Garmin Custom Maps (oraz JNX) czyli własne rastry

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
Kontakt:

Re: Garmin Custom Maps (oraz JNX) czyli własne rastry

Post autor: RyszardS »

Ale to z tymi marginesami (białym tłem) to przecież ja już dawno temat przerabiałem. KMZ ma możliwość wykonywania map z obrazków w formacie PNG - a więc takich które posiadają kolor przeźroczysty. Mapy do JNX są konwertowane przez kompilator do formatu JPG - więc nie posiadają koloru przeźroczystego. Jest to jeden z powodów dla których w pewnym momencie zarzuciłem pracę nad tym moim oprogramowaniem TURguide. Do JNXów mapa (obrazek) musi być przygotowana w wielkości pełnych kafelków dla danej skali (zooma). Jeśli jakieś kafelki są niepełne to reszta jest uzupełniana jako tło (tło może być dowolne - domyślnie białe - ale jest widoczne). Takie tło czasami denerwuje (np gdyby chciało się dodać malutkie obrazki zamiast ikonek waypointów - można to niby obchodzić robiąc obrazki na podkładzie fragmentu mapy (pojedyńczych kafelkach) ale jak się mapę w odbiorniku zmieni to wgląda to nieładnie).
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

GPS Maniak pisze:Summa summarum używając Twoich słów: "bez zbędnego kombinowania" typu cięcie i łączenie uzyskujemy podobny efekt w odbiorniku jak z cięciem i klejeniem i uzyskujemy to szybciej, łatwiej i przyjemniej.
Wiem ile czasu poświęciłem żeby zrozumieć obsługę globalmappera. Nie każdy ma tyle czasu, a po drugie nie interesują go zawiłe funkcje programu. W basecamp ma dużo szybciej i łatwiej. Nie wiem jak Ty ale ja przed wycieczką oglądam jakie mapy mam i jakich będę używał. Podłączając urządzenie do basecamp mam podgląd wszystkich map na kompie i jednym ruchem wrzucam slady, poi i kmz-ty. Ustawiając dla map kolejność rysowania pozwala mi na wybór mapy z jakiej będę korzystał w danym terenie. Po czym jednym ruchem ( z pozycji odbiornika) po wycieczce wszystko wyrzucam(niestety do nie dotyczy map KMZ-nie można ich usunąć z pozycji odbiornika).
Po prostu korzystam z urządzenia tak jak producent to wymyślił a nie tak jak mi się wydaje że powinienem korzystać. :wink:
Co do jnx-ów to maja jeszcze jedną wadę, ale to jest tylko moje zdanie: nie znikają przy niższych zoom, tak jak KMZ-ty, nie pozwalają zobaczyć co jest pod rastrem. To nieraz pomaga zaznaczyć precyzyjnie punkt no i zobaczyć co jest na wektorze bez wyłączania rastra. Co prawda jnx-a można tak zrobić, żeby znikał, ale jak już pisałem jest tak niestabilny i w większości przypadkach to nie działa.
Paweł
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2013, 21:59 przez epkchmiele, łącznie zmieniany 1 raz.
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

epkchmiele pisze:
GPS Maniak pisze:Summa summarum używając Twoich słów: "bez zbędnego kombinowania" typu cięcie i łączenie uzyskujemy podobny efekt w odbiorniku jak z cięciem i klejeniem i uzyskujemy to szybciej, łatwiej i przyjemniej.
No nie zgadzam się ponieważ wiem ile czasu poświęciłem żeby zrozumieć obsługę globalmappera.
Ja zrozumiałem, że opinia Lecha dotyczy mapc2mapc.
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
epkchmiele
Bywalec

sdsyc pisze:Ja zrozumiałem, że opinia Lecha dotyczy mapc2mapc.
Tak, dokładnie po przeanalizowaniu wypowiedzi Lecha wychodzi że mówimy o tym samym. Przepraszam, źle to zrozumiałem i edytuje swój post.
Paweł
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

