Wybór i wykorzystanie map w turystyce beskidzkiej.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times

Re: Wybór i wykorzystanie map w turystyce beskidzkiej.

Post autor: Marko »

Okolice Przegibka (tego w Beskidzie Żywieckim :oops: ) na autorskiej mapie "Góry 2010" GPSManiaka, z nieco innej perspektywy:
Screenshot-1342452441525.png
i w "samochodowym" sofcie Nuvfiona:
Screenshot-1342452158589.png
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

I jeszcze lokalizacja:
Screenshot-1342452135495.png
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ranger pisze:Z Mapwellem nie chodziło o to czy ktoś go dzisiaj używa. Chodziło o to, co w ogóle spowodowało jego pojawienie się ;-)
A co spowdowało? Brak mapy wektorowej dla Przegibka i potrzeba przygotowania pseudorastra dla tego terenu? Wolne żarty. I kto tu robi offtopy? :shock:
Ranger pisze:Intencją autora tematu było chyba zebranie różnych map, które próbował w odbiorniku czy do których dotarł.
Nieprawda. A raczej pół prawdy. Po tym co kolega zaprezentował napisał:
Piotr_M pisze:Teraz Wy.
No więc przedstawiłem mój pomysł na mapy w GPSie. A że Walker_Mapset wzbudził zainteresowanie napisałem o nim kilka słów więcej.
Mało tego. Opublikowałem stosowny fragment by test kolegi Piotra mógł być pełniejszy. Niczego dziwnego w tym nie widzę.
Ranger pisze:No ale wskoczyły i Karkonosze czy inne stawy
Wskoczyły bo takie ilustracje są już gotowe na Garniaku, a ilustrowały one nie tyle problem "karkonoski" czy problem "Przegibka" lecz pewien ogólny problem techniczny w związku z tym wykorzystałem te ilustracjie, które były gotowe, bo czy to Wielki Staw czy Przegibek idea DrawOrder w JNXach zadziała tak samo.
Ranger pisze:Co do czynienia z Twoimi mapami w terenie ... Dla rozwiązania, które używam ich nie ma. To niby czemu bym miał z tego powodu płakać, albo być niepoważny ? :-)
I to jest to co mnie zawsze najbardziej irytuje :evil: Nie znasz tego rozwiązania ale i tak gdy napisałem o większej czytelności tych map w GPSie - co jest prawdą - musiałeś napisać elaborat, z którego w zasadzie nic nie wynika. Zawsze to samo. Przypomnę więc, że wątek nie dotyczy map dla "rozwiązania jakie Ty używasz" ale map dla 62-ki Garmina i naprawdę nie widzę powodów byś wchodził z polemicznymi i offtopowymi postami po moich tezach, które stawiam nie na bazie doświadczeń z "rozwiązaniami jakie Ty używasz" ale na bazie moich doświadczeń z odbiornikiem jaki jest tematem wątku.

EDIT:
Ranger pisze:jak zwykle dyskusja się zrobiła "ogólnowektorowa" i o Walkerze :D
Nie zrobiłaby się, gdyby nie Twój komentarz do mojego postu. Postu, który w zasadzie zawierał tylko jedno i na dodatek prawdziwe stwierdzenie, że Walker (obejmujący swoim zasięgiem omawiany region) jako mapa przygotowywana z myślą o 62St jest w tymże odbiorniku bardziej czytelny niż turystyczny raster, który jest zrobiony po to by służył zarówno jako materiał wyjściowy do druku, jako mapa na PC, mapa na komórkę, mapa na Garmina etc, etc. A jak powszechnie wiadomo, coś co jest "dobre do wszystkiego" jest do ...
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Jiff pisze:Obrazek
Tak wygląda mapa Topo_pl_100 na mojej starej Viście :P
Piękna mapa!
Taką chcę mieć w przyszłości w outdoorowym zegarku ;) Marzenia??? :|
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Lechu
Mapwella chyba spowodowało to, że odbiorniki oferowały co oferowały :-)
Mniejsza z tym. Skoro autor tematu wybrał miejsce do porównań map, to można było spróbować się do tego dostosować. Wielki Staw to nie Przegibek, a ExpressMap w ogóle nie oferuje elektronicznej mapy tego rejonu. Więc sam możesz ocenić na ile zamieszczone przykłady w temat trafiały. Zdryfował, bo zaczeły się wyjaśnienia o współużywaniu map z powodu cieków :-)
Natomiast nie ma sensu porównywanie Walkera z mapą ogólnoturystyczną, bo to są w rzeczywistości mapy w innej klasie. Walker chyba nie zawiera ani szlaków dla narciarstwa biegowego, ani wyciągów czy szlaków rowerowych. No to co tu porównywać.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Piotr_M
Początkujący

