Idealna mapa wektorowa.
Re: Idealna mapa wektorowa.
Wyświetlanie nazw zależy od odbiornika, ale chyba wszystkie nowsze odbiorniki maja wyświetlane dwie linie.
Co się wyświetla to też zależy skąd pochodzi plik, jeżeli plik .img jest utworzony GmapToolem
(może zależy od wersji i nie wiem, od czego jeszcze),
ale to, co ostatni próbowałem z podzielonymi plikami to wyświetlana jest nadana nazwa masetu w dwóch liniach,
(ta sama nazwa).
Pierwsze okno w GmapToola to nazwa pliku, która nie jest wyświetla.
Czy bywa inaczej, tak, przykład screnów zamieszczonych przez Zetor-a pokazuje,
że może być inaczej, od czego to zależy nie wiem.
Z plik .img wysłanymi z MS-a sprawa jest prostsza, pierwsza linia i druga jest generowana przez,
MS-sa, drugą można zmienić przed wysyłką.
Zmiana nazwy pliku nie powoduje zmiany wyświetlania w pierwszej linii
nazwa do wyświetlania jest zaszyta wewnątrz pliku z tego wniosek,
że w pierwszej linii nie jest wyświetlana nazwa pliku .img
Chociaż nazwy w pierwszej i drugiej linii są różne.
Pozdrawiam
Co się wyświetla to też zależy skąd pochodzi plik, jeżeli plik .img jest utworzony GmapToolem
(może zależy od wersji i nie wiem, od czego jeszcze),
ale to, co ostatni próbowałem z podzielonymi plikami to wyświetlana jest nadana nazwa masetu w dwóch liniach,
(ta sama nazwa).
Pierwsze okno w GmapToola to nazwa pliku, która nie jest wyświetla.
Czy bywa inaczej, tak, przykład screnów zamieszczonych przez Zetor-a pokazuje,
że może być inaczej, od czego to zależy nie wiem.
Z plik .img wysłanymi z MS-a sprawa jest prostsza, pierwsza linia i druga jest generowana przez,
MS-sa, drugą można zmienić przed wysyłką.
Zmiana nazwy pliku nie powoduje zmiany wyświetlania w pierwszej linii
nazwa do wyświetlania jest zaszyta wewnątrz pliku z tego wniosek,
że w pierwszej linii nie jest wyświetlana nazwa pliku .img
Chociaż nazwy w pierwszej i drugiej linii są różne.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
tak to wygląda, w Oregonie i Colorado nazwa pliku zapewne nie ma wpływu na info w odbiorniku. To prawdopodobnie pozostałość po czasach, kiedy można było mieć tylko 1 (+1 na karcie ) plik img. Rozwiązanie z 62-ki jest moim zdaniem lepsze, można od razu przypisać dana mapę do pliku, co nie zawsze jest możliwe w Oregonie.GPS Maniak pisze:Ależ ma. Chociaż zapewne zależy to od odbiornika i jego firmwaru...Zetor pisze:to tylko nazwa pliku wyjściowego i nie ma ona wpływu na informacje wyświetlane w Garminie.
A tak poza tym to chyba znalazłem sposób, jak można edytować obie linie "info map" w Oregonie i Colorado.
Tak jak to było opisane przy łączeniu GmapToolem wpisujemy nazwę mapsetu , jak już wiemy po połączeniu wpisana nazwa pojawi się w obu liniach info.
Następnie za pomaca funkcji "wpisz" wpisujemy nowa nazwę mapsetu, w tym przypadku zmianie ulega tylko druga linia info.
Pozdrawiam.
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
To wyświetlanie nazw w 62-ce jest inaczej rozwiązane niż Oregonie, Colorado.Rozwiązanie z 62-ki jest moim zdaniem lepsze,…. ):
Czy może ktoś coś na ten temat napisać?.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Jak wspomniałem wcześniej - w przypadku pojedynczych mapsetów przygotowanych MapSourcem, w wyniku czego powstaje plik gmapsupp.img, którego nazwę dowolnie zmieniam np. NortonCommanderem czy eksploratorem Windows, efekt w 62ST jest taki, że w pierwszej linii widzę nazwę pliku, w drugiej "oryginalną" nazwę Mapsetu. Niestety nie mam ani talentu ani wiedzy popeja - nie bawię się w grzebanie w plikach, zatem nie wiem skąd odbiornik czerpie tę nazwę. Ale obserwując zewnętrzne zależności, widzę że ........
