Garmin nuvi 765 t - test opinia pytania - wyłącznie rzeczowo

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
tagor
Bywalec

Re: Garmin nuvi 765 t - test opinia pytania - wyłącznie rzeczowo

Post autor: tagor »

Może zacząć od przeczytania instrukcji? Ten suwaczek u góry nie tylko służy do włączania ale i do blokowania ekranu. Dobrze by było przypomnieć sobie o interpunkcji, bo trudno się Ciebie czyta.
Pozdrowienia,
Marek
N765LMT
N3490LMT
tagor
Bywalec

SP9XWW pisze:Cześć i czołem. Mam problemy innego gatunku. Najszybciej przedstawię je po kolei i w punktach:

1. Wola praca - po wybraniu opcji z menu, kliknięciu ikonki - action następuje dopiero po ok. 0,5 ~ 1 sekundzie. Objaw trochę denerwujący. Można coś z tym zrobić czy trzeba czekać na aktualizację firmware'u?

2. Klikam w jakikolwiek przycisk w menu, zmienia na chwilę kolor tak ja normalnie - ale nic się nie dzieje. Czasami trzeba kliknąć drugi raz żeby dana opcja zadziałała.

3. Po uruchomieniu 765 nie widać zupełnie mapy - potrzeba sporo czasu żeby się załadowała. W Nuvim 250 widać ją było już od samego początku. Widać tylko białe tło bez śladu dróg. Powiększenie czy przesunięcie mapy nic tutaj nie pomaga.

4. W trakcie jazdy znika mapa (tak jak w punkcie 2) - widać tylko ikonę pojazdu i ew. najbliższą strzałkę zmiany kierunku gdzieś na horyzoncie. Zanika siatka drogowa, czasami cała, czasami w "kwadratowych" obszarach. Objaw bardzo niebezpieczny, szczególnie przy gęstej siatce ulic - w nieznanym miejscu nagle człowiek ślepnie - powiększenie i przesunięcie mapy też nie pomaga. :( Po jakimś czasie mapa znowu samoczynni wraca do wyświetlania. Co się właściwie dzieje? Ktoś z Was miał już z takimi objawami do czynienia?

Nie ma znaczenia która mapa jest aktywna, nie ma znaczenia gdzie jest umieszczona, czy w Nuvim czy na SD. Efekt zawsze jest ten sam. Reset też nie zmienił sytuacji.
S!@w.

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... 366#p64423 i końcówka mojego posta:
[...] jak tam z diagnostyką sprzętu? I jak z mapami? Ja zauważyłem że w przypadku wgrywania z komputera ręcznie pliku img z mapą, jeśli nie wymusiłem ręcznie wyczyszczenia i przeliczenia sum kontrolnych (przytrzymana "bateria", Dalej i Clr Chksums, Start Test i Więcej), urządzenie 'muliło'. Jak tam ekran raportu błędów? Po przytrzymaniu środka zegara prędkości, pierwszy ekran - Shutdowns. U mnie od instalacji ostatniej wersji czyściutko - No Error Rpts. Na ekranie Nonvol info ostatnie dwie pozycje to Defrag count i Defrag date. Prawdopodobnie pokazują kiedy była ostatnia defragmentacja i ile ich było w całości. Jest tam coś? Może akurat leciała jakaś defragmentacja? Może warto powtórzyć test, gdy w Inventory wszystko będzie Pass albo policzone, żadnych Unknown?