Post autor: Piotr_M »

Ranger pisze:Natomiast nie ma sensu porównywanie Walkera z mapą ogólnoturystyczną, bo to są w rzeczywistości mapy w innej klasie. Walker chyba nie zawiera ani szlaków dla narciarstwa biegowego, ani wyciągów czy szlaków rowerowych. No to co tu porównywać.
W Beskidzie Żywieckim jest bardzo mało tras do narciarstwa biegowego. Są (powinny?) być one okresowo przygotowywane nakładem tzw. sił i środków. Jak ktoś uprawia to wie gdzie.

Szlaki rowerowe w Beskidzie Żywieckim są dość słabo osadzone w terenie - brak tabliczek z numerami i samodzielnych oznakowań na słupkach (jak w Czechach). Często brak w ogóle jakichkolwiek oznakowań. Tak jest na szlaku zielonym pieszym z Rycerki Górnej - Koloni na Przegibek. Czarny szlak rowerowy początkowo prowadzi tą samą drogą, a żadnego znaczka nie widziałem - również od miejsca w którym te trasy się rozdzielają. Trasy beskidzkie istnieją głównie (niestety) na stronach WWW okolicznych gmin. Kopiują tę fikcję Compassy i Cykloserwery. Tras z prawdziwego zdarzenia (czyli: możliwych do przejechania dla szarego człowieka na MTB, które nie prowadzą po lokalnych drogach publicznych ani po kamienistych szlakach pieszych) jest jak na lekarstwo.

Do szeroko pojętego włóczęgostwa (pieszo poza szlakiem, rowerem, na skiturach) po górach mapa Lecha jest świetna.
I naprawdę mnie nie rusza, że nie ma na niej wyciągu na Skrzyczne. A jak ktoś nie wie, gdzie jest wyciąg to po co mu GPS ?

Reasumując - podajmy sobie ręce, to wtedy Lech zamiast się wkurzać wyczaruje coś pożytecznego dla tych co sami nie potrafią, a Ty Ranger potrafisz przecież o siebie zadbać.

