TOPO Polska 2011
Re: TOPO Polska 2011
Została wydana mapa niewiele różniąca się od wersji sprzed roku. Trochę przybyło szlaków, nieco ubyło szczytów, dodano eholoday, a w praktyce mamy zastój w rozwoju. Rok został zmarnowany przez Garmina, ciekawe czy aktualizacje potoczą się podobnie?
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
GPS Maniak pisze:Gdyby IMAGIS robił mapę dla Garmina na dotychczasowych zasadach, na pewno byłaby bardziej rozwinięta niż Topo_Poland. Ba! Gdyby IMAGIS robił tę mapę głowę daję, że sygnał typu: "w Bieszczadach zniknęły szczyty" zaoowocowałby poprawkami wykonanymi w ciągu kilku zaledwie dni.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Po Twoim poście sądzę, że jesteś z Wodzisławia Śląskiego lub okolic.jjanusz pisze:mam tylko plik img bo jako download tylko to było do ściągnięcia: 313 MB (bajtów: 328 646 656), FID: 2306
BTW: wygląda na to że nie ma kolorów nocnych, polskie literki o jakich wspominalem wygladają tak: Wolnosci, GOlEzYCÓW, KRZYzOWA, CHElMONSKIEGO, Lesna, Górnicza, da sie odpalić na 765 po zmianie nazwy z TopoPoland.img na gmapsupp.img i wpisaniu kodu (oczywiscie to tylko dla testow bo na 765 nie mam licencji) Siatka dróg nie odpowiada wersji GPMapa 2010.3 - wyglada na starsza.
Napisz czy w tej nowej mapie jest szlak pieszy żółty "Jankowicki", czy niebieski "Ewakuacji Więźniów Oświęcimskich" oba mają początek / koniec w Wodzisławiu przy PKP.
HTC Artemis + Garmin Mobile XT
Dakota 20
nüvi® 1390LMT
Dakota 20
nüvi® 1390LMT
Hej,
Po szlakach ani widu ani słychu.
---
jjanusz
Po szlakach ani widu ani słychu.
---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
Ja myślę, że podobnie jak CNE robi postępy i to duże (choć nie takie jakbyśmy sobie życzyli mimo wszystko, ale przypomnijscie sobie zażarte dyskusje CNE konra GPMapa) tak i Topo Poland bedzie się rozwijać. Mam nadzieję tylko, że zgłaszanie błędow poprzez mapgo.pl będzie skuteczniejsze niż przeż navteq.com i że Imagis bardziej się wsłucha w potrzeby użytkowników, bo już straciłem nadzieję, że nieszczęsna Ulica i 500 imion, tytułow naukowych, wojskowych itp z nazw ulic zniknie z CNE, niemówiąc już o tym, że błędy zgłaszane przeze mnie do CNE ponad rok temu dalej są niepoprawione. Gdyby tak jeszcze wychodziły 4 aktualizacje... to mielibyśmy zmartwychwstałą GPMapę drogową. A że cena wysoka... rynek ją zweryfikuje (albo GARMIN zaprzestanie wydawania hehe) Ja się w sumie cieszę, że praca Imagisu nie poszła na marne (mimo iż żadnych korzyści z tego wbrew podejrzeniom nie mam)
EDIT: gdyby jescze Topo Poland była w wersji NT
)
---
jjanusz
EDIT: gdyby jescze Topo Poland była w wersji NT
---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
Witam, miałem okazję zobaczyć mapę Topo Polska 2011 w Nuvi 765T i dwie rzeczy bardzo mnie zdziwiły:
1. Brak telefonów w bazie danych,np. jadę do hotelu i nie mogę zadzwonić, lipa.
2. wyszukiwanie miasta musi być poprzedzone podaniem województwa, dla mnie powinno być odwrotnie wybieram miasto, a Nuvi pokazuje mi w jakich województwach leżą te miasta.
I tyle ma kosztować to coś?
Andrzej
1. Brak telefonów w bazie danych,np. jadę do hotelu i nie mogę zadzwonić, lipa.
2. wyszukiwanie miasta musi być poprzedzone podaniem województwa, dla mnie powinno być odwrotnie wybieram miasto, a Nuvi pokazuje mi w jakich województwach leżą te miasta.
