Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx
Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx
Przepraszam nie wiedziałem. Muszę jednak przyznać, że póki nie mamy takich map jak Czesi czy Niemcy custom maps są fenomenalnym uzupełnieniem!!!
Zastanawiałem się jeszcze nad taką kwestią. Czy jest możliwość nałożenia na taki Custom Map samych POI z UMP? Chodzi tylko o same POI bo wiadomo, że można dać UMP jako podkład ale wówczas pojawią się te wszystkie szlaki na wierzchu.
Zastanawiałem się jeszcze nad taką kwestią. Czy jest możliwość nałożenia na taki Custom Map samych POI z UMP? Chodzi tylko o same POI bo wiadomo, że można dać UMP jako podkład ale wówczas pojawią się te wszystkie szlaki na wierzchu.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Technicznie jest to możliwe, ale nie bezpośrednio przy użyciu pełnego UMPa w odbiorniku, tylko przez odfiltrowanie POI z UMPa i zrobienie z tego osobnej mapy.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Hehe technicznie to dla Państwa tutaj to właściwie nie ma rzeczy niemożliwych. Póki co wysłałem również maila do UMP czy by nie udostępnili tych POI skoro jest to mapa opensource. fotoradary wstawiają, więc może i to dadzą. Idea custom maps naprawdę mi się podoba w terenach mało uczęszczanych. Dla gór i miejsc turystycznych nie jest problem znaleźć dobrą mapę szlaków, chociażby pana Topo_PL_100 czy UMP. Sztuką jest mieć dokładną mapę swojej okolicy na rower grzyby itpGPS Maniak pisze:Technicznie jest to możliwe, ale nie bezpośrednio przy użyciu pełnego UMPa w odbiorniku, tylko przez odfiltrowanie POI z UMPa i zrobienie z tego osobnej mapy.
Mam jeszcze takie pytanie? Czy myśli pan, że dałoby się jakoś utworzyć custom maps z cykloserwera ze zmiennym zoomem? 1km -> mniej detali 300m -> mapa szczegółowa. Wiem, że to jest robienia z rastra mapy wektorowej w pewnym sensie i pewnie spyta Pan po co? No mnie osobiście strasznie podobają się te kolory mapy z cykloservera oraz te wszystkie obrysy budyneczków, kapliczki itp, ale trzeba też troszkę oddalić, żeby się zorientować bardziej globalnie (i wiem iż można po prostu oddalić i pojawi się mapa wektorowa).
Może to trochę sztuka dla sztuki ale taki raster ze zmiannym zoomem i nałożonymi na niego POI byłby naprawdę godny uwagi i uważam, że wiele osób by się skusiło, żeby z niego skorzystać.
P.S. Wlaśnie zabieram się do czytania Pana nowych artykułów na stronie. To się naprawdę ułatwia sprawę. Co prawda z Panem asandrzejem wytłumaczyliście mi to zanim one powstały, ale pewnie też wałkować to po 100 razy na forum nie jest łatwo. Niestety na Garniaku wiedza jest zbyt rozkawałkowana
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Po co?luke1984 pisze:Mam jeszcze takie pytanie? Czy myśli pan, że dałoby się jakoś utworzyć custom maps z cykloserwera ze zmiennym zoomem? 1km -> mniej detali 300m -> mapa szczegółowa. ..... i pewnie spyta Pan po co?
Odpowiadam: Da się. Poprez BirdsEye - pliki JNX. Ale wymaga to podmiany firmwaru, na taki nieco mniej oficjalny.
Jeżeli się zdecydujesz, napisz może PW do Marko ona chciał taką mapę przygotować. Może już zrobił i ma gotową?
PS. Przy okazji. Wiem, ze jestem stary dziadek, ale na Forum mówimy sobie "per TY". "Pan" jakoś mnie krępuje
Pozdrawiam Lechu
E? Ale kiedy i jak? Bo nie kojarzę.luke1984 pisze:Póki co wysłałem również maila do UMP czy by nie udostępnili tych POI skoro jest to mapa opensource. fotoradary wstawiają, więc może i to dadzą.