Sprawdź jak to u Ciebie wygląda. Mój 765T śmiga. Czasami przytnie się zaraz po starcie, przy wprowadzeniu PINu, nie zdąży cztery razy zadźwięczeć, ale gwiazdki się pojawiają. Mam najnowszy CNE w całości i (marcową?) GPMapę.
Pozdrowienia,
Marek
N765LMT
N3490LMT
lukasz30k
Nowy

Post autor: lukasz30k »

w odpowiedzi do Tagora:
gdybyś uważnie przeczytał moje zapytanie widział byś że blokowałem ekran ( wiec wiem do czego służy ten "sówaczek") a interpunkcja w moim mniemaniu ma tu drugorzędne znaczenie wiec proszę darować sobie wywody na tema tego jak się mnie czyta jeśli nie masz żadnych konkretów dla mnie odnośnie mojego zapytania.
Jeśli ktoś wie jak poradzić sobie z tym problemem to uprzejmie proszę o pomoc.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

lukasz30k to nie jest miejsce na Twoje pytanie.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=28059#p28059
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
SP9XWW
Bywalec

Post autor: SP9XWW »

Śliczne dzięki Tagor za rady. Faktycznie ładuję od razu img z UMP na kartę. Przeleciałem w trybie serwisowym checksum'y - poczyściłem wszystko - pojeżdżę trochę teraz i się przekonamy czy pomogło czy nie. 8) Nie omieszkam się pochwalić jak się uda.
S!@w (SP9XWW) 50° 3' 40.57" 19° 56' 12.34"
Nuvi 765 + GPMapa 2009.1 + CNE NT 2010 + UMP-pcPL
Obrazek
tagor
Bywalec

lukasz30k pisze:gdybyś uważnie przeczytał moje zapytanie widział byś że blokowałem ekran ( wiec wiem do czego służy ten "sówaczek") a interpunkcja w moim mniemaniu ma tu drugorzędne znaczenie wiec proszę darować sobie wywody na tema tego jak się mnie czyta jeśli nie masz żadnych konkretów dla mnie odnośnie mojego zapytania.
Jeśli ktoś wie jak poradzić sobie z tym problemem to uprzejmie proszę o pomoc.
Przyjąłem błędne założenie, że zanim napisałeś pierwszego posta na forum, użyłeś funkcji "szukaj". A swoim stylem pisania pokazujesz szacunek dla odbiorców.
Żeby nie było OT - metoda uruchomienia kalibracji dla 760tki w wątku wskazanym przez Zachu zadziałała za pierwszym razem na moim 765T.
Pozdrowienia,
Marek
N765LMT
N3490LMT
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

lukasz30k pisze:gdybyś uważnie przeczytał ...
a interpunkcja w moim mniemaniu ma tu drugorzędne znaczenie wiec proszę darować sobie wywody na tema tego jak się mnie czyta ...
oczywisciezemadrugorzedneznaczenienajlepiejpojdzzaciosemiodstepymiędzywyrazamitezsobiepodaruj :P

Jest tylko jedno ale, którego nie bierzesz pod uwagę,
niejednemu z czytających tak niechlujnie napisanego posta
już po kilku linijkach przechodzi ochota na chęć zrozumienia takiego bezinterpunkcyjnego bełkotu.
Trzeba naprawdę anielskiego charakteru, żeby po takiej manifestacji braku szacunku piszącego
do tych od których oczekuje pomocy, zdecydować się na jej udzielenie.
Krótko mówiąc, oczekujesz że ktoś pochyli się na Twoim problemem
jednocześnie mając w d... jego komfort czytania tekstu w którym problem opisujesz.
Z taką postawą pozostaje mi życzyć Ci powodzenia w rozwiązywaniu swoich problemów.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
art.mariusz
Początkujący

Post autor: art.mariusz »

Jeszcze raz doświadczyłem olbrzymiej różnicy pomiędzy tymi samymi modelami ale sprzedawanymi w różnych sieciach.
Ogladalem modele na wystawach w niemieckim MediaMarkt i czeskim ElectroWorld.
Jeden egzemplarz 765t smiga, ze miło, a drugi przeciwnie... :( Hmmm
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Reset i skasowanie tracka. ;)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
SP9XWW
Bywalec

SP9XWW pisze:Nie omieszkam się pochwalić jak się uda.
Się nie udało... :cry: Efekt jest dokładnie taki sam... Tracki też poczyściłem... Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Obrazek
Martino
Nowy

Garmin nuvi 765T-opinia użytkownika

Post autor: Martino »

Witam Wszystkich !

