CNE i GP Mapa: Oficjalne info od Dużego Garmina
-
SP2BZW
Re: CNE i GP Mapa: Oficjalne info od Dużego Garmina
ale co mają poprawiać
pełna wersja (w stosunku do Easy/Lite zamieszczonej w "biedronkowych" nawigacjach) była praktycznie identyczna (i z reguły była szybciej wydawana) z GPMapą, obsługi trzeba się nauczyć i tyle... 
Wiecie co,
mam propozycję, poświęćmy trochę czasu na wytknięcie błędów CNE. A jeśli nie chce nam się koniecznie szukać błędów to zgłaszajmy masowo, że Ulica Główna nazywa się Główna bez tego zajmującego miejsce na wyświetlaczu wyrazu Ulica
Zgłaszajmy zatem każde najmniejsze potknięcie CNE skoro to ma być przyszłość. Ja dziś zacznę floodować jeśli chodzi o te nieszczęsne Ulice, Osiedla itp Proponuję Nazewnictwo jak z GPMapy plus po przecinku ulica, osiedle itp. jak w Automapie. NIech trochę popracują na (nie)zasłużnoną chwałę...
---
jjanusz
mam propozycję, poświęćmy trochę czasu na wytknięcie błędów CNE. A jeśli nie chce nam się koniecznie szukać błędów to zgłaszajmy masowo, że Ulica Główna nazywa się Główna bez tego zajmującego miejsce na wyświetlaczu wyrazu Ulica
---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
ok bez tych przecinków, sama nazwa ulicy 
---
jjanusz
---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
Witam
Jednego nie rozumiem. Wspomniany Pan Jakub nie pisze nic w swojej wypowiedzi co zastąpi GPMapę Topo w odbiornikach turystycznych. Czy są jakieś inne mapy turystyczne (wraz z naniesionymi szlakami) obejmujące obszar Polski? A może Garmin chce w Polsce sprzedawać tylko nawigacje samochodowe?
Jeszcze jedno pytanie. Czy na przyszłych odbiornikach Garmina przestaną działać obecne mapy? Jaki jest problem by dalej produkować GPMapę Topo i sprzedawać ją jako niezależny produkt.
Pozdrawiam
Jednego nie rozumiem. Wspomniany Pan Jakub nie pisze nic w swojej wypowiedzi co zastąpi GPMapę Topo w odbiornikach turystycznych. Czy są jakieś inne mapy turystyczne (wraz z naniesionymi szlakami) obejmujące obszar Polski? A może Garmin chce w Polsce sprzedawać tylko nawigacje samochodowe?
Jeszcze jedno pytanie. Czy na przyszłych odbiornikach Garmina przestaną działać obecne mapy? Jaki jest problem by dalej produkować GPMapę Topo i sprzedawać ją jako niezależny produkt.
Pozdrawiam
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Jest UMP-pcPL topo, UMP szlaki jako nakładka na każdą mapę, Topo_PL_100 GPS-Maniaka.felis pisze:Czy są jakieś inne mapy turystyczne (wraz z naniesionymi szlakami) obejmujące obszar Polski?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
-
SP2BZW
fakt, nie pisze... ale "wróbelki ćwierkają" że w 2011 ma być mapa Topo "zrobiona" przez garmina... i raczej nie można teraz pisać jaka to będzie mapa i kto (pan Jakub czy ktoś inny) ją ogłosi... trzeba cierpliwie czekaćfelis pisze:Pan Jakub nie pisze nic w swojej wypowiedzi co zastąpi GPMapę Topo w odbiornikach turystycznych.
Excel forsował odbiorniki z GPMapą, ale... było to w "starych" czasach gdy CNE miał bardzo mocno skopaną kategoryzację dróg - miało to miejsce do wejścia wersji CNE 2009. Poprawa jakości CNE 2009 w stosunku do wcześniejszego CNE 2008 (zarówno dane mapowe jak i poprawa kategoryzacji dróg) sprawiła, że CNE wykonał w tamtym okresie duży skok naprzód i znacząco zmniejszył dystans do GPMapy. Sytuacja ta spowodowała wówczas znaczącą obniżkę cen urządzeń pakietowanych z GPMapą i różnica cen detalicznych dla klienta końcowego pomiędzy urządzeniami z samym tylko CNE a odbiornikami z CNE + GPMapa, była już naprawdę bardzo mała.GPS Maniak pisze: * Z niższymi modelami Garmina był ten problem, że podobno to nasz rodzimy dystybutor (a przynajmniej tak twierdzi spora część sklepów) forsował rozwiązania bazujące na produktach Imagisu. Bywało tak, że aby kupić np. Nuvi 200 czy Nuvi 205 z mapą CNE EE, a nie GP, trzeba było wsiąść w brykę i pojechać za granicę, albo liczyć na te sklepy, które wyrwały się spod monopolu Excela.
