[TEST Garniaka] Garmin 62s

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s

Post autor: Mariusz65 »

asandrzej pisze:To gdzie w Dakocie są zapisane punkty?
W katalogu Garmin/GPX (nie głębiej, czyli nie np. w Current czy Archive) tworzy się plik *GPX pod nazwą "Waypointy + data". Kolejnego dnia tworzy się nowy plik z waypointami po zapisaniu pierwszego punktu.
Podejrzewam, że w 62 jest tak samo. Dlatego lepiej nie podpowiadać zbyt szczegółowo, jeśli nie znamy danego odbiornika ;-)
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 08:14 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Mariusz65 pisze:Podejrzewam, że w 62 jest tak samo. Dlatego lepiej nie podpowiadać zbyt szczegółowo, jeśli nie znamy danego odbiornika ;-)
Na forum jest wyszukiwarka, sprawdź czy ktoś kiedykolwiek napisał, że w GpsMap 62 jest plik Waypoints.gpx.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Oj Andrzej! :wink: No ale po co miał pisać? :shock:
W Dakocie tak jest a też nikt wcześniej o tym nie pisał ;-)
Zanim ktoś kupi odbiornik to nie pyta gdzie będą zapisywane waypointy (interesuje go najwyżej czy w ogóle będą i ile sztuk), a jak już kupi to wie gdzie! ;-)

Czy w 62 jest tak samo to musi potwierdzić ktoś z użytkowników.
Jak byś jeszcze nie wierzył to tak to wygląda w Dakocie:
Załączniki
Dakota Waipointy.JPG
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
Scubany
Początkujący

Post autor: Scubany »

Tak to wygląda w moim 62s z firmware 3.40 Patched (jnx patch):

Zawartość plików:
Waypoints.gpx - waypointy wgrane przez BaseCamp,
Waypointy_03-PAŹ-11.gpx - waypoint dodany prztciskiem MARK w urządzeniu 3 października 2011.
Załączniki
62s.JPG
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305

Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Scubany pisze:Waypointy_03-PAŹ-11.gpx - waypoint dodany prztciskiem MARK w urządzeniu 3 października 2011.
Czyli miałem rację, że jest identycznie jak w Dakocie :!:

A nie:
asandrzej pisze:Punkty i ślad bieżący, będzie w katalogu Garmin> Current> Current.gpx
Pozdrawiam
Bo w Current.gpx jest wyłącznie ślad bieżący!
Dakota i 62-ka powstały w tym samym czasie i pewnie dlatego mają identyczną strukturę plików i sposób archiwizacji śladów.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 08:38 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
asandrzej
Garniak

To Oregon, też powinien, tak mieć jak 62-ka i Dakota,
czy jest, to rozwiązane jak w Colorado.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Scubany
Początkujący

Widać Garmin sobie uprościł życie, zamiast produkować wiele rodzajów niedopracowanych firmware dla wielu odbiorników, produkuje jedno niedopracowane firmware na bazie którego powstają, co najmniej równie niedopracowane, wersje dla poszczególnych odbiorników :D
Wydaje mi się, że powyższa sytuacja ma miejsce od modeli Dakoty, 62 i późniejszych.
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)

Był:
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

asandrzej pisze:To Oregon, też powinien, tak mieć jak 62-ka i Dakota
Obstawiam, że tak samo jak w Dakocie ale to już pytanie do wątku o Oregonie ;-)
Scubany pisze:produkuje jedno niedopracowane firmware na bazie którego powstają, co najmniej równie niedopracowane, wersje dla poszczególnych odbiorników :D
Świadczą o tym chociażby znikające kolory napisów na mapach (we wszystkich odbiornikach jednakowo), które są udręką GPS Maniaka ;-)

Chociaż akurat co do tego, że waypointy są zapisywane w osobnych plikach i do tego z podziałem na dni nie mam zastrzeżeń, bo to bardzo wygodne.
Jest większy porządek. W Nuvim mam właśnie wszystko w pliku Current.gpx czyli Groch_z_kapusta.gpx ;-)
Dla mnie dobrze, że to zmienili.
Pozdrawiam Mariusz
asandrzej
Garniak

