Garmin BaseCamp

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Garmin BaseCamp

Post autor: Mariusz65 »

Rano próbowałem w pracy. Teraz w domu aktualizacja poszła sama zaraz po uruchomieniu BaseCampa.
Załączniki
BC.jpg
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Nowy BaseCamp 3.1.2 http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4436

Changes made from version 3.1.1 to 3.1.2:

* Added localization for Simplified Chinese, Korean, and Thai.
* Added the ability to move the BirdsEye Create tool selection box.
* Added automatic naming of BirdsEyes based on the region of the map it is over.
* Fixed issue with creating user data on Windows XP with the property tab splitter shrunken to a very small height.
* Fixed problem with not showing the correct map layer for cards that contain raster data (such as GB Discoverer).
* Fixed various issues related to the user data filter and selection changes.
* Fixed issue with a gap in the distances of the find results.
* Fixed drawing of labels behind terrain in the 3D view.
* Fixed issue renaming data items in the list if the list wasn't sorted by name.
* Fixed an issue migrating routes from 3.0.6 to 3.1.1 that were originally created in MapSource.
* Improved recovery from memory allocation issues.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
quant
Nowy

Post autor: quant »

Na stronie http://gps.astronet.pl/new/news.htm jest link do mapy bazowej świata z DEM. Nie wiem dlaczego, ale u mnie Basecamp pokazuje tylko część tej mapy tj. wyłącznie Amerykę Płd. oraz Płn., a wbrew zapowiedzi ze strony http://gps.astronet.pl/new/news.htm
W ślad, za artykułem opublikowałem mapę bazową Garmina zawierającą uproszczone dane DEM dla całego świata - w tym dla Polski
, nie widać Polski.
Czy coś mam źle ustawione w Basecampie, czy też może zawartość mapy z linku się zmieniła ?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Mapa jest ciagle ta sama. Ale soft ulega modyfikacjom i mapset przygotowany w "zamierzchłych" czasach - działający prawidłowo jeszcze w MapSource v. 6.13.7 może dawać zarówno w nowszych wersjach MapSource jak też w BaseCamp niespodziewane efekty, co widać na screenie poniżej - w MapSource 6.16.3 też jest biała plama :(
1.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

BaseCamp umożliwia ustawienie tzw. "Proximity Alarms" dla Waypointów i zapisanie ich hurtem w odbiorniku.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Re: Garmin BaseCamp™

Post autor: beetle-m »

Pojawiła się wersja :arrow: BaseCamp software version 3.1.3

Changes made from version 3.1.2 to 3.1.3:
Added support for handling changes to LOC file format.
Improved error handling for various map issues.
Improved error handling for overlay issues.
Changed default name of BirdsEye Imagery created from other user data to reflect name of selected item.
Fixed issue where the basemap from the GPSMAP 78s was not displayed.
Fixed issue where Topo Australia map was not displayed.
Fixed issue where the Worldwide Aviation Basemap was not displayed correctly.
Fixed issue with changing selection after removing waypoint from route.
Fixed issue with deleting routes that span the Anti-Meridian.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Ostatnio BaseCamp nie chce mi się uruchomić. Pojawia się taki komunikat:
BC.jpg
Dziennik zdarzeń mówi coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Nie można wygenerować kontekstu aktywacji dla „C:\Program Files\Garmin\BaseCamp\BaseCamp.exe”. Błąd w pliku manifestu lub w pliku zasad „” w wierszu . Wersja składnika wymagana przez aplikację powoduje konflikt z inną wersją składnika, która jest już aktywna. Składniki powodujące konflikt: Składnik 1: C:\Windows\WinSxS\manifests\x86_microsoft.vc90.crt_1fc8b3b9a1e18e3b_9.0.30304.0_none_d9c474bda3593bfa.manifest. Składnik 2: C:\Windows\WinSxS\manifests\x86_microsoft.vc90.crt_1fc8b3b9a1e18e3b_9.0.30729.4148_none_5090ab56bcba71c2.manifest.
Najwyraźniej jest jakiś konflikt, ale nie wiem z czym. :?
Nie pomaga odinstalowanie programu i dokładne wyczyszczenie dysku, rejestru. Żadna wersja BC nie chce mi działać. :evil: Ma ktoś może pomysł, jak to naprawić? Format dysku nie wchodzi w grę.