Po kilku tygodniach od zakupu Garmina, model nuvi 765T i kilkuset kilometrach przejechanych razem (na razie tylko po Anglii) postanowiłem podzielić się uwagami na jego temat.
Jako,że jest to moja pierwsza nawigacja i nie mam jej z czym porównać, mógłbym pokusić się o stwierdzenie,że niczego jej nie brakuje.Mógłbym gdyby nie fakt,że wciąż widzę pole do popisu dla konstruktorów firmy Garmin i nie myślę tu wcale o czymś nadzwyczajnym a o opcjach , które (z tego co zdążyłem się dowiedzieć) można znaleźć u konkurencji.Ale o tym później.
Szukałem nawigacji z jak najdokładniejszą mapą Europy, funkcją asystenta pasa ruchu, telefonem przez bluetooth i TMC.
Razem z GPS-em zamówiłem screen protector aby zabezpieczyć ekran przed zarysowaniem, etui oraz zwykłą ładowarkę podłączaną do gniazdka sieciowego.Wiadomo,że czasami gniazda USB może nie być pod ręką.
Po podłączeniu nuviego w domu do zasilacza „turystycznego” (chodzi o zewnętrzne źródło zasilania) można podłączyć przewód z kabelkiem TMC i „pobawić się”
w menu z informacjami o ruchu drogowym.
Zaraz po pierwszym podłączeniu GPS-a w aucie zamówiłem ładowarkę samochodową ze skręcanym przewodem.Nie wiem dlaczego nie zastosowano takiego w oryginalnej ładowarce.Przeszkody natury technicznej ? A może w Polsce taki dają ?
Ładowarka ze skręcanym przewodem nie ma kabelka TMC więc używam jej głównie na krótsze trasy.
O ile oryginalny przewód ładowarki nie przypadł mi do gustu to zintegrowany uchwyt samochodowy uważam za udany pomysł a wymiar przekątnej wyświetlacza 4,3 cala wręcz za idealny.
Zastanawia mnie awaryjność włącznika-wygląda na delikatny. Czasami nuvi włącza mi się przy wyjmowaniu go ze skórzanego,ciasno spasowanego etui.
Zasadniczo używając nawigacji w aucie wogóle nie trzeba dotykać włącznika bo nuvi włącza się automatycznie po podłączeniu go do zewnętrznego źródła zasilania.
765T-kę kupiłem w UK więc nie trudno się domyśleć,że jest to wersja bez GP.Nie znam tej mapy i proszę nie pisać o niej w tym wątku.W tej chwili,po aktualizacji używam mapy CNE NT 2010.10
Moim zdaniem jest dokładna-udało mi się znaleźć wszystkie interesujące mnie drogi
i prawie wszystkie adresy.
Nuvi szybko przelicza.Testowałem go w średniej wielkości mieście w UK. Wpisałem kod pocztowy i co jakiś czas zmieniałem kierunek jazdy.Znam moje miasto i mogę stwierdzić,że zawsze kierował mnie na trasy, które wybrałbym jako optymalne.
Nawigacja „graficzna” przebiega płynnie i bez zakłóceń.Jeżeli przez dłuższy czas nie słyszy się komunikatów głosowych,wystarczy nacisnąć ekran w lewym górnym rogu
i „stewardessa” poinformuje nas o tym co nas czeka za chwilę.
Nie będę rozpisywał się o funkcjach typu przelicznik,odtwarzacz MP3 czy eco Rout-w mniejszym lub większym stopniu na pewno się przydają.
Może ktoś wie jak wprowadzić aktualny kurs PLN do GBP ?
Jeśli chodzi o opcje, które chciałbym mieć w moim 765T to na pewno nie będę oryginalny pisząc,że fajnie byłoby ujrzeć na na jego ekranie, w tym samym czasie :
- aktualny czas
- godzina dojazdu
- dystans do celu
- czas do celu
Wyświetlanie prędkości jazdy uważam za zbędne (no chyba,że przydaje się na rowerze).
Przydałoby się jeszcze ostrzeganie o przekroczeniu prędkości.
Póki co musi nam wystarczyć całkiem ciekawie pomyślane ostrzeganie o fotoradarach.
Przykładowo jedziemy drogą gdzie mamy ograniczenie prędkości do 50km/h ...Jeżeli jedzie się 30 km/h to na mapie widzimy tylko ikonę fotoradaru.Jeśli jedziemy 40 km/h to pojawia się komunikat o radarze przed nami a kiedy przekroczymy dozwoloną prędkość to wiadomość o radarze, który mamy przed sobą wyświetli się na „czerwonym” tle.Komunikatom towarzyszą sygnały dźwiękowe-do wyboru pojedynczy lub ciągły.
Reasumując.Gdybym miał wybierać raz jeszcze to na pewno padłoby na 765T.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego,że w zależności od potrzeb poszczególnych użytkowników model ten może pozostawiać mniej lub więcej do życzenia ale niewątpliwie jest godny uwagi.
Ja widzę w nim potencjał i mam nadzieję,że przy pomocy Waszego/Naszego forum uda mi się jak najlepiej go wykorzystać.

