O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Próbuję wejść w stopnie zoomu i w momencie kiedy wcisnę ENTER wyłącza mi garmina szybciej niż pomyślę. Dzieje się to przy FW; 3.20, 3.40. Wiem że wcześniej działało, bo kombinowałem z ustawieniami. Ramka niżej czy wyżej nie stanowi problemu. Ktoś się z tym spotkał w innych odbiornikach? ( ustawienia stosowałem rózne)
Nadal mimo poprawienia języka we wszelkich ramkach zdarza się przy kasowaniu komputera i trasy że wciąż wyświetla się prędkość maksymalna i inne parametry
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
TolBoy pisze:Drugi problem mam jeden piksel spalony na wyświetlaczu, serwis udziela naprawy dopiero przy trzech pikselach, jak wypalić pozostałe dwa piksele ?
Wypalisz i wtedy serwis Ci wymieni GPS na taki z dwoma pikselami martwymi
Mam pytanie włożyłem 2 akumulatorki do GPSa , podpiąłem ładowanie z ładowarki przez USB i nie widzę po kilku godzinach że się naładowały akumulatorki , czy aby ładować bez wyciągania akumulatorków do ładowania przez zewnętrzną ładowarkę , to muszę kupić oryginalny Garminowski akumulator , bo on jest trochę drogi ?
Jeżeli jest to podobne rozwiązanie jak w Oregonie, to w komorze baterii powinien być taki guziczek między bateriami. Gdy jest naciśnięty (co ma miejsce w przypadku firmowego zestawu) odbiornik ładuje przez USB. W przeciwnym przypadku nie ma ładowania. Ludziska radzą sobie w ten sposób, że blokują ten guziczek paskiem plastiku włożonym pod akumulatorki.
Mam taki problem z mapami przypisanymi do poszczególnych profili .np na profilu Bieszczady zaznaczyłem mapę GPS_Walker_mini_2012_07 .
a na profilu rekreacyjnym zaznaczyłem mapę Topo Poland 2011.
Po przełączeniu z profilu rekreacyjnego na Bieszczady automatycznie pojawia się mapa Topo Poland 2011 której naie wybierałem do tego profilu.Inne mapy się nie uaktywniają .
Miał może ktoś z takim zjawiskiem do czynienia i jak temu zaradzić.
GPS Maniak pisze:Jeżeli jest to podobne rozwiązanie jak w Oregonie, to w komorze baterii powinien być taki guziczek między bateriami. Gdy jest naciśnięty (co ma miejsce w przypadku firmowego zestawu) odbiornik ładuje przez USB. W przeciwnym przypadku nie ma ładowania. Ludziska radzą sobie w ten sposób, że blokują ten guziczek paskiem plastiku włożonym pod akumulatorki.
W GpsMap64st też tak jest. Zauważyłem że jak przycisk ładowania jest naciśnięty to w menu "Konfiguracja" , "System" znika pole "Typ baterii AA" (tryb wyboru baterii jest wyłączony). Wniosek jest taki że przy załączonym przycisku nie tylko obwód elektryczny ładowania jest zamykany ale też informowany jest system o włożeniu oryginalnej baterii Garmina.
GPSmap 64st, czasami GPSMAP 78s, poprzednio GPSMap 60Csx i GPS 60.
Windows XP; MapSource 6.16.3; MapSource 6.16.1 Garniak Edition; BaseCamp 4.2.5
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum,
na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem tu nowy i jeszcze raz z wszystkimi się przywitać.
Nie byłem do końca pewny czy w dobrym dziale piszę swoje zapytanie, lecz wydaje mi się, że tak, tym bardziej, iż dotyczy ono gpsmap-a 64.
Mianowicie zastanawiam sie jak to jest z tym softem, a dokładniej z jego stabilnośćą. Czesto czytałam że ten odbiornik ma z tym problemy i lepiej wybrac dajmy na to 62s. A może Garmin już coś poprawił w tym temacie i można śmiało brać 64 ? Niby cena ta sama co 62, ale ten glonass wydaje sie być dodatkowym atutem i kilka innych dupereli. Choć za stabilność wolałbym z nich zrezygnować.