Pomysłowość programistów jest nie zbadana, na przykład w Nuvi 1200, zdjęcia są przechowywane w katalogu JPG,
ale odbiornik odczytuje też zdjęcia umieszczone w katalogu z nazwą DCIM, która jest powszechnie stosowana w aparatach cyfrowych.
Czyżby nie wiedzieli, że jest taka możliwość w tym odbiorniku, przecież sami tworzą FW, a może jest to, bug.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... im#p124119

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Mój Nuvi 255 również czyta obrazki *JPEG obojętnie gdzie by nie były umieszczone! Nawet na karcie poza katalogiem Garmin i wcale nie w katalogu JPEG.
Tylko czy my piszemy we właściwym wątku ;-)
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
Scubany
Początkujący

Osobny plika dla waypointów i śladu etc. to też moim zdaniem dobry krok :) Jednak doświadczenia jeszcze z 60CSx potwierdzają zdanie:
asandrzej pisze:Pomysłowość programistów jest nie zbadana
Jedno naprawią, inne zepsują :D
No ale "this is Garmin" :wink:

Zrobił się z tego mały off top :D
Aktualnie:

Był:
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Post autor: Bogna »

Mariusz65 pisze:Tylko czy my piszemy we właściwym wątku
Ano właśnie, bo już całkiem skołowaciałam :roll: od nadmiaru info dot. różnych odbiorników w tym, testującym 62 :wink:.
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
asandrzej
Garniak

Bogna pisze:od nadmiaru info dot. różnych odbiorników w tym, testującym 62 .
Porównanie funkcji, sposobu zpisu plików, Gpsmap 62 z innymi odbiornikami, też trzeba zaliczyć do testów tego odbiornika,
no.. wyświetlanie zdjęć, to może już nie, 62-ka nie ma przeglądarki zdjęć, nad czy nie ubolewam,
bo nie przeglądam zdjęć w Colorado, chociaż ma przeglądarkę i nie mam 62-ki.
O zdjęciach już nie będę pisał w tym wątku.
andrzej
Awatar użytkownika
d4r
Bywalec

Post autor: d4r »

Andrzeju, maluch nie ma klimatyzacji, nad czym nie ubolewam, bo nie posiadam... :lol:

Dla porzadku wspomne tylko o tym, iz mamy juz na rynku 62 z literka 'c', jak camera. Ten juz posiada tak aparat, jak i przegladarke. O jakosci ogladanych zdjec w tej rozdzielczosci ekranu nie bede sie wypowiadal, ale chyba nie do tego to ma sluzyc, lecz do nawigowania na koordynaty ze zdjecia - a to juz przydatna, wg mnie, sprawa.
Pozdrawiam,
Darek

---
Jest: E1000, F3, FR935, O600
Było: 62, E800, FR610, fēnix , Vista HCx, FR50 i Epix przez ... 5 dni
asandrzej
Garniak

d4r pisze:Andrzeju, maluch nie ma klimatyzacji, nad czym nie ubolewam, bo nie posiadam... .
Nie całkiem, Colorado ma przeglądarkę.

E.. nawigacja wbudowanym aparatem, to już inny temat, nawet się kiedyś zastanawiałem nad zakupem Oregona z aparatem.
Jakość zdjęć jest taka, jaka jest, ale te zdjęcia mają według mnie inne przeznaczenie, i jestem w stanie zaakceptować ich jakość.

Aparat w nawigacji bardziej można nazwać rejestratorem obrazu niż aparatem, właśnie w takim celu miałem zamiar korzystać z aparatu w nawigacji,
nie rozumiem też, czemu w odbiornikach screny ekranu są zapisywane w innym formacie i w innym katalogu.
Zapis w tym samym formacie i katalogu byłby bardziej przydatny.
Scubany pisze: Jedno naprawią, inne zepsują
No ale "this is Garmin" .
Czy edycja pliku Waypoints_xxx.gpx odnosi skutek z poziomu peceta, w Colorado edycja/usunięcie punktu stworzonego w odbiorniku jest możliwa tylko z poziomu odbiornika, nawet usunięcie pliku Current.gpx, nic nie zmienia, plik w tej samej postaci jest tworzony powtórnie.
andrzej
ODPOWIEDZ