Raster kontra wektor

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Ranger
Garniak

Re: Oregon - "location marker"

Post autor: Ranger »

@Lechu
Oj, oj. W takim razie innowiercami są też Ci użytkownicy (garminowcy), którzy zdecydowali się na odbiornik obsługujacy mapy rastrowe. GPS Maniaku, .... Ty też ? ;-)
Poza tym, "innowiercy" są raczej zdania że fajnie jest móc korzystać z różnorodnych czy różnych tematycznie map :-)
Albo traktować takie mapy jako inne źródlo informacji.
A co do kolegi U810, to myślę że napisał szczerze. Postanowił spróbować czegoś nowego i ma jakieś spostrzeżenia.
Są mapy (w różnych technologiach) które mu odpowiadają, i są takie które mu odpowiadają mniej. Bywa.
I sądzę że raczej mu chodziło o to, by nie tracić z oczu obrazu mapy przez nakładane na nią treści.
Czyli jak sobie "odczyścić" przedpole w odbiorniku z widoku trasy. Jakieś ustawienia ?
A to z odwiecznymi krucjatami o technologie map ma niewiele wspólnego. Są tak samo przesłaniane, o czym już była mowa :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ranger pisze:Oj, oj. W takim razie innowiercami są też Ci użytkownicy (garminowcy), którzy zdecydowali się na odbiornik obsługujacy mapy rastrowe. GPS Maniaku, .... Ty też ? ;-)
:shock: Ależ ja nie mam odbiornika obsługującego mapy rastrowe. Mam odbiornik hybrydowy obsługujący mapy wektorowe z możliwością doładowania rastra.
Jak dojdę do wniosku że błądziłem, że raster lepszy, kupię odbiornik hybrydowy obsługujący mapy rastrowe z ewentulaną możliwością doładowania wektora - np. TwoNav.
Ranger pisze:Są mapy (w różnych technologiach) które mu odpowiadają, i są takie które mu odpowiadają mniej. Bywa.
Zgadza się. Są koledzy mapo maniacy (w pozytywnym tego słowa znaczeniu), którzy bez rastra nie wyobrażają sobie życia. Bywa. Różne bywają hobby, ale ja nie piszę o hobby, tylko odrzucaniu przez wielu "innowierców" w ciemno innych rozwiązań, z powodu nieznajomości tematu.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

@Lechu
Wyrzuciłeś już Asusa ? :-)
Nie ma się o co sprzeczać, czy hybryda to tylko hybryda bo np. bez wektora się nie da.
Jeżeli dorwiesz potrzebną Ci mapę jak WIG-ówka czy jakieś SAT, to chyba wektoryzować już ich nie będziesz musiał ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 22:39 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
klimkr
Bywalec

Post autor: klimkr »

Wystarczy zajrzeć na stronę http://www.gpsmaniak.com/2010/nowosci.htm - wszystkie teksty wyłącznie o rastrach :).
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

GPS Maniak pisze:Czar Twojej mapy nieco pryska, gdy uświadomimy sobie, że nie rozmawiamy tu o mapach w ogóle, tylko roli odbiornika GPS jako mapnika.
Bo ja wiem, mapa jest w kmz`cie, w jnx wyświetlanie było by lepsze.
andrzej
Jeszcze jak bym miał cierpliwości do grafiki taką jak Ty to, hu,hu.
Te screny to, tak z marszu, na szybko.
Chodzi mi o przygotowanie przed przetworzeniem.
Załączniki
1445.jpg
1445.jpg (29.75 KiB) Przejrzano 7175 razy
1353.jpg
1353.jpg (30.31 KiB) Przejrzano 7178 razy
1639.jpg
1639.jpg (25.2 KiB) Przejrzano 7178 razy
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:Nie ma się o co sprzeczać, czy hybryda to tylko hybryda bo np. bez wektora się nie da.
Ale ja nigdzie nie pisałem, że bez wektora się nie da. Pisałem - bo tak uważam - że to małe pudełko z napisem GPS nadaje się w turystyce zdecydowanie bardziej na nawigator niż na mapnik, a jako że w roli nawigatora odbiornik GPS dużo lepiej sprawdza się z mapami wektorowymi i to z wielu powodów, lansuję takie właśnie poglądy.