Edit: SO, to Windows Vista Business SP2
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RyszardS »

Z tego co pamiętam - ale mogę źle pamiętać - to manifest wprowadzono w Win XP. Jest to plik w którym przechowywane są dane do wyświetlania... kolorów w Windows (chyba że coś się zmieniło).
Proponuję skopiować gdzieś te pliki (najlepiej na PenDrive) a z kompa je usunąć. Mozę się zdarzyć że niektóre aplikacje będą miały domyślne kolory...
Prawdopodobnie jakaś aplikacja sobie tworzy te pliki... trzeba wyśledzić kóra bo pewnie po pewnym czasie znowu te pliki się pojawią.
Jeśli usunięcie tych plików nie pomoże to lepiej je tam wkopiować żeby było po staremu.
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Ajger pisze:Ostatnio BaseCamp nie chce mi się uruchomić. Pojawia się taki komunikat:
Próbowałeś uruchomić opcją „Rozwiąż problem ze zgodnością” lub przynajmniej „Uruchom, jako administrator”,
częto rozwiązuje to, problem z uruchomieniem programów.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Manewry z plikami manifest robiłem, łącznie z usunięciem obydwóch, ale nic to nie dało. Trybu zgodności nie sprawdzałem, bo program wcześniej działał, więc to raczej nie to, no i zawsze działam na koncie administratora, więc też nie chodzi o uprawnienia.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
daijvid
Początkujący

Post autor: daijvid »

Problemy z manifestami to kompatybilnosc dll'i

C:\Windows\WinSxS\manifests\x86_microsoft.vc90.crt_1fc8b3b9a1e18e3b_9.0.30304.0_none_d9c474bda3593bfa.manifest. Składnik 2: C:\Windows\WinSxS\manifests\x86_microsoft.vc90.crt_1fc8b3b9a1e18e3b_9.0.30729.4148_none_5090ab56bcba71c2.manifest.

Czyli jakiś program załadowal msvcr90.dll w wersji 9.0.30304.0 a bazecamp chce 9.0.30729.4148 ( albo na odwrót ) a one są niekompatybilne ( windows nie może załadować dwóch tak samo nazywających się dll'i msvcr90.dll - zawsze może być tylko jeden ).

Zainstaluj sobie http://www.dobreprogramy.pl/Unlocker,Pr ... 12240.html
później prawym przyciskiem na te dll'e C:\Windows\WinSxS\manifests\x86_microsoft.vc90.* -> prawy przycisk -> unlocker - powinien Ci pokazać jakie programy używają którego. Jeśli to są programy które sam uruchamiasz to ich po restarcie nie uruchom i wtedy spróbuj basecampa ( możesz też próbować ulokerem je "odłączyć" ale programów windowsa się nie da :) , jeśli nie to podeślij liste - może coś się uda wymyślić.
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

U mnie było tak jak na screnie, program Base Camp dział,
ale nic więcej nie mogę sprawdzić, bo nie używam tego dysku ani systemy Vista.
Win.JPG
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
jggrzes
Bywalec
Kontakt:

Post autor: jggrzes »

Witam

Chodziło bez zarzutu i nagle, tak jak u Ajgera
Ostatnio BaseCamp nie chce mi się uruchomić. Pojawia się taki komunikat:
Taki sam obrazek.
Vista. Nie mam pojęcia jak to rozgryść.
Pozdrawiam
Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz

60CSX
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

A co ostatnio instalowaliście? Pamiętam dziwny problem z BaseCamp po aktualizacji jakiegoś antyvirusa, to może być podobna sprawa.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Gadget
Początkujący

Post autor: Gadget »

U mnie na 32 bitowej Viście także przestał się uruchamiać z takim komunikatem jak ponizej.
Jedyne co ostatnio instalowałem to IE 9 CR.
Załączniki
Magical Snap - 2011.03.10 22.35 - 002.jpg
Krzysiek
60CSx, GPMapa Topo 2009, UMP, Galaxy S8+, Automapa
ODPOWIEDZ