City Navigator Europe 2012.20
Re: City Navigator Europe 2012.20
Janów k/Kielc (Przetwórnia Ryb) Ruda Śląska (Tesco) wyznacza trasę przez Wolbrom, Becker na TA przez Zawiercie. Garmin od Jędrzejowa do Zawiercia Spycha na jedynie słuszną trasę i kieruje na prawie każdą drogę w lewo, od Zawiercia opamiętał się i prawidłowo prowadzi do celu. W Jędrzejowie pogubił się (remonty) Becker szybko zaskoczył o co chodzi.
No dobra, sprawdziłem w Mapsource:clark pisze:Janów k/Kielc (Przetwórnia Ryb) Ruda Śląska (Tesco) wyznacza trasę przez Wolbrom, Becker na TA przez Zawiercie. Garmin od Jędrzejowa do Zawiercia Spycha na jedynie słuszną trasę i kieruje na prawie każdą drogę w lewo, od Zawiercia opamiętał się i prawidłowo prowadzi do celu. W Jędrzejowie pogubił się (remonty) Becker szybko zaskoczył o co chodzi.
przez Wolbrom: 179 km - 2h 42m
przez Zawiercie: 166 km - 2h 43m
ale
w pierwszym przypadku część drogi prowadzi E77 a potem przez A4 (od Mysłowic)
w drugim przypadku przez centrum Katowic zwykłą 78 a potem przez Będzin, Sosnowiec i centrum Katowic.
Garmin prowadzi po prostu jak najdłuższym odcinkiem drogi najwyższej kategorii (dlatego chciał cały czas sprowadzić Cię na E77), wystarczy jednak dodać punkt pośredni w Zawierciu i będzie prowadził krótszą trasą.
Wszystko zależy od Twoich preferencji i np. znajomości rzeczywistej trasy, resztę możesz poustawiać opcjami unikania i punktami pośrednimi. Idealnie, jeśli możesz wcześniej trasę zaplanować w kompie i wrzucić na nawigację, ale nie wiem, czy Twój sprzęt ma tę możliwość.
Pozdrawiam
Janusz
|| Nuvi 760 | UMP pcPL | CNE nüMaps Lifetime | OSMapaPL || Sygic ||
Janusz
|| Nuvi 760 | UMP pcPL | CNE nüMaps Lifetime | OSMapaPL || Sygic ||
No cóż, ja na swoim koncie nie miałem informacji, że jest już 2012.2 (28.7.).
Co do kłótni na temat niedoskonałości gps-a czy oprogramowania/mapy to można znaleźć sposoby by ograniczyć problemy z gps-em, np. :
po wyznaczeniu trasy należy całą ją sprawdzić
jeśli trasa nie jest taka, jakiej się spodziewaliśmy, planujemy krótszy odcinek, postoje są i tak potrzebne, a wtedy można wpisać kolejny odcinek.
Do niedawna nie było gps-ów, ciekawe jak wtedy radzili sobie kierowcy w nocy, w deszczu, zwłaszcza na drogach drugorzędnych, nierzadko bez drogowskazów.
Jeśli Garmin zdziadział (co jest oczywiście jest złą informacją) to musimy się z tym pogodzić albo poszukać innej alternatywy. Chociaż doświadczam różnych kaprysów gps-a to jestem z niego zadowolony. Chyba nie da się zrobić gps-a, który nie popełniał by 'błędów'.
Co do map to w mojej okolicy zauważyłem, że otwarta w grudniu obwodnica Jaworzna już jest, natomiast układ komunikaccyjny koło dworca w Katowicach nie uległ zmianie chociaż od grudnia budowany jest dworzec.
Co do kłótni na temat niedoskonałości gps-a czy oprogramowania/mapy to można znaleźć sposoby by ograniczyć problemy z gps-em, np. :
po wyznaczeniu trasy należy całą ją sprawdzić
jeśli trasa nie jest taka, jakiej się spodziewaliśmy, planujemy krótszy odcinek, postoje są i tak potrzebne, a wtedy można wpisać kolejny odcinek.
Do niedawna nie było gps-ów, ciekawe jak wtedy radzili sobie kierowcy w nocy, w deszczu, zwłaszcza na drogach drugorzędnych, nierzadko bez drogowskazów.
Jeśli Garmin zdziadział (co jest oczywiście jest złą informacją) to musimy się z tym pogodzić albo poszukać innej alternatywy. Chociaż doświadczam różnych kaprysów gps-a to jestem z niego zadowolony. Chyba nie da się zrobić gps-a, który nie popełniał by 'błędów'.
Co do map to w mojej okolicy zauważyłem, że otwarta w grudniu obwodnica Jaworzna już jest, natomiast układ komunikaccyjny koło dworca w Katowicach nie uległ zmianie chociaż od grudnia budowany jest dworzec.
N50*16'22"
E19*01'45"
H=275 mnpm
E19*01'45"
H=275 mnpm
Pobieranie CNE z MyGarmin na Nuvi 3790
Witam.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch dylematów:
1. Jaki obszar w CNE wybrać podczas wybierania opcji terenowych mapy (interesuje mnie tylko Polska), aby funkcjonował poprawnie widok skrzyżowań w pliku xxxxxxxxx.jcv po zainstalowaniu mapy w Nuvi?
Obecnie mam zainstalowaną wersję 2012.20 dla całej Europy (1 opcja wyboru na liście), gdyż przy pobieraniu poprzednich wersji i wybieraniu obszaru z Polską (chyba Europa Środkowa?) nie instalował mi się w Nuvi plik .jcv.