I tyle ma kosztować to coś?
Andrzej
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Widzę, że dystrybucją mapy Garmin Topo Polska 2011 zajmuje się Excel. Rozsyłają oficjalne info posiadaczom GPMapy Topo:

Cena niestety trudna do zaakceptowaniaNewsletter EXCEL24.PL pisze:Szanowny użytkowniku produktu GPMapa Topo!
Z przyjemnością informujemy, iż firma Garmin przygotowała promocję nowego produktu Garmin Topo Polska 2011, z której skorzystać mogą obecni posiadacze GPMapy Topo. Promocja ta rozpoczyna się 15 stycznia 2011 roku i trwać będzie do 28 lutego 2011.
W ramach niniejszej promocji, wszyscy posiadacze oryginalnej, licencjonowanej wersji GPMapy TOPO na płycie CD lub w wersji OEM mogą w podanym powyżej okresie, nabyć najnowszą mapę Topo Polska 2011 w promocyjnej cenie 229PLN brutto (sugerowana cena detaliczna Topo Polska 2011 wynosi 399PLN brutto). Zamówienia nowej mapy topograficznej przeznaczonej dla urządzeń Garmin, dokonać będzie można poprzez konto użytkownika serwisu http://www.gpmapa.excel24.pl, w którym zarejestrowana jest dotychczas posiadana licencja GPMapy Topo.
Szczegółowe informacje odnośnie promocji uzyskać można kontaktując się telefonicznie z firmą EXCEL Systemy Nawigacyjne, pod numerami: 91 4243887 lub 602 427 646, a także mailowo: promotopo@excel24.pl.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
Nie ma co biadać i tak to kupimy, nie oem to z odbiornikiem.
Na obecną chwilę może bym się pokusił gdybym znał cenę i częstotliwość kolejnych aktualizacji.
Posiadanie gpmapy topo czegoś mnie nauczyło.
Na obecną chwilę może bym się pokusił gdybym znał cenę i częstotliwość kolejnych aktualizacji.
Posiadanie gpmapy topo czegoś mnie nauczyło.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
- Mariusz65
- Radny
Tego, że pomimo aktualizacji "TOPO" pozostało tylko w nazwiesaper pisze:Posiadanie gpmapy topo czegoś mnie nauczyło.
Moim zdaniem:
Mariusz65 pisze:Jeśli np. roczna aktualizacja będzie kosztować około stówy to po dwóch latach i tak w sumie wyjdzie czterysta (cena bez promocji). Przez te dwa lata GPMapa TOPO wystarczy, bo na razie jest taka sama jak nowa TOPO Poland. Potem można zobaczyć co z tej mapy wyrośnie i się zastanowić tym bardziej, że odbiornik też trzeba będzie kiedyś wymienić i wtedy się chyba ewentualnie najbardziej opłaci zakup tej mapy.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Bez przesady. Baza noclegowa pochodzi w dużym stopniu z eholiday i co do zasady zawiera numery telefenów:felin pisze:1. Brak telefonów w bazie danych,np. jadę do hotelu i nie mogę zadzwonić, lipa.
Oczywiście braki się zdarzają - tego nie neguję.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Pytanie do kogoś kto widział obydwie mapy.
Czy podkład "drogowy" w nowej mapie Garmina jest na bazie CNE ?
W Cne jest znacznie więcej dróg "nieutwardzonych" niż w GPMapa Topo 2009 która jest na bazie GPMapy drogowej
Czy podkład "drogowy" w nowej mapie Garmina jest na bazie CNE ?
W Cne jest znacznie więcej dróg "nieutwardzonych" niż w GPMapa Topo 2009 która jest na bazie GPMapy drogowej
tadek
nuvi 3790T , nuwi 660 , 60 CSx. GPmapa ,CN 2011, edge 800
nuvi 3790T , nuwi 660 , 60 CSx. GPmapa ,CN 2011, edge 800
Tak ale to będą ciężkie 2 lata życia ze świadomością że ja jej nie mam.
