Raster kontra wektor

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
asandrzej
Garniak

Re: Raster kontra wektor

Post autor: asandrzej »

GPS Maniak pisze: Ale jeżeli ktoś tych zalet związnych z mapami wektorowymi nie widzi, to z Garminem zupełnie mu nie po drodze.
Na pewno trzeba zmienić nastawienie, nie dawno była wypowiedź użytkownika, który nie mógł się w pierwszej chwili pogodzić,
że w Custom maps nie może mieć całej Polski i mógł ( uznał) uznać, że to poważna wada, ale tak nie jest.

W mapach rastrowych też następują zmiany mam taką mapę „ LesneCesty-SK”
W jednym pliku dla Oziego jest cała Słowacja a może to już nie raster trudno mi określić, ale skalowalność jak na
raster to jest zadziwiająca. Od całego obszaru Słowacji do szczegółów.

Jest też duże zainteresowanie mapami rastrowymi, chociażby rozszerzenie BirdsEye,
i to tych obszarów, które są dobrze opracowane

andrzej

Edit dodane: pogodzić
Ostatnio zmieniony 21 lut 2011, 22:27 przez asandrzej, łącznie zmieniany 2 razy.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

asandrzej pisze:niektóre funkcje w TrekBuddy to, nie wiem, ale wynika, że można korzystać z baz danych
Bazy danych w TrekBuddy to pliki gpx. Mozna do nich zagladac pojedynczo, co ma swoje zalety (np. to, ze od razu sa pogrupowane) i swoje wady - trzeba wskazac konkretny gpx, czyli lepiej, zeby nie bylo ich zbyt wiele ;) TrekBuddy dziala w telefonie, wiec z zalozenia nie jest to mega mocne srodowisko do pracy. Dlatego tez strasznie obszerne bazy danych nie wchodza w gre, co z kolei powoduje, ze na rozne wyjazdy warto miec rozne zestawy punktow w plikach gpx.

TB obsluguje wylacznie mapy rastrowe wiec nie ma mowy o gladkim powiekszaniu jednej mapy. Zamiast 100MB mapy UMP calej Polski ze wszystkimi "skalami" i tym co widac na kazdym poziomie danej skali, a co jest schowane, zeby mapa byla czytelna jest do dyspozycji tzw. atlas czyli zestaw map rastrowych spietych wspolnym indeksem. W ramach atlasu mozemy szybko przelaczac sie na dany poziom, ale tylko wtedy gdy wczesniej mape w danej skali wprowadzimy do komorki. Warstwami w atlasie moga tez byc mapy w tej samej skali, ale z roznych zrodel. Wiaze sie to niestety ze znacznym wzrostem objetosci atlasu, bo rastry waza i to niemalo. Patrzac na MOBAC - mapa z level 14 dla calej Polski zajmuje 550MB. Nie mozna wczytywac warstw z innych atlasow, wiec kazdy atlas powinien miec konieczna (dla uzytkownika) ilosc warstw. Oznacza to, ze trzeba sie troche "pobawic", zeby poskaldac takie atlasy jakie chce sie miec, a aktualizacja danych znowu wymaga pracy w przebudowywaniu atlasow. Dla UMP w garminie tworzymy jeden nowy plik img i po sprawie.
Mozna isc na kompromis i wgrywac atlasy dla nieduzego rejonu. Mozna tez miec rozne atlasy i wiele pojedynczych map na karcie pamieci, ktore wczytujemy do programu w zaleznosci od naszych potrzeb. Na dzien dzisiejszy nie ma mozliwosci powiekszania istniejacego na ekranie obszaru inaczej niz przez zmiane warstwy w atlasie.

TB jest po prostu inny niz garminy. Gdyby tak obslugiwal jeszcze mapy wektorowe...
Za to zaleta jest to, ze mozna w nim ogladac rastry z kalibracja Ozi (po przygotowaniu) w dowolnej ilosci na niedrogim sprzecie. Przy obecnych cenach kart pamieci mozna nawet pozwolic sobie na rozrzutnosc w tym wzgledzie ;)
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
asandrzej
Garniak

Bas pisze:TB obsluguje wylacznie mapy rastrowe wiec nie ma mowy o gladkim powiekszaniu jednej mapy.
Są aplikacje, które płynnie zmieniają skalę w obszarze każdej warstwy.
W Ozim jest to rozwiązane inaczej. Ozi jest to najbardziej turystyczne
oprogramowanie do obsługi map rastrowych,
ma chyba wszystkie funkcje turystyczne jak w Garmine czy TwoNav.
Nie dzieła w telefonach oprócz tych z systemem WM.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Dobrze, ze sa takie aplikacje. Niech zyje roznorodnosc !!
Ja wole jednak patrzec na mapy w roznych skalach z widokiem dostosowanym do danej skali, a nie tylko przeskalowanym rastrem.
Na wycieczke zabieram zwykle garmina, komorke, aparat fotograficzny, czesto dodatkowy obiektyw i rozne drobiazgi, wiec palmtopa zostawiam juz w domu, zeby troche popatrzec na zielone, ktore mnie otacza, a nie na ekraniki ;)
Ostatnio zmieniony 21 lut 2011, 22:47 przez Bas, łącznie zmieniany 1 raz.
asandrzej
Garniak

Spróbuj TwoNav (demo) działa na telefonach.
andrzej

TwoNav Symbian 2.1.8
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Dam mu jeszcze troche czasu ;)
A moze...?
Jak spisuje sie na Symbianie?
Gladko mozna przygotowac wlasne rastry?
asandrzej
Garniak

@Bas
Na Symbianie to nie wiem, nie mam takiego urządzenia.

