Najlepiej zacząć tutaj http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=15310 i samemu sobie odpowiedzieć RASTER czy WEKTORyossarian1981 pisze: ..To jak jest z tymi mapami compassa opłaca się je instalować do urządzenia czy macie jakąś lepszą alternatywę?..
Mapy wydawnictwa Compass w GPS Garmin *** DYSKUSJE ***
Re: Mapy wydawnictwa Compass w GPS Garmin *** DYSKUSJE ***
pozdrawiam maciek
outdoor Garmin 60csx [Walker_Mapset]
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No krótkie podsumowanie ...yossarian1981 pisze: ( Przyznaję się bez bicia, że 30 stron przerzucania mnie przeraża!![]()
)
@yossarian1981 Jak to mówią - "od przybytku głowa nie boli", więc teoretycznie zawsze warto. Z drugiej strony - przy korzystaniu z gotowych plików Compassu są to jednak pewne koszty, więc pytanie "czy warto" jest w jakimś sensie zasadne.
Jeżeli chodzi o mnie - Ameryki nie odkryję. Jestem w tej mniejszości, która uważa że turystyczny, garminowski odbiornik GPS, popularny "ręczniak" bez mapy rastrowej jest tak samo dobrym GPSem jak z nią
* Zbyt mały ekran ręczniaka nie zapewnia wystarczającej perspektywy dla mapy "papierowej". Mapy, której generalizacja - nie tyle pod względem doboru elementów ile rozłożenia akcentów w tym głównie napisów - jest zaprojektowana pod "papierową płachtę", a nie do oglądania na ekranie wielkości pudełka zapałek. Na tego typu ekranikach mapy wektorowe, częstokroć nie mniej szczegółowe niż mapy papierowe, moim zdaniem po prostu sprawdzają się lepiej.
* Jako człek "starej daty" wyruszając w obcy, czy mniej znany teren zawsze mam z tyłu głowy to, że elektronika to tylko elektronika, więc i tak zabieram ze sobą jeżeli nie całą, to przynajmniej część papierowej mapy. W takim układzie dublowanie tego w GPSie nigdy nie było dla mnie priorytetem.
To oczywiście nie oznacza, że nie miałem rastrów w garminowskim ręczniaku. Owszem miałem - właśnie w myśl zasady: "od przybytku ..."
Obecnie moja sytuacja się zmieniła. Do bieżącej kontroli tego, czy owego, nie używam "ręczniaka", którego zastąpił zegarek z jeszcze mniejszym ekranem, w którym raster w skali 1:50.000 czy 1:35.000 zupełnie nie ma sensu, więc w zegarku króluje w 100% wektor. Natomiast jako "mini mapnik" służy mi smartphone, gdzie z kolei prym wiodą rastry Compassu.
Ważna informacja: W moim odczuciu 64-ka ma trochę małą "gęstość", małą rozdzielczość liniową ekranu jak na potrzeby rastra. (o ile się nie mylę to taki sam ekran jak w 62-ce) Takie przynajmniej miałem odczucia w przypadku mojej 62-ki i testowanej przeze mnie 78-ki. Część map - szczególnie posiadających i ikony i podstawowe napisy nieco większych rozmiarów - wyglądała całkiem dobrze:
Jednak na mapach gdzie było więcej niezbyt dużych szczegółów były już problemy by odróżnić to czy tamto. O odczytaniu małych napisów nie wspomnę.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Cześć! Szczerze polecam mapy Compassu, które pod względem kolorystyki dostosowanej do wyświetlania w naszych Garminach są najlepsze na rynku.yossarian1981 pisze:To jak jest z tymi mapami compassa opłaca się je instalować do urządzenia czy macie jakąś lepszą alternatywę?
Znakomicie komponują się przy tym z PL_Topo, czyli jedną z najlepszych map wektorowych, które znam.
Na korzyść map Compassu przemawia to, że dzięki temu, że mamy w GPS-ie to samo co na papierze, to łatwo nam się odnaleźć w terenie, co przy specyfice grafiki wektorowej bywa czasem kłopotliwe.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
- yossarian1981
- Początkujący
Cześć!
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź!

) nie mówię, że było totalnie źle, ale jednak czegoś Mi brakowało. ( tutaj dodam ponownie, że papierowy compass nie ma sobie równych - to moje zdanie oczywiście
) Sam nie wiem jak to jeszcze nazwać, dyplomatycznie powiem - jestem jeszcze nadal w fazie testów
http://eazymut.pl/mapy-i-oprogramowanie ... -topo.html
pytanie czy z tej mapy ktoś korzystał?
https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/mapy/ma ... 63-02.html
Milej nocki.
Pozdrawiam Yoss..
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź!