Piotr
( auto: nuvi765 & [CNE, UMP-pcPL], outdoor: 62STC & [UMP-pcPL, PL-topo-2012, różne KMZ-y])
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Piotr_M pisze:Kopiują tę fikcję ... Cykloserwery.
Po przekroczeniu granicy fikcja zamienia się w rzeczywistość. Nie wiem na ile korzystałeś z Cykloatlasu w Czechach, ale za naszą południową granicą naprawdę sprawdza się świetnie, a nawigacja z tą mapą naprawdę jest bardzo przyjemna.
W Polsce Cykloserver ogranicza się w zasadzie do oklepanych, podstawowych dróg rowerowych i nie ma mowy o alternatywnych (nieoznakowanych) rozwiązaniach (jakie zostały detalicznie wskazane w Czechach).
Oczywiście błędy są, ale na której mapie ich nie ma? Poza tym, można je zgłaszać.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ranger pisze:Wielki Staw to nie Przegibek, a ExpressMap w ogóle nie oferuje elektronicznej mapy tego rejonu.
Ale co to ma do rzeczy? Ilustracja problemu jest ilustracją problemu. Można go zobrazować choćby na mapie Antarktydy, bo DrawOrder w JNX-ie Antarktydy pełni dokładnie tę samą funkcję co DrawOrder na mapie Karkonoszy czy Przegibka.
Ranger pisze:Natomiast nie ma sensu porównywanie Walkera z mapą ogólnoturystyczną,
A niby dlaczego? Bo w określonych zastosowaniach, w określonych warunkach i w określonych odbiornikach wypada lepiej, a już na pewno nie gorzej od map których używasz?
Ranger pisze: są w rzeczywistości mapy w innej klasie
Są. Ale co to ma do rzeczy? Czyżby turystyka piesza nie była turystyką godną uwagi?
Kolega Piotr nie precyzował o jaką turystykę mu chodzi. Gdyby napisał, że chodzi mu wyłącznie o narciarstwo albo wyłącznie o rower nie prezentowałbym Walkera.
Zresztą jeżeli dyskusja miałaby dotyczyć map "ogólnoturystycznych" to co niby miał obrazować Twój post:
Zalacznik1.jpg
:shock: Czyżby Tobie było wolno prezentować mapy specjalizowane, a mnie nie, bo to wektor nie pasujący do Twoich dogmatów?
Ranger pisze: Walker chyba nie zawiera ani szlaków dla narciarstwa biegowego, ani wyciągów czy szlaków rowerowych.
Nie ma. Dzięki temu mapa jest dla piechura czytelniejsza. Sądzę zresztą że z tego samego powodu Compass wydaje osobną mapę "na lato" i osobną "na zimę", bo władowanie wszystkiego na jedną mapę dałoby w efekcie produkt mało czytelny w postaci papierowej czy na ekranie PCta, a zupełnie nieczytelny na ekraniku GPSu czy komórki. Nawiasem mówiąc cieszę się że Compass powoli idzie w tym kierunku, bo sam od zawsze głosiłem teorie, że mapy specjalizowane są w GPSie bardziej praktyczne od napakowanych, przegadanych map "ogólnoturystycznych". Problem w tym, że póki ja głoszę takie teorie i póki ja robię takie mapy to Twoim zdaniem jest to be, a gdy robi to Compass jest to powód do dumy. :? Nie wiem czy się śmiać czy płakać :(
Ranger pisze:No to co tu porównywać.
Ja porównywałem wyłącznie czytelność w 62S i to na dodatek wyłącznie oczami piechura, dla którego Walker - jak sama nazwa wskazuje - jest robiony.
Niestety. Chociaż w całym wątku nie napisałem ani jednego złego zdania na temat turystycznych rastrów, w tym rastrów Compassu, a wręcz zalecałem by taką mapę mieć w odbiorniku, to jednak z tego powodu że "ośmieliłem się" wrzucić raster na drugie miejsce tłumacząc to "bezczelnie" tym, że Walker prezentuje się w odbiorniku GPS - w terenie czytelniej niż turystyczny raster - 5 stron Garniaka znowu bezsensownie poszło w błoto :(
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Piotr_M
No dobrze, ale to jest trochę stawianie sprawy na głowie :-)
Na tej zasadzie jak ktoś zrobi mapę na rower gdzie jeździsz w stylu Walkera, to jeźdź gdzie chcesz :-)
Zresztą Walker nie bez kozery nazywa się jak nazywa, a nie Biker czy nawet NordicWalker ;-)
Sprawa uporządkowania oznakowań w terenie to "niekończąca się opowieść", organizacji wiele i tyleż sytuacji. Mapiarze nie biorą informacji z sufitu, tylko współpracują z gospodarzami terenu lub tymi, którzy się tym zajmują. Malowaniem w terenie zajmują się znakarze a nie producenci map. Nie ma co generalizować, są regiony gdzie się tego pilnuje i są takie gdzie to miejscami poszło na żywioł lub leży. Takie czasy :-)
Nie martw się, ścieranie się z Lechem na poglądy też czasem przynosi pozytywne efekty ;-)
@Lechu
Kolega zgłosił problem z ciekami, to może warto go rozwiązać w źródle, zamiast początkujących zabawiać Draw Order :-)
Co do Walkera - nie, nie z tego powodu. Bo jest mapą specjalizowaną a nie ogólnoturystyczną.
A ten obrazek miał obrazować właśnie mapy specjalizowane, bo część ludzi nawet nie wie że takie istnieją, podobnie jak nie wie że istnieją mapy rowerowe dla terenów po których jeżdzą. Przecież jest już o tym w tym temacie.
Np. Compass wydaje mapy całoroczne lub zimowe, ogólnoturystyczne ale też np. rowerowe, mapy z batymetrią dla tych co pływają i np. mapy ze szlakami kajakowymi. Nie wspomnając o mapach do geoturystyki, specjalnych wydań map dla LP czy dla obszarów chronionych. Tego typu mapy nie funkcjonują w ogólnym obiegu, stąd mało kto o nich wie.
I to jest jeden z powodów wybierania takich a nie innych rozwiązań - Lechu ich po prostu sam nie zrobi.
Natomiast w jakim obszarze funkcjomuje Walker sam wybrałeś i już pisałem, że z tego powodu nie płaczę :-)
Ale to też nie powód by mi zarzucać, że czegoś nie znam - skoro sprawca mapy tak sam chciał.
Lepszą metodą na pokazanie mapy w akcji są obrazki z odbiornikiem, o treści map można równie dobrze dyskutować na zrzutach czy obrazkach. W temacie chyba chodziło o wybór dostępnych map, a nie udawadnianie tego co udowodnione.
Kto w sumie i czym nawalił te pięć stron ?
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Piotr_M
Początkujący

