Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Post autor: GPS Maniak »

GPS Maniak pisze: 5. Czy zegarek wykorzystuje dane DEM z mapy (wysokość celu wybranego w zegarku, profil wysokości przy projektowaniu trasy w zegarku)?
Chyba jest OK. Wszystko tak jak w ręczniaku.
Uzupełnienie. Jest gorzej (nawigacja po kursach) i ... lepiej (nawigacja "z wolnej ręki") :D
Nie, bo przygotowany "na prędce" w zegarku kurs (trasa) nie posiada danych wysokościowych. Być może to zbieg okoliczności, ale przy próbie podejrzenia wykresu testowej trasy, dostałem komunikat "brak danych wysokościowych", a wykres wysokości w trybie nawigacji był płaski jak stół, a jestem pewien że w zegarku miałem wybraną opcję "Kurs -> Korzystaj z mapy". (jest coś takiego). EDIT: Ciekawostka. Przy późniejszych próbach nadal jest tak, że kurs utworzony w zegarku sam w sobie nie posiada danych wysokościowych - nie można podejrzeć profilu wysokościowego trasy, ale kiedy rozpoczynałem nawigację wg takiego kursu ... było OK. Zegarek skorzysta z danych DEM mapy i wykreśli profil :D

Ale jest też druga, zdecydowanie bardziej optymistyczna - przynajmniej dla mnie - strona medalu. Otóż pisząc o IQMapReceiver (wysyłania ze smartphona waypointów z pliku GPX w trybie offline) napisałem:
GPS Maniak pisze: że zaimportowane waypointy mają wysokość "0".
Tak dokładniej "0" pojawi się w trybie edycji, natomiast przy podglądzie waypointa widzimy jakąś - znaną z Epixa - absurdalną wartość:
Nowy-2.jpg
Wydawałoby się, że kicha. Ale nie :D Kiedy wybrałem nawigację do tegoż waypointa, okazało się że zegarek skorzystał z danych DEM którejś z map. Pojawił się zarówno w miarę sensowny wykres wysokości jak też w miarę realna odległość pionowa do celu:
Nowy-2a.jpg
Aktualna wysokość = 88m. Pionowa odległość do celu -20m. Zatem zegarek przyjął, że "Maltanka" leży na wysokości 68m, a nie "0m" :!: :D

Swoją drogą ciekawe skąd ta wysokość? :? :shock: Zapewne z mapy bazowej, bo inne - poza bazową - mapy, które były w zegarku mam odcięte (zmienione rozszerzenie), a na moich - obecnie testowanych - produkcjach, Maltanka ma 59-60m wysokości.

Muszę obadać temat, niewykluczone jednak, że będzie trzeba wyciąć dane DEM z mapy bazowej, żeby nie wprowadzały przekłamań.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

GPS Maniak pisze:Swoją drogą ciekawe skąd ta wysokość? :?
Odciąłem mapę bazową (zmiana rozszerzenia) i efekt jest dokładnie ten sam. Ki czort? Czary?
Hmm. Wygląda to tak jakby przy obliczeniach zegarek nie korzystał z parametru "aktualna wysokość".
Być może w przypadku nawigacji "z wolnej ręki" działa to tak: Po wybraniu: "zapisana pozycja -> idź" zegarek kreśli wykres wysokości od pozycji GPS do celu wykorzystując dane DEM z mapy i na tej podstawie określa "odległość pionową do celu". Wówczas wszystko się zgadza. Bo wg mapy od mojej pozycji do Maltanki faktycznie jest 20m w dół. Te dodatkowe 8 to efekt tego, że siedzę na 3 piętrze :wink: :D

Przy okazji.
Sprawdziłem jeszcze możliwość korzystania z widżetów CIQ podczas trwania aktywności/nawigacji. Można (sprawdziłem ten widżet: https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/61c9 ... 736c187bb1 ).

Kolejna sprawa - ilość dodatkowych pół danych CIQ jakie można wykorzystać w jednej aplikacji/aktywności. Niestety tutaj Garmin nie poszedł dalej. W Epixie są 3 pola, w Fenixie3 są 2 pola i podobnie jest w Fenixie 5x. Tylko 2 dodatkowe (CIQ) pola.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Kolejna sprawa, która w Epixie nie działała prawidłowo, to wyświetlanie i kolor aktywnego śladu. Cokolwiek by się nie ustawiło, to ślad - w EPIXie - zawsze wyświetlał się jako "cyan".

Opcja działa w F5X prawidłowo.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Niestety wbrew temu co wcześniej piałem, chyba jednak podczas trwania aktywności nie można korzystać z tarczy CIQ :!:
Pozdrawiam Lechu

Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

A przytrzymaj podczas aktywności dłużej guzik DOWN
GPSMap H1 + Forerunner 965
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Dłużej, to mam pod różne przyciski popodpinane różnorakie funkcje. Ale odpiąłem funkcje. Nic się nie zmieniło.