Wersję demo warto sprawdzić, nic to, nie kosztuje oprócz czasu.
GPS Maniak pisze:@asandrzej No to bądź konsekwenty i sprzedaj Garmina :D
Lechu a czym będę szpanował na Krupówkach :lol:

andrzej
Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, 00:09 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

@asandrzej: napisales - TwoNav Symbian 2.1.8
To nie to?

Patrze na formaty (z instrukcji obslugi):

Jest .map
Nie ma ECW 8)
Załączniki
formaty.png
asandrzej
Garniak

Formatami map bym się nie przejmował, każdą mapę rastrową przetworzysz w kilka sekund.
Mapy Geoportalu 10/65 można pobrać gotowe (cały obszar PL) za ( 0 euro)
Poszukaj postu Soko na ten temat, są zamieszczone screny z telefonu.
andrzej

ECW przetworzysz do formatu Rmap.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2011, 23:12 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Tak ;)
Faktycznie nie ma problemu z formatami.

Pamietalem, ze kiedys czytalem cos na Garniaku co mnie wstrzymalo na_chwile, a widze ze i GPSManiak w artykule pisal tak:
Jako wielki miłośnik map wektorowych w turystyce, moją przygodę z CompeGPS rozpocząłem właśnie od próby importu map wektorowych. Ponieważ jednak dość swobodne definicje grafiki turystycznych map wektorowych Garmina nie są objęte standardami, efekt wizualny importu był na tyle nieciekawy, że temat map wektorowych odłożyłem na inną okazję. Zwłaszcza, że wg informacji uzyskanych od polskiego dystrybutora odbiorników TwoNaw, programiści CompeGPS pracują nad nowszą, lepszą wersją modułu importu.
http://gpsmaniak.com/2010/sprzet-twonav.htm
asandrzej
Garniak

Na to bym nie liczył, że wektor Grmin będzie się wyświetlał
tak jak w odbiorniku Garmin.
andrzej
tu jest zamieszczony link do pobrania
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=115617#p115617
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Dlatego wlasnie mialem takie odczucie, zeby jednak troche poczekac... 8)
Pierwsze sliwki robaczywki, itd.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

asandrzej pisze:Ozi jest to najbardziej turystyczne oprogramowanie do obsługi map rastrowych, ma chyba wszystkie funkcje turystyczne jak w Garmine czy TwoNav.
Należy jednak pamiętać, że TwoNav wpakowane do dedykowanego pudełka z logo Holux współpracuje z trójosiowym kompasem tego urządzenia, co np. dla mnie jest dość istotne.

A ponieważ dawno nie bawiłem się Ozi_CE przy okazji pytania:
* Jak obecnie w Ozim_CE wygląda projektowanie tras? Czy jest to swobodne kilkanie po mapie, czy też nadal jest tak jak było to kiedyś - najpierw trzeba wygenerować waypointy?
* Czy można w Ozim_CE wyklikać slady?
* Co z danymi DEM? Co z wysokością "pod kursorem" i profilami wysokościowymi wyklikanych tras i śladów?

EDIT: Widzę reklamę: "3D perspektive view", zatem dimyślam się, że dane DEM są obsługiwane w pełnym zakresie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

asandrzej pisze:Ozi jest to najbardziej turystyczne oprogramowanie do obsługi map rastrowych, ma chyba wszystkie funkcje turystyczne jak w Garmine czy TwoNav.
Andrzeju,
czy wygodna jest obsługa śladów/tras/waypointów w Ozim (w telefonie/PDA) bez rysika? Pamiętam, że na 3,5" Navii było ciężko trafić paluchami w te małe ikonki.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:Należy jednak pamiętać, że TwoNav wpakowane do dedykowanego pudełka z logo Holux współpracuje z trójosiowym kompasem tego urządzenia
Trójosiowy kompas, fajna sprawa, ale nie konieczny, wiele dedykowanych urządzeń,
Garmin nie posiada takiego kompasu, co nie dyskwalifikuje je do celów turystycznych.
GPS Maniak pisze:A ponieważ dawno nie bawiłem się A ponieważ dawno nie bawiłem się Ozi_CE
Ja też od dawna nie interesuje się tą aplikacją, nie wiem czy wersję z obracaną mapą miałem
zainstalowaną, wspomniałem o funkcjach turystycznych, które były od dawana.
Jak będę miał pod ręką urządzenie z WM to posprawdzam, co się zmieniło.
Marko pisze:Andrzeju,
czy wygodna jest obsługa śladów/tras/waypointów w Ozim (w telefonie/PDA) bez rysika?
Chyba w żadnym dotykowcu obsługa nie jest wygodna, w telefonie nie wiem czy jest możliwa
obsługa bez rysika, nie korzystałem nigdy z tej aplikacji ani też innej w telefonie,
za wyjątkiem zabawy z aplikacjami w systemie android, a w PDA jest możliwa.
Większy problem to, widzialność ekranu.

Niededykowane urządzenia mają to do siebie, że można z nich korzystać, ale nie w każdych warunkach,
tak, że sugestie Lecha o pozbyciu się dedykowanego urządzenia, nie można traktować poważnie.

andrzej
ODPOWIEDZ