epkchmiele pisze: wychodzi że mówimy o tym samym.
No właśnie chciałem napisać, że Twoja (poprzednia) wypowiedź zabrzmiała jak: jestem za a nawet przeciw :wink: , bo napisałem dokładnie to samo. Napisałem, że miałeś rację i dzięki temu, że mapc2mapc generuje KMZ bez marginesów bez zbędnego kombinowania typu cięcie i łączenie można uzyskać to samo co ja robiłbym bezsensownie globalmapperem :D
epkchmiele pisze:Po prostu korzystam z urządzenia tak jak producent to wymyślił a nie tak jak mi się wydaje że powinienem korzystać. :wink:
"Wymyślanie" dobrych rozwiązań akurat nie jest mocną stroną tego producenta. Przynajmniej od jakiegoś czasu :wink: A propos "wydaje mi się" - możliwość swobodnego zarządzania mapami w odbiorniku chyba nie jest jakimiś moim widzimisię. To raczej standard, a że Garmin z niewiadomych przyczyn przy KMZach standardu nie trzyma, efekt jest taki że każdy z nas kombinuje pod górkę. Ty z BaseCampem i kolejnością wyświetlania map, a ja ... rezygnując z KMZów i w efekcie patchując każdy kolejny FW w celu używania JNXów.
epkchmiele pisze:Nie wiem jak Ty ale ja przed wycieczką oglądam jakie mapy mam i jakich będę używał.
Na ten temat pisałem wielokrotnie. Plan wycieczki zawsze układam w oparciu o mapę papierową rozłożoną na stole. Wyjątkiem są wycieczki w znanym mi terenie. Tu wystarczy mapa w głowie. Przy czym mówię tu o konkretnej pojedynczej wycieczce, dzień przed nią, kiedy siedzę już "na kwaterze". Przed samym wyjazdem w dany region nie bardzo zaprzątam sobie głowę konkretnymi wycieczkami i mapami. Brak czasu. Z drugiej strony trzeba - już na miejscu - coś wieczorem robić. Można właśnie "wymyślać" plan wycieczki na następny dzień. Tym bardziej szkoda czasu bym sobie zaprzątał tym głowę jeszcze w domu. To robię już na miejscu, gdzie podstawą jest dla mnie turystyczna mapa papierowa. Przy czym w jej doborze kieruję się preferencjami związanymi z moim zaufaniem do określonego wydawnictwa. Genrelanie jeżeli dla danego regionu jest Compass, to będzie to mapa Compassu. Jeżeli w domu mam mapę dla danego regionu, to biorę ze sobą, chociaż potem i tak najczęściej kupuję nowsze wydanie mapy już na miejscu. To zresztą jest dla mnie cała frajda. Rozłożyć na stole na kwaterze dopiero co kupioną, często pachnącą farbą mapę i pochylić się nad nią ze szklaneczką w ręku :P Dodam, że jeżeli "kwatera" oznacza schronisko, to nie biorę ze sobą notebooka, więc wszelkie rozważania na temat zalet BaseCampa i jego ewentualnej wyższości nad mapą papierową są w tym układzie - dla mnie - bezprzedmiotowe :wink: Inna sprawa, że coraz częściej zdarza mi się, że nie zabieram notebooka nawet wówczas gdy jadę na "cywilizowaną" kwaterę. W końcu to ma być wypoczynek, a że w domu i w robocie spędzam po kilkanaście godzin dziennie przy PC - na "wakacjach" chcę o PC zapomnieć.

Tak wygląda sprawa mapy "number one". Natomiast problem typu: jaką mapę będę używał w GPSie, dla mnie w zasadzie nie istnieje. Przez 99% czasu będzie to Walker albo PL_Topo. A jak będzie trzeba coś sprawdzić na rastrze, czy choćby kilku rastrach jakie są dostępne dla tego terenu, to też się sprawdzi. W końcu 16GB karta z JNXami po coś siedzi w odbiorniku.
epkchmiele pisze:Ustawiając dla map kolejność rysowania pozwala mi na wybór mapy z jakiej będę korzystał w danym terenie
OK. Każdy ma swój sposób na zarządzanie mapami w GPSie. Ja preferuję swobodne zarządzanie z poziomu odbiornika. Inna sprawa, że głupio bym się czuł jako - było nie było - miłośnik Garmina, że przed każdym wypadem w dany region muszę się zastanawiać co wgrać do odbiornika i w jakiej kolejności rysowania, podczas gdy głupi zegarek jest zawsze "do dyspozycji", bo mam w nim chyba ze setkę swobodnie dostępnych rastrów plus do tego wektor OSM PL/Cz/Sk. Tak więc jeżeli chodzi o mapy chcę by w moim Garminie było tak jak w moim zegarku - zawsze w 100% gotowości do wypadu w teren i ... tak mam :D