2. Czy mozna skasować pliki *.gpx z folderu GPS/Archive np. 1.gpx, itd? Co te pliki zawierają?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch dylematów:
1. Jaki obszar w CNE wybrać podczas wybierania opcji terenowych mapy (interesuje mnie tylko Polska), aby funkcjonował poprawnie widok skrzyżowań w pliku xxxxxxxxx.jcv po zainstalowaniu mapy w Nuvi?
Obecnie mam zainstalowaną wersję 2012.20 dla całej Europy (1 opcja wyboru na liście), gdyż przy pobieraniu poprzednich wersji i wybieraniu obszaru z Polską (chyba Europa Środkowa?) nie instalował mi się w Nuvi plik .jcv.
2. Czy mozna skasować pliki *.gpx z folderu GPS/Archive np. 1.gpx, itd? Co te pliki zawierają?
Pozdrawiam, Tadeusz
------------------------------------
Nuvi 3790 LMT, DriveSmart 55, Oregon 550T, Garmin GPSMAP 66s
------------------------------------
Nuvi 3790 LMT, DriveSmart 55, Oregon 550T, Garmin GPSMAP 66s
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
attache skoro nikt nie zgłasza problemów w tym temacie to po co ich szukać? Pobierz wszystko.
Możesz skasować. Lepiej jednak zarchiwizować. Zawartość możesz podejrzeć MapSource lub BaseCamp.
Możesz skasować. Lepiej jednak zarchiwizować. Zawartość możesz podejrzeć MapSource lub BaseCamp.
-
epkchmiele
- Bywalec
Wyznaczyłem trasę szybką Warszawa-Bydgoszcz i obie mapy CN 2012.20 i UMP wyznaczyły tak samo przez Płońsk-Sierpc-Lipno-S10 , 264 km(moim zdaniem sensownie) ale trasa była wyznaczona z zaznaczoną opcją unikania drogi płatnej. Jeśli nie zaznaczyłem tej opcji to mapa CN wyznaczyła prawie 100 km więcej tj.332 km Sochaczew-łowicz-A2-Ozorków-krośniewice-S10 po to żeby przejechać się po autostradzie A2 (bez sensu), natomiast UMP zgłupiała . Nie wiem dlaczego tak się dzieje wcześniej nie miałem takich problemów. Jeżeli chodzi o UMP to mnie tak nie dziwi bo pewnie wystąpił jakiś błąd przy jej wgrywaniu natomiast dziwi mnie zachowanie CN.
- beetle-m
- Garniak
Re: Pobieranie CNE z MyGarmin na Nuvi 3790
Odszukałem w historii forum, że masz nuvi serii 37xx. Uzupełnij proszę swój podpis.attache pisze:1. Jaki obszar w CNE wybrać podczas wybierania opcji terenowych mapy (interesuje mnie tylko Polska), aby funkcjonował poprawnie widok skrzyżowań w pliku xxxxxxxxx.jcv po zainstalowaniu mapy w Nuvi?
Zerknij na zaktualizowany dzisiaj mój post: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=127509#p127509
Może coś Ci to pomoże.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
W CNE mamy dwie Ustki gdyż na Ustkę zostały przemianowane Rowy 
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Mam nadzieję, że zajmą się ostro poprawą kategoryzacji dróg, bo znajomy widział u mnie w okolicy busa z napisami TomTom i masą anten na dachu... Konkurencja nie śpi.
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Mam pytanie. Czy w najnowszym CNE znajduje się droga w Nowej Soli łącząca ul. Kościuszki i ulicę Przemysłową??
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15 ... =B00000FTF
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15 ... =B00000FTF
neonek
Nowa Sól koło Ciepielowa
nuvi 1490T (CNE Lifetime + UMP)
Nowa Sól koło Ciepielowa
Tak, jest.
Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
A to znaczy że jednak coś aktualizują. 
neonek
Nowa Sól koło Ciepielowa
Nowa Sól koło Ciepielowa
- beetle-m
- Garniak
Dyskusja o AM przeniesiona:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=6&t=10406
Pozdrawiam, mariuszD
Kurcze no ...
Zaktualizowałem CNE (obszar CEE) w swoim 1200T, dostałem plik D2665040A.JCV (211495 KB)
i tu moja radość się skończyła - w Polsce brak jest widoków skrzyżowań. Sprawdziłem w Niemczech
na autostradzie A10 i tam każdy węzeł miał widok. Kurcze no ...
[Edyta:] Coś kiepsko szukałem. Oczywiście, że są
Zaktualizowałem CNE (obszar CEE) w swoim 1200T, dostałem plik D2665040A.JCV (211495 KB)
i tu moja radość się skończyła - w Polsce brak jest widoków skrzyżowań. Sprawdziłem w Niemczech
na autostradzie A10 i tam każdy węzeł miał widok. Kurcze no ...
[Edyta:] Coś kiepsko szukałem. Oczywiście, że są
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 21:27 przez Hypnos, łącznie zmieniany 1 raz.
nüvi 1200T 6.30 LA/JCV, CNE 2020.20 nüMaps Lifetime
Witam, takie pytanie: jaki plik JCV na cala Europe do n1490?
Bede wdzieczny za szybka odpowiedz.
Bede wdzieczny za szybka odpowiedz.
Pozdrawiam, Zbyszek
nüvi 3790T // nüvi 3590LMT
nüvi 3790T // nüvi 3590LMT