O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Marko pisze:W komputerze masz wszystkie dane, a w śladzie te, które chcesz.
Dalej pytam, co to ma za znaczenie, przy ustawieniu zmiennna wysokość ( o takim ustawieniu mówimy)
dane wysokościowe zapisane w śladzie pochodzą z altymetru.
meridian pisze:
Dalej pytam, co to ma za znaczenie.
Tylko takie, że wskazania komputera nie muszą być tożsame ze śladem (current.gpx, "statystyką śladu").
Oczywiście, źródłem danych w obu przypadkach jest altimetr.
W innym przedziale czasu możemy te dane zapisywać sobie.
Tylko tyle, i aż tyle.
@Marko
Szkoda że nie czytasz moich postów ,wielokrotnie pisałem że w Feniksie i Oregonie 550 spadek/wznios w komputrze podróży pochodzą z gps. Dystans do wzniosu/spadku nie jest potrzebny, podnoszenie w pionie,np. Wystarczy czas. W Oregonie 550 w trybie DEMO przy pracującym altimetrze predkość pionowa i spadek/wznios zamurowane .
W Feniksie działa prędkośc pionowa,dziwne, zadzwonie do supportu ,,pewnie nie wiedzą, a tłumaczenie sprawy będzie trwało wieki, jak znam życie
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2014, 10:35 przez septimus19, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja nie pisze o trybie Demo tylko o sytuacji, gdy odbiornik nie złapał Fixa.
Wykres Wysokość/Czas jest wyświetlany nawet, w przypadku gdy odbiornik nie widzi żadnego satelity.
meridian pisze:Ja nie pisze o trybie Demo tylko o sytuacji, gdy odbiornik nie złapał Fixa.
Wykres Wysokość/Czas jest wyświetlany nawet, w przypadku gdy odbiornik nie widzi żadnego satelity.
Sprawdziłem dla eTrexa 30 FW 3.70.
Wyjąłem baterie, wszedłem do piwnicy, włączyłem odbiornik, wykasowałem dane śladu i komputera; włączyłem zapis śladu co 1 sek.
Odczekałem 2 minuty i to efekt: brak wykresu wysokościowego śladu bez GPS-fixa
Dodam, że w Menadżerze śladów nie można otworzyć "śladu bieżącego" (pole nieaktywne).
643.png
578.png
650.png
Więc być może tylko w Oregonie jest tak, jak pisze Meridian:
meridian pisze:Nie tylko w Oregonie 6x0 jest możliwość zapisu śladu bez Fixa.
Rozumiem, np. w niektórych zegarkach outdoorowych. Ręczniaków tego typu nie znam.
W eTrexie nie ma takiej opcji, więc ślad to ślad zapisany, nie mający nic wspólnego z komputerem podróży.