A tak nieco szerzej jeżeli chodzi o moje podejście do BaseCampa, czy w ogóle do współpracy: GPS <-> PC. Czuję bluesa. Naprawdę :D Przeglądanie i konfiguracja map, trasy, ślady, waypointy, fotki geo etc. Zabawa przednia i tej radości nie mam zamiaru nikomu odbierać, zwłaszcza że sam się tym bawiłem przez długie, długie lata - ślady tego widać m.in tu: http://gpsmaniak.com/new/tur.htm Ale po prostu przeszło mi. Teraz już mnie to nie pociąga, więc i BaseCamp do szczęścia nie jest mi potrzebny.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
epkchmiele
Bywalec

GPS Maniak pisze:To raczej standard, a że Garmin z niewiadomych przyczyn przy KMZach standardu nie trzyma, efekt jest taki że każdy z nas kombinuje pod górkę.
To nie garmin nie trzyma standardu tylko to są nasze życzenia, garmin to wektor chyba nie zapomniałeś? :wink:
GPS Maniak pisze:W końcu 16GB karta z JNXami po coś siedzi w odbiorniku.
Jeśli możesz to podpowiedz jak z tych 16GB odnajdziesz mapę właściwą, proszę Cię może Ty masz jakiś czarodziejski sposób. Na Oregonie mapy ustawiają się tak jak je wrzucimy na kartę, nie ma możliwości tak jak w twonav kliknąć w pulpit i wybrać za jednym zamachem mapę rastrową najlepszą . Powiedz, jak z 16gb znajdziesz w terenie mapę właściwą ? Tak teraz sobie liczę 50 mb na każdą mapę to w odbiorniku masz 320 map, ok jedna ma 50mb druga ma 100mb, no to możesz mieć około no niech będę obiektywny, 100 map. Jak ze 100 map wybierzesz właściwą? No dobra jak z 50 map wybierzesz właściwą? Posegregujesz Jnx-y w grupy? No to będziesz miał to samo co z KMZ-ami.
Ile razy Twój współtowarzysz zapytał się: czy już możemy dalej iść? :wink:
Paweł
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

epkchmiele pisze:Powiedz, jak z 16gb znajdziesz w terenie mapę właściwą ?
A kto powiedział że robię to "w terenie"? Robię to np. wieczorkiem kiedy dojadę w dany region działania.
A co robię? Pisałem o tym wielokrotnie. Aż dziw że to przeoczyłeś :wink:

Zobacz:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... ap#p144983

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... 20#p160921
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
epkchmiele
Bywalec

GPS Maniak pisze:A kto powiedział że robię to "w terenie"? Robię to np. wieczorkiem kiedy dojadę w dany region działania
Ach, robisz to wieczorem, czyli to samo co ja. Widzę że mamy taki sam sposób działania :wink:
Zmieniasz front, wcześniej pisałeś:
Inaczej: czy zdarzyło się Tobie operować kiedyś w terenie na styku dwóch map Compassu "E" i "W" i bez przycinania i klejenia uzyskałeś w odbiorniku prawidłowy efekt?
Następnie:
Tak więc w tamtym regionie potrzebne są 4 mapy Compassu. Oczywiście by uniknąć nakładających się marginesów można by było przyciąć i złożyć 4 mapy w jeden arkusz, ale te mapy nie są ze sobą kompatybilne (np. w kontekście napisów, kolorystyki), co po złożeniu daje niezbyt ciekawy efekt. Jeżeli do tego dodam, że ze względu na burzliwą i ciekawą historię tych ziem rastrem niejako "obowiązkowym" jest WIG-ówka, będzie jasne dlaczego do tej pory preferowałem JNXy, które można było swobodnie włączać i wyłączać w zależności od potrzeb, a KMZ nazywałem "protezą".
Więc mistrzu nie pływaj tylko zdecyduj się gdzie te rasty sobie włączasz bo ja już zgłupiałem :lol:
Paweł
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

epkchmiele pisze:Ach, robisz to wieczorem, czyli to samo co ja. Widzę że mamy taki sam sposób działania :wink:
Mylisz się. W naszym podejściu do tego zagadnienia występuje zasadnicza różnica, polegająca na tym że nie muszę wrzucać do plecaka laptopa, a na dodatek mogę sobie właściwe mapy podpiąć chybcikiem w tym pomieszczeniu, do którego król piechotą chadza, a w którym operowanie laptopem nie jest zbyt wygodne. Ponadto nie muszę wieczorem podejmować decyzji którą mapę dać na wierzchu, a którą pod spodem bo nic nie stoi na przeszkodzie bym miał ze 2-3 profile z mapami wektorowymi i ze 2-3 profile z mapami rastrowymi i w ten sposób już w terenie decydował na którą mapę spośród 6 chcę rzucić okiem. A że przełączanie tych map to chwila moment ... :)

Tak więc proszę o nie wrzucanie do jednego worka Twoich i moich pomysłów, bo to są zupełnie różne wizje podejścia do zagadnienia.