A co do "nie da się". To raczej miłośnicy rastra mówią, że bez rastra nie można. To w pewnym sensie można zrozumieć, gdyż jest to pokłosie nowomody polegającej na rezygnacji z turystycznych map papierowych. (te trzeba kupić, raster nie koniecznie :wink: ) A ponieważ filozofia: nie po to kupuję odbiornik GPS by kupować mapy papierowe nie została przecież wymyślona przez kolegę U810 - dlatego znam ją doskonale :D

@Klimkr - jadę jednym tematem, bo chcę mieć już te pierdołki "z głowy" :D
Potem rzucę - wcale nie prowokacyjne - hasło na Garniaku: "Skończyłem już z rastrem" (w sensie www) i zabiorę się za pisanie porządnych tekstów :lol:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Ranger
Garniak

@Lechu
No popatrz, a ja żadnego napisu GPS na pudełku nie mam. A raczej nie ... mapnikuję.
Spokojnie, można. :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

GPS Maniak pisze:To raczej miłośnicy rastra mówią, że bez rastra nie można. To w pewnym sensie można zrozumieć, gdyż jest to pokłosie nowomody polegającej na rezygnacji z turystycznych map papierowych.
A gdzie Ty widzisz miłośników rastra?
Ja widzę wielu miłośników map rastrowych, ale chyba żaden z nich nie wychwala technologi, tylko piszą o swoich mapach :)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
asandrzej
Garniak

To ja już straciłem orientację, o co chodzi, jeżeli jesteśmy w polskich górach korzystamy ze szczegółowej mapy wektorowej,
analizując dalej to, jak znajdujemy się w celach turystycznych na obszarze nizinnym, który to obszar nie jest objęty szczegółowymi
mapami wektorowymi i miejscami mamy „pustynię” na ekranie dochodzę do wniosku, że to jest nie ważne, co mamy wyświetlane na ekranie.
Jeżeli tak jest to, jaka to różnica, jeżeli wyświetlimy mapę rastrową, przecież baza danych nam przez to nie zniknie z urządzenia
ani raster nam nie przysłoni mapy wektorowej ba tam nic nie ma.
Trochę to zagmatwane.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze: jak znajdujemy się w celach turystycznych na obszarze nizinnym, który to obszar nie jest objęty szczegółowymi mapami wektorowymi ...... raster nam nie przysłoni mapy wektorowej ba tam nic nie ma
Ale ja nie piszę o Grenlandii :D

A tak szczerze mówiąc - jakąż to wartość dla tuptusia łazika miałaby ta mapa z lewej władowana do GPSu? :shock:
Że są te niebieskie ikonki? Przecież to miejscowość turystyczna nad wodą. Bez GPSu i bez tej mapy wiadomo, że tam będzie kąpielisko i jeszcze kilka innych atrakcji. Na tej mapie z prawej - nomen omen wektorowej - są dla łazika dużo ciekawsze informacje, prawda? Na dodatek - jak to z wektorem bywa - podane w zdecydowanie bardziej przejrzystej postaci.

I o to chodzi. Nie o to że ja na siłę lansuję wektor, ale o to, że wielu z moich adwersarzy zupełnie niepotrzebnie próbuje z odbiornika z ekranem wielkości pudełka zapałek zrobić mapnik (OK - to ich sprawa), a potem jeszcze przekonywać mnie (co już nie jest tylko ich sprawą), że to optymalne rozwiązanie :D
Nie. Moim zdaniem optymalnym rozwiązaniem jest kupienie aktualnej mapy turystycznej za 7,50 zł w wersji papierowej w kiosku, żebyśmy - jak to napisał Pietern - nie nudzili się wieczorem i żebyśmy - jak to pisuje GPS Maniak - mieli na czym "wymyśleć trasę jutrzejszej wędrówki", ewentulanie - gdyby padało - abyśmy się pobawili w zgadywankę czy poczta jest naprawdę tam gdzie pokazuje ten papier. A GPS? GPS niech zostanie tym, do czego nadaje się najbardziej - pomocą nawigacyjną i komputerem podróży :D
1.jpg
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Ja też nie napisałem o Grenlandii tylko o dostępnych mapach wektorowych
a mapa, jaką mamy w odbiorniku nie przeszkadza w zakupie mapy w kiosku.
(Obydwa autobusy są ładne i czerwone)

Dalej uważasz, że jeżeli ktoś ma raster w odbiorniku to, nie może planować wycieczki na mapie papierowej.
Te same argumenty, że niby mapa wektorowa gwarantuje to, że będziemy planowali wycieczkę korzystając z mapy papierowej.

Pytasz, jaką wartość ma ta mapa dla tuptusia, to zauważ, że jest też turystyka wodna a na tej mapie są zaznaczone
nie tylko kąpieliska, no ale na wodzie to wiadoma, że się pływa wiec map nie jest potrzebna.

