Oregon 600/650

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Re: Oregon 600/650

Post autor: tboniasty »

Wg danych technicznych na stronie Garmina model "t" ma mniej pamięci. Błąd?

https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/catalog ... uct=113532
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Awatar użytkownika
d4r
Bywalec

Post autor: d4r »

Dzięki Lechu za odpowiedź :)

Podana na stronie wolna pamięć nie uwzględnia miejsca zajmowanego przez mapę "topo", która zajmuje ponad 3GB. Czyli model T ma pewnie ok. 4GB wolnej po usunięciu "topo".
Pozdrawiam,
Darek

---
Jest: E1000, F3, FR935, O600
Było: 62, E800, FR610, fēnix , Vista HCx, FR50 i Epix przez ... 5 dni
vegar
Nowy

Post autor: vegar »

Moim zdaniem rozmiar pamięci flash w poszczególnych modelach wygląda następująco:
600 - 2GB
600t, 650 - 4GB
650t - 8GB.

Czy mapę Europe Recreational można kupić bez urządzenia? Czy np. dla obszaru Polski zawartość tej mapy jest taka sama, jak w Garmin Topo Polska?
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

vegar pisze:Czy mapę Europe Recreational można kupić bez urządzenia?
Można https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/mapy/ma ... 90271.html
vegar pisze:Czy np. dla obszaru Polski zawartość tej mapy jest taka sama, jak w Garmin Topo Polska?
Nie.
(mam nadzieję, że moderatorzy przeniosą te pytania do działu z mapami).
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
d4r
Bywalec

Post autor: d4r »

Wodzirej, dałeś link do TOPO Poland 2011, a kolega pytał o EuR. Mi się wydaje, że nie można jej kupić bez sprzętu - szukanie na garmin.com nie daje (na szybko) rezultatów, no ale nie mam pewności. A z drugiej strony, gdyby można, to i tak zdecydowanie nie warto, poza darmowymi OSM jest dużo dużo lepszych map.
Pozdrawiam,
Darek

---
Jest: E1000, F3, FR935, O600
Było: 62, E800, FR610, fēnix , Vista HCx, FR50 i Epix przez ... 5 dni
vegar
Nowy

Post autor: vegar »

Dzięki za odpowiedzi. O resztę dopytam w odpowiednim miejscu.

Nie wiem, czy to kogoś zainteresuje, ale może pomóc trochę w ocenie możliwości sprzętowych Oregona 6xx:
- po obejrzeniu zdjęć PCB stwierdzam, że procesor jest najprawdopodobniej ten sam co w Montanie
- ponieważ Oregon 6xx współpracuje również z systemem GLONASS, więc korzysta prawdopodobnie z dodatkowego układu MTK (stąd może pochodzić dłuższy czas pracy na bateriach przy WYŁĄCZONYM GLONASS).
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

d4r pisze:Dzięki Lechu za odpowiedź :)
Pamiętaj jednak, że pisząc obecną część TESTu, opisuję czyste funkcje. "Zza biurka". To czy działają w praktyce to odrębna śpiewka :wink:
Podsumowanie omawiające m.in. te wady softu, które już wykryłem - także związane z Twoim pytaniem o tryb samochodowy - znajdzie się w ostatnim poście TESTu.

Póki co chyba zbyt wcześnie by wyciągać jakieś wnioski, bo robię wiele rzeczy na raz, ale pewien zonk z trybem samochodowym (odwoziłem dzisiaj wnuka do rodziców - poza Poznań) już trafiłem. Cały Garmin :lol:

EDIT: A może inni użytkownicy O_600 odkryli jakieś bugi w sofcie? Prosimy o ewenatualne info.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

vegar pisze:stąd może pochodzić dłuższy czas pracy na bateriach przy WYŁĄCZONYM GLONASS
Trochę pomaga. Dzisiaj o godzinie 10.24 włączyłem w celach testowych odbiornik.
Tryb: tylko GPS. Zapis śladu załączony (co 10 sek).
Tryb rysowania mapy: szybki
Aku: mniej więcej dwuletnie GP Recyko+ 2050 mAh
Eksploatacja:
* trochę się nim bawiłem (podświetlenie 100%),
* najczęściej leżał na parapecie (tryb: oszczędzanie baterii - tzn. ekran wygaszony)
* zrobiłem też (ok. 80-90 minut) trasę samochodową. Ekran włączony, ale podświetlenie 30 sekundowe - tylko po sygnalizacji manewrów.
W sumie wydaje się że są to w miarę przeciętne warunki eksploatacyjne jakie wystąpią w przypadku piechura, używającego trybu wygaszania ekranu.
Właśnie (godz. 22.08) pisnął, że baterie wyczerpane. To oznacza, że jeszcze trochę pociągnie. Można więc uznać, że przy samym GPS odbiornik (z moimi aku) uciągnie ok. 12 godz. Po tym, do czego przyzwyczaił mnie eTrex - raczej licho. Dwóch nieco dłuższych wycieczek bez wymiany aku, niestety nie zrobię.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times

Post autor: Marko »

Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Wojtek Szydlowski
Bywalec

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Przez weekend nie miałem dostepu do internetu, dlatego dopiero teraz opisuję wrażenia z KMZ w stosunku do JNX.
Samo patchowanie przebiegło bez najmniejszych problemów, jest bezpieczne.
Tak jak pisał Lechu, gdybym nie wiedział, który jest który, ciężko byłoby odgadnąć.
Mam jednak wrażenie, że przy typowych dla mnie zoomach dla rastra (200 - 500m) JNX wykazuje nieco większe "mydło".
Litery na mapie wydają mi się odrobinę ostrzejsze na KMZ, tam samo nasycenie barw.
Szybkość przewijania i odświeżania podobna.
Reasumując: w praktyce róznica zaciera się i nie oddadzą tego screeny wklejone na forum, na odbiorniku jest po prostu w 99,99% tak samo.
GPSMap67 + Forerunner 965 + Edge 1030 Plus
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Pojawiła się pierwsza opinia dot. mniejszej precyzji obsługi ekranu Oregon 600 w rękawicach skórzanych w porównaniu do Oregona 450; plus kilka uwag dotyczących przypadkowego włączania się ekranu w Oregonie "dyndającym" na smyczy oraz pól danych na ekranie mapy:
http://garminoregon6xx.wikispaces.com/s ... w/62340258
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
AutoMichu
Początkujący

Post autor: AutoMichu »

Poniżej autor dodał, że po przełączeniu czułości ekranu na "Normalny" było wszystko OK :)
"I'm pleased to report that after setting the "Screen Sensitivity" to "Normal" all the spurious inputs have gone away. I can now use it without locking the screen."
Oregon 650, GPSmap 60CSx
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Opisane wyżej upierdliwości związane z dużą czułością panelu pojemnościowego na dotyk, można stosunkowo łatwo ominąć użytkując odbiornik w nieco inny - niż autor postu - sposób. Sposób dość naturalny dla kogoś, kto korzystał na przykład z androidowego smartphona z Locusem. Po prostu trzeba aktywować opcję automatycznego wygaszania ekranu po 15 bądź 30 sekundach (oszczędzanie baterii), w miejsce użytej przez autora tekstu "Blokady Ekranu" która ekranu nie wygasza. Ma to zresztą tę dodatkową zaletę, że wyraźnie zmniejsza zużycie energii, co - jak widać - będzie zdecydowanie najsłabszym punktem odbiornika. :(

Użycie tej opcji nie przeszkadza w "naturalnym" sposobie użytkowania odbiornika, no bo skoro nie siedzi on na kierownicy roweru (tam nie będzie zbyt dużo przypadkowych dotknięć, więc problem jakby nie dotyczy tego przypadku) lecz "dynda" na smyczy - jak to ma miejsce w przypadku autora postu, bądź siedzi w futerale wsuwce jak to ma miejsce u mnie, to żeby na niego spojrzeć od czasu do czasu i tak trzeba go wziąć w rękę. A skoro tak, to co za problem by sięgając po odbiornik nacisnąć - nawet zanim podetkniemy go "pod nos" - przycisk Power, pod który będzie wpięta funkcja: "Włącz ekran"?

Osoby nie przyzwyczajone do tego typu rozwiązania mogą mieć problem przez pierwsze 2-3 wycieczki. Potem będzie to całkowicie naturalne. Przy takim rozwiązaniu ani nie trzeba przechodzić w tryb "Czułość ekranu: normalna" ani nie trzeba wyłączać dźwięków informujących o trąceniu zablokowanego lecz nie wyłączonego ekranu, no i - o czym już pisałem - zyskujemy trochę na energii.

Nomen omen gdyby Marko nie zalinkował do tego postu, nawet nie wiedziałbym że takie rzeczy mogą się przytrafić, bo wygaszanie ekranu to była jedna z pierwszych rzeczy jakie ustawiłem.
-------------------------------------

Wracając do innych zasygnalizowanych przeze mnie, acz nie wymienionych jeszcze problemów (nie chcę wywoływać fałszywych alarmów): po konsultacji z Wojtkiem, okazało się że niektóre przypadłości dotyczą tylko mojego odbiornika. Zrobiłem reset - najpierw przez użycie opcji: "Przywróć ustawienia". Nie pomogło. Potem reset z użyciem klawisza USER - przy włączaniu odbiornika. Poskutkowało. Przynajmniej w przypadku jednego problemu. Resztę sprawdzę w terenie.

Informacyjnie (no bo problem po resecie zniknął) powiem, że u mnie nie działała opcja "Wyczyść listę" (dotyczy wyszukiwarki i "Ostatnio znalezione")
Pozdrawiam Lechu

oldkrakus
Początkujący

Post autor: oldkrakus »

GPS Maniak pisze: Aku: mniej więcej dwuletnie GP Recyko+ 2050 mAh.
Z akumulatorkami o 2 letnim stażu byłbym ostrożny w ocenie czasu pracy.
Leszku ,jeżeli masz dostęp do ładowarki aku z opcją testu to sprawdż jaką faktyczną mają pojemność.
Z praktyki wnoszę ,że nawet nowe mają rozbiezność do 10% pojemności.
Przy używanych ta rozbieżnośc może dochodzić do 50 %. + spadek pojemności.
Przy połączeniu szeregowym aku czas pracy definiuje ogniwo które ma mniejszą pojemność.
Może się zatem zdarzyć ,że Twoje aku mają np. 1700 i 1300 mAh - czyli masz zestaw 1300mAh

Pozdrawiam
Buty Oregon 650 - PL-Topo - UMP
Mapnik YOGA 8 + TwoNav - KaMap Pro - LocusPro
Auto Automapa
Ostatnia deska ratunku E52+UMP :-)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Jeśli o mnie chodzi, to wystarczy informacja: z Oregonem 600 jedna nieco dłuższa wycieczka na w/w komplecie aku, z eTrexem dwie.
ODPOWIEDZ