Generalnie powrót do tarczy zegarka to przycisk "Back", pod warunkiem że mamy odpięte od przycisku "zaliczenie okrążenia". Głowę bym dał, że wczoraj miałem aktywny zapis śladu, nacisnąłem "Back" i zobaczyłem tarczę "Line" ( https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/8f8a ... 3350d47601 ). Chyba musiałem się pomylić (lekki kac po sobotniej imprezie rodzinnej) i zapis śladu nie był włączony. Dzisiaj dzieje się dokładnie to samo co znamy z Fenixa 3. Po naciśnięciu "Back" zegarek owszem przechodzi jakby do "normalnego" trybu pracy, ale zamiast tarczy CIQ, mam standardową, firmową tarczę Garmina.
Pozdrawiam Lechu

Wojtek Szydlowski
Garniak

W takim razie ja czegoś nie rozumiem :)
Mam własną aktywność, gdzie mam wyłączone okrążenia.
Wybieram tę aktywność z listy i włączam, robiąc START czerwonym guzikiem.
Długo trzymam DOWN (lewy dolny) i pojawia się tarcza CIQ.
Nastepnie BACK (prawy dolny) i wracam do sekwencji ekranów aktywności.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Spróbuję jeszcze raz. Może niezbyt długo trzymałem? :shock:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Nadal zero rezultatów. Trzymam, trzymam i nic się nie dzieje. Efekt jest, gdy pod "Down" mam podpięte "Widżety". Tyle, że nadal widzę tarczę standardową Garmina zamiast ustawionej CIQ :? Ki czort?
Wojtek Szydlowski pisze:Wybieram tę aktywność z listy i włączam, robiąc START czerwonym guzikiem.
2 x START. Wywołanie aplikacji i włączenie zapisu.
Pozdrawiam Lechu

Wojtek Szydlowski
Garniak

Dokładnie tak, 2 x START.
Guzik Down wraca mi widok do tej tarczy: https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/7ef0 ... a531262711 z aktywności "Rower"
Przed chwilą wymagało to dwukrotnej próby z "down" ale w końcu wraca do CIQ.
Jak chcesz nakręcę film :)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Nie. Nie. Fim niepotrzebny. Teraz jestem już pewien, że wczoraj to nie był kac. :wink:
Diabeł tkwi w gdzieś szczegółach, albo w rodzaju aplikacji, albo w jej ustawieniach. Wczoraj bawiłem się aplikacją "Bieg", dzisiaj mam już własne na bazie "Wędrówka". Będę po kolei sprawdzał ustawienia. Zobaczymy :D
Pozdrawiam Lechu

Wojtek Szydlowski
Garniak

Ja robiłem własną "Spacer z psami" ;-) właśnie na bazie Wędrówki.
Ale i na Wędrówce i na Rowerze wraca mi do CIQ po przytrzymaniu przez jakieś 3 sekundy DOWN.
Oczywiście włączam aplikację do rejestracji :) 2 x START ;-)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Używasz jakieś pola danych z CIQ? Zaczynam podejrzewać, że tu właśnie jest kolizja. Jeżeli nie mam żadnego pola danych z CIQ, następuje powrót do tarczy CIQ, natomiast gdy zastosuję pole CIQ (używam to: https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/de35 ... 5e6a6d748a ) wówczas zegarek wraca do standardowej tarczy Garmina.
Pozdrawiam Lechu

Wojtek Szydlowski
Garniak

nie uzywam zadnego pola danych CIQ. To moze byc to.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Tak to jest właśnie ta kolizja. Sprawdziłem na różne sposoby.

Z innej beczki. Nieopatrznie otworzyłem japę na forum Garmina o zwisach jakie u nas występują i support Garmin poprosił mnie o wygenerowanie pliku GPX z BaseCampa z tym śladem/kursem, który powoduje zwis zegarka. Chcąc mieć pewność, że efekt jest powtarzalny znów zablokowałem sobie zegarek :evil: i znów 2 godziny walki by wszystko odtworzyć i skonfigurować :?

Przy okazji - wykorzystując pole danych CIQ, a dokładniej wklejając je w dolne okno standardowego ekranu podzielonego na 4 części, udało mi się stworzyć dość ciekawy ekran komputera obejmujący podstawowe parametry nawigacyjno turystyczne w jednym ujęciu:
Nowy-1.jpg
Standardowe pola:
- aktualna godzina
- dystans do celu
- odległość pionowa do celu
oraz w polu dodatkowym na lewo:
- przebyty dystans
- HR
na prawo:
- wysokość
- całkowity wznios

Cyferki - także w dolnym polu - są na tyle duże, że spokojnie mogę je odczytać bez okularów. :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