Proszę zwrócić uwagę jak wygląda Topo Deutchland 2010 PRO w MapSource:
wygenerowany plik gmapsupp.img przemianowałem na "Topo_Deuchland_2010.img":
i wrzuciłem na kartę. Oto jaki mamy efekt w odbiorniku:
Jak widać w górnej linii mamy nazwę pliku, którą sam nadałem: Topo_Deutschland_2010", a w dolnej nazwę mapsetu czy raczej mapsource'owego "obszaru".
Taką właśnie metodą - tzn. wyłącznie przy użyciu MapSurce mam wygenerowane wszystkie (są dwa wyjątki, o tym niżej) mapsety w odbiorniku.Do przygotowania pojedynczych mapsetów nie używałem GmapToola, zatem - obecnie - nie wiem jakie będzie info w odbiorniku dla pojedynczego mapsetu przygotowanego Gmaptoolem. W wolnej chwili to sprawdzę, zwłaszcza że piszę obecnie na moją "nową" www artykuł poświęcony omawianym tu zagadnieniom.
Jak wspomniałem - do generowania gmapsuppa używałem MapSource, ale są dwa wyjątki.
Pokazany na wczorajszym screenie plik "Góry_PL_2010_10_SE" oraz widoczny na dzisiejszym screenie plik "VMAP Routing CNE". Te dwa pliki przygotowywałem Gmaptoolem i jak widać odbiornik wyświetla wyłącznie nazwę pliku bez nazwy mapsetu. Tyle, że ...... nie są to pojedyncze mapsety. To typowe składanki dwóch różnych projektów mapowych w jednym pliku.
W przypadku "góry_pl" jest to:
* mapa Góry_PL_2010_10_DEM", ale z wyciętymi danymi DEM oraz
* niezależne dane DEM z cieniowaniem ustawionym na zoom 500m
natomiast w drugim przypadku jest to
* topograficzna VMAPa
* pracujący w tle, zapewniający routing CNE.
Nie wiem jak to działa w innych odbiornikach, ale w 62ST działa to perfekcyjne. Nie muszę np. włączać zarówno CNE (którego zresztą inną wersję mam niezależnie w odbiorniku) jak też VMAPy. Odbiornik traktuje to jako jeden plik, jeden zestaw mapowy włączany jednym kliknięciem. To stwarza zresztą świetne możliwości związane np z kombinacjami typu: GPMapa Topo + Slovakia Topo w jednej paczce, etc. etc. ....
Proszę zwrócić uwagę jak wygląda Topo Deutchland 2010 PRO w MapSource:
wygenerowany plik gmapsupp.img przemianowałem na "Topo_Deuchland_2010.img":
i wrzuciłem na kartę. Oto jaki mamy efekt w odbiorniku:
Jak widać w górnej linii mamy nazwę pliku, którą sam nadałem: Topo_Deutschland_2010", a w dolnej nazwę mapsetu czy raczej mapsource'owego "obszaru".
Taką właśnie metodą - tzn. wyłącznie przy użyciu MapSurce mam wygenerowane wszystkie (są dwa wyjątki, o tym niżej) mapsety w odbiorniku.Do przygotowania pojedynczych mapsetów nie używałem GmapToola, zatem - obecnie - nie wiem jakie będzie info w odbiorniku dla pojedynczego mapsetu przygotowanego Gmaptoolem. W wolnej chwili to sprawdzę, zwłaszcza że piszę obecnie na moją "nową" www artykuł poświęcony omawianym tu zagadnieniom.
Jak wspomniałem - do generowania gmapsuppa używałem MapSource, ale są dwa wyjątki.
