TMC odbiornik komunikatów drogowych
Re: TMC odbiornik komunikatów drogowych
Nowi mają łatwiej...
"Na razie nie wiadomo jak będzie wyglądała sprawa z subskrypcją na
Polske, zwłaszcza dla użytkowników ze starszymi GTM-ami. Pod koniec
miesiąca powinno być już coś wiadomo. Klienci, którzy zakupili
odbiorniki GTM po 1 Maja powinni już odbierać sygnał, oczywiście z mapą
2011.1."
---
jjanusz
"Na razie nie wiadomo jak będzie wyglądała sprawa z subskrypcją na
Polske, zwłaszcza dla użytkowników ze starszymi GTM-ami. Pod koniec
miesiąca powinno być już coś wiadomo. Klienci, którzy zakupili
odbiorniki GTM po 1 Maja powinni już odbierać sygnał, oczywiście z mapą
2011.1."
---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
Zapytam czysto teoretycznie: czy wpisanie kodu subskrypcji jest równoznaczne z jej aktywowaniem? A tym samym czy po wpisaniu kodu subskrypcji będziemy mogli od razu korzystać z dobrodziejstw TMC? I czy taka subskrypcja będzie bezterminowa czy też może na czas określony? Zakładam, że w nuvim mamy CNE 2011.1 oraz GPMapę. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie
Sprawdzałem dziś na swoim nuvi 760: w aplecie "GTM Status", w punkcie "Level" przeskakują mi jakieś dwucyfrowe liczby
- znak, że urządzenie odbiera sygnał TMC, natomiast w punkcie "FM Table" mam: "unnamed provider"
Rozumiem, że to właśnie kwestia wpisania kodu subskrypcji, prawda
I że po jej wpisaniu (czyli automatycznym aktywowaniu usługi TMC?), pozostaje spokojnie ruszyć w drogę? 
Sprawdzałem dziś na swoim nuvi 760: w aplecie "GTM Status", w punkcie "Level" przeskakują mi jakieś dwucyfrowe liczby
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Taknordof pisze:Proszę o mały informator czy do odbioru free wystarczy podpiąć odbiornik TMC.
Najpierw wykupujesz licencję PRO, potem rejestrujesz w myGarmin, aby ją aktywować, podając ID odbiornika TMC. Na podstawie ID otrzymasz klucz odblokowujący. Wpisujesz do nuvi i masz.nordof pisze:Jak go zarejestrować ,aby można było póżniej wykupic licencję PRO.
Musisz podłączyć ładowarkę z odbiornikiem TMC, wciskasz Narzędzianordof pisze:Co,jak i gdzie ustawić w nuvim.
Takpraxia pisze:czy wpisanie kodu subskrypcji jest równoznaczne z jej aktywowaniem? A tym samym czy po wpisaniu kodu subskrypcji będziemy mogli od razu korzystać z dobrodziejstw TMC?
Zależy od warunków sprzedaży subskrypcji.praxia pisze:I czy taka subskrypcja będzie bezterminowa czy też może na czas określony?
Dokładnie. U mnie po wpisaniu kodu na Premium Traffic Subscription by TrafficNav – Slovenia w punkcie "FM Table" mam podane wartości Freq/SID/LTN pod nazwą "Not Named".Tak jest dla nuvi 255 WT.praxia pisze:w punkcie "FM Table" mam: "unnamed provider"Rozumiem, że to właśnie kwestia wpisania kodu subskrypcji, prawda
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Nie sprawdzałem dokładnie na stronie Garmina ale wszystkie pewnie są na czas bezterminowy. Kod działa /jak już wcześniej było wspominane/ z konkretnym odbiornikiem TMC. Taki odbiornik ma czas życia tyle ile będzie Garmin produkował urządzenia z daną wtyczką/wejściem. Więc pewnie następna generacja będzie miała to zmienione /co widać po Nuvi 37xx/Antonio pisze:Zależy od warunków sprzedaży subskrypcji.praxia pisze:napisał(a):I czy taka subskrypcja będzie bezterminowa czy też może na czas określony?
