GPMapa 2010.1
Re: GPMapa 2010.1
Spróbuje zobaczymy czy to coś da.
Pozdrawiam,
Nuvi 765 T + CNE 2021.20 NT+ GPMapa 2010.30+UMP-pcPL
Zmiana metody szukania nic nie zmienia.Mariusz65 pisze:Zależy jak szukasz!jaro pisze:Wymieniłem miejscowości które, w opcji dokąd nie występują...
Może są tylko nie mają nazw ulic…
Trzeba wtedy szukać miejscowości a nie adresu!
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=95322#p95322
Pozdrawiam,
Sorki pomyliłem się. Zmiana metody wyszukiwania sprawdza się. W takim razie zmieniam zdanie GPmapa i CNE są porównywalne jako produkty mapowe. Wybór i preferencje zalezą od użytkowników.
Pozdrawiam,
Słuchajcie i sie nie gniewajcie na dziadka za niemądre pytanie, ale dziadzia już chyba całkiem zgłupiał i nie wie co zainstalować...
Ale do rzeczy: kupił dziadzia aktualizację GPMapy 2010.1 i teraz ma do wyboru: oem, oem_NT i oem_NT_ 3d...
Urządzenie to nuvi760...
I teraz na której mapie dziadzia ma guziczek kliknąć?
Ale do rzeczy: kupił dziadzia aktualizację GPMapy 2010.1 i teraz ma do wyboru: oem, oem_NT i oem_NT_ 3d...
Urządzenie to nuvi760...
I teraz na której mapie dziadzia ma guziczek kliknąć?
760 nie obsługuje budynków 3D, więc ostatnie odpada.swider_1 pisze:do wyboru: oem, oem_NT i oem_NT_3d...
Urządzenie to nuvi760...
Wersja NT oznacza jednocześnie polskie literki - wydaje mi się, że 760 je obsługuje. Ściągaj wersję drugą (oem_NT).
Śliczne dzięki za info <piwo>
Swoją drogą szkoda, że tak podstawowych informacji nie można uzyskać bezpośrednio ze strony dostawcy map, nie uważacie?
Swoją drogą szkoda, że tak podstawowych informacji nie można uzyskać bezpośrednio ze strony dostawcy map, nie uważacie?
Ostatnio zmieniony 27 cze 2010, 18:47 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niech dziadzia nie cytuje pełnego postu poprzedzającego, dobrze ?
Powód: Niech dziadzia nie cytuje pełnego postu poprzedzającego, dobrze ?
Witam!
Zaktualizowałem urządzenie Garmin nuvi 760 o GPMapę 2010.1 i po tej
aktulaziacji zaczeły się problemy.
Mam problem ze znalezieniem w spisie takich miejscowości jak Zakopane. Trasę
do Bukowiny Tatrzańskiej pokonywałem według mapy jadąc obok normalnej trasy
lub po bezdrożach. Dodam że miałem wyłączoną mapę City Navigator Europe NT
2008 z której dotychczas wogóle nie korzystałem. W połowie drogi do Bukowiny
mój GPS zgupiał całkowicie. Cały czas słyszałem przeliczam. Obecnie
włączyłem ponownie City Navigator Europe NT 2008 i dzięki temu mogę
korzystać z GPS. Gdy korzystam tylko z GPMapa 2010.1 nie mogę określić trasy
i zlokalizować miesca docelowego. Proszę o pomoc! Co zmienić w ustawieniach
lub w czym tkwi problem?
Najlepsze pozdrowienia,
Artur Penar
mailto:mapenar@poczta.fm
http://apenar-agentpzu.firmy.net/
Zaktualizowałem urządzenie Garmin nuvi 760 o GPMapę 2010.1 i po tej
aktulaziacji zaczeły się problemy.
Mam problem ze znalezieniem w spisie takich miejscowości jak Zakopane. Trasę
do Bukowiny Tatrzańskiej pokonywałem według mapy jadąc obok normalnej trasy
lub po bezdrożach. Dodam że miałem wyłączoną mapę City Navigator Europe NT
2008 z której dotychczas wogóle nie korzystałem. W połowie drogi do Bukowiny
mój GPS zgupiał całkowicie. Cały czas słyszałem przeliczam. Obecnie
włączyłem ponownie City Navigator Europe NT 2008 i dzięki temu mogę
korzystać z GPS. Gdy korzystam tylko z GPMapa 2010.1 nie mogę określić trasy
i zlokalizować miesca docelowego. Proszę o pomoc! Co zmienić w ustawieniach
lub w czym tkwi problem?
Najlepsze pozdrowienia,
Artur Penar
mailto:mapenar@poczta.fm
http://apenar-agentpzu.firmy.net/
Zrób aktualizację oprogramowania webUpdaterem. Sprawdź czy wgrałeś całą gpmapę.
Pozdrawiam,
Zainstalowałem wczoraj GPMape 2010.1 po około dwóch lat bez aktualizacji. Ku mojemu zdziwieniu zauważyłem, że nawet po tylu latach nie udało się wprowadzić obrysów wszystkich budynków w Warszawie. Nie jestem w stanie zrozumieć jaki jest z tym problem. Nawet UMP-pcPL ma obrysy budynków w rejonach gdzie ich brakuje w GPMapie.
