[TEST Garniaka] Garmin 62s
-
Piotruspan
- Początkujący
Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s
Wielkie dzieki Panowie,
Dzieki Wam udalo sie zrobic wszystko tak jak chcialem
P.Cz.
Dzieki Wam udalo sie zrobic wszystko tak jak chcialem
P.Cz.
Zauwazylem dzis dziwna przypadlosc 62s - zapisalem wczoraj slad (rower). Slad ma 15km dlugosci i jest dosc pokrecony (kilka razy przecina sam siebie - jesli to ma jakies znaczenie). Dzis postanowilem przejechac ten slad raz jeszcze bo trasa byla ciekawa. Wiec wyciagnalem slad z archiwum (ladnie sie zarchiwizowal automatycznie) oznaczylem show on map i jade. Wszystko gra, ale zauwazylem ze kompas sie "zawiesza". Tzn dojezdzam do skrzyzowania zatrzymuje sie, obracam odbiornik, a mapa sie nie obraca. Po wylaczeniu pokazywania ww sladu sytuacja wydaje sie wracac do normy (tzn wylaczylem slad i nie zauwazylem zeby kompas sie zawiesil choc raz). Tez tak macie? Cos robie zle, czy blad firmware?
Dzieki z gory, pozdro!
cart
EDIT: kalibracja kompasu nic nie zmienila.
Dzieki z gory, pozdro!
cart
EDIT: kalibracja kompasu nic nie zmienila.
Popatrz w ustawieniach bo 60 można ustawić kiedy ma się włączyć, szybkość i czas.
Po zdrówka Wiesiek
kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo
Faja (Wiesiek)
kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo
Faja (Wiesiek)
Jest tylko auto albo off. Zmienilem parametr North reference z True na Magnetic. Czy jest mozliwe ze to ustawienie zaklocalo dzialanie kompasu?
Chciałbym nawiązać do wątku poruszonego przez gkogut: Ja mam podobny problem z 62st, co kolega Luis w tym wątku viewtopic.php?f=2&t=8524&start=360 . Garmin sam się wyłącza po paru chwilach aktywności i nie jet to kwestia uśpienia ekranu. Urządzenie trzeba włączyć, że tak powiem, całkowicie od początku. Coś mi się wydaje, że problem nie leży po stronie softu, tylko po stronie sprzętu
W celu rozwiązania problemu odwiedziłem wiele stron internetowych i wygląda na to, że nie jest to problem odosobniony. Macie jakieś sugestie ?
Ja po prostu swoją 62 -kę wysłałem do serwisu Garmina i otrzymałem nowiutką 62 st. Do dziś przetestowałem na sofcie 2.80 i wszystko śmiga, nic się nie wiesza i nie wyłącza. Była to ewidentnie wina sprzętu. Pogratulować podejścia do klienta. Pozdrawiam serwisantów i forumowiczów.
Ja po prostu swoją 62 -kę wysłałem do serwisu Garmina i otrzymałem nowiutką 62 st. Do dziś przetestowałem na sofcie 2.80 i wszystko śmiga, nic się nie wiesza i nie wyłącza. Była to ewidentnie wina sprzętu. Pogratulować podejścia do klienta. Pozdrawiam serwisantów i forumowiczów.
Ja rowniez znalazlem rozwiazanie mojego problemu i przy okazji prawdopodobnie wykrylem blad softu:
Powodem takiego zachowania kompasu byla wlaczona opcja ... lock on road! Problemy z kompasem zauwazylem w lesie (poruszalem sie poza droga i wjezdzalem na droge). Odbiornik ustawial sie i owszem na drodze, ale kierunku to juz poprawnie nie wskazywal. Swoja droga jak jechalem po drodze, to tez lubil w ten sposob reagowac (a wlasciwie nie reagowac
. W kazdym razie wylaczenie ww opcji rozwiazalo problem.
Swoja droga miesiac testowania nowego odbiornika Garmina i tylko jeden blad w sofcie (i to w sumie do obejscia) ... Myslalem ze bedzie gorzej. Zadowolony jestem bardzo z tego 62s ...
