O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Przemko pisze:...koniec gpmapy wydaje się im niemal końcem świata.
Ja z kolei polecam wariant bardziej ekonomiczny!
Od dłuższego czasu (w ponad 90% przypadków) jeżdżę bez żadnych problemów z UMPpcPL. Tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy trafi się jakaś "biała plama" przełączam się na którąś z map komercyjnych lub po prostu zbieram ślad i następnym razem jadę już "po drodze". Białe plamy zdarzają się zresztą dość rzadko i w zasadzie nigdy na głównych drogach. Moja zdezaktualizowana GPMapa ma już bardzo duże braki w stosunku do UMP. Nie ma na niej całej masy rond, nowych odcinków dróg łącznie z autostradowymi, obwodnic - z Krośniewicami na czele. Nie da się z nią np. dojechać do nowego mostu w Płocku itp. Bazy POI też nie ma co porównywać.
Z uwagi na UMP zrezygnowałem z wydawania niemałych pieniędzy na aktualizacje GPM i CNE, które i tak diabli wezmą w przypadku wymiany odbiornika. UMP jakoś po stacjach benzynowych mnie nie prowadza a gdy trafi się jakiś problem to wystarczy zgłoszenie na FLYSPRAY i za kilka dni jest poprawiony.
Załączniki
UMPpcPL
Pozdrawiam Mariusz W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Urządzenie używam przeważnie dla zabawy i podładowania akumulatora niż dla celów poznawczych. Przeważnie właczam UMP, ponieważ jest bardziej kolorowa i aktualniejsza. Zdarza mi się jeżdżenie po białych plamach i zaciekawiło mnie to stosowanie śladu. Jakoś nie kojarzę na czym to polega? Ponieważ zmieniłem komputer Mapource nie używam (zreszto nie działało jak bym oczekiwał).
do tej pory używałem tylko GPMapy jakoś nie miałem odwagi do przełączenia się na CNE.Mieszkam w PIONKACH i z zaskoczeniem widzę na nowej CNE wszystkie małe osiedlowe uliczki w moim mieście a na GPMapie nie było niektórych.Od tej pory wrzucam CNE i bedę testował ale jak na razie jestem milej zaskoczony.Plus dla CNE.