Jeszcze raz nieszczęsna guma w Viście

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
Ogre2000
Początkujący
Kontakt:

Re: Jeszcze raz nieszczęsna guma w Viście

Post autor: Ogre2000 »

Dzień Dobry.
I ja się pochwalę swoimi doświadczeniami z garminową gumą.
1. W Garminie nie ma już możliwości zamówienia gumy.
2. W mojej pierwszej Viście HCx zaczęła odłazić guma oraz odbiornik wyłączał się przy wstrząsach. Zgłosiłem na gwarancji - dostałem nowy.
Po dwóch latach, guma z tego nowego znowu zaczęła odłazić - przykleiłem ją jakimś klejem czy silikonem i sama guma do dzisiaj była przyklejona perfekcyjnie, ale od kilku miesięcy zaczął pojawiać się problem z samoistnym wyłączaniem odbiornika.
Postanowiłem zajrzeć do środka. To co zauważyłem, zakrawa o teorie spiskowe, ale myślę, że niewiele się pomylę jeśli powiem, że cały system klejenia jest od początku do końca zaplanowaną śmiercią "naturalną" urządzenia.
Złączenie obudowy od góry nie posiada żadnych zaczepów, za to w tej części znajdują się sprężynki od baterii. Powoduje to, że bez użycia siły w odbiorniku powstaje szczelina. W czasie produkcji odbiornik jest ściskany, szpara jest zlikwidowana i następnie całość jest sklejona taśmą. Ale nie byle jaką, jest ona nieco elastyczna (przynajmniej tak wygląda po kilku latach). Powoduje to ponowne rozłażenie się odbiornika, a w efekcie jakiegoś wstrząsu - jego wyłączenie.
Guma także jest przyklejona "kiepskim" klejem... znaczy się takim, który po kilku latach (zwykle zaraz po gwarancji) przestanie pełnić swoją funkcję.
Jak jest jeszcze gwarancja/niezgodność towaru z umową, to Garmin wymienia całe urządzenie... tak buduje PR. Robi to bez dyskusji, szybko, sprawnie. Wszyscy są zadowoleni, a jak jest po gwarancji?! Proste... sprzedaje nowy po jakiejś ryczałtowej cenie i użytkownik znowu jest zadowolony, bo ma taniej nówkę, niż kupiłby ją w sklepie.
Dodam, że nie znalazłem w mieście silikonu akwarystycznego, kupiłem zwykły (budowlany) zobaczymy co wyjdzie.
Na dodatek jeden przycisk mi nawala, myślałem, że to zimny lut - przeleciałem lutownicą, ale po złożeniu odbiornika - znowu to samo.

I coś czuję, że będę zmuszony prosić Garmina o pomoc... w końcu jestem ich klientem od co najmniej 10 lat. :) :) :)
Vista HCx, ERA MDA Compact, Motorola T805
Obrazek
ODPOWIEDZ