Nowy posiadacz GPSmap 62s.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
kampei
Początkujący

Re: Nowy posiadacz GPSmap 62s.

Post autor: kampei »

Prawie miecho prawie. Ale wątek troszke konstruktywny. Można się dowiedzieć jakich map użyć bądz przynajmniej zobaczyć. A propos map czy oprócz UMP-pcl co byście polecili z terenów narazie Warszawa i okolice zwłaszcza w kierunku Tarczyn i Grójec? Oraz tereny Legionowo i Jabłonna?
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

KMZ-ty Compass'u :")

"Południowe okolice Warszawy" sięgają dość daleko, nie jestem pewny czy do Grójca acz Tarczyn chyba jeszcze się łapie.
"Północne okolice Warszawy" dociągają do Legionowa i Serocka, była też chyba jeszcze mapa samej Gminy Serock lub Powiatu Legionowskiego, o ile pamiętam.

Z wektorówek to paradoksalnie nieźle może się sprawdzić CNE.
kwieto
Garniak

Mariusz65 pisze:Ja swoje zdanie napisałem w kontekście wypowiedzi Soko, który postawił tezę, że skoro ktoś już ma odbiornik GPS to zbędne jest oglądanie map na większym ekranie (np. w MapSource).
Wiesz, ciężko się pracuje z Mapsource pod namiotem... :")
Ja korzystam z tego programu właściwie wyłącznie do instalacji map (czytaj: średnio raz na kwartał, gdy się pojawi aktualizacja CNE), ewentualnie do porządkowania bazy waypointów.
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

Na tej mapie:
http://compass.krakow.pl/katalog-produk ... -Warszawy/
Tarczyn i Grójec się łapią :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

kwieto pisze:Wiesz, ciężko się pracuje z Mapsource pod namiotem... :")
Ja korzystam z tego programu właściwie wyłącznie do instalacji map (czytaj: średnio raz na kwartał...
A ja korzystam z MS na bieżąco :!:
Przeglądanie map i planowanie wycieczek, ewentualne przygotowanie bazy waypointów, archiwizacja waypointów i śladów po wycieczce, segregowanie bazy keszy, przygotowanie śladów i zgłoszeń do UMPa i wiele innych rzeczy plus oczywiście przesyłanie map do odbiornika. Pod namiot oczywiście laptopa nie zabieram bo nawet nie mam ;-)
Tak, czy owak nie wyobrażam sobie użytkowania wyłącznie odbiornika z wgranymi mapami *IMG bez wspomagającego oprogramowania na PC.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
kwieto
Garniak

Mariusz65 pisze:Tak, czy owak nie wyobrażam sobie użytkowania wyłącznie odbiornika z wgranymi mapami *IMG bez wspomagającego oprogramowania na PC.
Jak dla mnie to oznacza, że odbiornik, którego używasz nie jest urządzeniem w pełni outdoorowym :")
Ale to temat na zupełnie inną dyskusję niż temat wątku.
kampei
Początkujący

Post autor: kampei »

Pięknie dziękuje Ranger o to chodziło.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

kwieto pisze:Jak dla mnie to oznacza, że odbiornik, którego używasz nie jest urządzeniem w pełni outdoorowym :")
Mam dokładnie taki sam jak Ty! Nie wiedziałem że podłączenie odbiornika do komputera częściej niż raz na kwartał pozbawia go tej funkcjonalności :lol:

Jak potrzeba (na wyjeździe) to jest outdoorowy, ale jak wrócę to trzeba czasem do niego wpakować i wypakować różne rzeczy. Właśnie dlatego wyposażono go w gniazdko USB ;-)
Gdybym zgrywał ślady raz na kwartał to na pewno bym się w nich nie połapał, nie mówiąc o niepotrzebnym zapychaniu pamięci odbiornika. Mam niestety mało outdoorowy ;-) zwyczaj zbierania śladów i waypointów i tworzenia sobie prywatnego archiwum z tychże.

