TMC odbiornik komunikatów drogowych

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
smiodus
Bywalec
Kontakt:

Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych

Post autor: smiodus »

PouchX umieścił screeny, z tego co widzę to Poznania, może podzieli się z nami jakimiś informacjami, bo produkt który jest objęty "embargiem informacyjnym" jakoś dziwnie odbieram, bo nie wiem czy on jest czy go nie ma, czy warto czy nie.

pozdr
S
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
tk439
Nowy

Post autor: tk439 »

chopin67 pisze:Wg zapowiedzi od dzisiaj miał zacząć działać TMC u nas. Czy ktoś może miał już możliwość przetestowania?
Witam,

próbowałem dziś sprawdzić czy TMC działa - ale chyba jednak nic nie nadaje (albo nie ma żadnych komunikatów). Sprawdzałem w Krakowie.

Nie jestem do końca pewny jak to ma działać, także proszę o sprostowanie jeśli robię coś nie tak :wink:
Używam Nuvi 5000 + GTM-21 (był w zestawie z nawigacją). Mapa CNE 2011.10b. Po wybraniu: Narzędzia --> Komunikaty drogowe dostaję tylko informację "Brak komunikatów" (lub coś w tym stylu, nie pamiętam dokładnie). Jeśli wybiorę Narzędzia --> Ustawienia --> Ruch drogowy --> Wyszukaj dostawców usług to szuka...szuka...szuka... Ale nic nie znajduje.

Natomiast diody na wtyczce do zapalniczki są zielone (czyli niby sygnał jest). Nie wiem tylko jakie były wcześniej (przed teoretycznym startem TMC) - bo wtyczkę mam dość głęboko ukrytą w samochodzie...

Przy okazji - może ktoś będzie wiedział: jak duże znaczenie ma antena FM do odbioru komunikatów TMC (ten cienki kabelek)? Kiedyś "udało mi się" go przypadkiem przeciąć drzwiami (gdzieś tak w połowie długości) - ale skoro diody się świecą na zielono, to może jednak działa poprawnie?
Awatar użytkownika
dawcio
Początkujący

Post autor: dawcio »

Ja sprawdzałem w Rzeszowie i okolicach i też nic nie odbieram :(
Garmin 255WT + GPMapa 2009.2 NT + CNE nüMaps Lifetime
Dawid
smiodus
Bywalec
Kontakt:

problem leży w tym że u nas jest wdrożone TMC-Pro, tzn. samo odebranie komunikatu na niewiele się zda ponieważ taki komunikat należy odszyfrować, gdyż jest zaszyfrowany (to właśnie to Pro). O ile odbiornik nie ma wbitej subskrypcji w której znajduje się klucz do odszyfrowania komunikatów to nie sygnalizuje, że odebrał coś i nie wie co z tym zrobić. Więc szanse na odebranie czegoś racjonalnego są żadne o ile nie mamy wbitej licencji. Garmin jako profesjonalna firma jak zapowiedział premierę systemu na 1 maja, pytanie czy użytkownik ma jak kupić licencję na usługę w dniu premiery? Czy będzie im w chwili początkowej zależało wyłącznie na sprzedaży nowych urządzeń z licencją, a opcja dla obecnych posiadaczy pojawi się później? Z pobieżnego grzebania (mogę się mylić) wyszło mi że również że obecne odbiorniki powinny mieć upgrade firmware'u z pewnych względów.

pozdr
S
smiodus
Bywalec
Kontakt:

pod nieobecność kolegi PouchX'a (on by z pewnością ją podał gdyby siedział przy komputerze) podaję metodę by sprawdzić czy problem jest faktycznie tylko z subskrypcją a nie z odbiorem, odbiornikiem itp.

- na ekranie nawigacji klikamy na pole prędkości,
- na ekranie komputera pokładowego przykładamy palec do prędkościomierza na kilka sekund i trzymamy aż zmieni się ekran,
- klikamy next aż zobaczymy dwa ekrany GTM Status i GTM Tables
- jeśli na GTM tables wyświetla się w kolumnie FM Table wpis o nieznanej tabeli tzn że gps odbiera tylko nie ma subskrypcji,
- na poprzednim ekranie (GTM Status) w polu Level value podaje siłę sygnału, Channel częstotliwość (i co jest RMF FM?)

powodzenia
S
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

smiodus pisze:O ile odbiornik nie ma wbitej subskrypcji w której znajduje się klucz do odszyfrowania komunikatów to nie sygnalizuje, że odebrał coś i nie wie co z tym zrobić.
Dokładnie tak. Pisałem o tym wyżej: "Przypominam jednak, że w Polsce mamy system "PRO", zatem do prawdiłowego działania zestawu potrzebny jest stosowny kod aktywujący.". Tyle w tej materii.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
sebastian55s
Początkujący

Post autor: sebastian55s »

Rozumiem ze TMC w Polsce bedzie dzialal tylko na CNE 2011.10 a nie na GPMapie 2009.4?

