O "zakupach" na Androida i nie tylko o zakupach

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Re: O "zakupach" na Androida i nie tylko o zakupach

Post autor: popej »

Maarek pisze:najlepiej się obrócić do słońca plecami i zrobić sobie cień
I teraz wiemy, co masz na myśli mówiąc o pełnym słońcu :mrgreen:
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

Skoro temat o zakupach na Androida i coś o Galaxy SII - czasem przydaje się coś takiego :-)
http://www.spider-foot.com/3500mah-back ... p-962.html
Niepokój o stan baterii zmniejsza się tak gdzieś ... dwukrotnie.
O innych pomysłach mogących skłonić użytkownika do mniejszego oszczędzania na podświetlaniu - pisałem poprzednio.
Co do Locusa ... hmm, można w nim skorzystać z około 250 polskich map turystycznych (obsługuje format map Treka).
Nie jest to co prawda to samo co obsługa atlasów, ale na brak gotowych map turystycznych raczej nie ma tu co narzekać ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ranger pisze:(obsługuje format map Treka).
Nie wpadajmy w megalomanię z tym Trekiem :wink: W końcu każdy raster z georeferencjami można przekonwertować do formatu zgodnego z aplikacją jaką się używa, czy to MMTracker czy Firmware Garmina 62 :D Nie ma problemu.

Po ostatniej dyskusji, gdzie mnie nieco oświeciłeś na temat wielkopolskich rastrów TopMapy zainteresowałem się tematem - bo to świetne źródło danych do wektoryzacji. Szczególnie jeżeli chodzi o przebieg szlaków. Zresztą pokłosie tego już widać - w zestawie "GPS Walker dla betatesterów" jest arkusz n33-117 zawierający poza danymi stricte topograficznymi wybrane dane turystyczne (szlaki, parkingi, przystanki PKS, campingi) wzorowane na mapach: Powiat Szamotulski i Powiat Czarnkowsko Trzcianecki.
Nowy-2.jpg
Pomijając moje preferencje i sympatie do map wektorowych, prawdą jest że skale tych map nie zachęcają do innego ich wykorzystania niż .... wektoryzacja, ale w drodze wyjątku jedną z nich (Puszcza Zielonka) wrzuciłem do swoich zabawek :wink:
Nowy-1.jpg
Nowy-1a.jpg
Nowy-1a.jpg (36.29 KiB) Przejrzano 7107 razy
Jak widać można, chociaż ani MMTracker, ani mój Garmin - z Trekiem nie mają nic wspólnego :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

@Lechu
A co tu ma do rzeczy megalomania ? :-)
To fakt, że mechanik samochodowy może zrobić coś więcej z własnym samochodem niż przeciętny użytkownik pojazdu. Tylko zdarza się, że nie każdy ma możliwość wykonywać ten zawód ;-)
Stąd raczej chodziło mi w tym przypadku o to, z jakich gotowych produktów dostępnych na rynku można skorzystać, bo wbrew pozorom, niewielu użytkowników Locusa o tym wie.
Tego, że pojawienie się tych konkretnych wykonań produktów na rynku było związane z Trekiem, chyba dyskutować nie trzeba ? Zaryzykuję stwierdzenie, że gdyby nie projekty mobilne, chyba skaner nadal by był w użyciu ;-)
A co do skal tych map - bo ja wiem, moim zdaniem na tych terenach to w zupełności wystarcza do typowych celów turystycznych.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:- bo ja wiem, moim zdaniem na tych terenach to w zupełności wystarcza do typowych celów turystycznych.
Owszem ..... po wektoryzacji :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Ranger
Garniak

Jakoś tak się składa, że niczego wektoryzować nie muszę ... :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

A ja muszę? Nie muszę. Ale chcę, bo wolę mieć lepszą zabawkę niż tylko "dobrą" :P
Skoro jesteś minimalistą i starcza Tobie "dobra" zabawka, to już nic na to nie poradzę :D

PS. Z teorią: "nie ważne czy dobry czy lepszy, byle by był GPS z mapą" pasowałbyś do teorii głoszonych przez moją żonę. Ona też uważa że TV HD nie jest potrzebny do szczęścia - wystarczy zwykły kinseskopowy - byle się coś w nim ruszało. :wink: :lol:
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

@Lechu
W/g tego co piszesz - jeżeli potrzebuję np. mapy geologicznej w tymże gps-ie, to mam ją sobie sam zwektoryzować (czytaj zrobić wyręczając PGI), po to być mnieć "bardzo dobrą mapę" ? Daj spokój :-)
Tak się składa, że mnie np. interesuje ta sama mapa turystyczna w wersjach papierowej i elektronicznej do odbiornika.
Czy z tego powodu mam pisać, że moje potrzeby są "lepsze" ? :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze: jeżeli potrzebuję np. mapy geologicznej
Geologia nie ma nic do tego, że w telewizorze HD widać lepiej i więcej niż w telewizorze kineskopowym :D
Potrzeby własne można oczywiście ograniczyć do telewizora kineskopowego, ale to jakby inne zagadnienie.
Ranger pisze:mnie np. interesuje
Jasne. Rozumiem.
Ranger pisze:Czy z tego powodu mam pisać, że moje potrzeby są "lepsze" ? :-)
Każde potrzeby są tak samo dobre, dlatego ja nie polemizuję z tymi, którzy mówią: "mi wystarczy ...." bądź: "ja chcę mieć .... telewizor SD". Polemizuję z tymi, którzy pomiędzy telewizorem SD i Full HD stawiają znak równości.
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

