GPMapa 2010.1

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
jaro
Bywalec

Re: GPMapa 2010.1

Post autor: jaro »

Spróbuje zobaczymy czy to coś da.
Pozdrawiam,

Nuvi 765 T + CNE 2021.20 NT+ GPMapa 2010.30+UMP-pcPL
jaro
Bywalec

Mariusz65 pisze:
jaro pisze:Wymieniłem miejscowości które, w opcji dokąd nie występują...
Zależy jak szukasz!
Może są tylko nie mają nazw ulic…
Trzeba wtedy szukać miejscowości a nie adresu!
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=95322#p95322
Zmiana metody szukania nic nie zmienia.
Pozdrawiam,

jaro
Bywalec

Sorki pomyliłem się. Zmiana metody wyszukiwania sprawdza się. W takim razie zmieniam zdanie GPmapa i CNE są porównywalne jako produkty mapowe. Wybór i preferencje zalezą od użytkowników.
Pozdrawiam,

swider_1
Nowy

Post autor: swider_1 »

Słuchajcie i sie nie gniewajcie na dziadka za niemądre pytanie, ale dziadzia już chyba całkiem zgłupiał i nie wie co zainstalować...
Ale do rzeczy: kupił dziadzia aktualizację GPMapy 2010.1 i teraz ma do wyboru: oem, oem_NT i oem_NT_ 3d...
Urządzenie to nuvi760...
I teraz na której mapie dziadzia ma guziczek kliknąć?
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

swider_1 pisze:do wyboru: oem, oem_NT i oem_NT_3d...
Urządzenie to nuvi760...
760 nie obsługuje budynków 3D, więc ostatnie odpada.
Wersja NT oznacza jednocześnie polskie literki - wydaje mi się, że 760 je obsługuje. Ściągaj wersję drugą (oem_NT).
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
swider_1
Nowy

Post autor: swider_1 »

Śliczne dzięki za info <piwo>
Swoją drogą szkoda, że tak podstawowych informacji nie można uzyskać bezpośrednio ze strony dostawcy map, nie uważacie?
Ostatnio zmieniony 27 cze 2010, 18:47 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niech dziadzia nie cytuje pełnego postu poprzedzającego, dobrze ?
mapenar
Nowy

Post autor: mapenar »

Witam!
Zaktualizowałem urządzenie Garmin nuvi 760 o GPMapę 2010.1 i po tej
aktulaziacji zaczeły się problemy.
Mam problem ze znalezieniem w spisie takich miejscowości jak Zakopane. Trasę
do Bukowiny Tatrzańskiej pokonywałem według mapy jadąc obok normalnej trasy
lub po bezdrożach. Dodam że miałem wyłączoną mapę City Navigator Europe NT
2008 z której dotychczas wogóle nie korzystałem. W połowie drogi do Bukowiny
mój GPS zgupiał całkowicie. Cały czas słyszałem przeliczam. Obecnie
włączyłem ponownie City Navigator Europe NT 2008 i dzięki temu mogę
korzystać z GPS. Gdy korzystam tylko z GPMapa 2010.1 nie mogę określić trasy
i zlokalizować miesca docelowego. Proszę o pomoc! Co zmienić w ustawieniach
lub w czym tkwi problem?
Najlepsze pozdrowienia,
Artur Penar
mailto:mapenar@poczta.fm
http://apenar-agentpzu.firmy.net/
jaro
Bywalec

Zrób aktualizację oprogramowania webUpdaterem. Sprawdź czy wgrałeś całą gpmapę.
Pozdrawiam,

embee
Początkujący

Post autor: embee »