Pokazany na wczorajszym screenie plik "Góry_PL_2010_10_SE" oraz widoczny na dzisiejszym screenie plik "VMAP Routing CNE". Te dwa pliki przygotowywałem Gmaptoolem i jak widać odbiornik wyświetla wyłącznie nazwę pliku bez nazwy mapsetu. Tyle, że ...... nie są to pojedyncze mapsety. To typowe składanki dwóch różnych projektów mapowych w jednym pliku.
W przypadku "góry_pl" jest to:
* mapa Góry_PL_2010_10_DEM", ale z wyciętymi danymi DEM oraz
* niezależne dane DEM z cieniowaniem ustawionym na zoom 500m
natomiast w drugim przypadku jest to
* topograficzna VMAPa
* pracujący w tle, zapewniający routing CNE.
Nie wiem jak to działa w innych odbiornikach, ale w 62ST działa to perfekcyjne. Nie muszę np. włączać zarówno CNE (którego zresztą inną wersję mam niezależnie w odbiorniku) jak też VMAPy. Odbiornik traktuje to jako jeden plik, jeden zestaw mapowy włączany jednym kliknięciem. To stwarza zresztą świetne możliwości związane np z kombinacjami typu: GPMapa Topo + Slovakia Topo w jednej paczce, etc. etc. ....
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
No to teraz zmień nazwę pliku „Topo_Deuchland_2010.img” i zobaczymy, co wyświetli odbiornik.pierwszej linii widzę nazwę pliku, w drugiej "oryginalną" nazwę Mapsetu.
andrzej
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Niedowiarek ...asandrzej pisze:No to teraz zmień nazwę pliku „Topo_Deuchland_2010.img” i zobaczymy, co wyświetli odbiornik.
Dla potwierdzenia teorii:
Pozdrawiam Lechu
E ...tam niedowiarek.
W Colo też tak może być, że nazwa wyświetlana i nazwa pliku będą zgodne,
ale to nazwę pliku trzeba dostosować do nazwy wyświetlanej, nie odwrotnie.
andrzej
W Colo też tak może być, że nazwa wyświetlana i nazwa pliku będą zgodne,
ale to nazwę pliku trzeba dostosować do nazwy wyświetlanej, nie odwrotnie.
andrzej
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Czyli jednak niedowiarekasandrzej pisze:W Colo też tak może być, że nazwa wyświetlana i nazwa pliku będą zgodne,
Tak czy inaczej gospodarka mapami w 62S wygląda moim zdniem w miarę sensownie. Ciekawe czy nowe FW Oregona i Dakoty mają podobne cechy?
Oczywiście - jak to u Garmina. Zawsze musi być jakieś "ale". W 62ST nadal występuje ten bug, że po wgraniu nowej mapy na kartę wszystkie mapy z karty stają się "aktywne" i to - o ile dobrze kojarzę - we wszystkich profilach użytkownika.
Pozdrawiam Lechu
Wiesz, nie raz można się czymś zasugerować, tak jak ruski naukowiec z muchą (chodziło o słuch)
Jak na screnie byłby zestaw z taką nazwą utworzony Gmaptoolem to, bym się nie dziwił.
Co do 62-ki to wreszcie jest to rozsądnie rozwiązane a nie tak jak dotychczas,
że nazwa wyświetlana zależała od tego gdzie ją odczytujemy.
andrzej
Jak na screnie byłby zestaw z taką nazwą utworzony Gmaptoolem to, bym się nie dziwił.
Co do 62-ki to wreszcie jest to rozsądnie rozwiązane a nie tak jak dotychczas,
że nazwa wyświetlana zależała od tego gdzie ją odczytujemy.
andrzej
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
W Dakocie (FV 3.60) nie jest tak, że nazwa pliku *IMG (po z mianie nazwy z gmapsupp.img) jest widoczna jako nazwa mapy w odbiorniku.GPS Maniak pisze:Ciekawe czy nowe FW Oregona i Dakoty mają podobne cechy?