Jak to bedzie wygladalo jesli obie beda wlaczone?
nûvi 765T CNE 2011.2 + Mount with TMC (Ford)
Awatar użytkownika
ootomaszoo
Początkujący

Post autor: ootomaszoo »

Destia nic nie mówi o kodowaniu sygnału, a z kontekstu ich wypowiedzi wynika, że Pro zostanie wprowadzone w późniejszym etapie - czytaj tutaj: http://www.destiatraffic.pl/site/index. ... 100&lan=pl

Co do działania, 30 kwietnia poruszałem się po A2 z Poznania do Wrześni i moje N670 informowało alertami o utrudnieniach na konkretnym km (czerwony pasek z informacją w miejscu zielonego) . Rozwiązanie o tyle fatalne, że CNE i GP nie mają słupków. Co prawda można sobie dograć je z UMP'a ale na moim Nuvi są strasznie niewyraźne.
DNX5280BT / NUVI 670 FM
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

ootomaszoo pisze:Destia nic nie mówi o kodowaniu sygnału, ....
Sądzę, że problem bardziej leży po stronie blokowania sygnału przez odbiorniki Garmina niż przez Destię.
W każdym bądź razie wiem, że parę osób próbowało i nic nie widziało, a po wprowadzeniu kodu aktywacyjnego stał się cud.
Nie wykluczone jednak, że system będzie częściowo kodowany, a częściowo (np. na autrostardach) dostępny dla wszystkich odbiorników TMC
ootomaszoo pisze: poruszałem się po A2 z Poznania do Wrześni
A czy w samym Poznaniu widziałeś ikonkę TMC?
ootomaszoo pisze: Rozwiązanie o tyle fatalne, że CNE i GP nie mają słupków.
Jesteś pewien, że to był podany tylko kilometr szosy, bez informacji w stylu: "roboty drogowe na 258 km A2 - 25 km przed Tobą?"
Pytam, bo w przypadku korków w mieście tak właśnie to wygląda - lokalizacja korka z nazwą ulicy, a dodatkowo informacja jak do tego korka daleko (zobacz screen nr 3)
Ponadto po podejrzeniu informacji jest opcja: "unikaj" i w zasadzie to załatwia sprawę. Słupek kilometrowy nie jest wówczas ważny. Albo pchamy się na korek, albo go unikamy (jeżeli nie jest za późno :D )
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Sygnał jest kodowany.
smiodus
Bywalec
Kontakt:

potwierdzona informacja: nie jest potrzebny upgrade firmware'u, z pewnością kolejny poprawi kosmetykę.

pozdr
S
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Polski dostawca wg Garmina nazywa się "Destia Traffic TMC (PL)".
http://www.garmin.com/software/Database ... rs_250.rgn
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

System fajny,ale trochę zabawkowy.No ale gdyby do tego dołożono sterowanie sygnalizacją świetlną i nadajniki w pojazdach uprzywilejowanych to by to bardziej profesjonalnie wyglądało.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
felin
Bywalec

Post autor: felin »

Tak i ostrzeganie przed piratem ...
tk439
Nowy

Post autor: tk439 »

smiodus pisze:pod nieobecność kolegi PouchX'a (on by z pewnością ją podał gdyby siedział przy komputerze) podaję metodę by sprawdzić czy problem jest faktycznie tylko z subskrypcją a nie z odbiorem, odbiornikiem itp. (...)
Dzięki za instrukcję. Sprawdziłem, odbieram sygnał z nadajnika RMF (czasem nawet z dwóch).

Powiem szczerze że nie rozumiem zupełnie polityki firmy Destia (tudzież Garmina, bo nie wiem kto do końca za to odpowiada).
Wprowadzili "z hukiem" TMC na polski rynek - niby od 1.05.2010 - a de facto nikt nie może z niego skorzystać. Sygnał jest kodowany, nawet gdyby ktoś się bardzo uparł, że kupi subskrypcję, to i tak nie może tego zrobić. Nawigacji z subskrypcją "w pakiecie" pewnie też jeszcze nie ma na rynku... Więc z systemu nadal korzystają Ci co mają kod (czyli pewnie testerzy). Jaki to start systemu, jeśli nikt nie może z niego skorzystać?
Swoją drogą, nie rozumiem też startu systemu od razu jako TMC Pro - podejrzewam, że większość ludzi nawet wstępnie zainteresowanych TMC, nie wyda kilkudziesięciu Euro na system, którego w ogóle nie widzieli na oczy i nie mogli przetestować w praktyce. IMHO ten sygnał przez jakiś czas powinien być darmowy - tak żeby ludzie zobaczyli w ogóle jak to wygląda - i ew. później kupili. Alternatywnie - jakieś tanie subskrypcje, np. 14-dniowe - żeby sobie przetestować. Ale chyba za dużo wymagam... Skoro nawet gdybym chciał kupić "lifetime" to się nie da :P
ODPOWIEDZ