Uchwyt rowerowy

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Alex69
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Alex69 »

Mam ten zatrzask, tylko że do średnicy 1 cala, po zapięciu Visty siedzi sztywno, jak by był przyklejony. Czyli w twoim przypadku musi być coś nie tak. Idź z całym kompletem do sklepu i sprawdź na miejscu.
Vista HCX
fragles
Nowy

Post autor: fragles »

maciek79 pisze:Na wstępie witam wszystich GPSmaniaków :)

Kupiłem niedawno Vistę HCX i z zamiarem zamocowania na kierownicy motoru. Dokupiłem uchwyt na kierownice Garmina (sam zatrzask - bez klapki 010-10496-00) Vista ma już ten "pizdryk" do zatrzasku w zestawiem.

No i mam dylemat. Garmin zatrzaśnięty do kierownicy tym oryginalnym zatrzaskam lata niesamowicie. Luz w kierunku zapinania-odpinania ok.1mm., na boki też lata. Jak wezmę za uchwyt i potrząsam to tłucze się niesamowicie. Teraz to nawet nie myśle o montażu tego na moto - a tym bardziej na rowerze.

Ten typ tak ma, czy reklamować bo coś jest z tym zatrzaskiem nie halo?

Pozdrawiam
Ja mam to samo z Legendem HCX i z uchwytem rowerowym Garmina - też ma taki, okołojednomilimetrowy luz. Ale przeszedł test i nie odpadł więc... "dopcham" czymś ten luz i już...
Legend HCX i przypięty do niego rower
Bolek1
Bywalec

Post autor: Bolek1 »

Mój na początku siedział sztywno. Po "paru" kilometrach zaczyna robić się lekki luz. Ale nie obawiam się o wysunięcie się odbiornika. Natomiast na mopliku :wink: może to być uciążliwe (w przypadku jazdy po bezdrożach bo po równej asfaltowej szosie to nie powinno przeszkadzać).
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
maciek79
Nowy

Post autor: maciek79 »

Odkleiłem dzisiaj ze starej Nokii 6310i naklęjkę spod baterii która zapobiegała luzowaniu się baterii. Wpasowała w uchwyt idelanie i rozwiązała problem.

Nic teraz nie lata i trzyma się znacznie pewniej.

Pozdrawiam
Maciek
Vista HCX
Bolek1
Bywalec

maciek79 pisze:Odkleiłem dzisiaj ze starej Nokii 6310i naklęjkę spod baterii która zapobiegała luzowaniu się baterii. Wpasowała w uchwyt idelanie i rozwiązała problem.
Maciek
Ze starej :?: :evil:
Czuję się obrażony :wink: Ja używam jej jako sprzętu najnowszej generacji :D .... a i bateria po paru latach trzyma że aż hej :!: :D
Dlatego ja nadal nie mam czym zniwelować luzów w uchwycie :cry:
Pozdrawiam! Krzychu.
maciek79
Nowy

krzychkul pisze:
maciek79 pisze:Odkleiłem dzisiaj ze starej Nokii 6310i ...Maciek
Ze starej :?: :evil:
Czuję się obrażony :wink: ....
Wyraziłem się nieprecyzyjnie :). Ta naklejka była niestety z zepsutej 6310i - ostatniego i najlepszego telefonu Nokii przy którym zapomina się gdzie leży ładowarka. Po tym telefonie to już tylko zabawki z fukcją telefonu nam zostały :) :oops:

Ale posłodziłem :)
Vista HCX
Bolek1
Bywalec

Grunt to wazelina :D
Ale takie "doprecyzowanie" :D jak najbardziej przypadło mi do gustu :D :D :D
Pozdrawiam! Krzychu.
maciek79
Nowy

Oto końcowy efekt mojej pracy :)

Obrazek
Wypatroszony od tyłu pokrowiec Gilsson

Obrazek
Do okoła ma mięciutko

Obrazek
A jakby chciał odfrunąć to na wszelki wypadek jest przypięty.
Vista HCX
Bolek1
Bywalec