Dzięki za linka do tego ciekawego tematu.. jeszcze nie wiem czy RASTER czy WEKTOR, cóż za słabo się znam, trzeba chyba będzie trochę samemu popróbować!torqe pisze:Najlepiej zacząć tutaj http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=15310 i samemu sobie odpowiedzieć RASTER czy WEKTORyossarian1981 pisze: ..To jak jest z tymi mapami compassa opłaca się je instalować do urządzenia czy macie jakąś lepszą alternatywę?..
W niedzielę wybrałem się w celach testu w góry, nie mogłem się powstrzymać i zakupiłem mapkę compass na Beskid Śląski i Żywiecki hmm.. na przybliżeniu na 64st fajnie wygląda, ale faktycznie nie dostałem 1-1 tego co na papierze ( papier w zapasie również w plecaku byłGPS Maniak pisze:No krótkie podsumowanie ...yossarian1981 pisze: ( Przyznaję się bez bicia, że 30 stron przerzucania mnie przeraża!![]()
)
@yossarian1981 Jak to mówią - "od przybytku głowa nie boli"..
PL_Topo - masz na myśli ten produkt?Marko pisze:Znakomicie komponują się przy tym z PL_Topo, czyli jedną z najlepszych map wektorowych, które znam.yossarian1981 pisze:To jak jest z tymi mapami compassa opłaca się je instalować do urządzenia czy macie jakąś lepszą alternatywę?
Na korzyść map Compassu przemawia to, że dzięki temu, że mamy w GPS-ie to samo co na papierze, to łatwo nam się odnaleźć w terenie, co przy specyfice grafiki wektorowej bywa czasem kłopotliwe.
http://eazymut.pl/mapy-i-oprogramowanie ... -topo.html
Milej nocki.
Pozdrawiam Yoss..
Niektórzy korzystająyossarian1981 pisze:..
..
to mapa eAzymutu jest najlepsza na rynku - dla terenu PolskiMarko pisze:..
Znakomicie komponują się przy tym z PL_Topo, czyli jedną z najlepszych map wektorowych, które znam.
..
pozdrawiam maciek
- yossarian1981
- Początkujący
Wielkie dzięki za info!
Chyba wszystko wiem co powinienem!
Pozdrawiam Yoss..
Chyba wszystko wiem co powinienem!
Pozdrawiam Yoss..
Ostatnio zmieniony 10 maja 2016, 08:04 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto zbędny cytat.
Powód: Usunięto zbędny cytat.
Być może ... 
Hmm, rzeczywiście na papierze bieżąca pozycja w trakcie wycieczki się sama nie przesunie, nie policzą się dystanse przebyte/do pokonania , itp itd.
Trochę coś innego dzieje się z mapą w odbiorniku i tą na papierze, np. gdy realizuje się plan wycieczki.
Ale wzrokowe rozumienie treści mapy w obydwu formach pozostaje to samo, stąd łatwiej się przełączyć
Każdy z nas ma jakieś indywidualne przyzwyczajenia związane z korzystaniem z map, więc potrzeba trochę czasu by sobie różne dostępne możliwości do własnych potrzeb poukładać
Pozdrawiam
Ranger
Hmm, rzeczywiście na papierze bieżąca pozycja w trakcie wycieczki się sama nie przesunie, nie policzą się dystanse przebyte/do pokonania , itp itd.
Trochę coś innego dzieje się z mapą w odbiorniku i tą na papierze, np. gdy realizuje się plan wycieczki.
Ale wzrokowe rozumienie treści mapy w obydwu formach pozostaje to samo, stąd łatwiej się przełączyć
Każdy z nas ma jakieś indywidualne przyzwyczajenia związane z korzystaniem z map, więc potrzeba trochę czasu by sobie różne dostępne możliwości do własnych potrzeb poukładać
Pozdrawiam
Ranger
- yossarian1981
- Początkujący
Ranger masz absolutną rację wsparcie obecnej pozycji + mapa genialneRanger pisze:Być może ...
Pozdrawiam
Ranger
Na chwilę obecną trwają również testy mapki UMP-pcPL - Test w górach i na rowerze szlaki widoczne co mnie bardzo cieszy.
Następny obiekt do testów to Osmapa.pl - ale wstępnie widziałem że brak wielu znaczących szlaków to jest jakaś mapa typu "open" - czyli jak dobrze mniemam tworzona przez użytkowników. Wniosek - jak se sam Pan szlaku nie "wklepiesz" to nie bedzie.
Nad PL_Topo się jeszcze zastanawiam w sumie 150 zika to nie aż tak straszne pieniądze.
Tak więc idąc za Twoją radą obecnie testuję różne opcje i dostosowuje je do swoich potrzeb!
Pozdrawiam Yoss..