Już kiedyś próbowałem wspomnieć o tym, że mamy różne podejście do turystyki i stąd nasze różne podejście do GPSu i map. Nie zgodziłeś się z tą teorią. A ja wiem, że tak właśnie jest. Moja turystyka jest po prostu inna niż Twoja. Inny mamy sposób spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu i stąd nasze różne podejście do zagadnień mapowo GPSowych. Żeby było jasne - różne. Ani lepsze ani gorsze.

Nie wiem jak Tobie, ale mi naprawdę bardzo często zdarzały się takie sytuacje że np. siedząc w Bukowinie zaplanowaliśmy wycieczkę w Tatry, a kiedy wstaliśmy rano okazało się że na południu ołowiane niebo. Tatr nie widać. Pupa. Za to na północy błękit nieba. No to wsiadało się w brykę i jechało do Rabki czy Krościenka i zaliczało się jakiś szlak w Gorcach czy Pieninach. Miałem też taką sytuację, że pojechaliśmy z żoną na 10 dni w Tatry, ale lało, prognozy pogodowe na Tatry były do bani, natomiast na zachodzie była pogoda super. No to pożegnaliśmy Tatry i pojechaliśmy w Izery :D Możesz wierzyć bądź nie, ale mnie naprawdę "nosi". Jak już wyrwę się z domu nie lubię siedzieć w jednym miejscu. Dziś jestem na Śnieżniku, za 3 dni w Beskidzie Żywieckim albo w Tatrach, bądź ... w Bieszczadach, a obecnie gdy otwarte granice czasami wręcz na Słowacji czy po Czeskiej stronie.

Jest jeszcze jeden aspekt tego zagadnienia. Otóż w czasach "przed GPSowych" nauczyłem się tego, że mapa to najmniejszy problem, gdyż w jakimkolwiek turystycznym regionie bym się nie znalazł, w pierwszym lepszym kiosku czy sklepiku za kilka złociszy kupię mapę bez problemu. A skoro nie zaprzątałem sobie głowy problemem map w czasach przed GPSowych, po co miałbym teraz to robić? Toż to byłby krok wstecz :? Owszem przyznaję, że w chwili obecnej jeżeli podczas wędrówki chcę coś sprawdzić na "tradycyjnej" mapie, to sięgam przeważnie po raster, a nie po mapę papierową. OK. Ale robię to właśnie dzięki kolekcji JNXów która nie wymaga ode mnie tego, bym z wolnego elektrona nagle stał się "niewolnikiem" Laptopa i BaseCampa oraz dzięki rozsądnemu wykorzystaniu profili użytkownika do szybkiego przełączania map.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

(EDIT: Moja poprzednia wypowiedź została napisana gdy widziałem tylko to zadanie epkchmiele: "Ach, robisz to wieczorem, czyli to samo co ja. Widzę że mamy taki sam sposób działania" dlatego odpowiedź nie dotyczyła meritum zagadnienia, a wyłącznie podejścia "logistycznego" do turystyki jako takiej czy raczej roli map i laptopa w mojej turystyce. Później, kiedy epkchmiele dopisał 2 kolejne akapity uświadomiłem sobie, że epkchmiele nadal nie jest zorientowany w jaki sposób ja zarządzam mapami w odbiorniku. A więc ... wyjaśniam to jak chłop krowie na rowie :wink: )
epkchmiele pisze:Zmieniasz front,
Oczywiście opcję że nie załapałeś w czym rzecz i że nie ma niekonsekwencji w moich wypowiedziach odrzucasz w ciemno? :wink:
Inaczej - zapytam wprost: a zajrzałeś może do postów, do których podałem 2 linki? Czytałeś je? :?
epkchmiele pisze:Więc mistrzu nie pływaj tylko zdecyduj się gdzie te rasty sobie włączasz
Rozumiem, że pytasz czy włączam przed wycieczką czy podczas wycieczki?
Trzymając się literalnie znaczenia słów powiem tak: mapy włączam przed wycieczką, a na wycieczce w zależności od potrzeb mapy przełączam :mrgreen: Krótko mówiąc nie uwzględniłeś tego, że jest trzeci wariant, z którym albo się nie zapoznałeś (przez grzeczność tak zakładam), albo którego nie załapałeś :wink:

Zatem objaśniam:
Jeszcze przed wycieczką decyduję z jakich map będę korzystał (Z reguły dla danego regionu mam 5-7 map łącznie tzn. wektor + raster, więc wybieram wszystkie) i te mapy podpinam pod stosowne profile użytkownika.
Krótko mówiąc - zamiast profili typu: rekreacyjny, samochodowy, marine (te zresztą można zachować na końcu listy) i inne niepotrzebne mi bzdety, na bazie profilu rekreacyjnego mam utworzonych kilka profili użytkownika, które są skonfigurowane identycznie, a różnią się wyłącznie rodzajem podpiętej (włączonej) mapy.
Przykładowo będą to mapy:
* wektor: Walker + DEM
* wektor: PL_Topo + DEM + Pl_Ścieżki
* raster: Compass Pogórze Przemyskie W
* raster: Compass Bieszczady W
* raster: WIG
* wektor VMAPLevel_2 plus (od zoomu 200m) raster: Geoportal 1:25000.

W wolnej chwili - jeszcze przed wycieczką - podpinam mapy pod stosowne profile (włączam wyświetlanie map w odpowiednim profilu):
Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (24.82 KiB) Przejrzano 13409 razy
Czujesz bluesa?

Reasumując:
* Bez BaseCampa, bez komputera, mając "na pokładzie" ponad setkę JNXów, wykorzystując dowolną, wolną chwilę "podpinam" pod odpowiednie profile użytkownika mapy z jakich chcę korzystać. Przykładowo - w profilu JNX Compass włączam mapę Pogórze Przemyskie W, a w profilu COMPAS 2 mapę Bieszczady_W. Pod WIG oczywiście WIG etc. etc. Można też w razie potrzeby, np. jeżeli zachodzi prawdopodobieństwo że będę korzystał jeszcze z mapy Pogórze Przemyskie E dołożyć Comapss3 etc. Tak czy siak zawsze to jest tylko kilka profili opisanych dobrze widocznymi nazwami (które zresztą sam ustalam - znów bez dostępu do laptopa), a nie lista obejmująca setkę JNX z nazwami napisanymi maczkiem :D
* Później, już w terenie podczas wycieczki w ogóle nie korzystam z opcji: "włącz/wyłącz" mapę, bo faktycznie w przypadku 100-tki JNXów to byłoby samobójstwo. Ja po prostu przełączam profil użytkownika, co daje efekt identyczny, bo zmiana/przełączenie profilu użytkownika = zmiana/przełączenie mapy. :idea: Różnica jest taka, że wszystkich map w odbiorniku mam setkę, więc ich włączanie i wyłączanie w terenie byłoby upierdliwe, a profili mam 5, 6 czy 7 - czyli tyle ile map danego regionu, co oczywiście ułatwia ich przełączanie :P I tak wędrując z aktywnym profilem "Walker Mapset" idę z włączoną mapą Walker+DEM. Chcę sprawdzić jak wygląda otoczenie na rastrowej mapie Compassu: Bieszczady W, przełączam profil na JNX COMPAS 2, co zajmuje mi w eTrexie 1-2 sekundy. Oczywiście nie mówię tu o odrysowaniu mapy, ale o samej czynności przełączenia profilu i w konsekwencji wyłączenia mapy Walker i włączeniu rastra Compassu. Powrót do Walkera - znów 1-2 sekundy. Nie ma tu filozofowania która mapa na wierzchu, która pod spodem, bo włączając profil JNXCOMPAS 2 widzę mapę Bieszczady, a włączając profil JNXCompass widzę Pogórze Przemyskie. Tak więc to ja decyduję co chcę widzieć - krótko mówiąc mam swobodne zarządzanie mapami w terenie, przy jednoczesnym zachowaniu minimalnego czasu potrzebnego na przełączenie mapy (1-2 sek) i to pomimo tego że w odbiorniku tych map siedzi ... ponad setka :D

W sumie odpowiadając dokładnie na Twoje pytanie i trzymając się literalnie słowa "włączasz" odpowiem tak: Mapy, z reguły w ilości 5-7 szt dla danego regionu włączam jeszcze przed wycieczką. Włączam w odpowiednich profilach. Natomiast już podczas wycieczki przełączam profile, co w konsekwencji oznacza przełączenie mapy. Krótko mówiąc wykorzystuję profile użytkownika do stworzenia czegoś, co można nazwać listą ulubionych map. Proste, skuteczne, dające lepszy efekt niż kombinowanie z KMZami, a co najważniejsze taką listę "ulubionych" map mogę zrobić zarówno w schronisku, jak też na polu namiotowym i w ogóle wszędzie tam gdzie laptopa nie zabieram. Teraz kapito? :D

Dodam, że jeżeli dobrze zrozumiałem w czym rzecz, w Oregonie 600 będzie można to samo zrobić nie tylko za pomocą profili, ale też za pomocą tzw. skrótów, o czym zresztą pisałem tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 80#p161100
epkchmiele pisze: ja już zgłupiałem :lol:
No cóż. Zdarza się. :(
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

W uzupełnieniu chciałbym jeszcze zwrócić uwagę, że wykorzystanie profili użytkownika (mam nadzieję, że w Oregonie 6xx sprawę rozwiążą w identyczny sposób tzw. "skróty") do zarządzania mapami ma tę zaletę, że podczas wycieczki nie tylko nie musimy przeglądać listy z setką JNXów, ale także mówiąc "przełączam mapę" mam na myśli nie tyle mapę ile mapset - zestaw map, co ułatwia także zarządzanie mapami wektorowymi. I tak przełączając profil z Walkera na Azymut jedną operacją wykonuję: wyłączenie mapy Walker (mapa DEM zostaje aktywna) włączenie mapy PL_Topo i włączenie mapy PL_Ścieżki. To jest jedna - trwająca (przy odpowiedniej konfiguracji odbiornika) 1-2 sek. operacja, podczas gdy tradycyjną metodą musiałbym wykonać 3 czynności (wyłączyć 1 mapę, włączyć 2) na dodatek przeglądając niezbyt czytelną listę :(

Wspomniałem o odpowiednim skonfigurowaniu odbiornika. Tu zaczynamy wkraczać na kolejny grunt. Chodzi mianowicie o to, że Garmin Garminowi nierówny. Pod wieloma zresztą względami. Wielokrotnie epkchmiele podkreślał wyraźną różnicę w jakości KMZ-ów i JNXów w jego Oregonie. Ja w swoim eTrexie nie widzę żadnej różnicy, więc w moim przypadku akurat ten argument "za KMZami" nie ma racji bytu. Podobnie zresztą jak ten:
epkchmiele pisze: problem zaczyna się z mapami np. compass. Jnx upraszcza kolorystykę i robi wszystko na jedno kopyto. Co to znaczy? A no to że patrząc na mapę mamy drogę czarną i rzeka również taka jest. :(
Oczywiście dużo zapewne zależy od samej mapy i ustawień konwersji, głównie ustawienia jakości dla samego JPGa. Być może też to kwestia narzędzi. Ale sądzę że nie bez znaczenia jest tu też rodzaj posiadanego odbiornika. Dakota i starsze modele Oregonów nie mają tak czytelnego i kontrastowego ekranu jak np. eTrex, co - przy założeniu że faktycznie może być pewna różnica w jakości między KMZem i JNXem - daje w Oregonie to o czym wspomniał epkchmiele.

Fotka oczywiście nie oddaje w 100% realiów, ale wydaje się że nawet na tej fotce eTrexie rozróżnienie drogi od strumienia na JNXie nie nastręcza trudności.
Zalacznik1.jpg
Pozdrawiam Lechu