Zainstalowałem wczoraj GPMape 2010.1 po około dwóch lat bez aktualizacji. Ku mojemu zdziwieniu zauważyłem, że nawet po tylu latach nie udało się wprowadzić obrysów wszystkich budynków w Warszawie. Nie jestem w stanie zrozumieć jaki jest z tym problem. Nawet UMP-pcPL ma obrysy budynków w rejonach gdzie ich brakuje w GPMapie.
I tu powstają w mojej głowie pytania, wybaczcie koledzy jeżeli już wcześniej padały, ale szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć odpowiedzi:
-Jeżeli mam włączone na raz kilka map, która z nich jest nadrzędna i czy można samemu ustalić hierarchię ważności?
-Czy można i w jaki sposób "zmieszać mapy", tak aby jednocześnie pokazywały się np. POI z GPMapy i UMP-a albo obrysy budynków z GPMapy i UMPa? Podejrzewam, że na POI znacie na pewno jakiś sposób, ale z obrysami moze być ciężko.
-Jak sobie radzicie, kiedy macie wgrane kilka map, a nie można korzystać jednocześnie z informacji w nich zawartych?
GPSMap 278, CN 2008, GP Mapa 2010.1, UMP-pcPL
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

embee pisze:Zainstalowałem wczoraj GPMape 2010.1 po około dwóch lat bez aktualizacji. Ku mojemu zdziwieniu zauważyłem, że nawet po tylu latach nie udało się wprowadzić obrysów wszystkich budynków w Warszawie. Nie jestem w stanie zrozumieć jaki jest z tym problem.
Może nie wszyscy mają takie parcie na obrysy budunków.
Prace nad GPMapą (jeśli czytasz newsy i Garniaka) raczej wygasają.
embee pisze:-Jeżeli mam włączone na raz kilka map, która z nich jest nadrzędna i czy można samemu ustalić hierarchię ważności?
Wszystko zależy od wartości parametru o nazwie priorytet i od urządzenia.
Jeśli nadal chcesz szukać to sugeruję hasła: priorytet mapy, GMapTool, mapa nadrzędna
embee pisze:-Czy można i w jaki sposób "zmieszać mapy", tak aby jednocześnie pokazywały się np. POI z GPMapy i UMP-a albo obrysy budynków z GPMapy i UMPa? Podejrzewam, że na POI znacie na pewno jakiś sposób, ale z obrysami moze być ciężko.
IMO użytkownik (taki jak m.in. ja) nie może "mieszać" map by widzieć POI z obu jednocześnie.
Możemy za to:
- wykorzystać w nuvi bazę POI kilku map podczas wyszukiwania punktu opcją: Dokąd?->Punkty Szczególne->... aby znaleźć konkretne POI. Tak też robię. Przykład: zaznaczasz np. dwie mapy jako aktywne (CNE i GPMapę) i na liście wyszukiwania POI będziesz miał zestaw z obu.
- wgrać samemu bazę POI poprzez POILoader'a. Są to wtedy "Własne POI", które przy przygotowaniu ikonek BMP będą widoczne na mapie bez względu na ... wzgląd.
embee pisze:-Jak sobie radzicie, kiedy macie wgrane kilka map, a nie można korzystać jednocześnie z informacji w nich zawartych?
Wtedy korzystam z jednej mapy :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
embee
Początkujący

Post autor: embee »

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, chociaż właśnie takich się spodziewałem. Widać, że producenci urządzeń i map mają jeszcze sporo do zrobienia, skoro po tylu latach nie ma jeszcze dostępnych w sumie tak prostych opcji. Bo cóż to za problem, żeby system operacyjny urządzenia łączył ze sobą bazy danych różnych map i wyświetlał jej jednocześnie. Korzystanie z kilu map jest w takim razie bardzo niewygodne, skoro trzeba sobie przełączać z jednej na drugą, a może i trzecią i sprawdzać, czy w danym miejscu jest akurat to coś co nas interesuje, co przy prędkościach samochodowych i jednym operatorze-kierowcy jest praktycznie niewykonalne.
No cóż, wszystko wydaje się fajne i nowoczesne, dopóki nie zagłębiamy się w szczegóły, bo wtedy wychodzą wielkie braki.
GPSMap 278, CN 2008, GP Mapa 2010.1, UMP-pcPL
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

embee pisze:Bo cóż to za problem, żeby system operacyjny urządzenia łączył ze sobą bazy danych różnych map i wyświetlał jej jednocześnie.
W Dakocie tak właśnie działa!
Mając aktywną jedną mapę jest dostępna baza POI ze wszystkich innych map.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
ODPOWIEDZ