Garmin Montana
-
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Re: Garmin Montana
Jeszcze jeden filmik porównujący ekran Montany, tym razem z Zumo.
http://www.youtube.com/watch?v=A3to7JlIoXI
http://www.youtube.com/watch?v=A3to7JlIoXI
Nie tylko z Zumo, ale i 62st też została przyrównana, że o...Zachu pisze:tym razem z Zumo.

Pozdrawiam Bogna.
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30
UMP, Navigator
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.

Na początku wątku padały pytania dla kogo w ogóle ta Montana ma być - że takie to 'ni pies, ni wydra, coś na kształt świdra'...
Otóż patrząc na te wszystkie zapowiedzi i dane techniczne wydaje mi się, że to może być wreszcie idealny gps na motocykl. A konkretnie na turystyczne enduro. O ile sprawdzą się te wszytkie zapowiedzi to będzie strzał w dziesiątkę!
Do tej pory używam zumo 550 - to naprawde dobrze przemyślana konstrukcja, świetnie sprawdza się w naprawde ciężkich warunkach, a i w samochodzie czasami tez go uzywam. Ale często chciałbym wypiąć go z motocykla i oddalić się gdzies na parę godzin na jakieś zwiedzanie, wycieczkę w góry, etc. - z Montaną to będzie możliwe. Chciałbym mieć też cyrylicę żeby coś odczytać z map ze wschodu - w zumo tego nie ma, a tu chyba tak.
Myslałem już poważnie o kupnie 62s, ale jednak dla mnie ma za mały ekran - na motocyklu wolę jednak wpatrywać się w niego jak najkrócej, a oczy już nie te... 4 cale Montany to akurat to o co chodzi. No i w końcu w samochodzie też da radę: CNE, asystent pasa ruchu, komunikaty głosowe.
Zeby tylko w słońcu było coś widać.
A w Krakowie dostawa dopiero za tydzień
Miszel na Czarnym Lądzie
Otóż patrząc na te wszystkie zapowiedzi i dane techniczne wydaje mi się, że to może być wreszcie idealny gps na motocykl. A konkretnie na turystyczne enduro. O ile sprawdzą się te wszytkie zapowiedzi to będzie strzał w dziesiątkę!
Do tej pory używam zumo 550 - to naprawde dobrze przemyślana konstrukcja, świetnie sprawdza się w naprawde ciężkich warunkach, a i w samochodzie czasami tez go uzywam. Ale często chciałbym wypiąć go z motocykla i oddalić się gdzies na parę godzin na jakieś zwiedzanie, wycieczkę w góry, etc. - z Montaną to będzie możliwe. Chciałbym mieć też cyrylicę żeby coś odczytać z map ze wschodu - w zumo tego nie ma, a tu chyba tak.
Myslałem już poważnie o kupnie 62s, ale jednak dla mnie ma za mały ekran - na motocyklu wolę jednak wpatrywać się w niego jak najkrócej, a oczy już nie te... 4 cale Montany to akurat to o co chodzi. No i w końcu w samochodzie też da radę: CNE, asystent pasa ruchu, komunikaty głosowe.
Zeby tylko w słońcu było coś widać.
A w Krakowie dostawa dopiero za tydzień

Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Być może będzie to też jedyny nowszy odbiornik Garmina w pełni obsługujący trasy przygotowane w MapSource? Być może ....Miszel pisze:No i w końcu w samochodzie też da radę: CNE, asystent pasa ruchu, komunikaty głosowe.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
A ja napiszę to co pisałem już kiedyś o Aventurze - kupił bym coś takiego gdyby to kosztowało ok 800zł (bo za 1200 to już notebooka można mieć, więc...) - nie pojmuję skąd tak kosmiczne ceny na te urządzenia?! Podoba mi się duży ekran działający na jednym komplecie baterii cały dzień. Dodatkowo obsługuje i rastry i wektory, więc nie trzeba wybierać czy to czy tamto bo można mieć i jedno i drugie. Trochę natomiast przeciw jest to, że ciągle jest to system "zamknięty" do którego nie można sobie samemu niczego dołożyć - choćby tej głupiej przeglądarki plików tekstowych.
O przydatności GPSa w prawdziwym outdorze już kiedyś pisałem - w tym temacie niewiele się zmieniło - więc podsumowując: jak na zabawkowy gadżet cena zdecydowanie zniechęca. Nie mam pojęcia dla kogo są robione te urządzenia, bo tłumów nowych użytkowników ciężko się spodziewać po wypuszczeniu na rynek co chwila nowego modelu. W stosunku do urządzeń poprzednich za za dużo one kosztują a za mało wnoszą nowości. To już ciekawszym rozwiązaniem mogło by się okazać wypuszczenie pożądego sprzętu a pobieranie opłat za aktualizację softu. Jak ktoś by chciał jakiś nowy bajer typu daschboardy albo kolorowe wykresy, które są w nowym sofcie to kupuje i instalujne na sprzęcie który ma. Trochę dziwna ta obecna polityka...
O przydatności GPSa w prawdziwym outdorze już kiedyś pisałem - w tym temacie niewiele się zmieniło - więc podsumowując: jak na zabawkowy gadżet cena zdecydowanie zniechęca. Nie mam pojęcia dla kogo są robione te urządzenia, bo tłumów nowych użytkowników ciężko się spodziewać po wypuszczeniu na rynek co chwila nowego modelu. W stosunku do urządzeń poprzednich za za dużo one kosztują a za mało wnoszą nowości. To już ciekawszym rozwiązaniem mogło by się okazać wypuszczenie pożądego sprzętu a pobieranie opłat za aktualizację softu. Jak ktoś by chciał jakiś nowy bajer typu daschboardy albo kolorowe wykresy, które są w nowym sofcie to kupuje i instalujne na sprzęcie który ma. Trochę dziwna ta obecna polityka...
Na filmiku wklejonym przez Tomka, dostrzegam wyraźną różnicę na korzyć Montany w stosunku do Zumo. Ale może to tylko ja mam taki dobry wzrokMiszel pisze:Żeby tylko w słońcu było coś widać.

Pozdrawiam Bogna.
UMP, Navigator

Podobnie jak lustrzankę.Antonio pisze:Przynajmniej czuć, że gdzieś nie zginęła
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
W moim przypadku działa to tak: aby kupić nowy model, sprzedaje/daruje swój dotychczasowy (nie każdy). Gdyby nie było nowego modelu, nie chciałbym wymieniać tego co mam, np. 60CSx. Tym sposobem Garmin - odbiornik i firma - ma kolejnych nowych użytkowników.RyszardS pisze:Nie mam pojęcia dla kogo są robione te urządzenia, bo tłumów nowych użytkowników ciężko się spodziewać po wypuszczeniu na rynek co chwila nowego modelu.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Chyba żartujesz!RyszardS pisze:To już ciekawszym rozwiązaniem mogło by się okazać wypuszczenie pożądego sprzętu a pobieranie opłat za aktualizację softu.

Przecież z każdą nową wersja FW do Garmina jest coraz więcej bugów.
Gdzie oni by znaleźli frajera, który by jeszcze za to płacił?

No chyba, że opłata za aktualizację FW wymusiłaby wreszcie jego odpowiednią jakość…

Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, 10:03 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Jak tylko ktoś zrobi do Montany jakiś sensowny uchwyt na rower to kupuję
Tylko gdzie ja taką cegłę powieszę... chyba drugą kierownicę zabuduję
Ale generalnie koncepcja jednego GPS'a mi się podoba
- Montana do samochodu (z firmowym uchwytem zawierającym głośnik) jest OK,
- dla pieszego jak najbardziej OK,
- tylko ten rower... ale duży ekran to podstawa
na Oregonie nic nie mogę poczytać bo literki za małe
dlatego planuję powrót do modelu z niską rozdzielczością wyświetlacza (62s?)... tylko że one wszystkie małe są
a Montana była by OK

Tylko gdzie ja taką cegłę powieszę... chyba drugą kierownicę zabuduję

Ale generalnie koncepcja jednego GPS'a mi się podoba
- Montana do samochodu (z firmowym uchwytem zawierającym głośnik) jest OK,
- dla pieszego jak najbardziej OK,
- tylko ten rower... ale duży ekran to podstawa
na Oregonie nic nie mogę poczytać bo literki za małe

dlatego planuję powrót do modelu z niską rozdzielczością wyświetlacza (62s?)... tylko że one wszystkie małe są
a Montana była by OK

Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Tez zechce kupić, zbieram kasę. Niemniej nie ma lekko:easyrider pisze:Jak tylko ktoś zrobi do Montany jakiś sensowny uchwyt na rower to kupuję
Uchwyt firmowy, ale nie ma go w pudełku sklepowym. Garmin znowu wyciąga łapska po moje pieniądze na uchwyt. I to nie 10 PLNeasyrider pisze:- Montana do samochodu (z firmowym uchwytem zawierającym głośnik) jest OK

Niby tak, ale z uchwytem gorzej jak wyżej, bo nie ma dedykowanego - Garmin przewiduje tylko sznurekeasyrider pisze:- dla pieszego jak najbardziej OK

Zgoda. Ale Garmin nawet nie podpowiada, jak przypiąć Montanę roweru.easyrider pisze:- tylko ten rower... ale duży ekran to podstawa
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Było już o tym uchwycie.
W instrukcji namalowane jak powinny śrubki przechodzić:Montana Rugged Mount
Do tego jakiś uniwersalne mocowanie do kierownicy i jeżeli nie złamie się mostek z powodu masy Montany to atom powinno wytrzymać. Przy cenie tej 37.99 USD trudno mówić o "sensownym uchwycie".
PS.
I zaś jest antena komunikatów pogodowych
W instrukcji namalowane jak powinny śrubki przechodzić:Montana Rugged Mount
Do tego jakiś uniwersalne mocowanie do kierownicy i jeżeli nie złamie się mostek z powodu masy Montany to atom powinno wytrzymać. Przy cenie tej 37.99 USD trudno mówić o "sensownym uchwycie".
PS.
I zaś jest antena komunikatów pogodowych

Antena komunikatów pogodowych pozwoli zachować podstawkę uchwytu suchą.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Montana ma rozdzielczość (czy raczej gęstość pikseli) 138 dpi czyli tyle co Vista (134 dpi). Dla porównowania Dakota/62s 111 dpi, Oregon 155 dpi, nowy Etrex 93 dpi. Na coś z dużym ale niskorozdzielczym ekranem nie ma co chyba liczyć bo nikt takich ekranów nie robi.easyrider pisze:na Oregonie nic nie mogę poczytać bo literki za małe
a Montana była by OK
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
Było... tylko że ten akurat uchwyt nie jest sensownym rozwiązaniem dla rowerzystów.miecho pisze:Było już o tym uchwycie.
Znacznie powiększa (i tak już dużego) GPS'a, no i nie jest demontowalny - co w przypadku jazdy bez odbiornika nie jest praktyczne,
i wyglądać będzie koszmarnie

Mi sznurek wystarczy - a w zasadzie do Montany to będzie sznurwodzirej pisze:Niby tak, ale z uchwytem gorzej jak wyżej, bo nie ma dedykowanego - Garmin przewiduje tylko sznurekeasyrider pisze:- dla pieszego jak najbardziej OK

Bo Garmin Montany na rower w ogóle nie przewiduje...wodzirej pisze:Zgoda. Ale Garmin nawet nie podpowiada, jak przypiąć Montanę roweru.easyrider pisze:- tylko ten rower... ale duży ekran to podstawa
Zgoda - licząc gęstość pikseli nie wygląda to za ciekawie.klimkr pisze:Montana ma rozdzielczość (czy raczej gęstość pikseli) 138 dpi... Oregon 155 dpi...
Na coś z dużym ale niskorozdzielczym ekranem nie ma co chyba liczyć bo nikt takich ekranów nie robi.
Ale mam wrażenie (na podstawie sporej liczby filmów na youtube) że jednak wszelkie napisy Montana wyświetla większe.
Widocznie używa większej liczby pikseli na każdy znak - i to mi pasuje...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
- jeremihorn
- Bywalec

Jeremi
Wcześniej: summit, vista hcx, oregon 450 (ump), etrex 20 (ump)
Teraz: nuvi 3760 (ump), oregon 650 (ump), 64st (ump, pl topo 2018)
Wcześniej: summit, vista hcx, oregon 450 (ump), etrex 20 (ump)
Teraz: nuvi 3760 (ump), oregon 650 (ump), 64st (ump, pl topo 2018)