epkchmiele
Bywalec

GPS Maniak pisze:Dakota i starsze modele Oregonów nie mają tak czytelnego i kontrastowego ekranu jak np. eTrex,
takie tam.jpg
takie tam.jpg (89.02 KiB) Przejrzano 13312 razy
Czy teraz wiesz o czym ja piszę?
Zwróć uwagę na mój kursor. Po prawej stronie znajduje się COŚ. No właśnie co? Na Twoim zdjęciu nie widzę, na swoim nie jestem pewien. Ok sprawdzam jak to w oryginale wygląda. Co się okazuje tak mamy rzeczkę bo moje zdjęcie nie oddaje rzeczywistości i trzeba jakość tego co widzimy pomnożyć przez 2 :D
A teraz zwróć uwagę na dróżkę zaznaczoną czarną przerywaną kreską nad piątką, a właśnie to jest piątka czy S, uff zerknąłem na swoje zdjęcie jest 5 . Czy wiesz ze pod tymi kreskami jest jeszcze coś więcej? itd., itd. :roll:
GPS Maniak pisze:Fotka oczywiście nie oddaje w 100% realiów, ale wydaje się że nawet na tej fotce eTrexie rozróżnienie drogi od strumienia na JNXie nie nastręcza trudności.
Widzisz teraz różnicę? Tylko dzięki mojemu zdjęciu widać więcej, czy to jest zasługa oregona ? Na pewno tak dzięki rozdzielczości ale przede wszystkim że to jest KMZ. JNX byłby, no może trochę lepszy ale podobny do tego co pokazałeś na zdjęciu, czyli lipa. Wszystko wypłowiałe, na jedno kopyto.
Ja nie wymyślam sobie tego, nie jestem przeciwnikiem Jnx-ów ponieważ mają duże możliwości ale zawsze kiedy wybieram się w nieznany rejon mając do dyspozycji KMZ czy jnx zawsze wybiorę te pierwsze rozwiązanie. Zapewniam ze na tworzeniu dobrego jnx-a straciłem dużo czasu. Moment kiedy uświadomiłem sobie że ten format nie jest dla mnie to kiedy zrobiłem zdjęcie satelitarne swojej okolicy, na KMZ widziałem samochody na ulicach na Jnx widziałem zarys ulic, samochodów nie było :shock:
Paweł
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

epkchmiele pisze:Widzisz teraz różnicę?
Widzę wiele różnic, poczynając od różnej skali mapy w urządzeniu. Nie widzę natomiast nic, co można by sensownie porównać. Mogę wierzyć w Twoją opinię, ale te zdjęcia maję się nijak do opinii :)

Skali nie zmienię na 500m, ale przynajmniej mogę skopiować ekran z eTreksa bez dodatkowego przeskalowania:
ejnx.png
ejnx.png (95.92 KiB) Przejrzano 13291 razy
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

epkchmiele pisze:Czy teraz wiesz o czym ja piszę?
Teraz już sam nie wiem :D

Nie wiem, bo cały czas byłem święcie przekonany, że piszesz o tym, że w Oregonie 550 KMZy wypadają wizualnie wyraźnie lepiej niż JNXy albo vice verca - JNXy wypadają wyraźnie gorzej, a teraz wydaje mi się, że przede wszystkim bawisz się w manipulowanie fotkami eTrexa :lol:

Wracając do Oregona. O ile dobrze sobie przypominam nigdy tego faktu że w Oregonie KMZy wyglądają lepiej niż JNXy nie negowałem, a to z tej prostej przyczyny że w Oregonie 550 nigdy w życiu nie widziałem w naturze JNXa.
Tak więc nie mam wyjścia muszę polegać na opinii innych - tzn. Twojej. I nie mam powodów by Tobie nie wierzyć.
Szkoda więc że Ty nie wierzysz mi, kiedy mówię że:
* w eTrexie ja tych różnic nie widzę, ani pod względem ostrości ani kolorystyki,
* w eTrexie bez trudu odróżniam strumień od drogi i w ogóle JNXy w eTrexie (pomijając mniejszą ostrość związaną z mniejszą rozdzielczością liniową) pod względem kolorystyki, kontrastu etc. nie wypadają gorzej niż rastry jakie mam w androidowym smarpthonie i mówię tu o porównaniu w pomieszczeniu, bo na zewnątrz wiadomo, że smartphone to cienias,
* zarządzanie w eTrexie JNXami - przy odrobinie oleju w głowie (czytaj: z wykorzystaniem Profili użytkownika) to wręcz miodzio przy siermiężności "zarządzania" KMZami.
No właśnie. Dlaczego mi nie wierzysz? Jakaś alergia? Na mnie czy na eTrexa? :wink: A może zwyczajny żal, że o eTrexie_30 nie można już mówić że ma "zepsuty" kompas by w ten sposób dokuczać użytkownikom tego przesympatycznego sprzętu?

Inna sprawa, że ja nie tylko nie negowałem faktu że w Oregonie 550 KMZy prezentują się lepiej niż JNXy. Ja również nie kwestionowałem Twojego podejścia do zagadnienia zarządzania mapami pisząc np:
GPS Maniak pisze:OK. Każdy ma swój sposób na zarządzanie mapami w GPSie. ... jeżeli chodzi o moje podejście do BaseCampa, czy w ogóle do współpracy: GPS <-> PC. Czuję bluesa. Naprawdę :D Przeglądanie i konfiguracja map, trasy, ślady, waypointy, fotki geo etc. Zabawa przednia i tej radości nie mam zamiaru nikomu odbierać,
A co do manipulacji fotkami.
epkchmiele pisze:Widzisz teraz różnicę?
Jasne że widzę. Widzę, że zdjęcia są zrobione różnymi aparatami i w skrajnie różnych warunkach oświetleniowych, zapewne też przy różnym kącie nachylenia płaszczyzny ekranu względem osi obiektywu. O braku zachowania proporcji w wielkości wyświetlaczy - o czym wspomniał już popej - nawet nie chce mi się gadać.

