GPMapa upadła, czyli urządzenia Garmina do wyrzucenia

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: GPMapa upadła, czyli urządzenia Garmina do wyrzucenia

Post autor: GPS Maniak »

Azymut pisze:Mam wrażenie, że mówisz o starych wersjach CNE a nie o tych obecnych. Nawet na tym forum wiele osób już uważa CNE za lepszy produkt od GPMapy .
Problem w tym, że nikt nie jest nieomylny, a najbardziej mylą się ci, którzy nazywają CNE mapą nawigacyjną lepszą od GPMapy :wink: :D

Z jednej strony CNE potrafi w Poznaniu poprawdzić "na skróty" tak, by zaciągnąć człowieka w gąszcz jednokierunkowych uliczek na osiedlu domków jednorodzinnych, z którego to gąszczu - przy pomocy CNE nie da się wyjechać, bo zawsze wrócisz do punktu wyjścia. Podobne zdarzenie z gąszczem jednokierunkowych uliczek miałem korzystając ze "skrótów" we Wrocławiu. Obce miasto, do tego było już po zmierzchu. Gdyby nie GPMapa to chyba bym tam zimował :( z drugiej strony jadąc A4 od Opola do Poznania via Wrocław, przelatujesz ostatni czynny zjazd we Wrocławiu :!: bo zdaniem CNE czynny jest już następny węzeł i obwodnica, po których zapewne jeszcze przez pół roku jeździć będą tylko koparki (nawiasem mówiąc sprawa dotyczy już dość leciwego CNE 2011.20), to ja dziękuję za taką pomoc nawigacyjną i zgadzam się w 100% z Kariolanem - obecny CNE, być może świetny jako atlas samochodowy, do nawigacji nadaje się ciągle marnie, a już na pewno marniej niż GPMapa.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

Nie oceniam, który produkt jest lepszy - zbyt mało sam jeżdżę aby móc to obiektywnie zrobić. Nie zgadzam się tylko ze stwierdzeniem, że obecny CNE to wyraźny regres w stosunku do GPMapy. Tak było ze 2 lata temu, może jeszcze z rok temu. Dziś już tej jakościowej przepaści nie ma a CNE oferuje także takie funkcje jakich w GPMapie brak.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

OK. Ale pisałeś, że są ludzie na Garniaku, którzy uważają, że CNE jest już lepszy od GPMapy i do tego się odniosłem.
Nawiasem mówiąc bodaj półtora roku temu byli już tacy, którzy woleli CNE od GPMapy. Wszystko jest kwestią priorytetów.
Jeżeli o mnie chodzi, zawsze oceniam produkty przez pryzmat określonych kategorii. Nie odnoszę się do POI, siatki (w sensie ilości) dróg, czy nazw ulic na wsiach. To są osobne tematy do dyskusji. Ale jeżeli chodzi o wartość nawigacyjną CNE, to niestety w porównaniu z GPMapą wygląda to niezbyt ciekawie i w tej materii zgadzam się z Kariolanem.

Co do innych funkcji. Zgoda, ale te różne bajery i tak nie działają w moim N205 :D No, poza rozkodowywaniem TMC. Ale po pierwsze TMC działa również z CNE pracującym w tle, a po drugie po tym jak ostatnio stałem na bramkach przed Balicami 15-20 minut, na A4 w okolicach Opola 45 minut, a także stałem po kilkanaście minut na wahadłach pomiędzy Kórnikiem, a Śremem, podczas gdy TMC ciągle puszczało do mnie zielone oko :wink: traktuję TMC tak samo jak CNE. Jako miły - acz mało użyteczny gadżet :wink: :D Na całe szczęście mam GPMapę 2010.3. Na jakieś 1.5 roku zapewne starczy. A potem zobaczymy, albo CNE, albo UMP.

A przy okazji. Ponieważ być może niektóre nowsze odbiorniki Garmina, uwzględniają zakodowane w CNE informacje o terminach zamknięcia dróg, ewentualnym niedowiarkom pokażę jak CNE 2011.20 kalkuluje trasę Poznań-Opole i Opole-Poznań w moim N205 :D :
Szczerze mówiąc brak obwodnicy Krobii (której nie mam w 2011.20) i dziesiątków uliczek w setkach pipidówek (czego brakuje w GPMapie) można przeboleć, ale gdy człek z lekka już zmęczony podróżą nagle na autostradzie dowiaduje się, że "wyparował" węzeł, którym miał zjechać, to cholery można dostać :evil:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Odnośnie TMC to przypominam tylko, że oficjalnie TMC w Polsce wciąż nie działa i jest dopiero wdrażane - trudno winić za jakieś wady coś, czego wciąż nie ma.
Apropo wspomnianych autostrad, czy GPMapa ma na nich Junction View? :wink:

Co do reszty dyskusji, schodzącej z wątku "urządzeń do wyrzucenia" na temat wyższości jednych produktów mapowych nad innymi, to tutaj zgadzam się, że "wszystkim się nie dogodzi" i każdy od mapy może oczekiwać czegoś innego w zależności od własnych potrzeb czy preferencji a nawet w zależności od pojazdu jakim się porusza.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Azymut pisze:Apropo wspomnianych autostrad, czy GPMapa ma na nich Junction View? :wink:
A jako to różnica, skoro mój 205 i tak tego nie obsługuje :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

GPS Maniak pisze:[...]