Powodem takiego zachowania kompasu byla wlaczona opcja ... lock on road! Problemy z kompasem zauwazylem w lesie (poruszalem sie poza droga i wjezdzalem na droge). Odbiornik ustawial sie i owszem na drodze, ale kierunku to juz poprawnie nie wskazywal. Swoja droga jak jechalem po drodze, to tez lubil w ten sposob reagowac (a wlasciwie nie reagowac
Swoja droga miesiac testowania nowego odbiornika Garmina i tylko jeden blad w sofcie (i to w sumie do obejscia) ... Myslalem ze bedzie gorzej. Zadowolony jestem bardzo z tego 62s ...
-
Krzych o poranku
- Nowy
Witam serdecznie,
Pierwszy post, zatem (jak zwykle) nieco tremy w wypowiedzi.
Z zainteresowaniem przeczytałem Twoją opinię o 62s, w szczególności porównanie z Oregonem. Stoję przed potrzebą zakupu nawigacji, zastosowanie do trekkingu poza miastem plus tereny górzyste oraz góry (może rower, choć na to nie ma czasu, ale może w przyszłym roku... kto wie) i zastanawiam się nad GPSMAP 62st i Oregonem 550t. Twoje porównanie wypada miażdżąco, ale... nie znalazłem nigdzie do którego Oregona porównywałeś 62s; czy to było 550 czy inny model.
Mam jeszcze kilka dodatkowych pytań (coś mogło mi umknąć podczas przeglądania forum):
1. Czy ktoś obsługiwał Oregona 550 zimą w rękawiczkach. Czy ekran reaguje poprawnie?
2. Jak jest z obsługą 62s w rękawiczkach. Czy nie ma problemu, czy czasami wciska się kilka przycisków?
3. Jak zachowują się obydwa modele w górach, czy równie szybko łapią fixa, czy antena zewnętrzna znacznie lepiej radzi sobie od wewnętrznej?
4. Czy ekran 550 rysuje się równie łatwo, jak opisałeś?
5. Z opisu na stronie Garmina wynika, że obydwa urządzenia mają taką samą funkcjonalność, różnią się tym, że jedne ma zewnętrzną antenę, ekran o mniejszej rozdzielczości i klawisze, a drugi ma dotykowy ekran o większej rozdzielczości i aparat. Czego (oprócz tych rzeczy, na które zwróciłeś uwagę w teście) nie widzę?
Pierwszy post, zatem (jak zwykle) nieco tremy w wypowiedzi.
Z zainteresowaniem przeczytałem Twoją opinię o 62s, w szczególności porównanie z Oregonem. Stoję przed potrzebą zakupu nawigacji, zastosowanie do trekkingu poza miastem plus tereny górzyste oraz góry (może rower, choć na to nie ma czasu, ale może w przyszłym roku... kto wie) i zastanawiam się nad GPSMAP 62st i Oregonem 550t. Twoje porównanie wypada miażdżąco, ale... nie znalazłem nigdzie do którego Oregona porównywałeś 62s; czy to było 550 czy inny model.
Mam jeszcze kilka dodatkowych pytań (coś mogło mi umknąć podczas przeglądania forum):
1. Czy ktoś obsługiwał Oregona 550 zimą w rękawiczkach. Czy ekran reaguje poprawnie?
2. Jak jest z obsługą 62s w rękawiczkach. Czy nie ma problemu, czy czasami wciska się kilka przycisków?
3. Jak zachowują się obydwa modele w górach, czy równie szybko łapią fixa, czy antena zewnętrzna znacznie lepiej radzi sobie od wewnętrznej?
4. Czy ekran 550 rysuje się równie łatwo, jak opisałeś?
5. Z opisu na stronie Garmina wynika, że obydwa urządzenia mają taką samą funkcjonalność, różnią się tym, że jedne ma zewnętrzną antenę, ekran o mniejszej rozdzielczości i klawisze, a drugi ma dotykowy ekran o większej rozdzielczości i aparat. Czego (oprócz tych rzeczy, na które zwróciłeś uwagę w teście) nie widzę?