A ciekawe czy Ty teraz zobaczysz różnicę i czy uwierzysz że po prawej jest JNX?

Obrazek

I co teraz "mistrzu"? :wink: Dodam, że w realu to naprawdę widać ze 2 razy lepiej.
Czy teraz wierzysz że Garmin Garminowi nierówny i że jeżeli nawet w Oregonie 550:
epkchmiele pisze: patrząc na mapę mamy drogę czarną i rzeka również taka jest. :(
to w eTrexie z perfekcyjnym wręcz ekranem wcale tak być nie musi?
epkchmiele pisze:Moment kiedy uświadomiłem sobie że ten format nie jest dla mnie to kiedy zrobiłem zdjęcie satelitarne swojej okolicy, na KMZ widziałem samochody na ulicach na Jnx widziałem zarys ulic, samochodów nie było :shock:
Może trzeba odbiornik oddać do naprawy? A może po prostu ten typ tak ma? Nie wiem co Tobie poradzić.
Można mieć tylko nadzieję, że Oregon 6xx będzie pod tym względem bliższy eTrexowi niż starszym modelom Oregona, bo nie chciałbym utracić tego komfortu jaki mam teraz. No nic. Przekonamy się wkrótce. :D

A tak przy okazji. Profile użytkownika w Oregonie 550 są. Prawda?
Więc może w ramach doświadczeń spróbuj je wykorzystać do zarządzania mapami.
Nie mówię, że koniecznie muszą to być te "brzydkie JNXy". Ale np. szybkie przełączenie się z UMPa na KMZ i vice verca. A może też dodatkowo szybki wybór Walkera (gdy będziesz bawił w górach). Albo Topo Slovakia. A może najlepszy raster dla danego regionu (np. Compass) to KMZ, a inne rastry np. z Geoportalu w postaci JNXów? Kombinacji jest wiele, a frajda w terenie gdy w ciągu 1-2 sek możesz przełączyć się z jednej mapy na drugą ... bezcenna :P
Pozdrawiam Lechu

epkchmiele
Bywalec

E..ch widzę że nie zrozumiałeś co chciałem przekazać. Może dlatego że moje zdjęcie nie jest za bardzo udane, robiłem na szybko, wieczorem. Wrzucam nowe jeszcze cieplutkie.
0_1.jpg
Nie zwracaj uwagi na proporcje, przyjrzyj się jaki kolor ma droga, u mnie jest żółta , u Ciebie :?: no właśnie nie potrafię określić koloru. Kolorystycznie w etrex-e robi się niebiesko, wszystko się robi niebieskie i zapewniam Cię że w Oregonie z jnx-ami jest podobnie. Są mapy gdzie wychodzą dobrze ale to są wyjątki. Ja zrobiłem tylko raz dobrego jnx który kolorystycznie był lepszy od KMZ-ta ale ważył 750 mb.
GPS Maniak pisze:A ciekawe czy Ty teraz zobaczysz różnicę i czy uwierzysz że po prawej jest JNX?
Mistrzu podkręcając zdjęcie nie zrobisz z niego KMZ-ta :lol: , droga jest nadal bez koloru, naprawiłeś tylko tło mapy. To jest tylko konkretny wycinek mapy, gubienie barwy przez jnx-a według mnie znacząco wpływa na czytelność mapy w terenie i takie gubienie występuje nawet w najlepszym na świecie garminie : etrex-e :) . Widzę to po Twoim zdjęciu, oczywiście że zdjęcie nie oddaje tego co widzimy bo widzimy dużo lepszy obraz mapy, ale wiedząc jak zdjęcie może przekłamać możemy sobie to porównać.
Tak się teraz zastanawiam kiedy ostatnio miałeś KMZ-ta w swoim odbiorniku? Patrząc na Twoje zdjęcie jnx-a i Twój komentarz, raczej chyba dawno. Prawda?
Paweł
ODPOWIEDZ