Oczywiście można funkcję zapisu śladu wyłączyć ale dla mnie to bardzo pożyteczna rzecz.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

kwieto pisze:Jak dla mnie to oznacza, że odbiornik, którego używasz nie jest urządzeniem w pełni outdoorowym :")
Jest też inna możliwość. Turystyczny Garmin jest urządzeniem outdoorowym, tylko nie każdy lubi się podniecać mapą oglądaną przez okienko wielkości znaczka pocztowego :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:Turystyczny Garmin jest urządzeniem outdoorowym, tylko nie każdy lubi się podniecać mapą oglądaną przez okienko wielkości znaczka pocztowego :wink:
Podobnie: (1) nie każdy ma czas na projektowanie trasy przed wycieczką; (2) większą przyjemność sprawia projektowanie na klasycznej mapie lub (3) na bieżąco - w terenie. I tu z pomocą przychodzi odbiornik z ekranem o wielkości ca. znaczka pocztowego.

W terenie, podobnie jak Mariusz, sięgam do "źródła" ;)
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Mariusz65 pisze:A ja korzystam z MS na bieżąco
Przeglądanie map i planowanie wycieczek, ewentualne przygotowanie bazy waypointów
Co to tak w tym MS planować, jeżeli chodzi o turystykę pieszą, chyba nie rozmawiamy o turystyce samochodowej (objazdowej) a coś mi się tak wydaje, że niektórzy biorą pod uwagę tego rodzaju turystykę.
Pieszy turysta w dobrym uładzie możemy pokonać odległość 30 km. to na taką wycieczkę potrzebujemy setki punktów. W turystyce rowerowej planowanie ma jakiś sens, ale w turystyce pieszej to trzy lub cztery punkty, które można wyznaczyć w odbiorniku w zupełności wystarczą, chyba, że planujemy wycieczkę „ W 80 dni do dokoła świata”.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 mar 2011, 13:01 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
kwieto
Garniak

GPS Maniak pisze:Jest też inna możliwość. Turystyczny Garmin jest urządzeniem outdoorowym, tylko nie każdy lubi się podniecać mapą oglądaną przez okienko wielkości znaczka pocztowego :wink:
Nie rozumiem, czemu sprowadzasz temat wyłącznie do mapy?
kwieto
Garniak

Mariusz65 pisze:Jak potrzeba (na wyjeździe) to jest outdoorowy, ale jak wrócę to trzeba czasem do niego wpakować i wypakować różne rzeczy. Właśnie dlatego wyposażono go w gniazdko USB ;-)
No więc napisałem, że mnie się to zdarza raz na kwartał ;")
Mariusz65 pisze:Gdybym zgrywał ślady raz na kwartał to na pewno bym się w nich nie połapał, nie mówiąc o niepotrzebnym zapychaniu pamięci odbiornika. Mam niestety mało outdoorowy ;-)
Archiwizacja zawartości odbiornika nie wymaga Mapsource :")
Podobnie dalsza obróbka zebranej w ten sposób informacji nie jest związana z "bieżącą pracą odbiornika".
Innymi słowy - albo się nie zrozumieliśmy, albo są jakieś inne zadania, do których "musisz" wykorzystywać komputer.
kwieto
Garniak

asandrzej pisze:Co to tak w tym MS planować, jeżeli chodzi o turystykę pieszą, chyba nie rozmawiamy o turystyce samochodowej (objazdowej) a coś mi się tak wydaje, że niektórzy biorą pod uwagę tego rodzaju turystykę.
Turystykę "objazdową" również ciężko planować w komputerze, chyba że mamy zaprogramowany każdy dzień od A do Z.
U mnie na takich wyjazdach pewne są trzy rzeczy: termin wyjazdu, termin powrotu i pierwsze miejsce docelowe (a i to często tylko z grubsza)
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Tak, chciałem to tylko rozgraniczyć, bo to zmienia punkt widzenia (patrzenia) na potrzebne informacje, za turystykę pieszą uważam to,
co się dzieje od momentu wyjścia ze schroniska, pensjonatu czy parkingu gdzie pozostawiliśmy samochód,
to do tego celu nie potrzebujemy zaznaczać setek punktów, które i tak mamy w odbiorniku.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
ODPOWIEDZ