CNE i GP Mapa: Oficjalne info od Dużego Garmina
Re: CNE i GP Mapa: Oficjalne info od Dużego Garmina
Ostatnimi czasy przesiadłem się na CNE i wcale nie narzekam. Na GPMapę przełączam jak poszukuję punktu POI(oczywiście jak nie znajdę na CNE). Z tego co widzę to CNE znacznie poprawia się na terenie PL.
pozdrawiam chopin67
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
Porównanie GP Mapy, CNE i Automapy
Niestety GP Mapa wypada najsłabiej
W CNE są wszystkie drogi
W Automapie nawet z odpowiednia kategorią

W CNE są wszystkie drogi

był Garmin 865t , jest 2689 LTM ZUMO XT http://www.bluephoto.pl
- nocnyMarek
- Bywalec
To nie jest porównanie GP Mapy, CNE i Automapy.irko pisze:Porównanie GP Mapy, CNE i Automapy
To jest Porównanie GP Mapy, CNE i Automapy w Piskórce.
Różnica jest taka, jak byś napisał: Porównanie Fiata, Forda i Opla,
i przedstawił zdjęcia śrubek mocujących osłonę przeciwsłoneczną przy lusterku wstecznym.
Poza tym robi się już kompletne OT.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Re: Oficjalne info od Dużego Garmina
TTS byłby fajny. W końcu.Alf/red/ pisze:Większa informacja o TTS planowana jest na przyszły tydzień. Plany mogą się zmienić.chopin67 pisze:Jeżeli uzyskam(będzie to miłe zaskoczenie) info to nie omieszkam się tym podzielić na forum.Dariusz Młyński pisze:gdzie znajdziemy TTSa w jęzuku polskim ?
......
Ale powiem jeszcze coś. Tekst nie mówi o jeszcze jednej funkcji powiązanej dość ściśle, okazuje się, z CNE. Ale o tym... pod koniec kwietnia. A może to być coś rewelka. O ile zrobią porządnie, bo różnie może być.
Bo patrząc na całość zabaw z GPMapą i CNE wydaje mi się, że Garmin strzela sobie w stopę. CNE nie stoi, i IMHO długo nie będzie stało na poziomie GPMapy (*). Ktoś decydując się na kupno Garmina jeśli był świadomy, co robi, albo kupował GPMapę, albo decydował się na jeżdżenie na UMPie (moim zdaniem). Sporą część tej pierwszej części właśnie stracili - nikomu z czystym sumieniem nie jestem w stanie doradzić teraz zakupu Garmina, jeśli potrzebuje dobrego routingu i adresacji (UMP ma niewiele adresacji i miejscami ma białe plamy, CNE nie ma IMHO dobrego routingu).
Może uratują sytuację ficzersami. Wreszcie TTS, do tego Lane Assist i Junction View - sprzęt ma te możliwości...
(*) - zbyt dużo w CNE jest przekłamań i pomyłek. "ulice", które są już pod wodą albo są od 40 lat oszlabanowane, problemy w adresacji (sprawdziłem przed chwilą Kraków na 2010.1- brak adresacji jednej z ulic na Zlotego Wieku, brak Bohaterów Września 80, czyli adresacji Urzędu Skarbowego - to są dane z poprzedniego wieku...). Tymczasem Garmin nie będzie przecież poprawiał map Navteq'owi. Z marketingowej papki da się zresztą to odczytać: "możliwość zaoferowania nowych funkcji oprogramowania między innymi w zakresie zaawansowanego routingu, wyglądu map, TTS oraz ergonomii. Ponadto, City Navigator otwiera przed użytkownikami całkiem nową gamę usług takich jak informacje o ruchu drogowym, technologia nuLink, ecoRoute HD, sterowanie głosem". Pan Jakub pisze o ficzersach w oprogramowaniu. Rozumiem, że kopnięcie w d... GPMapy pozwoli Garminowi wreszcie posadzić programistów do roboty, a współpraca z Excelem skutecznie to uniemożliwiała...