Nie ma się co dziwic, że w czasach gdy CNE na terenie Polski był kiepski Excel bardziej wspierał sprzedaż z odbiorników GPMapą. Każdy użytkownik chciałby zawsze dostac jak najlepszą mapę Polski a sprzedaż tylko z samym CNE, który wówczas na terenie Polski sprawiał stosunkowo dużo problemów, przynosiła by dużo kłopotów od strony niezadowolonych klientów. Stąd decyzja o pakietowaniu z GPMapą i promowaniu GPMapy była w tamtym momencie jak najbardziej słuszna. Bo to właśnie GPMapa była lepszym produktem mapowym dla terenu naszego kraju.
Znaczna poprawa jakości CNE od wejścia wersji CNE 2009, wymusiła dużą obniżkę ceny urządzeń pakietowanych z GPMapą, na koniec roku 2009 różnice cen w detalu pomiędzy wersją z dodatkową GPMapą a samym tylko CNE w zależności od modelu wynosiły od ok 50 do 70 złotych. Czyli różnica nie była bardzo duża. Ponadto nie było też absolutnie żadnego przymusu kupowania urządzeń z GPMapą, każdy dealer kupował to co chciał - i mówię to jako dealer, który w swoim czasie "wyrwał się spod monopolu Excela". Obiektywnie rzecz ujmując mieli racje - w czasach gdy GPMapa biła bardzo mocno CNE, to wspierali i promowali GPMapę, gdy CNE poszedł mocno do przodu to GPMapa jako wciąż lepszy produkt dalej była wspierana, ale już nie w cenie która mogłaby powodowac zmniejszanie sprzedaży urządzeń Garmina. Dlatego też moim zdaniem (jako dealera Garmina, czyli tego który dobrze widział co i jak się realnie sprzedawało) GPMapa nie powodowała "blokowania" sprzedaży urządzeń Garmina. Spadek ilościowy sprzedaży wynika z obecnego nasycenia rynku i z zasypania klientów bardzo tanimi "odbiornikami z Biedronki", a nie z tego że dystrybutor prowadził sprzedaż równoległą urządzeń z dwoma mapami.
(Choc trzeba też przyznac, że zdarzali się też czasem klienci dla których informacja o możliwości wyboru i występowaniu wersji "wzbogaconej o GPMapę" powodowała nieufnosc co do jakości mapy fabrycznej - "bo skoro mapa fabryczna jest dobra, to po co ta druga?")
GPSManiaku - było jak napisałem wyżej. To nie GPMapa sprawiała, że drogi Excela rozeszły się z jednym czy drugim dealerem. Przyczyny takich sytuacji są zawsze dużo bardziej złożone.GPS Maniak pisze: Ile w tym prawdy? Trudno ocenić, ale jak to w biznesie bywa, każdy ciągnie w swoją stronę, zatem jestem skłonny wierzć, że tak było. Być może taka właśnie polityka Excela, w połączeniu z jego polityką cenowa, spod której zaczęły się powoli wyłamywać większe sklepy jest jedną z przyczyn, dla których drogi tych firm się rozeszły?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ja też nie napisałem że GPMapa to sprawiła: "Być może taka właśnie polityka Excela, w połączeniu z jego polityką cenową ..... "
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Hm.... powiem tak: w czasach gdy to Excel był wyłącznym dystrybutorem, jaki był taki był - zdarzało się nam z nim dobrze współpracowac ale zdarzało także biznesowo bardzo ostro walczyc. Monopole (także w dystrybucji) z pewnością nie są dobre, ale na dziś i w obecnej sytuacji rynkowej są powody dla których wielu starych dealerów Garmina (także tych dla których Excel nie był ideałem) wolałby aby w Polsce był tylko jeden dystrybutor a nie trzech (z czego dwóch jest także dystrybutorami kilku innych konkurencyjnych dla Garmina marek nawigacyjnych).
w czasach kiedy Excel miał prawie monopol na Garmina musiałem kupić swojego Nuviego w Rzeszy bo był o 1000zł tańszy niż w Polsce.Ebay jest jedynym "lekarstwem" na monopole w Polsce.
tadek
nuvi 3790T , nuwi 660 , 60 CSx. GPmapa ,CN 2011, edge 800
nuvi 3790T , nuwi 660 , 60 CSx. GPmapa ,CN 2011, edge 800
Nie było tak źle... dzięki Azymutowitadeklodz pisze:w czasach kiedy Excel miał prawie monopol na Garmina
Witam.
