Michus+Rafal badzo dobrze się sprawują w UMPie.Oczywiśie wersja '5'
Wojtek
Udział w projekcie UMP Wawa
He He! Jak nie zmienię nic z istniejących elementów, to nie będę miał żadnych diff'ów, tylko plik z nowościami, które wprowadziłem. Logiczne myślenie, ma wielką przyszłość!Lesław pisze: Zmieniłem dla spróbowania Mapedita bo do tej pory uzywałem michus+rafalfitt... Wrzuciłem oryginalnego free i w ten sposób po narysowaniu jednej przypadkowej ulicy i jakiegoś POI otrzymuję TYLKO plik nowości i żadnych diffów...

Mam jeszcze pytania:
1. Jak duża musi być rozbieżność drogi w UMP-pcPL ze śladem, żeby warto było taki ślad podesłać wam do wprowadzenia poprawek, czy też zabrać się za to samemu? (zakładam, że mam co najmniej podwójny track)
Zebrałem już sporo śladów, ale czasem mają nawet kilkaset kilometrów i najlepiej byłoby wiedzieć co wyfiltrować do podesłania.
2. Rysowanie na podkładach:
- Czy wogóle jest sens?
- Jeśli tak, to jakie dopuszczacie w aspekcie legalności takich rysunków? (Google?)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2007, 20:45 przez Lesław, łącznie zmieniany 1 raz.
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Witam!
Nikomu nie chciało się odpowiedzieć, czy może wdepnąłem na jakiś grząski grunt? Jeśli tak to proszę o PW.
Nikomu nie chciało się odpowiedzieć, czy może wdepnąłem na jakiś grząski grunt? Jeśli tak to proszę o PW.
Vista HCX
Oj tam od razu grząski grunt... Po prostu odpowiedzi by były miałkie, więc się nie wyrywałem w nadziei, że ktoś inny Cię zaspokoiLesław pisze:Nikomu nie chciało się odpowiedzieć, czy może wdepnąłem na jakiś grząski grunt?

Jak już coś poprawiam w danej drodze, to wyrównuję dokładnie. Ale jak nie, i tylko sprawdzam, to kilkanaście metrów przesunięcia odpuszczam. Bo odbiornik miewa taki błąd, i kto zaręczy, że właśnie teraz nie miał?Lesław pisze:1. Jak duża musi być rozbieżność drogi w UMP-pcPL ze śladem, żeby warto było taki ślad podesłać
I znowu muszę odpowiedzieć: to zależy. Jeżeli mapę masz skalibrowaną dokładnie, i rysujesz las czy jezioro, to rysuj. Ale drogi to potrafią się w rok zmienić, drogowcy rzucą asfalt albo pacną przecudnej urody rondko, no i mapa już nie mówi całej prawdy. Więc stosuję je raczej do sprawdzenia czy innej orientacji. Czasami jakiś Urząd Miasta wystawia na stronie www swoją mapę, to zakładam że ona jest OK (chociaż wiem, że się mylę - ale lepsze to niż nic), kalibruję na podstawie tego, co mam, i robię z grubsza pozostałości.Lesław pisze:2. Rysowanie na podkładach: - Czy wogóle jest sens?