Pozdrawiam serdecznie !

_Marcin
art.mariusz
Początkujący

Post autor: art.mariusz »

Jak powiedziałem tak uczyniłem.
Robię to na wyraźną zachętę forumowiczów, nie wkurzając swoją innością nikogo.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=6 ... 344#p73344
Awatar użytkownika
SP9XWW
Bywalec

SP9XWW pisze: 4. W trakcie jazdy znika mapa (tak jak w punkcie 2) - widać tylko ikonę pojazdu i ew. najbliższą strzałkę zmiany kierunku gdzieś na horyzoncie. Zanika siatka drogowa, czasami cała, czasami w "kwadratowych" obszarach. Objaw bardzo niebezpieczny, szczególnie przy gęstej siatce ulic - w nieznanym miejscu nagle człowiek ślepnie - powiększenie i przesunięcie mapy też nie pomaga. :( Po jakimś czasie mapa znowu samoczynni wraca do wyświetlania. Co się właściwie dzieje? Ktoś z Was miał już z takimi objawami do czynienia?
A propos mojego punktu - tutaj dokładnie widać ten objaw. Nuvi 765 zachowuje się dokładnie tak samo...

Obrazek

Dlaczego mam wrażenie, że źle zrobiłem przesiadając się z 250W na model 765 :?
Obrazek
Martino
Nowy

Post autor: Martino »

W czasie jazdy nigdy nie miałem takich objawów ale za to u mnie jest to samo kiedy przeglądam mapy "na sucho" i nuvi ładuje dużo szczegołów (danych) na raz.
Spróbuj zmienić w ustawieniach mapy widok z 3D na inny i szczegółowość na normalną lub niską...
tagor
Bywalec

Zauważ, że to co ma kolega na zdjęciu to bardzo specyficzna sytuacja. Po pierwsze nie używa 3D tylko 2D. Po drugie ma chyba skalę 200m, a to znaczy dosyć szybkie zmiany i wyświetlanie sporej ilości szczegółów. Po trzecie - akurat fotoradar, może właśnie nuvi odtwarza ostrzeżenie. No i do tego trasy nie miał wyznaczonej. Trasa właśnie zaczęła się kalkulować! Prędkość jest 0km/h, więc albo chwilowe zatrzymanie, albo mapa została przesunięta i jeszcze się nie odświeżyła. Tak więc po zafundowaniu nuviemu warunków (prawie) granicznych, przestał się chłopak wyrabiać. Ja używam 3D na normalnej szczegółowości (CNE na zmianę z GPMapą). Podobnych objawów nie mam.
Pozdrowienia,
Marek
N765LMT
N3490LMT
ODPOWIEDZ