Z GP Topo nie kożystałem wcale a miałem, z map Leszka często, a ostatnio polubiłem jakoś łażenie na bazowej z zaznaczonymi waypontami, ale mapy w odbiorniku siedzą tylko wyłączone.
Myślę że nie jestem z tym sam, myślę że sporo osób ma mapy tylko dla miecia ale mieć je musi.
To jest coś tak jak z pytaniami na forum że cne nie mieści się w całości do nuvi i czy nuvi obsłuży kartę 4GB
też tak mam, mam cały CNE a raczej nie zanosi się abym w nadchodzącej przyszłości wybierał się np. do Hiszpanii.
Ba we wczesnym stadium ssałem co się dało np. CNAustralia, po co? nie wiem, ale ssałem.
To jest tak jak z odbiornikiem, rok był etrex, rok oregon 200, rok oregon 300, teraz gdyby nie rozdzielczość pewnie byłaby 62.
Gdzieś na forum czytałem że gps to gadżet, całkowicie się z tym zgadzam, ale my go mysimy mieć bo jesteśmy maniakami.
W skrucie wiem że mapa jest kiepska ale znam siebie i jak nie teraz to może przeglądając net po kilku głębszych nacisnę przycisk "kup" i będzie pozamiatane.
Z GP Topo nie kożystałem wcale a miałem, z map Leszka często, a ostatnio polubiłem jakoś łażenie na bazowej z zaznaczonymi waypontami, ale mapy w odbiorniku siedzą tylko wyłączone.
Myślę że nie jestem z tym sam, myślę że sporo osób ma mapy tylko dla miecia ale mieć je musi.
To jest coś tak jak z pytaniami na forum że cne nie mieści się w całości do nuvi i czy nuvi obsłuży kartę 4GB
Ba we wczesnym stadium ssałem co się dało np. CNAustralia, po co? nie wiem, ale ssałem.
To jest tak jak z odbiornikiem, rok był etrex, rok oregon 200, rok oregon 300, teraz gdyby nie rozdzielczość pewnie byłaby 62.
Gdzieś na forum czytałem że gps to gadżet, całkowicie się z tym zgadzam, ale my go mysimy mieć bo jesteśmy maniakami.
W skrucie wiem że mapa jest kiepska ale znam siebie i jak nie teraz to może przeglądając net po kilku głębszych nacisnę przycisk "kup" i będzie pozamiatane.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Siatka dróg jest ta mniej topo, czyli na bazie GpMapy.tadeklodz pisze:Czy podkład "drogowy" w nowej mapie Garmina jest na bazie CNE ?
Pozdrawiam
PS.
A z Sperem w zupełności się zgadzam, przy racjonalnym podejściu do GPS`su należałoby zrezygnować nawet z zakupu odbiornika.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
@tadeklodz. Pisaliśmy już o tym.
1. Dane mapowe pochodzą z IMAGISU, zatem jest to po prostu kontynuacja GPMapy TOPO
2. Posiadaczaom GPMapy Topo 2009 raczej odradzamy aktualizację. Przynajmniej za tę "promocyjną" cenę.

1. Dane mapowe pochodzą z IMAGISU, zatem jest to po prostu kontynuacja GPMapy TOPO
2. Posiadaczaom GPMapy Topo 2009 raczej odradzamy aktualizację. Przynajmniej za tę "promocyjną" cenę.
No ale kto powiedział, że duzi chłopcy mają racjonalne podejście do zabawek?asandrzej pisze:A z Sperem w zupełności się zgadzam, przy racjonalnym podejściu do GPS`su należałoby zrezygnować nawet z zakupu odbiornika.
Pozdrawiam Lechu
- Mariusz65
- Radny
Siatka drogowa jest z GPMapy drogowej ale nie ma wszystkich nowych zmian z wersji 2010.30. Brakuje kilku rond i obwodnic. Generalnie tylko trochę dokładniejsza od GPMapy TOPO 2009 więc do samochodu słabo się nadatadeklodz pisze:Czy podkład "drogowy" w nowej mapie Garmina jest na bazie CNE ?
Pozdrawiam Mariusz