Natknalem sie na to samo probujac odsunac optymalnie szlak od osi - kupa - w mapsource wyglada znakomicie w odbiorniku slabo - dlatego w ostatnim swoim typie odchylam szlak minimalnie
Z drugiej strony:
ostatnio robilem szlaki w wodzislawiu i zdajac sobie sprawe z tego buraka rysowalem szlak zaraz obok. po zapisaniu dokumentu i ponownym otworzeniu map edit poprzesuwal mi wezy szlakow jak popadnie wiec z estetyki rownoleglych sladow zostal nieestetyczny zygzak
- tutaj linie szlaku byly rysowane rownolegle:
Mozna to rozwiazac w dwojaki sposob - korekta ze strony garmina badz (choc nie wiem czy blad nie lezy po mojej stronie) korekta ze strony mapedita
Dlaczego tak małe przesunięcie? Przy jakim stopniu powiększenia w odbiorniku będzie ono widoczne?
Z moich obserwacji wynika, że optymalnie to ok. 15-17 m. Przy takim odsunięciu linie szlaku i drogi nie zlewają się w jedno przy stopniu powiększenia 300-500m w MapSource i ok. 200m w odbiorniku. Spójrz na szlaki rysowane w okolicach Gdańska.
Pozdrawiam, Krzysztof
Vista HCX, etrex 30 + UMP-pcPL
Krzywoj - rzeczywiscie to dobry argument w dyskusji - nakladajac szlaki na siebie i przesuwajac je w typ garmin dostosowuje odleglosc przesuniecia do aktualnej skali mapy! U mnie do 800m zdaje to egzamin - przy 1.2km robi sie sieczka. Pomijajac ten fakt chodzilo mi o to ze mapedit nie zapisuje sladow tak jak je stworzono.
No tak, bo dociąga węzły do siatki, która ma coś koło 2 m czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie. Poza tym jeszcze kompilator upraszcza. Dlatego jest problem z prawidłowym odzwierciedleniem na mapie małych elementów. Kiedyś ktoś narzekał, że dach Wawelu w UMP brzydko z tego powodu wygląda
Pozdrawiam, Krzysztof
Szkoda ze nie mozna tego podgladac "na zywo" a nie dopiero po zapisaniu i odtworzeniu pliku.
A co do efektu koncowego tym pewnie rozni sie kreska na schemacie technicznym a gryzmoly przedszkolaka
Krzywoj pisze:No tak, bo dociąga węzły do siatki, która ma coś koło 2 m czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie. Poza tym jeszcze kompilator upraszcza. Dlatego jest problem z prawidłowym odzwierciedleniem na mapie małych elementów. Kiedyś ktoś narzekał, że dach Wawelu w UMP brzydko z tego powodu wygląda
Ja narzekałem - narysowałem ładnie a wyszło w efekcie krzywo Dlatego stanowczo wolę rysowanie szlaków po drogach i przesuwanie przez skórkę - i tak nigdy nie wygląda tak źle jak na rysowanym ręcznie obok
rzuq pisze:Szkoda ze nie mozna tego podgladac "na zywo"
A masz ustawione dociąganie do siatki? Mapedit zapewne zapisuje Twój obiekt z dokładnością do 5 cyfr po przecinku i to widzisz po zapisie i ponownym odczytaniu. Cgpsmapper będzie miał jeszcze mniej więcej 2 razy gorszą dokładność. Siatka chyba powinna wymusić rysunek zgodny z precyzją cgpsmappera.
Peter pisze: Dlatego stanowczo wolę rysowanie szlaków po drogach i przesuwanie przez skórkę - i tak nigdy nie wygląda tak źle jak na rysowanym ręcznie obok
Przy odsunięciu kilkunastu metrów od drogi i zachowaniu pewnej staranności (węzeł obok węzła zawsze w tej samej odległości) wygląda całkiem dobrze. Tak myślę i tak rysuję. Przykłady w woj. pomorskim.
Pozdrawiam, Krzysztof
Jakby kto chciał, to popełniłem polski plik językowy do tego programu. Wystarczy wypakować do katalogu C:\Program Files\TYPViewer\Langues i z menu programu zmienić język na Polski.