[TEST Garniaka] Garmin 62s

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Piotruspan
Początkujący

Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s

Post autor: Piotruspan »

Wielkie dzieki Panowie,
Dzieki Wam udalo sie zrobic wszystko tak jak chcialem
P.Cz.
cart
Początkujący

Post autor: cart »

Zauwazylem dzis dziwna przypadlosc 62s - zapisalem wczoraj slad (rower). Slad ma 15km dlugosci i jest dosc pokrecony (kilka razy przecina sam siebie - jesli to ma jakies znaczenie). Dzis postanowilem przejechac ten slad raz jeszcze bo trasa byla ciekawa. Wiec wyciagnalem slad z archiwum (ladnie sie zarchiwizowal automatycznie) oznaczylem show on map i jade. Wszystko gra, ale zauwazylem ze kompas sie "zawiesza". Tzn dojezdzam do skrzyzowania zatrzymuje sie, obracam odbiornik, a mapa sie nie obraca. Po wylaczeniu pokazywania ww sladu sytuacja wydaje sie wracac do normy (tzn wylaczylem slad i nie zauwazylem zeby kompas sie zawiesil choc raz). Tez tak macie? Cos robie zle, czy blad firmware?

Dzieki z gory, pozdro!
cart

EDIT: kalibracja kompasu nic nie zmienila.
Awatar użytkownika
Faja
Bywalec

Post autor: Faja »

Popatrz w ustawieniach bo 60 można ustawić kiedy ma się włączyć, szybkość i czas.
Po zdrówka Wiesiek

kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli :-)
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo

Faja (Wiesiek)
cart
Początkujący

Jest tylko auto albo off. Zmienilem parametr North reference z True na Magnetic. Czy jest mozliwe ze to ustawienie zaklocalo dzialanie kompasu?
luis
Początkujący

Post autor: luis »

Chciałbym nawiązać do wątku poruszonego przez gkogut: Ja mam podobny problem z 62st, co kolega Luis w tym wątku viewtopic.php?f=2&t=8524&start=360 . Garmin sam się wyłącza po paru chwilach aktywności i nie jet to kwestia uśpienia ekranu. Urządzenie trzeba włączyć, że tak powiem, całkowicie od początku. Coś mi się wydaje, że problem nie leży po stronie softu, tylko po stronie sprzętu :( W celu rozwiązania problemu odwiedziłem wiele stron internetowych i wygląda na to, że nie jest to problem odosobniony. Macie jakieś sugestie ?
Ja po prostu swoją 62 -kę wysłałem do serwisu Garmina i otrzymałem nowiutką 62 st. Do dziś przetestowałem na sofcie 2.80 i wszystko śmiga, nic się nie wiesza i nie wyłącza. Była to ewidentnie wina sprzętu. Pogratulować podejścia do klienta. Pozdrawiam serwisantów i forumowiczów.
cart
Początkujący

Ja rowniez znalazlem rozwiazanie mojego problemu i przy okazji prawdopodobnie wykrylem blad softu:

Powodem takiego zachowania kompasu byla wlaczona opcja ... lock on road! Problemy z kompasem zauwazylem w lesie (poruszalem sie poza droga i wjezdzalem na droge). Odbiornik ustawial sie i owszem na drodze, ale kierunku to juz poprawnie nie wskazywal. Swoja droga jak jechalem po drodze, to tez lubil w ten sposob reagowac (a wlasciwie nie reagowac :-). W kazdym razie wylaczenie ww opcji rozwiazalo problem.

Swoja droga miesiac testowania nowego odbiornika Garmina i tylko jeden blad w sofcie (i to w sumie do obejscia) ... Myslalem ze bedzie gorzej. Zadowolony jestem bardzo z tego 62s ... :-)
Krzych o poranku
Nowy

Post autor: Krzych o poranku »

Witam serdecznie,

Pierwszy post, zatem (jak zwykle) nieco tremy w wypowiedzi.
Z zainteresowaniem przeczytałem Twoją opinię o 62s, w szczególności porównanie z Oregonem. Stoję przed potrzebą zakupu nawigacji, zastosowanie do trekkingu poza miastem plus tereny górzyste oraz góry (może rower, choć na to nie ma czasu, ale może w przyszłym roku... kto wie) i zastanawiam się nad GPSMAP 62st i Oregonem 550t. Twoje porównanie wypada miażdżąco, ale... nie znalazłem nigdzie do którego Oregona porównywałeś 62s; czy to było 550 czy inny model.