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Re: Mapy wydawnictwa Compass w GPS Garmin *** INFO ***
Sklep Galileos udostępnia podgląd dla wybranych map:
http://galileos.pl/index.php?main_page= ... cts_id=771
http://galileos.pl/index.php?main_page= ... cts_id=771
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ciekawe co na takie coś powiedziałby kolega "keruj_jp". Mapa sobie, a rzeczywistość sobie
Zdarza się nawet najlepszym, więc nie ma o co kruszyć kopii, ale poprawkę można uwzględnić przy następnym wydaniu mapy.
UWAGA: To screeny na tle mapy wydanej w 2015r. Nie mam jeszcze wydania z 2016r. Jeżeli przebieg tej ścieżki wytyczonej przez Nadleśnictwo Baligród jest na mapie z 2016r inny niż na mapie 2015 i jest prawidłowy to przepraszam za zamieszanie.
Jeżeli jest tak samo na mapie 2016 jak na mapie 2015 to podsyłam ślady by można było nanieść poprawki.
Szlak odbija na wschód przy turystycznej wiacie, a nie przy kapliczce jak wynikałoby z mapy i omija właściwą przełęcz (Hyrcza). Z kolei sama wiata widoczna na mapie, w rzeczywistości stoi ok. 150-200m bardziej na południe - tak jak zaznaczyłem to na screenie. Waypointa nie postawiłem (gdzieś mam z ubiegłego roku, ale nie mogę znaleźć), lecz można skorzystać z danych ze śladu, ponieważ podszedłem do samej wiaty. Od wiaty na szczyt Korbanii szedłem dokładnie szlakiem. Nie dość, że bardzo gęsto oznakowany to na dodatek prawie autostrada. Trudno zboczyć
Z Korbanii do Tyskowej schodziłem nieoznakowanymi leśnymi drogami.
Fotka wykonana na trasie:
Ślad oglądany w PC:
Opis wycieczki: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=6 ... 88#p192488
Zdarza się nawet najlepszym, więc nie ma o co kruszyć kopii, ale poprawkę można uwzględnić przy następnym wydaniu mapy.
UWAGA: To screeny na tle mapy wydanej w 2015r. Nie mam jeszcze wydania z 2016r. Jeżeli przebieg tej ścieżki wytyczonej przez Nadleśnictwo Baligród jest na mapie z 2016r inny niż na mapie 2015 i jest prawidłowy to przepraszam za zamieszanie.
Jeżeli jest tak samo na mapie 2016 jak na mapie 2015 to podsyłam ślady by można było nanieść poprawki.
Szlak odbija na wschód przy turystycznej wiacie, a nie przy kapliczce jak wynikałoby z mapy i omija właściwą przełęcz (Hyrcza). Z kolei sama wiata widoczna na mapie, w rzeczywistości stoi ok. 150-200m bardziej na południe - tak jak zaznaczyłem to na screenie. Waypointa nie postawiłem (gdzieś mam z ubiegłego roku, ale nie mogę znaleźć), lecz można skorzystać z danych ze śladu, ponieważ podszedłem do samej wiaty. Od wiaty na szczyt Korbanii szedłem dokładnie szlakiem. Nie dość, że bardzo gęsto oznakowany to na dodatek prawie autostrada. Trudno zboczyć
Z Korbanii do Tyskowej schodziłem nieoznakowanymi leśnymi drogami.
Fotka wykonana na trasie:
Ślad oglądany w PC:
Opis wycieczki: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=6 ... 88#p192488
- Załączniki
-
- Korbania_Locus.gpx
- (283.41 KiB) Pobrany 498 razy
-
- Korbania_EPIX.gpx
- (773.48 KiB) Pobrany 459 razy
Pozdrawiam Lechu
Przebieg na wyd.18 (2016) jest aktualny, wygląda to jak poniżej.
Pozdrawiam
Ranger
Pozdrawiam
Ranger
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Sorry 
Pozdrawiam Lechu
Co do tego ma/miała moja skromna osoba?
A tak swoją drogą to ciekawe skąd mieli dane do tak szybkiej aktualizacji?
A tak swoją drogą to ciekawe skąd mieli dane do tak szybkiej aktualizacji?
Kolega zdaje się nie wyczuwa drobnych mapiarskich niuansów 
Ścieżka, po której wędrował Lechu, powstała bodajże w 2014 i nie załapała się na wyd. 2015 mapy.
Ale co się odwlecze to nie uciecze i na tegorocznej mapie jest
I pewnie będą jeszcze pewne drobne udoskonalenia w wersji 2017 
Pozdrawiam
Ranger
Ścieżka, po której wędrował Lechu, powstała bodajże w 2014 i nie załapała się na wyd. 2015 mapy.
Ale co się odwlecze to nie uciecze i na tegorocznej mapie jest
Pozdrawiam
Ranger