Nuvi 3760T
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
62 nie wyświetla map w trybie 3D z uwzględnieniem ukształtowania terenu, na podstawie danych DEM (nie mylić z widokiem 3D samochodowym - taki jest w 62)
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
-
Krzych o poranku
- Nowy
A jak jest z czułością anteny w Oregonie 550t w porównaniu do 62st? I jak zachowują się te dwa modele w lesie czy głębokich dolinach.
I jeszcze jedno pytanie dotyczące 62stc, którego zauważyłem wczoraj. Dołożono tylko aparat, czy jeszcze coś się zmieniło w funkcjonalności?
I jeszcze jedno pytanie dotyczące 62stc, którego zauważyłem wczoraj. Dołożono tylko aparat, czy jeszcze coś się zmieniło w funkcjonalności?
Nuvi 3760T
Kolego,
Choc sam tego nie lubie, odpowiem Ci: poszukaj danych i samodzielnie podejmij decyzje. Sek bowiem w tym, ze wybor pomiedzy tymi nawigacjami to na prawde bardzo subiektywna sprawa (mnie np do 62 przekonaly "subtelnosci" w FW, oraz widocznosc wyswietlacza i obsluga "na macanego"). Na tym forum masz bardzo wnikliwe testy obu urzadzen. A jesli poszukasz troche w internecie, to znajdziesz testy czulosci takze pod katem firmware.
Jesli tez zechcesz poswiecic troche czasu stronie Garmina, to znajdziesz tam np takie oto porownanie (sugeruje przejsc na jez. angielski, bo w polskiej wersji strony sa bledy w danych techn.):
https://buy.garmin.com/shop/compare.do? ... duct=63802
Choc sam tego nie lubie, odpowiem Ci: poszukaj danych i samodzielnie podejmij decyzje. Sek bowiem w tym, ze wybor pomiedzy tymi nawigacjami to na prawde bardzo subiektywna sprawa (mnie np do 62 przekonaly "subtelnosci" w FW, oraz widocznosc wyswietlacza i obsluga "na macanego"). Na tym forum masz bardzo wnikliwe testy obu urzadzen. A jesli poszukasz troche w internecie, to znajdziesz testy czulosci takze pod katem firmware.
Jesli tez zechcesz poswiecic troche czasu stronie Garmina, to znajdziesz tam np takie oto porownanie (sugeruje przejsc na jez. angielski, bo w polskiej wersji strony sa bledy w danych techn.):
Pozdrawiam,
Darek
---
Jest: E1000, F3, FR935, O600
Było: 62, E800, FR610, fēnix , Vista HCx, FR50 i Epix przez ... 5 dni
Darek
---
Na map_authors jest raport o błędzie 1mili w głębokiej dolinie:
Haven't tried the 62s in my standard canyon yet, but my OR and 60CSX have been pretty erratic (1 mile off) in Zion Canyon
Nüvi-765
Aparat; krótszy czas pracy baterii; dwa gramy cięższy:Krzych o poranku pisze:Do 62stc dołożono tylko aparat, czy jeszcze coś się zmieniło w funkcjonalności?
Pod powyższym linkiem przeczytasz, że 62st ma 500 MB wbudowanej pamięci, a 62stc 3,5 GB.
Sprawdziłem u siebie - mój 62st ma 3,66 GB.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
3,66GB - mapa topo ~= 500MBwodzirej pisze: Sprawdziłem u siebie - mój 62st ma 3,66 GB.
Pozdrawiam,
Darek
---
Darek
---
Witam
500MB, to pamięć użytkownika, mapę 3,66GB można usunąć, co zwiększy dostępną pamięć.
Pozdrawiam
500MB, to pamięć użytkownika, mapę 3,66GB można usunąć, co zwiększy dostępną pamięć.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Tę wyrzuciłem od razud4r pisze:3,66GB - mapa topo ~= 500MB
Pozdrawiam Lechu