I tu powstają w mojej głowie pytania, wybaczcie koledzy jeżeli już wcześniej padały, ale szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć odpowiedzi:
-Jeżeli mam włączone na raz kilka map, która z nich jest nadrzędna i czy można samemu ustalić hierarchię ważności?
-Czy można i w jaki sposób "zmieszać mapy", tak aby jednocześnie pokazywały się np. POI z GPMapy i UMP-a albo obrysy budynków z GPMapy i UMPa? Podejrzewam, że na POI znacie na pewno jakiś sposób, ale z obrysami moze być ciężko.
-Jak sobie radzicie, kiedy macie wgrane kilka map, a nie można korzystać jednocześnie z informacji w nich zawartych?
I tu powstają w mojej głowie pytania, wybaczcie koledzy jeżeli już wcześniej padały, ale szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć odpowiedzi:
-Jeżeli mam włączone na raz kilka map, która z nich jest nadrzędna i czy można samemu ustalić hierarchię ważności?
-Czy można i w jaki sposób "zmieszać mapy", tak aby jednocześnie pokazywały się np. POI z GPMapy i UMP-a albo obrysy budynków z GPMapy i UMPa? Podejrzewam, że na POI znacie na pewno jakiś sposób, ale z obrysami moze być ciężko.
-Jak sobie radzicie, kiedy macie wgrane kilka map, a nie można korzystać jednocześnie z informacji w nich zawartych?
GPSMap 278, CN 2008, GP Mapa 2010.1, UMP-pcPL
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Może nie wszyscy mają takie parcie na obrysy budunków.embee pisze:Zainstalowałem wczoraj GPMape 2010.1 po około dwóch lat bez aktualizacji. Ku mojemu zdziwieniu zauważyłem, że nawet po tylu latach nie udało się wprowadzić obrysów wszystkich budynków w Warszawie. Nie jestem w stanie zrozumieć jaki jest z tym problem.
Prace nad GPMapą (jeśli czytasz newsy i Garniaka) raczej wygasają.
Wszystko zależy od wartości parametru o nazwie priorytet i od urządzenia.embee pisze:-Jeżeli mam włączone na raz kilka map, która z nich jest nadrzędna i czy można samemu ustalić hierarchię ważności?
Jeśli nadal chcesz szukać to sugeruję hasła: priorytet mapy, GMapTool, mapa nadrzędna
IMO użytkownik (taki jak m.in. ja) nie może "mieszać" map by widzieć POI z obu jednocześnie.embee pisze:-Czy można i w jaki sposób "zmieszać mapy", tak aby jednocześnie pokazywały się np. POI z GPMapy i UMP-a albo obrysy budynków z GPMapy i UMPa? Podejrzewam, że na POI znacie na pewno jakiś sposób, ale z obrysami moze być ciężko.
Możemy za to:
- wykorzystać w nuvi bazę POI kilku map podczas wyszukiwania punktu opcją: Dokąd?->Punkty Szczególne->... aby znaleźć konkretne POI. Tak też robię. Przykład: zaznaczasz np. dwie mapy jako aktywne (CNE i GPMapę) i na liście wyszukiwania POI będziesz miał zestaw z obu.
- wgrać samemu bazę POI poprzez POILoader'a. Są to wtedy "Własne POI", które przy przygotowaniu ikonek BMP będą widoczne na mapie bez względu na ... wzgląd.
Wtedy korzystam z jednej mapyembee pisze:-Jak sobie radzicie, kiedy macie wgrane kilka map, a nie można korzystać jednocześnie z informacji w nich zawartych?

Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, chociaż właśnie takich się spodziewałem. Widać, że producenci urządzeń i map mają jeszcze sporo do zrobienia, skoro po tylu latach nie ma jeszcze dostępnych w sumie tak prostych opcji. Bo cóż to za problem, żeby system operacyjny urządzenia łączył ze sobą bazy danych różnych map i wyświetlał jej jednocześnie. Korzystanie z kilu map jest w takim razie bardzo niewygodne, skoro trzeba sobie przełączać z jednej na drugą, a może i trzecią i sprawdzać, czy w danym miejscu jest akurat to coś co nas interesuje, co przy prędkościach samochodowych i jednym operatorze-kierowcy jest praktycznie niewykonalne.
No cóż, wszystko wydaje się fajne i nowoczesne, dopóki nie zagłębiamy się w szczegóły, bo wtedy wychodzą wielkie braki.
No cóż, wszystko wydaje się fajne i nowoczesne, dopóki nie zagłębiamy się w szczegóły, bo wtedy wychodzą wielkie braki.
GPSMap 278, CN 2008, GP Mapa 2010.1, UMP-pcPL
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
W Dakocie tak właśnie działa!embee pisze:Bo cóż to za problem, żeby system operacyjny urządzenia łączył ze sobą bazy danych różnych map i wyświetlał jej jednocześnie.
Mając aktywną jedną mapę jest dostępna baza POI ze wszystkich innych map.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/