiujemy mapę i plik UNL. Ważne, żeby zgrały się te trzy elementy. Plik UNL musi pasować do mapy i ID karty lub odbiornika.Wojtek Szydlowski pisze:Sprawdzę, chociaż na logikę wydaje mi się, że UNL jest wygenerowany do numeru seryjnego karty.
Trzeba przetestować.
Więc jeśli mapę masz odblokowaną na ID karty, a sama mapa i plik UNL, znajdują się w odbiorniku, to karta, choćby pusta, musi się znajdować w slocie odbiornika.
Jak widać, ma znaczenie, gdzie ją sobie wsadzisz.

Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Będę musiał to sprawdzić. W chwili obecnej mam UNL na ID odbiornika, więc nie wiem jak to będzie z UNL na ID karty. Dodam też, że UNL plus PL_Topo mam w odbiorniku, EU_Topo na karcie. Działa.
@Lennox. Nie mam BaseCampa, ale wyżej opisałem jak zainstalować mapę EU w MapSource. Sądzę, że skoro MS ją widzi BC zobaczy również.
@Lennox. Nie mam BaseCampa, ale wyżej opisałem jak zainstalować mapę EU w MapSource. Sądzę, że skoro MS ją widzi BC zobaczy również.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
u mnie mapsource ogarnia mapę EU_Topo do poziomu szczegółów 50 km.Powyżej to czysta plama.Czy coś sknociłem?Jak nie to jak wstępnie planować?
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Odczytaj mapę z pliku .Img w Base Camp z karty w odbiorniku lub czytniku, nie będziesz miał efektu „czystej plamy”.JacekN pisze:Powyżej to czysta plama.Czy coś sknociłem?Jak nie to jak wstępnie planować?
Oregon 650 T
No niestety,zawsze jak planuję jakiś wyjazd to przeglądam mapy w Mapsource wybieram najlepsze mapy danego regionu i ładuję zestaw map do odbiornika.W odwrotnej kolejności jest to nie wygodne.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
@JacekN. Mapa nie obejmuje tak wysokich zoomów, więc nie jest widoczna, ani w PC ani w odbiorniku, a tzw. "poglądówka" (której rolę w odbiorniku spełnia mapa bazowa), generowana przez GmapToola zawsze jest pusta stąd efekt jaki widzisz jest prawidłowy - ostatni widoczny zoom. Ze względu na to, że mapa nie jest routowalna, czyli przeznaczona jest głównie dla aktywnej turystyki (rower/piechur), powinno wystarczyć.
Mapa EU - podobnie jak PL_Topo - jest mapą "do odbiornika", a instalacja via GmapTool jest tylko protezą dla tych, którzy koniecznie chcą zobaczyć mapę w MS. Trudno zatem oczekiwać od tego 100% funkcjonalności. Mogę tylko dodać, że jeżeli najdzie mnie vena, to być może przygotuję poglądówkę obejmującą np. największe miasta Europy, tak by łatwiej było się po tej mapie poruszać przy większych zoomach.
W MapSource? Skorzystaj z CNEJacekN pisze:Jak nie to jak wstępnie planować?

Mapa EU - podobnie jak PL_Topo - jest mapą "do odbiornika", a instalacja via GmapTool jest tylko protezą dla tych, którzy koniecznie chcą zobaczyć mapę w MS. Trudno zatem oczekiwać od tego 100% funkcjonalności. Mogę tylko dodać, że jeżeli najdzie mnie vena, to być może przygotuję poglądówkę obejmującą np. największe miasta Europy, tak by łatwiej było się po tej mapie poruszać przy większych zoomach.
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
EU Topo (Azymut) - Instalacja mapy w MapSource
OK. Tak "na szybko" zrobiłem poglądówkę wykorzystując Mapę Bazową Garmina. W efekcie mapa jest nieco oszukana (widać np. Polskę), ale sądzę że zda swój egzamin - przy zoomach rzędu 100-200 km można łatwo "wstrzelić się" w odpowiedni region. Wystarczy tylko w folderze instalacyjnym podmienić rozzipowany plik z mapą poglądową 

- Załączniki
-
- mapset.7z
- (283.79 KiB) Pobrany 476 razy
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
W nawiązaniu do problemu poruszonego przez Jacka:
W takiej sytuacji faktycznie - tak jak wspomniał cytowany przeze mnie Jacek - po instalacji mapy w MapSource i wysłaniu do odbiornika jej fragmentu utracimy tę dodatkową funkcjonalność.
i mojej odpowiedzi w tej materii:JacekN pisze:Traci się tylko opcje wyszukiwania i to jest problem.
chciałem poinformować, że nieustające poszukiwania rozwiązania problemu prowadzone przez popeja doprowadziły jak się wydaje do celu i kolejna edycja mapy EU będzie zawierała pliki indeksacyjne nie kolidujące z PL_Topo, dzięki czemu będzie możliwe wyszukiwanie na mapie EU (w odbiorniku) zarówno adresów jak też miejscowości (wg liter).GPS Maniak pisze:To nie jest problem, bo mapa w wersji jaką ściągasz (EU_CS/EU_WNE) też tego wyszukiwania nie ma.
Krótko mówiąc osoby kupujące PL_Topo otrzymują dodatek w postaci takiego wyraźnie lepszego "Recrationala", w którym wydaje mi się (piszę z pamięci, być może się mylę) też wyszukiwanie nie działa.
Z tą wyszukiwarką map kompilownych w oparciu o narzędzia OSM jest zresztą pewien problem. Następuje kolizja plików indeksowych i najczęściej nie można wówczas użyć wyszukwiania miejscowości na innych mapach. Miałem taki przypadek. Szukałem jakiejś dziury w Polsce (nie ma jej na OSM) i pomimo że jest na PL_Topo odbiornik uparcie dawał: Brak wyników". Nie wiedziałem w czym rzecz. A to była konsekwencja wgrania mapy Polski z http://freizeitkarte-osm.de/de/index.html
Pierwsze wersje EU_Topo (Azymut) - z indeksacją dawały - ten sam efekt. W konsekwencji z indeksacji zrezygnowaliśmy, bo uznaliśmy że priorytetem jest pełna funkcjonalność PL_Topo. Tak więc na mapie EU działa wyszukiwanie ale tylko na zasadzie przeszukiwania przez odbiornik mapy w pobliżu kursora.
W takiej sytuacji faktycznie - tak jak wspomniał cytowany przeze mnie Jacek - po instalacji mapy w MapSource i wysłaniu do odbiornika jej fragmentu utracimy tę dodatkową funkcjonalność.
Pozdrawiam Lechu
Re: EU Topo (Azymut) - Instalacja mapy w MapSource
Witam,
czy można jakoś poprawić wyświetlanie EU Topo na komputerze?
ps. Żeby nie było, że marudzę, ta mapa to bardzo miły dodatek do PL Topo!
czy można jakoś poprawić wyświetlanie EU Topo na komputerze?
ps. Żeby nie było, że marudzę, ta mapa to bardzo miły dodatek do PL Topo!
Ostatnio zmieniony 18 gru 2013, 01:30 przez Jml, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: EU Topo (Azymut) - Instalacja mapy w MapSource
Chodzi Ci o spłaszczenie?Jml pisze:czy można jakoś poprawić wyświetlanie EU Topo na komputerze?
Ctrl+Alt+A i 50? stopni (nie jestem pewien bo nie mam mapy).
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela