Jaki GPS na rower

Radzimy jaki model Garmina wybrać i dlaczego. Gdzie warto kupować. O sprawdzonych sprzedawcach, lokalnych promocjach, cłach na granicy, różnicach pomiędzy odbiornikami amerykańskimi i europejskimi, dokupywaniu polskich instrukcji, oraz o wszystkim co związane z zakupem odbiorników w Polsce czy za granicą.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: GPS na rower

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze:Świetny przykład dla niezdecydowanych na Garmina!
Pod warunkiem, że kogoś interesują takie gadżety. Dla mnie to kwitesenscja zabawy z GPSem :D
Jakoś mało przekonują mnie cyferki i analizy w stylu: "Miałem przed sobą 700m podejeścia, zrobiłem już 300m zatem zostało mi 400m" i to nie dlatego, że mam kłopoty z arytmetyką. Po prostu wykres profilu zaplanowanej trasy (także zaplanowanej "w terenie") i moje położenie na nim, zdecydowanie lepiej do mnie przemawia.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:Jakoś mało przekonują mnie cyferki i analizy w stylu: "Miałem przed sobą 700m podejeścia, zrobiłem już 300m zatem zostało mi 400m" i to nie dlatego, że mam kłopoty z arytmetyką. Po prostu wykres profilu zaplanowanej trasy (także zaplanowanej "w terenie") i moje położenie na nim, zdecydowanie lepiej do mnie przemawia.
Najlepiej mieć i to, i to. Na wszelki wypadek, i na pytanie w stylu: "na jakiej jesteśmy wysokości? ile nam więc zostało do podejścia?"
Zgadza się, mapa i dane DEM to kwintesencja zabawy z GPS, również w moim przekonaniu.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

Slawek_Mat pisze:ale sumę przewyższeń przejechanych to masz "nawet" w edgu - czyli przejechałeś 1 200 a wiesz, że masz 2 500 to chyba nie trzeba mieć do tego dodatkowego komputera aby wyliczył :mrgreen:
nie wiedzę tu żadnej zalety vdo67 w stosunku do edga
Nieporozumienie-Przewagę VDO widzę tylko i wyłącznie w tym, że na mapie w VDO jest więcej danych rowerowych , to był tylko przykład że takie maszyny istnieją.
Nie znam na tyle tego urządzenia żeby cokolwiek mówić, ,nawet nie wiem jaki ma system otwarty czy jak garmin a to również b.ważne. Zresztą cena go dyskwalifikuje na samym starcie.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
gavia
Bywalec

GPS Maniak pisze:jak też możesz wygenerować (poza PCtem - czyli już w odbiorniku GPS) profil wysokości tego, co "przed Tobą" -
Skasowało wic pisze jeszcze raz.Wątpliwości odnośnie robienia profilu daleszej trasy na ,,żywo''
A czy jak Mapa ma błędy to cos te DEM POMOŻE ??

Przyklad z własnej praktyki ( plan) tyle, że robiona symulacja na Map Source w komp.

Jestesmy w Labska Bouda w czeskich Karkonoszach chcemy iść dalej zielonym szlakiem do Martinovej Boudy ( jakies 2km) potem Odrodzenie i Przesieka . proszę o wykreślenie profilu dalszej trasy.

U mnie wyglądało to tak.
Mapa Topo PRO 3 CZECHY - Niestety map source w trybie pieszego nie poprowadzi zielonym szlakiem a proponuje trase na około 16 km . Przecież nie będę na mrozie ręcznie wklepywał 100 punktów śladu żeby stworzyć profil. Akurat na tej mapie takich błędów bardzo dużo.A co ze scieżkami , za każdym razem tracic 15 minut na budowę śladu?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

gavia pisze:A czy jak Mapa ma błędy to cos te DEM POMOŻE ??
Pomoże o tyle, że bez DEM profilu nie wygenerujesz, podczas gdy na wektorowej mapie z błędami w routingu, zawsze możesz wyłączyć routing i podobnie jak na rastrze (w Garminie, Holuxie TwoNav etc.) kilkając kilka charakterystycznych punktów możesz wygenerować jakiś - niezbyt wówczas precyzyjny - ale w miarę sensowny profil, co przy odrobinie wprawy zajmie 1, góra 2-3 minuty, a nie 15 minut - jak sugerujesz.

Oczywiście routing pomaga w tego typu zabawie, bo daje precyzyjniejsze wyniki, bez zbędnego zagęszczania punktów trasy. Dlatego jako gadżeciarz jestem fanem map wektorowych, chociaż mam świadomość, że nie wolno z dobrodziejstwa routingu korzystać w sposób automatyczny. Czasami potrzebne są "robótki ręczne", ale - jak wspomniałem wyżej - sensownie przeprowadzane nie trwają zbyt długo, a ponadto wolę już czas na to poświęcić w schronisku - gdy już wiem dokąd jutro pójdę - niż przygotowywać "milion" wariantów na każdą okazję - jeszcze w domu.

A co do przykładu z Przesieką. Pudło :wink: :D
Tu akurat wystarczą 4 kliknięcia, a w zasadzie przy założeniu, że siedzę w Labskiej Boudzie o czym GPS już wie, tylko 3:
* Martinova Bouda
* Odrodzenie
* Przesieka.
Oczywiście trzeba dysponować odpowiednią mapą ....
Zalacznik.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
gavia
Bywalec

GPS Maniak pisze:Oczywiście trzeba dysponować odpowiednią mapą ..
Właśnie widzę na SCREENIE jakaś niezła mapa ( czy to nie mapa bo znaczek DEM) GORY 2010 a ja sprawdzałem tylko na TOPO PRO 3 CZECHY a tam w routingu błąd na błędzie .
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ten screen to z mojej prywatnej mapy (Góry_PL). Z tym, że nie o mapę tu chodzi.

Moimi postami chciałem tylko zasygnalizować, że mogą być zupełnie różne podejścia do korzystania z informacji wysokościowych w turystyce.
Można operować tylko danymi liczbowymi (np. suma przewyższeń), można profilem.
Można przygotowywać informacje na ten temat jeszcze w domu, planując w miarę precyzyjnie warianty wycieczek, ale można też podjąć decyzję w stylu: "jadę w Karkonosze", a szczegółowe plany będą się rodziły już na miejscu.

Pomijam tu przypadek, w jakim użytkownik GPSu w ogóle nie interesuje się danymi wysokościowymi, ani w postaci liczb ani profili.
Pozdrawiam Lechu

gavia
Bywalec

Słowa uznania za mapę . Topo Poland + Topo Czech może jeszcze Topo Slowacja w jednym do tego ładniejsza i skuteczniejsza.

Tylko jedna kosmetyczna poprawka by sie przydała. Akurat jestem z tego rejonu i trochę niewyraznie zaznaczona DROGA NA 2 MOSTY.Częściowo to droga asfaltowa od strony Przesieki a na mapie tylko przerywana, wygląda jak scieżka leśna .( Kupiłem kiedys Sudety Zachodnie -Ekspress Map i ten sam bład, na czaskich mapach cycloatlas również)

Nie umiem wstawic zdjecia ale w linku zaznaczyłem na mapie wydawnictwa Plan( z Jeleniej Góry) -Karkonoszy wypointami jak jest w rzeczywistości.
Tutaj bardziej czytelnie.
http://img831.imageshack.us/img831/9003/karkonosze2.png

Do waypointu nr 5 to jeszcze asfaltowa droga potem dopiero szuter i kamienie.

Mam nadzieję że się przydałem.
pozdr.pj
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Dzięki :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

gavia pisze:Myślę, myślę i nad tym (konkretnie Holux Fun Trek 130 Pro niby to samo co Sportivia za jakies 5 tys koron ) ale tutaj parę minusów
1.bateria tylko 1100 mah
2.Ekran mapa +5,6 danych tez raczej bez szans z tego co wynika z instrukcji.
W Garminie do 4 pól danych, a w TwoNav do 6 pól danych dochodzą jeszcze dodatkowe informacje zawierające nazwę punktu, współrzędne punktu pod kursorem, odległość do tego punktu, namiar oraz wysokość DEM punktu.
W praktyce więc wprost na ekranie mapy mamy dostęp nie do 4 czy 6 danych, ale blisko 10!
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
gavia
Bywalec

Marko pisze:W Garminie do 4 pól danych, a w TwoNav do 6 pól danych dochodzą jeszcze dodatkowe informacje zawierające nazwę punktu, współrzędne punktu pod kursorem, odległość do tego punktu, namiar oraz wysokość DEM punktu.
W praktyce więc wprost na ekranie mapy mamy dostęp nie do 4 czy 6 danych, ale blisko 10!
Dobrze, ale chodzi mi żebym o to na ekranie mapy widział funkcje, które wykorzystuję w liczniku rowerowym tj nachylenie drogi, wysokość, puls, kadencja, prędkość , moc w wattach ( w instrukcji TWO NAV nic nie widac na ten temat).