Do dyspozycji turystów pojawiła się nowa, bardzo uniwersalna mapa - PL topo 2012.
Zobaczmy, jak wypadnie na tle innych ogólnodostępnych map - od lewej:
1. mapa rastrowa firmy Compass,
2. wektorowa, darmowa mapa UMP w wersji topograficznej,
3. nowa mapa wektorowa - PL topo 2012.
Załączniki
300_Compass_UMPtopo_PLtopo.jpg

Piotr
( auto: nuvi765 & [CNE, UMP-pcPL], outdoor: 62STC & [UMP-pcPL, PL-topo-2012, różne KMZ-y])
Awatar użytkownika
Piotr_M
Początkujący

Na mapie PLtopo (3) brak niebieskiego śladu mojej wycieczki rowerowej. W tym miejscu na mapie PL topo 2012 (3) widoczne są drogi którymi jechałem - pod górę czarny szlak rowerowy - oraz w dół (wariantem nieco ekstremalnym - zalecane tarcze). Dróg tych nie ma na UMP topo (2). Są natomiast na mapie Compassu (1).

Na korzyść PLtopo (3) przemawia również staranność w odwzorowaniu poszycia terenu - hale widoczne w górnej (północnej) części zrzutu ekranu, oraz widoczna jako szara ciągła linia droga dojazdowa do schroniska i sąsiednich domów.

Na obu mapach wektorowych (2 i 3) działa routing - sprawdzałem na przykładzie trasy schronisko Przegibek - schronisko Rycerzowa.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2012, 21:30 przez Piotr_M, łącznie zmieniany 1 raz.

Piotr
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Piotr_M pisze:Dróg tych nie ma na UMP topo (2).
Bo to czy są (będą) w UMP zależy od Ciebie :arrow: http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
Piotr_M
Początkujący

@Mariusz65
Wiem, Mariusz - ale nie mam tego śladu. Padł mi odbiornik zanim zgrałem ślad. Mam już nowy - co widać na zrzutach, ale bez śladu. Na pocieszenie - nawet na mapie Walker GPSmaniaka ten kawałek nie jest dokładnie odwzorowany. Nic tylko jeszcze raz jechać :) A zjazd jest taki, że jak Młody dotknął palcem tarcz - to się sparzył.

Piotr
ODPOWIEDZ