Zatem drodzy bracia forumowi doradźcie mi co począć w tej nie zręcznej sytuacji.
Pozdrawiam Wezyr i z góry dzięki za wsparcie
Z każdym softem garmina jest podobnie...dobre zaczyna się w okolicy 4.60 a 64 na tą chwilę ma 3.90.
Pod tym względem 62s może służyć za wzór niezawodności (6.10) I wielu moich kolegów nie miało z nimi żadnych problemów w ciągu kilku lat, pomijam wersję "c" bo tu gorzej. Ale zdaje się że linia 62 nie będzie rozwijana a 64 będzie obowiązującym ręczniakiem, co znaczy że kiedyś się doczekamy stabilności. Natomiast nie wiem czy to moje subiektywne wrażenie...ale bawiłem się tymi samymi mapami (jnx) na swojej 64 st i 62s i odnoszę wrażenie że 64 jest zauważalnie szybsza. Ktoś może to potwierdzić?
64st,
Dziękuję za tak szybką odpowiedź Norick. Możesz mi jeszcze powiedzieć jak często te softy są wypuszczane ? Generalnie chodzi mi o to, czy odpuścić sobie 64 czy może zrobić odwrotnie bo niebawem soft będzie aktualizowany.
Na czym w ogóle polega ta nie stabilność ? Odbiornik warjuje, wyłącza sie czy co?
I jak na użytkowanie wplywa ten cały glonass? Jest sie nad czym zastanawiac?
Dodam jeszcze, ze gps byłby używany na wędrówkach pieszych, w off-roadzie, crossie i napewno w jakimś stopniu w aucie. No może ale to naprawdę może do geo-szukanek
Jakże mam Ci odpowiedzieć...jam jest tylko zwykłym użytkownikiem. Softy są puszczane dla mnie ....za rzadko./Ale wszelkie uwagi kierujcie do garmi........
Edyta: muszę dopisać by kolega nie odniósł wrażenia że 64 to bubel.
Z obecnym FW 3.90 spisuje się całkiem poprawnie, znaczy zdarza mu się czasem dłużej myśleć przy włączaniu ale nie zdarzają się zwiechy jak to opisałem wcześniej. Zapewne jest jeszcze sporo bugów do wyeliminowania ale tu niestety musimy się uzbroić w cierpliwość. Dla mnie duże znaczenia ma możliwośc ładowania przez usb. A czy Glonass jest potrzebny? to już trzeba sobie odpowiedzieć samemu. Mozna nie korzystać, w trackach nie ma specjalnej róznicy. Natomiast sam hardware czyli odbiornik jak najbardziej się spisuje, zaliczył ze mną sporo wyjazdów w tym jeden na pustynię i mimo że parzył w łapy i bałem się go szlag trafi to działał bez zarzutu na szybie samochodu. Da się z niego korzystać jako samochodowa ale trza być czujny. Ja również rozważałem zakup 62 ale zdecydowałem się na 64st bo zależało mi na pamięci a tu mam 8 giga. Nie szukam keszów dlatego nie moge Ci Wezyrze odpowiedzieć jak się będzie spisywał. Sam musisz rozważyć który kupić
64st,
W sumie jakoś od początku byłem bardziej za 64, ale sam jeszcze nie wiem, daje sobie czas do jutra włącznie. Znając siebie pewnie kupie oregona z tych dwóch
Witam,
kupiłem nie dawno gpsa gpsmap 64s. Mam wrażenie, że tylna pokrywa, która zamyka baterię po zamknięciu nie przylega szczelnie do obudowy, tz. przy naciśnięciu palcem lekko ugina się i skrzypi.
Czy to jest normalny objaw przy tego typu zamknięciach?
Niestety też tak mam. Klapka odstaje i nieprzyjemnie trzeszczy. Trzeszczy też obudowa nawigacji np podczas włączania/wyłączania.
Uważam że nie powinno tak być.
GPSmap 64st, czasami GPSMAP 78s, poprzednio GPSMap 60Csx i GPS 60.
Windows XP; MapSource 6.16.3; MapSource 6.16.1 Garniak Edition; BaseCamp 4.2.5