Czemu zakładasz, że ktoś robi mapnik a właściwie to, wszyscy nie wyłączając nikogo robią z tego ekranu mapnik
stawiając za wzór mapy wektorowe Topo Czechy.

Czyli czym ma pozostać odbiornik biorąc pod uwagę te skreny, mapa powinna wyglądać tak jak
ta pierwsza czy druga, jeżeli jak druga to, może być już mapnikiem.
A Ty sugerujesz, że powinniśmy korzystać z tej pierwszej tylko dlatego, że jest wektorowa i żeby nie korzystać z rastra

Obszar nie jest specjalnie wybrany, postawiłem punkt na „chybił trafił”

Lech usuń z odbiornika Góry PL, Topo Czech i jeszcze parę masetów, pozostaw tylko Gpmapy i CNE zrób
parę wycieczek na różnych obszarach to, zobaczymy czy nie zmienisz zdania i nie pomyślisz o jnx czy kmz`tach.

andrzej
Edit dodane c
Załączniki
grenlandia2.1.jpg
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 18:56 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

asandrzej pisze:Lech usuń z odbiornika Góry PL, Topo Czech i jeszcze parę masetów, pozostaw tylko Gpmapy i CNE zrób
parę wycieczek na różnych obszarach to, zobaczymy czy nie zmienisz zdania i nie pomyślisz o jnx czy kmz`tach.
Ja stawiam, że Lechu pomyślałby o mp i img.
Zaraz, przecież to już było :)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Nie obraźcie się, ale IMO cała Wasza dyskusja jest cokolwiek bez sensu :")
IMO nie technologia jest ważna, ale rezultaty osiągane dzięki tejże technologii.
Znajduję to co trzeba na mapie wektorowej - super.
Znajduję to co trzeba na mapie rastrowej - też super.

Kłócenie się o "wyższości" przypomina troszkę sytuację w której powieściopisarze kłócą się o to, który długopis jest lepszy do napisania powieści ;")

A już kompletnie nie rozumiem Lecha - skoro odbiornik to nie "mapnik", to po diabła Topo PL 100, GPS_50 i inne projekty (i bardzo ładne zrzuty ekranów z tychże, np. w Wapnicy), które nie robią nic innego, tylko zbliżają odbiornik do mapnika właśnie? Przecież zgodnie z jego własnymi wypowiedziami, tworzenie takich map mija się z celem!

@PouchX - a podpowiedziałbyś, co zmienić (i jak to zrobić), żeby choć tę linię trasy troszeczkę zwęzić?
asandrzej
Garniak

kwieto pisze:IMO nie technologia jest ważna, ale rezultaty osiągane dzięki tejże technologii.
Znajduję to co trzeba na mapie wektorowej - super.
Znajduję to co trzeba na mapie rastrowej - też super.
Moje zdanie jest niezmienne i jestem takiego samego zdania jak Ty i wielu innych.
Z map można korzystać bez względu na technologię ich utworzenia.
Technologia ma pomniejsze znaczenie.
Wiesz, że to nie pierwsza i nie ostatnia taka dyskusja, była nie tak dawno z argumentami typy,
mając raster w odbiorniku nie kupujesz mapy papierowej, nie planujesz wycieczki na tejże mapie,
na szlaku wpatrujesz się w ekran odbiornika, nie podziwiasz piękna przyrody,
nie korzystasz z bazy danych, te symptomy występują tylko jak masz raster,
jak korzystasz z mapy wektorowej wszystko się zmienia.
Z drugiej strony to nie ważne, co jest wyświetlane na ekranie odbiornika czy mapa szczegółowa, która wtedy nie czyni z odbiornika mapnik
czy też bez żadnych szczegółów istotne, że jest to mapa wektorowa, wtedy jest fajnie zachwycamy się pięknem lasu,
mamy jak zaplanować wyciecze na płachcie, bo oczywiście każdy bez wyjątków,
kto korzystający tylko z mapy wektorowej leci do księgarni kupić mapę to, pewnik.
Stosowanie tylko mapy wektorowej zmienia wszystko.

andrzej
Ranger
Garniak

@Lechu
Stale mieszasz treść (zawartość) mapy z technologią jej wykonania. Przecież ten obrazek po prawej to też ... mapa rastrowa. Czyli co, można ... i tak ? :-)
Jeżeli chodzi o zawartość, to widać gołym okiem, ktora z tych map zawiera treść turystyczną a która nie.
A to chyba jest jakaś różnica ? ;-)
Pozdrawiam
Ranger
ODPOWIEDZ