Co by trzeba było (z)robić? Wszystkie POI zamieniać do formatu takiego, jak radary? Rozumiem, że wtedy zwolennik podkładów rastrowych dogrywałby takie punkty, i miał wyszukiwanie (+dane adresowe) bez rutingu po kreskach dróg? Dla których modeli poza 62 to by działało?
Po co tu aż tak kombinować
Po prostu wrzucasz UMP-a na Garmina i masz już wszystkie POIs w odpowiednich kat. z pełnym wyszukiwaniem.
Niezalezienie od tego czy mapa jest aktywna czy nie.
Po prostu wrzucasz UMP-a na Garmina i masz już wszystkie POIs w odpowiednich kat. z pełnym wyszukiwaniem.
Niezalezienie od tego czy mapa jest aktywna czy nie.
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 4 times
Już ma, ale bardziej zróżnicowane warstwy, tzn.:GPS Maniak pisze:...Jeżeli się zdecydujesz, napisz może PW do Marko ona chciał taką mapę przygotować. Może już zrobił i ma gotową?luke1984 pisze:Mam jeszcze takie pytanie? Czy myśli pan, że dałoby się jakoś utworzyć custom maps z cykloserwera ze zmiennym zoomem? 1km -> mniej detali 300m -> mapa szczegółowa. ..... i pewnie spyta Pan po co?
Biały podkład* JNXSCALE=2500
Cykloserver JNXSCALE=1500 (na bazie warstwy nr 15)
WIG w skali 25.000 JNXSCALE=600
WIG w skali 10.000 JNXSCALE=300
* biały podkład dla uwypuklenia dróg w mapach (z jednoczesnym zakryciem danych topograficznych).
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Przypuszczam a nawet jestem pewny, że powinno być WGS a nie WIG.Marko pisze:WIG w skali 25.000 JNXSCALE=600
WIG w skali 10.000 JNXSCALE=300
WIG - Wojskowy Instytut Geograficzny
WGS- (ang.) World Geodetic System
andrzej
Edit
To jeszcze nie było precyzyjne, powinno być PUWG.
PUWG - Państwowy Układ Współrzędnych Geodezyjnych 1965
Ostatnio zmieniony 12 lut 2011, 22:07 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
- Marko
- Garniak
@asandrzej
Zgadza się. Brawo za czujność!
A tak to wygląda w odbiorniku.
Zgadza się. Brawo za czujność!
A tak to wygląda w odbiorniku.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Trudno coś wśród tych warstwic wypatrzeć. Wolę swoją mapę
Marko. Jeżeli już koniecznie raster, to dlaczego rezygnujesz z Cykloserwera przy bardziej szczegółowych zoomach?
Osobiście zrezygnowałbym z polskich Topo. Dla mnie ten obrazek z dołu wygląda o kilka klas lepiej niż zaprezentowana mapa topograficzna:
Marko. Jeżeli już koniecznie raster, to dlaczego rezygnujesz z Cykloserwera przy bardziej szczegółowych zoomach?
Osobiście zrezygnowałbym z polskich Topo. Dla mnie ten obrazek z dołu wygląda o kilka klas lepiej niż zaprezentowana mapa topograficzna:
Pozdrawiam Lechu
@ Marko
Nie korzystniej było zastosować 50/92
andrzej
Nie korzystniej było zastosować 50/92
andrzej
- Marko
- Garniak
@GPSManiak
Większe zoomy dla Cykloservera lev. 15 IMO nie wnoszą żadnej dodatkowej treści, a obraz staje się coraz bardziej rozmyty (przy podziałce 200m w Colorado jeszcze znośnie, dalsze powiększanie już jest zbędne).
Dla rastra preferuję skalę 100% dla wyświetlanego podkładu.
@asandrzej
Raster 50/92 jest zbędny - w rejonach przygranicznych jest Cykloserver.
Po co różne mapy?
Na mapie Topo_100 wszystkie cieki wodne są opisane jako ciek. Na Cykloserverze niektóre cieki w ogóle nie są opisane. Skalujemy więc dalej i 25-tka podaje informację o nazwie potoku - tutaj: Żabiniec