To, że Excel preferował sprzedaż odbiorników z Gpmapą czy Gpmapą Topo, robił to dla dobra użytkownika, swojego i Garmin-a (zwiększenie sprzedaży przez uatrakcyjnienie produktu).
Problem jest w tym, że Garmin Polska po zaprzestaniu wspierania Gpmapy nic nie zaproponował dotychczasowym klientom w formie kontynuacji.
Odciął się od dotychczasowego kierunku Excela, a przecież te rozwiązania wpłynęły na zwiększenie sprzedaży ich produktów na terenie Polski.
Można zastosować choćby, taki gest dla dotychczasowych posiadaczy Gpemapy, możliwość uaktualnienia do CNE na preferencyjnych warunkach.
Pozdrwiam.
usunięte(a)
To, że Excel preferował sprzedaż odbiorników z Gpmapą czy Gpmapą Topo, robił to dla dobra użytkownika, swojego i Garmin-a (zwiększenie sprzedaży przez uatrakcyjnienie produktu).
Problem jest w tym, że Garmin Polska po zaprzestaniu wspierania Gpmapy nic nie zaproponował dotychczasowym klientom w formie kontynuacji.
Odciął się od dotychczasowego kierunku Excela, a przecież te rozwiązania wpłynęły na zwiększenie sprzedaży ich produktów na terenie Polski.
Można zastosować choćby, taki gest dla dotychczasowych posiadaczy Gpemapy, możliwość uaktualnienia do CNE na preferencyjnych warunkach.
Pozdrwiam.
usunięte(a)
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2010, 12:37 przez asandrzej, łącznie zmieniany 2 razy.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Witam
Dzięki za wyjaśnienia odnośnie map topo. Nie wiem jak w praktyce, ale wizualnie jednak najbardziej podoba mi się GPMapa. Niemniej ściągnę pozostałe mapy i wypróbuje.
Ale wracając jeszcze do CNE. Mam wersję 2010.20 i w porównaniu do GPMapy nie mogłem znaleźć na niej dwu miejscowości (Wełecz i Młodzwy Małe obie woj. świętokrzyskie). W obu miejscach są jakieś drobne atrakcje turystyczne.
Nie używam GPS aż tak wiele i bez problemu trafiłem na braki.
Jeżeli więc CNE ma zastąpić GPMapę, to powinni od jej twórców odkupić chociaż bazę miejscowości w Polsce.
Pozdrawiam
Dzięki za wyjaśnienia odnośnie map topo. Nie wiem jak w praktyce, ale wizualnie jednak najbardziej podoba mi się GPMapa. Niemniej ściągnę pozostałe mapy i wypróbuje.
Ale wracając jeszcze do CNE. Mam wersję 2010.20 i w porównaniu do GPMapy nie mogłem znaleźć na niej dwu miejscowości (Wełecz i Młodzwy Małe obie woj. świętokrzyskie). W obu miejscach są jakieś drobne atrakcje turystyczne.
Nie używam GPS aż tak wiele i bez problemu trafiłem na braki.
Jeżeli więc CNE ma zastąpić GPMapę, to powinni od jej twórców odkupić chociaż bazę miejscowości w Polsce.
Pozdrawiam
Nie mogłeś znaleźć, bo Wełecz w CNE występuję pod nazwą Walecz, Młodzawy Małe są jako Mlodzawy Duze.felis pisze:[...]
[...]
Wiem że są Młodzawy Duże i Małe jako osobne miejscowości, ale CNE ma to jako jedną rozległą miejscowość.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2010, 12:46 przez EGON, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
No tak. ale mapa nie służy do zgadywania, że Welecz to Walecz, a Młodzawy Duże to Młodzawy Małe. Idąc za ciosem powinni Gdańsk, Gdynie i Sopot umieścić pod nazwą Trójmiasto, a z Warszawy zrobić Werszawe.EGON pisze: Nie mogłeś znaleźć, bo Wełecz w CNE występuję pod nazwą Walecz, Młodzawy Małe są jako Mlodzawy Duze.
Wiem że są Młodzawy Duże i Małe jako osobne miejscowości, ale CNE ma to jako jedną rozległą miejscowość.
Pozdrawiam