Mam jeszcze kilka dodatkowych pytań (coś mogło mi umknąć podczas przeglądania forum):
1. Czy ktoś obsługiwał Oregona 550 zimą w rękawiczkach. Czy ekran reaguje poprawnie?
2. Jak jest z obsługą 62s w rękawiczkach. Czy nie ma problemu, czy czasami wciska się kilka przycisków?
3. Jak zachowują się obydwa modele w górach, czy równie szybko łapią fixa, czy antena zewnętrzna znacznie lepiej radzi sobie od wewnętrznej?
4. Czy ekran 550 rysuje się równie łatwo, jak opisałeś?
5. Z opisu na stronie Garmina wynika, że obydwa urządzenia mają taką samą funkcjonalność, różnią się tym, że jedne ma zewnętrzną antenę, ekran o mniejszej rozdzielczości i klawisze, a drugi ma dotykowy ekran o większej rozdzielczości i aparat. Czego (oprócz tych rzeczy, na które zwróciłeś uwagę w teście) nie widzę?
Nuvi 3760T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

62 nie wyświetla map w trybie 3D z uwzględnieniem ukształtowania terenu, na podstawie danych DEM (nie mylić z widokiem 3D samochodowym - taki jest w 62)
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Krzych o poranku
Nowy

Post autor: Krzych o poranku »

A jak jest z czułością anteny w Oregonie 550t w porównaniu do 62st? I jak zachowują się te dwa modele w lesie czy głębokich dolinach.

I jeszcze jedno pytanie dotyczące 62stc, którego zauważyłem wczoraj. Dołożono tylko aparat, czy jeszcze coś się zmieniło w funkcjonalności?
Nuvi 3760T
Awatar użytkownika
d4r
Bywalec

Post autor: d4r »

Kolego,

Choc sam tego nie lubie, odpowiem Ci: poszukaj danych i samodzielnie podejmij decyzje. Sek bowiem w tym, ze wybor pomiedzy tymi nawigacjami to na prawde bardzo subiektywna sprawa (mnie np do 62 przekonaly "subtelnosci" w FW, oraz widocznosc wyswietlacza i obsluga "na macanego"). Na tym forum masz bardzo wnikliwe testy obu urzadzen. A jesli poszukasz troche w internecie, to znajdziesz testy czulosci takze pod katem firmware.
Jesli tez zechcesz poswiecic troche czasu stronie Garmina, to znajdziesz tam np takie oto porownanie (sugeruje przejsc na jez. angielski, bo w polskiej wersji strony sa bledy w danych techn.):
https://buy.garmin.com/shop/compare.do? ... duct=63802
Pozdrawiam,
Darek

---
Jest: E1000, F3, FR935, O600
Było: 62, E800, FR610, fēnix , Vista HCx, FR50 i Epix przez ... 5 dni
ememek
Bywalec

Post autor: ememek »

Na map_authors jest raport o błędzie 1mili w głębokiej dolinie:
Haven't tried the 62s in my standard canyon yet, but my OR and 60CSX have been pretty erratic (1 mile off) in Zion Canyon
Nüvi-765
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Krzych o poranku pisze:Do 62stc dołożono tylko aparat, czy jeszcze coś się zmieniło w funkcjonalności?
Aparat; krótszy czas pracy baterii; dwa gramy cięższy:
https://buy.garmin.com/shop/compare.do? ... duct=63802
Pod powyższym linkiem przeczytasz, że 62st ma 500 MB wbudowanej pamięci, a 62stc 3,5 GB.
Sprawdziłem u siebie - mój 62st ma 3,66 GB.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
d4r
Bywalec

Post autor: d4r »

wodzirej pisze: Sprawdziłem u siebie - mój 62st ma 3,66 GB.
3,66GB - mapa topo ~= 500MB ;)
Pozdrawiam,
Darek

---
Jest: E1000, F3, FR935, O600
Było: 62, E800, FR610, fēnix , Vista HCx, FR50 i Epix przez ... 5 dni
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam
500MB, to pamięć użytkownika, mapę 3,66GB można usunąć, co zwiększy dostępną pamięć.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

d4r pisze:3,66GB - mapa topo ~= 500MB ;)
Tę wyrzuciłem od razu :wink: :lol:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
ODPOWIEDZ