A przy okazji. Ponieważ być może niektóre nowsze odbiorniki Garmina, uwzględniają zakodowane w CNE informacje o terminach zamknięcia dróg, ewentualnym niedowiarkom pokażę jak CNE 2011.20 kalkuluje trasę Poznań-Opole i Opole-Poznań w moim N205 :D :
1.jpg
[...]
Lechu, już za miesiąc ta trasa będzie jak najbardziej aktualna. Otwarcie tego odcinka jest planowane na grudzień tego roku.
Myślę, że ten termin jest jak najbardziej realny. Jakieś dwa tygodnie temu, odbywał się tam oficjalny wyścig rowerowy.
Ten 8 kilometrowy odcinek będzie pierwszym oddanym z całości autostradowej obwodnicy Wrocławia.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Rozumiem. Nie zmienia to jednak faktu, że przez pół roku (sprawa dotyczy CNE 2010.20) Garmin z CNE po prostu kłamał i wprowadzał ludzi w błąd, narażając na niepotrzebne stresy i nadkładanie kilometrów. Jeżeli tak ma wyglądać nawigacja, że kalkuluję trasę w domu, a potem sprawdzam w internecie czy dany węzeł jest już oddany do użytko, to dziękuję. Przy czym ja jeżdżę tamtędy dość często, zatem światełko ostrzegawcze w głowie mi się zapaliło, ale jeżeli problem dotknie kogoś, kto całkowicie nie zna polskich realiów drogowych, to będzie nieświadom zaistniałej sytuacji do końca. W takim układzie chyba lepiej jeździć tak jak dawniej: bez GPSu, kierując się wyłącznie ogólną mapą i drogowskazami.
Pozdrawiam Lechu

Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Problem z tymi wyścigami dróg w budowie, to że nasze terminy są dość ruchome ;)
Czujność na drodze jest zawsze wskazana.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Koriolan
Początkujący

Post autor: Koriolan »

Azymut pisze:Nie oceniam, który produkt jest lepszy - zbyt mało sam jeżdżę aby móc to obiektywnie zrobić. Nie zgadzam się tylko ze stwierdzeniem, że obecny CNE to wyraźny regres w stosunku do GPMapy. Tak było ze 2 lata temu, może jeszcze z rok temu. Dziś już tej jakościowej przepaści nie ma a CNE oferuje także takie funkcje jakich w GPMapie brak.
Ja podtrzymuję zdanie że obecny CNE 2011.30 na terenie Polski to regres w stosunku do GP Mapy. Brutalnie mówiąc, produkt gorszy wyparł produkt lepszy. A że mam jeszce i Nuvi 310 (na którym mam CNE 2009 i GP Mapę) - mam bezpośrednie porównanie.
Niestety do super wybajerowanego 3790T GP Mapy zakupić nie już mogę- brutalnie mówiąc szukam wersji "legalnej inaczej".
Te wszystkie dodatkowe bajery których nie oferuje GP Mapa- bądź działają słabo jak TMC ( przy okazji- nieprawdą jest, że oficjalnie nie działa skoro sprzedawcy posługują sie działającym bez dodatkowych opłat TMC jako argumentem sprzedażowym), Lane Assist i Junction View; bądź też nie działają wcale jak sterowanie głosem czy TTS ( jest wersja nieoficjalna by Pounch)

Te bajery nie równoważą ułomności podstawowej funkcjonalności nawigacji.

Pytanie: co my użyszkodnicy skupieni wokół forum Garniaka możemy w tej kwestii zrobić?

Liścik do Garmina ? Podpisany imieniem i nazwiskiem oraz numerami seryjnymi navi z delikatną sugestią o przeproszenie się z Imagisem/Excelem i przedłużenie licencji?
Z podkreśleniem, że obecne ułomności CNE są tak poważne, że wykluczają pozytywną szeptaną propagandę - tzn polecenie Garmina z mapą CNE osobom używającym nawigacji wyłącznie w Polsce.