Obawiam się więc, że LA i JCV też wymagałyby zbyt dużych nakładów pracy, a przecież nie o to chodzi, aby doinwestować...
Cieszę się trochę, że UMP de facto wychodzi nieco poza .img i Garmina, bo gdyby Garminowi nie udało się jednak namówić klientów do "routingu by CNE" (ciekawe, że nad Adriatyk jednak pozwala jechać inaczej - z tego co widzę AdriaRoute wciąż istnieje, ale pewnie dlatego, że tam CNE jest tylko trochę lepsza od UMPa), jest szansa że nasza praca nie pójdzie do /dev/null...
Pozdrawiam,
TxF, nuvi 765/DriveSmart 55
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Szczerze mówiąc też zawsze byłem tego zdania, nawet wówczas kiedy wielu kolegów z Garniaka ostro zachwalało CNE. Baz adresowa co prawda jakoś mnie nigdy za bardzo nie interesowała, ale największą zaletę GPMapy dostrzegałem w routingu, dokładniej: w naprawdę nieźle dopracowanych restrykcjach. Oczywiscie dotyczyło to regionów/miast/miasteczek w jakich ja się poruszam. CNE zawodził tam na całej linii. Przyznam jednak, że teraz trochę wymiękłem. Nie wiem co prawda jak to ocenią np. koledzy ze Śląska, ale jeżeli chodzi o moje "testowe" regiony, to pomiędzy wersją 2010.20, z którą ostatnio jeździłem, a wersją 2011.10 dostzregam naprawdę znaczącą różnicę w restrykcjach i twierdzę tak, pomimo iż denerwujące skróty przez stacje benzynowe nadal są ulubiną metodą kalkulacji tras w CNETxF pisze:CNE nie stoi, i IMHO długo nie będzie stało na poziomie GPMapy (*).
Przy czym mówię tu wyłącznie o samej kalkulacji tras z położeniem nacisku na prawidłowo uwzględnione zakazy skrętu czy ulice jednokierunkowe. Bez porównań w zakresie tzw. punktów adresowych czy POI. Oczywiście jest możliwe, że pierwsza trasa poza moje "testowe" obszary natychmiast skończy się poważnymi kłopotami, ale póki co będę ryzkował. Pojeżdżę z CNE. Zwłaszcza, że będę chciał potestować polskie TMC.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Mam 2010.1 ("dostałem" z 765), i postęp względem widzianych wcześniej bodajże 2008 i 2009 był dla mnie mało zauważalny (tzn. tam, gdzie sprawdzałem, nie było go wcale).GPS Maniak pisze:Przy czym mówię tu wyłącznie o samej kalkulacji tras z położeniem nacisku na prawidłowo uwzględnione zakazy skrętu czy ulice jednokierunkowe. Bez porównań w zakresie tzw. punktów adresowych czy POI. Oczywiście jest możliwe, że pierwsza trasa poza moje "testowe" obszary natychmiast skończy się poważnymi kłopotami, ale póki co będę ryzkował. Pojeżdżę z CNE. Zwłaszcza, że będę chciał potestować polskie TMC.
A TMC to dobra karta... Jestem ciekaw, jak się to rozwinie.
Pozdrawiam,
TxF, nuvi 765/DriveSmart 55
Ale jakże prawdziwe w wielu miejscowościachnocnyMarek pisze:To nie jest porównanie GP Mapy, CNE i Automapy.irko pisze:Porównanie GP Mapy, CNE i Automapy
To jest Porównanie GP Mapy, CNE i Automapy w Piskórce.
wiencek pisze:Porównując CNE z tym co w terenie już dawno temu doszedłem do wniosku, że to mapa rolniczaAjger pisze:A czy ktoś już porównywał treść map CNE 2011.10 i GPMapy 2009.4? Jeśli nie, to polecam. Można dojść do ciekawych wniosków.