Natomiast po wgraniu nowej mapy na kartę staje się ona aktywna we wszystkich profilach. Status innych map nie ulega na szczęście zmianie ale tak czy inaczej trzeba inne profile dla pewności sprawdzić. Czasem jakiś chochlik się trafi a i nowa mapa nie wszędzie jest pożądana. Najlepiej gdyby nowo dodana mapa stawała się "aktywna" tylko w aktualnie włączonym profilu a reszta map (we wszystkich profilach) pozostawała bez zmian.
Załącznik – np. plik z UMP-pcPL TOPO mam nazwany: UMP_TOPO.img a w odbiorniku wyświetla się tak:
- Załączniki
-
- Dakota_nazwy map.JPG (9.08 KiB) Przejrzano 12240 razy
Ostatnio zmieniony 03 lis 2010, 14:24 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
W aktualnym firmware Dakoty jest wyświetlana nazwa mapy, jaką dał producent a w drugiej linii nazwa mapsetu nadana przez użytkownika. Jak w mapsecie jest kilka map, to Dakota wyświetla każdą w osobnej pozycji menu.
Być może Garmin ujednolici sposób wyświetlania, tylko nie wiadomo, w którą stronę pójdzie
Jest jeszcze jedna sytuacja, gdzie chyba Dakota różni się od 62. O ile dobrze pamiętam, to przy wyświetlaniu BlueChart g2 Vision, w Dakocie pojawiają się 2 pozycje menu i można wyłączyć mapy rastrowe. W 62s chyba tego się nie da zrobić, a szkoda, bo ten raster zaciemnia mapy.
Być może Garmin ujednolici sposób wyświetlania, tylko nie wiadomo, w którą stronę pójdzie
Jest jeszcze jedna sytuacja, gdzie chyba Dakota różni się od 62. O ile dobrze pamiętam, to przy wyświetlaniu BlueChart g2 Vision, w Dakocie pojawiają się 2 pozycje menu i można wyłączyć mapy rastrowe. W 62s chyba tego się nie da zrobić, a szkoda, bo ten raster zaciemnia mapy.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Czyli jak zwykle - mamy plusy dodatnie i plusy ujemnepopej pisze:W 62s chyba tego się nie da zrobić, a szkoda, bo ten raster zaciemnia mapy.
Inna rzecz, że te rastry znikają przy wyższych skalach mapy. Przy zoom=120m mamy już wyłącznie widok wektorowy.
W sumie nie używam G2. Dlatego dla mnie, ten jeden plik traktowany przez odbiornik jako jeden zestaw map, pomimo iż siedzą w nim różne mapsety, o różnych FID jest nieco szczęśliwszym rozwiązaniem.
Przyznam jednak, że nie sprawdziłem jak to wygląda w przypadku wysyłki różnych map np. GMApy Topo i Slovakia Topo do jednego pliku z poziomu MapSource. Prezentowana przeze mnie składanka: "VMAP Routing CNE", powstała z połączenia VMAPy i CNE Gmaptoolem.
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No więc sprawdziłem. Wybrałem jeden arkusz z Topo_France_v2 i jeden arkusz z Topo_Espana_v4:GPS Maniak pisze:Przyznam jednak, że nie sprawdziłem ....
Oczywiście eksport z MS zapisał plik pod nazwą: "gmapsupp.img". Mapka, czy raczej zestaw pojawił się w odbiorniku jako jeden produkt, tyle że bez nazwy pliku: gmapsupp, za to z nazwami pojedynczych arkuszy:
Po zmianie nazwy pliku z gmapsupp.img na Espana&France.img mamy następujący efekt:
Jest nazwa pliku oraz nazwa pierwszego obszaru (obszaru, nie arkusza) z MapSource.
Wydaje się, że temat gospadarki plikami mapowymi w 62S/ST został wyczerpany
Pozdrawiam Lechu
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Oznaczenia na liście map w 62:
Wł. - przy mapach aktywnych oraz
(-) - przy nieaktywnych
to Twoja przeróbka czy 62 ma tak oryginalnie?
Wł. - przy mapach aktywnych oraz
(-) - przy nieaktywnych
to Twoja przeróbka czy 62 ma tak oryginalnie?
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Moja przeróbka. Zainsporawana zresztą Twoją dyskusją z popejem na ten temat 
Pozdrawiam Lechu