No i wykrakałem :evil: Co prawda w innym wątku (ten jest właściwy) ale pisałem, że odbiornik mam przy lewej manetce i jest narażony na uszkodzenie w razie wywrotki.
Cóż.... nie w górach, leśnych wertepach, dziurawych ulicach, ale na prostej, równej, dopiero co położonej asfaltowej drodze... zaliczyłem glebę :cry: :D . Ja troszkę podrapany, obolały i potłuczony ale.... :D :D :D Vista bez małej ryski :D :D :D
Pozdrawiam! Krzychu.
Supiotr
Początkujący

Post autor: Supiotr »

Krzychkul, dobrze że jesteś cały. Masz farta z Vistą. Moja po wywrotce ma niewielką 2mm rysę - pęknięcie(?) na szkiełku, ale od środka :roll: Z zewnątrz rysa nie jest nawet wyczuwalna pod palcem. Sprzet bez pokrowca, umocowany mniej więcej na środku kierownicy (gięta), wywrotka na bok :twisted:
Pzdr
Vista HCX (UMP, TOPO, old CNE i kilka innych) & Nuvi205 (UMP, oldGPmapa - kolejność właściwa ;-)), MIO z AM
Obrazek
Cvbge
Początkujący

Post autor: Cvbge »

Znalazł już ktoś sposób na dobre zamontowanie 60tki na mostku?
Awatar użytkownika
Fickus
Bywalec

Post autor: Fickus »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ja wykonałem sam ze skóry z odbojnikiem na klips zaje...e sprężynujący, po prostu pancerny ;-)
Jak by co to właśnie go sprzedaję na Allegro po przesiadce na 76kę.
Ta jest cięższa i większa i to będzie wyzwanie.
Garmin 76CSx :-)
CHRIS GD
Początkujący

Post autor: CHRIS GD »

Wracam do tematu dobrego uchwytu do 60 csx Czywszyscy kupuja te garminowskie po 76zł??
oczywiście poza tym wielkim potworem aluminiowym co widzialem na zdjeciach :P

Czy ktoś juz prubował własno recznie coś zkonstruować?I naturalnie cos co by wmiare naturalnie wygladało i niebyło przymocowane na stałe do kierownicy roweru ani przyklejane tasmą izolacyjną :lol:

Widziałem cos takiego
Obrazek
firmy Hama koszuje 30zł to uchwyt do nawigacji na rower oczywiscie nie do garmina moze mozna to jakoś przerobic dopasować niewielkim kosztem?
Moze ktoś juz prubował? dlatego pytam pozatym niewidziałem z bliska tego uchwytu rowerowego garmina wiec niewiem najakiej zasadzie jest w nim montowany 60csx
60CSx +2+1GB,GPmapa+akuSanyo2700
Awatar użytkownika
Fickus
Bywalec

Post autor: Fickus »

A może obejma od trąbki na kierownicę i podnóżek od fotelika rowerowego... :twisted:

Obrazek

Obrazek
Garmin 76CSx :-)
Awatar użytkownika
prozor
Bywalec

Post autor: prozor »

Bolek1 pisze:Mój na początku siedział sztywno. Po "paru" kilometrach zaczyna robić się lekki luz. Ale nie obawiam się o wysunięcie się odbiornika. Natomiast na mopliku :wink: może to być uciążliwe (w przypadku jazdy po bezdrożach bo po równej asfaltowej szosie to nie powinno przeszkadzać).
Dokładnie, u mnie jest podobnie. A że jeżdżę głównie po wertepach (czysta przyjemność, szczególnie po piachu pod górkę :twisted: - serio, najlepiej lasami :) ) to niestety te telepanie jest słyszalne. Wypaść nie wypadnie (solidny zatrzask, bez dwóch zdań), jednak trochę wkurzające. Nie mam Nokii do rozebrania i wypatroszenia, może napiszecie co to za patent z tą naklejką - jak to wygląda, może coś się zastępczego dobierze?

Acha, jako zabezpieczenie sprzętu montowanego na kierownicy w przypadku, najlepsze są rogi na kierownicy. Sprawdzone w terenie, sprzęt cały, rogi obdrapane (ja też trochę :? )
Vista HCx, Nuvi 2595 (plus ecoRoute HD), Edge 810, Edge 520.
ODPOWIEDZ