Zdarza się i tak, że potrzebne informacje (tutaj: nazwa przecinanej rzeczki Kisielówka) znajdujemy na każdym z podkładów; na 10-tce dodatkowo bieg rzeki (jak w Topo Slovakia
).

Na 25-tce możliwy jest wreszcie powrót do przeszłości (tutaj oznaczony PGR) - na 25-tce i ulica "22 lipca" - na 10-tce:)

Większe zoomy dla Cykloservera lev. 15 IMO nie wnoszą żadnej dodatkowej treści, a obraz staje się coraz bardziej rozmyty (przy podziałce 200m w Colorado jeszcze znośnie, dalsze powiększanie już jest zbędne).
Dla rastra preferuję skalę 100% dla wyświetlanego podkładu.
@asandrzej
Raster 50/92 jest zbędny - w rejonach przygranicznych jest Cykloserver.
Po co różne mapy?
Na mapie Topo_100 wszystkie cieki wodne są opisane jako ciek. Na Cykloserverze niektóre cieki w ogóle nie są opisane. Skalujemy więc dalej i 25-tka podaje informację o nazwie potoku - tutaj: Żabiniec

Zdarza się i tak, że potrzebne informacje (tutaj: nazwa przecinanej rzeczki Kisielówka) znajdujemy na każdym z podkładów; na 10-tce dodatkowo bieg rzeki (jak w Topo Slovakia

Na 25-tce możliwy jest wreszcie powrót do przeszłości (tutaj oznaczony PGR) - na 25-tce i ulica "22 lipca" - na 10-tce:)

- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Czyli jeżeli przerabiałeś ten level 15 w skali 1:1, to powinieneś w Colo używać zoomu .... 240mMarko pisze:Dla rastra preferuję skalę 100% dla wyświetlanego podkładu.
W każdym bądź razie osobiście wolałbym 200m niż 300m.
Nie przekonałeś mnie do końca, ale ..... usprawiedliwienie przyjęteMarko pisze:Na mapie Topo_100 wszystkie cieki wodne są opisane jako ciek. Na Cykloserverze niektóre cieki w ogóle nie są opisane. Skalujemy więc dalej i 25-tka podaje informację o nazwie potoku - tutaj: Żabiniec
Pozdrawiam Lechu
- Marko
- Garniak
@GPSManiak
Dzięki, również za to wyjaśnienie dot. podziałki 240m.
To jeszcze dwa przemyślenia:
- PUWG w skali 1:10tys. jest mocno poszatkowana, co może powodować takie sytuacje, jak w załączniku
- tu warstwowa RMAPA Polski w ofercie TwoNav sprawdzała się lepiej.
- W TwoNav Sportiva obrócona mapa traciła jakość
; tymczasem w Garminie pod dowolnym kątem mapa jest wyświetlana identycznie
.
No i na koniec, jeszcze ponarzekam na Garmina:
Czy te zrzuty ekranu nie mogłyby zapisywać się w JPG, tzn. tak, aby można je przejrzeć w Przeglądarce odbiornika?
Przy uruchamianiu Colorado można spokojnie wypić małą kawę.
Dzięki, również za to wyjaśnienie dot. podziałki 240m.
To jeszcze dwa przemyślenia:
- PUWG w skali 1:10tys. jest mocno poszatkowana, co może powodować takie sytuacje, jak w załączniku
- W TwoNav Sportiva obrócona mapa traciła jakość
No i na koniec, jeszcze ponarzekam na Garmina:
Czy te zrzuty ekranu nie mogłyby zapisywać się w JPG, tzn. tak, aby można je przejrzeć w Przeglądarce odbiornika?
Przy uruchamianiu Colorado można spokojnie wypić małą kawę.