MapSource - skąd wziąć ten program? Porada... co i jak.

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
zbyszekg9
Początkujący

Re: MapSource - skąd wziąć ten program? Porada... co i jak.

Post autor: zbyszekg9 »

Szanowne Grono;
jako ignorant w dziedzinie informatyki uprzejmie proszę o pomoc. Zaznaczam, że prześledziłem niniejszy wątek, niewiele zrozumiałem, coś spieprzyłem i jestem bez programu. Otóż: byłem zmuszony zmienić sprzęt. Na starym miałem zainstalowane to, do czego przyzwyczaiłem się przez lata, czyli MapSource, i to w takiej wersji z cienkim śladem, który gdy jest aktywny, świeci na żółto (przepraszam za zbyt obrazowy może język, ale wspominałem - jestem ignorantem). Ponadto korzystałem z tylko jednej mapy UMPPcPl. Po lekturze Garniaka zainstalowałem MapSource, a którym odczytuję ślad jakimś grubym brązowym paskudztwem. Ponadto mimo ściągnięcia programu instalacyjnego UMPPcPl nie widzę tej mapy. Dodatkowo chciałem to wszystko odinstalować i nie mogę. Cały czas gdzieś to siedzi w komputerze. Co robić? Bardzo proszę o pomoc bo w planach są spacery a tu nie ma na czym planować i śledzić.
Zbyszek
roro
Bywalec
Been thanked: 1 time

Post autor: roro »

Problem z niewidoczną mapą UMP powinno rozwiązać zainstalowanie drugiej ( dowolnej ) mapy.

Nie jestem teraz pewien, może wystąpi konieczność odinstalowania mapy UMP i powtórna instalacja.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Tu jest instrukcja jak zainstalować UMP

http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Wersje#Insta ... -setup.exe
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
zbyszekg9
Początkujący

Miałem jakąś starą instalkę i właśnie zostałem poinformowany o konieczności zainstalowania drugiej mapy. Wziąłem się za GPMapę2010. I mimo że jej nie odblokowałem, MapSource zainstalował się ale w wersji, której ja nie trawię (z brązowym grubym szlakiem, o którym pisałem wyżej). A i tak UMP nie była widoczna. Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale wydaje mi się że trzeba było mieć wersję MapSource nie późniejszą niż 6.13.?, żeby była starsza grafika z żółtym śladem aktywnym. No więc próbuję odinstalować program i nie udaje mi się to. Chyba wezmę się za wywalanie z rejestrów wszystkiego, co jest opatrzone ciągiem MapSource i Garmin a następnie pójdę tropem podeslanym przez Zachu. Nie wiem tylko (nie pamiętam) jak wybrać właściwą wersję MapSource. No zobaczę, może coś wyjdzie w trakcie. O wynikach oczywiście poinformuję.
Dziękuję za chęć pomocy i pozdrawiam serdecznie
roro
Bywalec

zbyszekg9 pisze: 29 mar 2025, 06:48 I mimo że jej nie odblokowałem, MapSource zainstalował się ale w wersji, której ja nie trawię (z brązowym grubym szlakiem, o którym pisałem wyżej).
W MapSource ślad jest wyświetlany w kolorze zgodnym z zapisem w pliku GPX,
widocznie kolor brązowy był zadeklarowany podczas utworzenia pliku.

Kolor wyświetlania można zmienić, zmiany koloru wyświetlania znajduje się we Właściwościach śladu.
zbyszekg9
Początkujący

Nie, nie roro, to nie to. Zmianę kolorów ogarniam. Zdaje się jednak, że późniejsze wersje MapSource miały wyjściowo "brzydsze" grubsze ślady.
roro
Bywalec

Kolor wyświetlania śladu nie jest zależny od wersji MapSource.
zbyszekg9
Początkujący

A zatem napiszę to, co do tej pory zrobiłem: wyczyściłem rejestry, po czym zacząłem od instalacji starej GP Topo 2009. Zainstalował mi się MapSource w wersji 6.15.4 z ładnym, cienkim, żółtym - w edycji - śladem. Tyle, że mapa była nieproporcjonalna. Wróciłem więc pamięcią 5 lat wstecz (wówczas też miałem podobny problem przy wymianie sprzętu, ale jakoś dałem radę) i tam pelsta poradził przejście na 6.16.3. Uczyniłem to i teraz. Pomogło w proporcjach, ale edytowalny ślad się zmienił na gruby, brązowy. Zdaje się, że muszę wrócić do 6.13.7. Czyli znowu czyszczenie rejestrów.
roro
Bywalec

Windowsie można mieć kilka wersji programu MapSource,
a nawet można mieć wersję nie instalowaną, wystarczy posiadać plik MapSource.exe i ewentualnie plik języka.
zbyszekg9
Początkujący

No i tu wychodzi moja nieznajomość tego typu tematów. Na razie stoję w miejscu, w punkcie "zero".
zbyszekg9
Początkujący

Przepraszam, że męczę forum swoimi problemami, ale cóż, może ktoś coś podpowie. Aktualna sytuacja. Zainstalowałem MS 6.13.7. Nie mogę otworzyć programu, pojawia się komunikat: "MapSource nie może znaleźć żadnych zainstalowanych map MapSource. Zainstaluj jedną lub więcej map MapSource i uruchom MapSource ponownie"
Zrobiłem to, co podpowiedział Zachu. UMP się ściągnął, a komunikat pozostał taki sam. Nie mogę otworzyć.
zbyszekg9
Początkujący

Doinstalowałem GPTopo 2009. Otworzyłem MS w wersji 6.15.4. UMP-a zainstalowałem, ale MS go nie widzi. No i odwieczny problem z proporcją. Ale przynajmniej kreska śladu jest dla mnie akceptowalna. Bez Waszej pomocy nie ruszę już dalej.
roro
Bywalec

zbyszekg9 pisze: 29 mar 2025, 13:49 No i odwieczny problem z proporcją.
Projekcję mapy w MapSource można dostosować korzystając z kombinacji klawiszy Ctrl - Alt - A.

Dla obszaru Polski można przyjąć wartość 50 st.

Zainstaluj mapę https://garmin.opentopomap.org/#poland powinna zostać wyświetlona,
wyświetlaniem mapy UMP zajmiemy się później.
zbyszekg9
Początkujący

Kombinacja klawiszy nie powoduje żadnej reakcji. Ściągam wskazaną przez Ciebie mapę.
roro
Bywalec

zbyszekg9 pisze: 29 mar 2025, 15:16 Kombinacja klawiszy nie powoduje żadnej reakcji.
Sama kombinacja klawiszy nic nie zmieni, należy wybrać wartość 50 st. w polu Użyj własnego kąta odwzorowania,
skutek zmiany będzie widoczny po ponownym uruchomieniu programu.
ODPOWIEDZ