@Lechu
Ale w tymże telewizorze HD, bez zewnetrznego osprzętu audio (dla programów muzycznych) to słychać byle co :-)
Sam TV-HD też tu wiele na dźwięk nie pomoże.
Podobnie jak TV-HD jest jakby mniej wart ... bez programu HD, który się chce obejrzeć ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:Podobnie jak TV-HD jest jakby mniej wart ... bez programu HD, który się chce obejrzeć ;-)
Jasne. Wówczas albo trzeba się pogodzić z obrazem o niższej rozdzielczości (wgrać do odbiornika raster), albo .... samemu sobie wyprodukować odpowiedni program HD (zwektoryzować mapę) :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Post autor: Maarek »

Ranger pisze: Co do Locusa ... hmm, można w nim skorzystać z około 250 polskich map turystycznych (obsługuje format map Treka).
Nie jest to co prawda to samo co obsługa atlasów, ale na brak gotowych map turystycznych raczej nie ma tu co narzekać ;-)
Locus obsługuje atlasy.

Jeżeli chodzi o baterię, to chyba lepiej mieć drugą zapasową w kieszeni.

Jeżeli chodzi o mapy, a rozumiem, że chodzi o rastry, to właśnie chciałbym ponarzekać. Najpierw chciałem sobie kupić mapy okolic Poznania pod kątem roweru. Owszem są, ale żeby pokryć obszar moich bliskich wycieczek musiałbym kupić z 5 arkuszy, każdy po 15 - 20zł, bo arkusze są powiatami i okolicami. W ciągu jednego dnia przejeżdżam przez 3 arkusze. Może i byłoby to do przełknięcia, ale za 35zł mam papierowy atlas całej wielkopolski, który pokrywa też obszary trochę dalsze. A format A4 dobrze się skanuje. No i poza tym jest rewelacyjna ump-topo na której jest dużo szlaków rowerowych, której mogę używać i w komórce i w garminie.
Ostatnio wybieraliśmy się do Szwajcarii Czeskiej, nie miałem już czasu na wycieczkę do sklepu po mapę więc próbowałem sobie chociaż raster kupić online - nie udało się.
Oczywiście sobie poradziłem, porobiłem sobie zrzuty z cykloserwera a na miejscu kupiłem mapę.
Innych potrzeb rastrowych na razie nie miałem (bo jednak standard to szuflada pełna papierowych map + wektor w dakocie)
No więc moje doświadczenia z ofertą komercyjną map rastrowych są na razie takie sobie. Mam nadzieję, że temat się rozwinie i za jakiś czas będę mógł kupić każdą mapę w formacie cyfrowym i że będzie nie droższa od papierowej.
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Ranger
Garniak

@Lechu
Mam wątpliwość czy piszemy o tym samym :-)
Patrząc z punkltu widzenia cech dostępnych dzisiaj ekranów w urządzeniach - np. telefon ostatnio tu wymieniony ma ekran bardziej HD w stosunku do ekranów turystycznych ręczniaków (ich mniejsza rozdzielczość raczej sugeruje w tym przypadku SD ... ) Cechy map tego nie zmienią.
@Maarek
No cóż, pierwsze słyszę że Locus obsługuje atlasy map o których wspomniałem.
Co do baterii - można i tak, choć dwukrotnie większa pojemność to dwa razy mniej przekładania ... ;-)
Co do podejścia do map Wielkopolski - jeżeli wielu użytkowników tak będzie do tego podchodzić, to skanowanie i przeróbki masz na dłuższy czas zagwarantowane :-)
Mapy cyfrowe będą w cenach papierowych lub nawet tańsze, gdy znajdą tyle samo nabywców (a nawet wystarczy trochę mniej) ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Ranger pisze:Tak się składa, że mnie np. interesuje ta sama mapa turystyczna w wersjach papierowej i elektronicznej do odbiornika.
Nowy rok "za pasem". Czy Compass zamierza nieco rozbudować swoje wersje elektroniczne o bazy POI?
Z praktycznego punktu widzenia mnie również interesuje ta sama wizualnie mapa (gdy obiekty pozostają w tym samym miejscu, a wszystkie nazwy są wyświetlane w sposób jawny), ale... w trudniejszym terenie czasem jednak brak tego dodatku w postaci indeksu map geograficznych (gpx).

Marzenia o polskim SmartMaps czy GB Discoverer można zapewne odłożyć na daleką przyszłość...
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Ranger
Garniak

@Marko
Compass jakieś gpx-y proponuje, natomiast czy to będzie miało szerszy charakter niż dotąd - trudno dziś powiedzieć.
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "indeks map geograficznych" ? Listę map ?
Pozdrawiam
Ranger
ODPOWIEDZ