-------------------------------------------------------------------------------------

Dodam, że dyskusja nt map nie jest off topem względem tytułu wątku. Bo to właśnie mapa i software urządzenia zdecyduje czy będzie sens pakować się w nowy świetny hardware od Garmina - tyle że bez możliwości korzystania z połowy jego możliwo,ści w PL, czy poszukać czegoś z Automapą czy TOMTomem
--------------------------
nuvi 3790+CNE Livetime
Azymut
Bywalec
Kontakt:

TMC w Polsce oficjalnie nie działa - jeśli wg. Ciebie działa to spróbuj proszę wykupić oddzielnie subskrypcję na polskie TMC albo chociaż zobacz proszę jak stan działania systemu określa sam nadawca komunikatów. Legalnie polskie TMC odbierają na dziś tylko niektóre najnowsze odbiorniki i tylko dlatego, że w nich subskrypcję na Polskę już wgrano zawczasu przy okazji ładowania tam TMC Premium całej Europy. Jest to niewątpliwy plus dla posiadaczy takich urządzeń, bo można sobie wyobrazić jak wielkie byłoby zgrzytanie zębami gdyby ktoś dziś kupując np. w 3790T z odbiornikiem TMC Premium, za jakiś czas po pełnym uruchomieniu wdrażanego obecnie w Polsce systemu musiał wówczas dodatkowo jeszcze zapłacić za polską subskrypcję.

Oceniasz CNE 2011.3 a jednocześnie przyznajesz sam, że porównujesz w swoim urządzeniu GPMapę do starego CNE 2009, podczas gdy dziś mamy CNE 2011.3 i powinieneś odnosić się do tej wersji lub co najmniej wcześniejszej 2011.2 Po drodze było jeszcze parę wydań CNE, wiele od momentu CNE 2009 się zmieniło i nie można porównywać najnowszego wydania GPMapy do starego wydania CNE.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

W terenie po którym ja się poruszam GPMapa 2010.3 ma zdecydowanie lepszą kategoryzację dróg niż CNE 2011.2. Najnowszej CNE 2011.3 nie miałem okazji testować ale wątpię aby się wiele zmieniło...
To oczywiście tylko moja, skromna, subiektywna ocena ale taką niestety mam opinię :wink:

PS
TMC i inne "bajery" siłą rzeczy mnie nie interesują ponieważ mam Nuvi 255 i póki co lepszy odbiornik mi nie potrzebny ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Koriolan
Początkujący

Post autor: Koriolan »

Azymut pisze:TMC w Polsce oficjalnie nie działa - jeśli wg. Ciebie działa to spróbuj proszę wykupić oddzielnie subskrypcję na polskie TMC albo chociaż zobacz proszę jak stan działania systemu określa sam nadawca komunikatów. Legalnie polskie TMC odbierają na dziś tylko niektóre najnowsze odbiorniki i tylko dlatego, że w nich subskrypcję na Polskę już wgrano zawczasu przy okazji ładowania tam TMC Premium całej Europy. Jest to niewątpliwy plus dla posiadaczy takich urządzeń, bo można sobie wyobrazić jak wielkie byłoby zgrzytanie zębami gdyby ktoś dziś kupując np. w 3790T z odbiornikiem TMC Premium, za jakiś czas po pełnym uruchomieniu wdrażanego obecnie w Polsce systemu musiał wówczas dodatkowo jeszcze zapłacić za polską subskrypcję.
To działa czy nie działa? O tym, że nie można kupić osobnej subskrypcji - wiem. Działa ale nie dla wszystkich. I działanie TMC pozostawia obecnie sporo do życzenia.
Azymut pisze:Oceniasz CNE 2011.3 a jednocześnie przyznajesz sam, że porównujesz w swoim urządzeniu GPMapę do starego CNE 2009, podczas gdy dziś mamy CNE 2011.3 i powinieneś odnosić się do tej wersji lub co najmniej wcześniejszej 2011.2 Po drodze było jeszcze parę wydań CNE, wiele od momentu CNE 2009 się zmieniło i nie można porównywać najnowszego wydania GPMapy do starego wydania CNE.

Żle czytasz.
Mam 3790 z najnowszą w tej chwili 2011.30 ( od trzech dni), poprzednio 2011.20. Ułomności 2011.20 porównywałem z GP Mapą bodajże 2009.3 ( w każdym razie z czerwca 2009) z Nuvi 310.
GP Mapę 2010.3 też mam od kilku dni raptem.
--------------------------
nuvi 3790+CNE Livetime
msx
Nowy

Post autor: msx »

Mariusz65 pisze:W terenie po którym ja się poruszam GPMapa 2010.3 ma zdecydowanie lepszą kategoryzację dróg niż CNE 2011.2.
... o ile ma jakąkolwiek kategoryzację , drogi przez pola , miedze - wszystko super asfalt :) ale to już urok Navteq
Azymut
Bywalec
Kontakt:

TMC jest w Polsce wprowadzany od maja, ale oficjalnie nie działa - dlatego właśnie dziś pozostawia sporo do życzenia. Objęcie naraz tak dużego terenu i nadawanie poprawnego sygnału (wpływającego przecież codziennie na decyzje podejmowane przez tysiące kierowców na drodze) siłą rzeczy wymaga dłuższego czasu. Stąd też obecnie mamy okres przejściowy na pełne wdrożenie systemu do którego wykorzystywania już dziś (w wersji testowej) nikt przecież nikogo siłą nie zmusza. Dlatego też operator nie sprzedaje dziś nie działającej jeszcze w pełni usługi a posiadacze nowszych edycji TMC Premium z subskrypcją na PL, mają ją już niejako na wyrost. Co jednak ważne mają to za darmo (w cenie odbiornika)...

Czasem niektórzy mówią, że Garmin "coś im zabrał", bo na przykład na starszym urządzeniu nie mają fotorealistycznego widoku skrzyżowań z mapy, albo nie mają wyświetlania budynków 3D, itp. Tu Garmin bez dodatkowej za to kasy zaczął ładować w ramach TMC Premium subskrypcję także na Polskę, żeby także Ci którzy już w tym roku kupują jego odbiorniki mogli w przyszłości w pełni z tego korzystać. Początkowo dotyczyło to tylko wprowadzanych na rynek już po starcie polskiego sygnału TMC odbiorników Nuvi 3790T oraz 3760T, następnie Nuvi 1490T w wersji Premium Traffic, gdzie wcześniejszy pakiet Premium uzupełniono także o Polskę i w ostatnim rzucie także Nuvi 1390T (chodzi o odbiorniki w wersji Premium Traffic, bo w tym modelu są także wersje z uboższym Traffic Free odbierającym tylko ten sygnał, który nie jest kodowany) - czyli na dziś Garmin ładuje już w cenie odbiornika subskrypcję PL na każde urządzenie z TMC Premium. (Przy czym ponieważ w 1490T i 1390T subskrypcję PL dodano dopiero w momencie gdy odbiorniki były już od dłuższego czasu na rynku, to w sprzedaży realnie mogą znajdować się zarówno wersje z subskrypcją Premium obejmującą Polskę jak i bez Polski)
Koriolan pisze: Żle czytasz.
Czytam, tak jak to napisałeś: mam Nuvi 310 (na którym mam CNE 2009 i GP Mapę) - tak to zrozumiałem. Ale nie to jest sednem dyskusji.

Powtórzę to co napisałem już w postach powyżej. Nie chcę na siłę oceniać który produkt jest lepszy, bo one są po prostu trochę inne. To oceniają liczni użytkownicy, których zdania były, są i dopóki pamięć o GPMapie nie zgaśnie (tak jak dziś już tylko nieliczne dinozaury pamiętają wcześniejszy produkt Emapę) zawsze będą podzielone. Trend od roku, półtorej jest jednak bardzo dobrze widoczny i jak w soczewce widać to bardzo dobrze w innych wątkach tego forum, że osób zadowolonych z City Navigatora sukcesywnie przybywa coraz więcej. Osobiście wolałbym aby GPMapa była wydawana (z różnych powodów, choćby nawet tylko po to, aby był wybór), ale skoro jej nie będzie to "mówi się trudno i żyje się dalej" korzystając z tego co jest dostępne (ostatnia wersja GPMapy, obecny CNE czy UMP).
ciamajda
Bywalec

Post autor: ciamajda »

GPS Maniak pisze: Z jednej strony CNE potrafi w Poznaniu poprawdzić "na skróty" tak, by zaciągnąć człowieka w gąszcz jednokierunkowych uliczek na osiedlu domków jednorodzinnych, z którego to gąszczu - przy pomocy CNE nie da się wyjechać, bo zawsze wrócisz do punktu wyjścia.
No tylko, że z Twojej wypowiedzi wynika, że CNE wszędzie się myli a GPM jest nieomylna.
Prawda taka, że do normalnej jazdy przeważnie GPM sprawdza się lepiej ale nie zawsze.
Bardzo często nie zna bocznych dróg istniejących przynajmniej 20 lat i każe jechać bardzo dookoła, CNE za to zna ich za dużo.
A powyższy problem to mogę w Łodzi pokazać, z GPM nie wyjedziesz. Przynajmniej niezbyt legalnie, bo fizycznie to się chyba nawet uda, ale jedzie się kilkaset metrów po chodnikach. Nie wiem jak ten fragment sprawdza się w najnowszym wydaniu bo nie posiadam.

W moim przypadku CNE sprawdza się lepiej.
Nuvi 765 + CNE + UMP
ODPOWIEDZ