Te pozostałe inf. typu ''nazwę punktu, współrzędne punktu pod kursorem, odległość do tego punktu, namiar oraz wysokość DEM punktu.'' przydatne ale widziałbym je niekoniecznie na ekranie mapy -oczywiście pod kątem jazdy na rowerze.

Jeszcze 2 pytania:
1) Nachylenie drogi w % Sportivia pokazuje na podstawie czujników rowerowych czy na podst danych z mapy?

2) w Garmini rzeczywiscie mapa +4 pola z funkcjami rowerowymi ? czytam instrukcje , ogladam zdjecia nic takiego nie moge znalezc ( widzę mapa+ 2 pola). W Sportivii z rysunków wynika że mapa +4 pola na dole mapy . Z instrukcji obu sprzętów pod kątem podzielenia ekranu niewiele można się dowiedzieć a jak próbuje znależc zdjecia
to takie cos mi wyskakuje

Obrazek Obrazek

Może jakis screen żebym uwierzył...

pozdr.
pj
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

gavia pisze:2) w Garmini rzeczywiscie mapa +4 pola z funkcjami rowerowymi ? czytam instrukcje ,
Nie wiem czy piszesz o Garminie w ogóle, czy o jakimś konkretnym modelu? To ważne, bo Garmin Garminowi nie równy.
Nie znam w ogóle modeli stricte rowerowych (Edge), ale jeżeli chodzi o typowe outdoorowce, to chyba tylko Colorado ma max. dwa pola danych. Pozostałe odbiorniki mogą mieć: 1,2 lub 4 pola. Niestety nie potrafię ocenić na ile informacje jakie można władować do 4-ech pól eTrexa czy 62 mogą być przydatne rowerzyście :?
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Gavia
Po wyświetleniu 4 pól w "małych Garminach" z mapy będzie niewiele widać. Na rower chyba warto zastanowić się nad Montaną.

Co do TwoNav, to puls i kadencję znajdziesz w oprogramowaniu Sportivy +.
Sam dysponuję jedynie turystyczną Sportivą, bez dodatkowych czujników, stąd brak tych funkcji tutaj, ale już możliwość rywalizacji z "wirtualnym partnerem", nachylenie bieżące i na odcinku 1 km, już jest.
Nachylenie niestety nie z czujnika, a na podstawie danych GPS/DEM.

Zrzuty ekranu (6 pól danych: 5 u dołu i jedno w lewym górnym rogu; oraz dodatkowe informacje "pod kursorem"):
screenshot-83.png
gavia
Bywalec

GPS Maniak pisze:Nie wiem czy piszesz o Garminie w ogóle, czy o jakimś konkretnym modelu? To ważne, bo Garmin Garminowi nie równy.
Myslalem o egde 800 bo niby typowo rowerowy.Ale generalnie chodzi mi o jakąkolwiek maszynę żeby było jak najwięcej wskazników rowerowych na ekranie.
Nawet by mnie zadawalał ekran mini cos w stylu
http://imageshack.us/photo/my-images/546/usau.jpg/
Mała mapa ( ale bez przesady że wystarczy by dało radę się zorientować) i część ekranu przeznaczona na wskażniki rowerowe ( znowu na tym zdjeciu tez ich malo ale chodziło mi o ekran).Oczywiście lepiej jednak jak ekran mapy podzielony nie 50/50 ale np 70/30 gdzie 70% mapa.
Marko pisze:Po wyświetleniu 4 pól w "małych Garminach" z mapy będzie niewiele widać. Na rower chyba warto zastanowić się nad Montaną.
Niekoniecznie , nawet malutkie cyferki jak w tych licznikach poniżej są zdecydowanie wystraczające do ,,kontroli'' nawet przy pulsie 180.

http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... rowy1.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... rowy2.jpg/
A tak garmin to rozwiazal w 800
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... rowy3.jpg/

Ilośc pól ok ale jakby wkomponować trochę mniejsze cyferki w mape ...
Marko pisze:Nachylenie niestety nie z czujnika, a na podstawie danych GPS/DEM.
Czyli niestety za dokładne to nie będzie. A dla mnie na rowerze nachylenie parametr nr.1
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

gavia pisze:
Marko pisze:Nachylenie niestety nie z czujnika, a na podstawie danych GPS/DEM.
Czyli niestety za dokładne to nie będzie. A dla mnie na rowerze nachylenie parametr nr.1
Trudno mi określić jednoznacznie ten błąd. Pomiar nachylenia jest wykonywany "wstecz", na ustalonym przez użytkownika odcinku; tutaj 100m:
screenshot-89.png
Z kolei "nachylenie na odcinku 1 km" jest liczone wprzód na podstawie danych śladu/trasy.
ODPOWIEDZ