Norick pisze:gJePeEs pisze: Muszę tylko doczytać czy eneloop pro jest stabilne i załaduje się do końca i nie będzie miało ochoty wybuchać jak dorobię ten guziczek do ładowania bezpośrednio w garminie

Nie sądzę, chociaż eneloop pro mam od niedawna i jeszcze ich nie gotowałem w 64. Natomiast inne namietnie i nic nie wybucha

Też myślę, że to powinno działać i nie wybuchać, skoro i jedne i drugie baterie są nimh. Z drugiej strony eneloop pro są jakimiś hybrydami, więc może to coś zmienia?
Teoretycznie nie powinno, bo przecież podczas ładowania jedyne co jest kluczowe to napięcie, więc niezależnie co tam się wsadzi za aku czy battery pack powinno działać i doładować do tego samego poziomu. Przydało by się by sprawdził to ktoś kto się zna na temacie i to zbada. Ja nawet nie wiem jak.. :/
meridian pisze:gJePeEs pisze: Rozumiem, że jeśli będę chciał naładować garmina, to muszę przełączyć się z powrotem w tryb serial.
Ustawienie Garmin Spanner nie trzeba zmieniać brak ładowania uzyskuję podłączając uruchomiony odbiornik,
zostaje wyświetlony komunikat "Wykryto Kabel USB "... wskazuje " Nie" odbiornik zostaje uruchomiony w trybie nawigacji.
muszę to sprawdzić, bo nie do końca rozumiem co się dzieje kiedy. Ale spoko sprawdzę to przy różnych ustawieniach - z włączonym i wyłączonym odbiornikiem, z usb na prąd i z usb prąd+pc
meridian pisze:Ale istotny jest wybór portu USB o mniejszej wydajności prądowej.
Tego nie kumam, byłbym wdzięczny gdybyś napisał coś więcej o co chodzi z tym usb o mniejszej wydajności...Czy masz na myśli, że różny prąd z różnych usb da różne rezultaty co i jak będzie działać, oraz co się wyświetli na ekranie podczas podłączenia?
Chcę to tak rozpykać by osiągnąć dwa rezultaty:
1. Kiedy jadę autem to nie chcę ani zużywać aku/bp, ani ich ładować/doładowywać. Chcę by prąd szedł do obsługi ogórka prosto z akumulatora od auta. To jaki jest poziom naładowania aku/bp nie ma rzutować absolutnie na nic. [wiem, że aku się nie ładuje bo nie ma mostka, ale ja ten mostek zrobię, bo nie lubię gdy ktoś uszczęśliwia mnie na siłę, nie z powodu bezpieczeństwa(strach to dobra manipulacja), ale dlatego bo chce bym kupował jego cudowne bp za trzy razy tyle kasy. dziękuję, postoję.]
2. Kiedy wrzucam jakieś kosmicznie duże mapy na pc, to też nie chcę i nie potrzebuję tego co wymieniłem w pk.1 . Więc chciałbym by nic nie ładował tylko dawał prąd prosto z kompa na ogórek.
...A jak chcę by się ładował to tylko zmieniam coś w sofcie i się ładuje - nie ważne do czego go podłączę. Chcę mieć taką możliwość, taki wybór
ps. to czy można czy nie można ładować po dorobieniu mostka trzeba po prostu sprawdzić. Nie bierzcie moich słów o tym że mam gdzieś ostrzeżenia garmina literalnie - domniemuję że to ściema, ale postaram się to sprawdzić, może i inni też się znajdą. Wiem po prostu, że w czasach neokapitalizmu pisanie takich ostrzeżeń często jest tylko po to by zarobić więcej $.
..Dla przykładu jak bym tak wierzył i ufał w to co garmin mówi i sprzedaje to kupiłbym dwa uchwyty: auto i rower za pi razy oko 200 zł. A tak kupiłem za 20 zł dedykowane uchwyty z ebaya (pewnie z tej samej fabryki co oryginały). Uchwyt do auta cud malina. Uchwyt do roweru miał pewien mankament, który wyeliminowałem w 30 minut(uchwyt miał tą platformę do mocowania garmina na kulce - przez co można go przekręcać by pokazywał i poziom i pion. Okrywa kulki po prostu za mało zachodziła na kulkę i najeżdżając na krawężnik gps wypadał z okrywą z tej kulki. Nie mogę powiedzieć, że to czyjaś wina, bo nie da się tak wytłoczyć plastiku, by okryć kulkę bardziej jak na 50% i to złożyć, bo nie wejdzie. Ale dobry klej montażowy i trochę kreatywności wystarcza by problem rozwiązać - jeśli ktoś by chciał coś takiego wykonać to mogę napisać jak to zrobić;) ).