Każda asfaltowa, gruntówka, miedza... wsio równo...
był Garmin 865t , jest 2689 LTM ZUMO XT http://www.bluephoto.pl
Mocno OT.... ale jak byscie odwiedzili te Marcówkę (widoczna mniej wiecej w srodku powyższej mapki) i jej okolice, to przestalibyście narzekać na CNE. Że niby sprowadza na manowce? Ale jak juz tam wjedziecie, to zobaczycie co to za manowce i przestaniecie narzekac
Zdrowko,
Miszel na czerwonym trampku z zumo550 (w sam raz na ten kawalek mapy)
Zdrowko,
Miszel na czerwonym trampku z zumo550 (w sam raz na ten kawalek mapy)
Monterra (+XRV750)
Witam
Pozdrawiam
Tak używałem obydwu map. Rocznie zaledwie do 20 tyś. km czyli dużo mniej niż Przemko. Tym bardziej zdziwiło mnie, że przy tak małych przebiegach już kilkukrotnie trafiłem na braki w CNE. Dwa przykłady o których pamiętałem podałem we wcześniejszych postach. A co do prowadzenia to obie mapy nie w pełni mnie satysfakcjonują. Ale jak się nie zna trasy to człowiek zdaje się na urządzenie, a jak w miarę znam drogę to wstawiam punkty pośrednie.Przemko pisze:Kolego felis, czy twoja opinia wynika z testowania obydwu produktów czy tylko ze słyszenia bo z moich obserwacji a używam zamiennie cne i gpmapy robiąc średnio 8-9 tysięcy kilometrów w miesiącu wynika zupełnie coś innego tzn. często gdy w gpmapie mniejsza miejscowość to tylko kropka i nazwa na mapie to w cne jeszcze nazwy ulic, co do prowadzenia to cne też często prowadzi bardziej po mojemu ale to już rzecz indywidualna, pozdrawiam
Pozdrawiam
Skoro już wytykamy bzdury w CNE, to i ja się dorzucę.
N54.43394 E16.40272
Routing prowadzi auta po drogach, które nie istnieją: na przełaj przez pola, łąki, chaszcze.
Nie wiem, kto jest dostawcą danych dla CNE, ale chyba ktoś im podrzucił mapę, która będzie aktualna dopiero za 20 lat.
W GPMapie nie ma tych ścieżek, więc i nie ma problemu.
Idealnie jest tylko w UMP (no, w końcu sam zebrałem tracki i wyklikałem te dróżki
)
N54.43394 E16.40272
Routing prowadzi auta po drogach, które nie istnieją: na przełaj przez pola, łąki, chaszcze.
Nie wiem, kto jest dostawcą danych dla CNE, ale chyba ktoś im podrzucił mapę, która będzie aktualna dopiero za 20 lat.
W GPMapie nie ma tych ścieżek, więc i nie ma problemu.
Idealnie jest tylko w UMP (no, w końcu sam zebrałem tracki i wyklikałem te dróżki
[Vista HCx] + 2*[Nuvi 765T] + [Nuvi 1690 w rozsypce] + [UMP + rower]
- Gsm Liberty
- Bywalec
GPMapa 2010.3 już troszkę lepiej ''pokazuje''irko pisze:Porównanie GP Mapy, CNE i Automapy
W CNE są wszystkie drogi

- krzysztof ss
- Początkujący
Oby ostatnia wersja była dobrze zrobiona
Chyba posłuży mi dłuuugo.Skoro CNE tyle kosztuje
Ps. może mi ktoś podać stonę oficjalną CNE?
Chyba posłuży mi dłuuugo.Skoro CNE tyle kosztuje
Ps. może mi ktoś podać stonę oficjalną CNE?
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
- krzysztof ss
- Początkujący
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Kupujesz przez my.garmin, kiedyś też były wersje DVD w sklepach. Nie wiem czy teraz tak jest.
Obejrzeć zawartość możesz: Navteq
Obejrzeć zawartość możesz: Navteq