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Masz rację. Byłem pewien, że gdzieś na stronie Garmina widziałem info, że subskrypcje mogą być bezterminowe lub na czas określony (chyba na rok), chociaż dostępne są tylko bezterminowe. Musiało mi się coś przewidziećZachu pisze:Nie sprawdzałem dokładnie na stronie Garmina ale wszystkie pewnie są na czas bezterminowy
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
hrabiadrykula
- Początkujący
Mam kilka pytań:
1. Czym się różni subskrypcja Pro od wersji darmowej TMC w krajach gdzie funkcjonują obie wersje (np. Niemcy)? Opis na stronie Garmina jest tak ogólnikowy, że nie wynika z tego żaden benefit dla kogoś kto zapłaciłby te 35 EUR. Różnica jest tylko w szybkości przekazywania informacji, czy np. też liczbie źródeł z których korzysta dostawca i/lub zakresie informacji?
EDIT: Pospieszyłem się z tym pytaniem
- odpowiedź jest tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... =15#p92777 Ale w sumie to rodzi się kolejne pytanie - czy odbiór komunikatów Pro wyłącza odbiór komunikatów darmowych? I co się dzieje, jeśli np. są one różne a nawet sprzeczne?;)
2. Czy jest jakaś ogólnoeuropejska subskrypcja, czy za każdy kraj trzeba zapłacić te 35 EUR z osobna? Na stronie Garmina nie mogłem znaleźć, ale może jest gdzieś dobrze schowane?
3. Czy subskrypcja Liftetime na TMC jest przypisana też do konkretnego urządzenia, czy do użytkownika? Swoją drogą to chyba trochę bez sensu Garmin robi z przypisaniem tej licencji Lifetime na CN do urządzenia, bo to demotywuje jeśli chodzi o zakup nowego sprzętu, a chyba powinno im zależeć na wspieraniu sprzedaży nowych urządzeń. No ale to ich problem.
4. I moja prywatna sprawa: czy 765 występuje zawsze z TMC, czy też są wersje 765 i 765T? Pytam, bo urządzeniem, które kupiłem było 760T. Po jakimś czasie się popsuło i w ramach gwarancji wymieniono mi na 765. I teraz jest rozjazd mały - na mygarmin moje urządzenie wyświetla się jako 765T, natomiast na samym sprzęcie stoi 765 i tak też wyświetla się np. na monitorze w momencie włączania, czy gdzieś dalej w ustawieniach/właściwości sprzętu. Numer seryjny się zgadza (tzn. tu i tu jest taki sam). W związku z tym rodzi się pytanie czy mam TMC, czy nie? Kabel mam po starym urządzeniu, więc to nic nie przesądza. Od czasu wymiany nie byłem niestety w żadnym kraju z działającym TMC, więc nie byłem w stanie tego stwierdzić organoleptycznie. W postach powyżej pokazane są ikonki ustawień TMC, których ja nie mam u siebie, ale przypuszczam, że one się wyświetlają tylko tam, gdzie jest sygnał zrozumiały dla urządzenia. Dobrze myślę? Jedyne co widzę u siebie, to unikanie ruchu drogowego w ustawieniach „Unikanych”. Reasumując: Czy na podstawie powyższych info można powiedzieć, że mam odbiornik z TMC, czy muszę walczyć o ponowną wymianę? Ewentualnie może jest to kwestia wgrania softu przez serwis, bo na przykład odbiornik zawsze jest, tylko „uśpiony” (tak na przykład było z komputerem pokładowym w jednym z moich samochodów).
5. Przy założeniu, że moje urządzenie obsługuje TMC, to czy po zakupieniu kodu na obcy kraj mogę go sobie wbić przed wyjazdem, czy dopiero tam, gdzie teoretycznie powinien być zasięg (np. pierwszy parking po przekroczeniu granicy tego kraju?). Póki co też nie widzę nigdzie w menu takiej możliwości...
1. Czym się różni subskrypcja Pro od wersji darmowej TMC w krajach gdzie funkcjonują obie wersje (np. Niemcy)? Opis na stronie Garmina jest tak ogólnikowy, że nie wynika z tego żaden benefit dla kogoś kto zapłaciłby te 35 EUR. Różnica jest tylko w szybkości przekazywania informacji, czy np. też liczbie źródeł z których korzysta dostawca i/lub zakresie informacji?
EDIT: Pospieszyłem się z tym pytaniem
2. Czy jest jakaś ogólnoeuropejska subskrypcja, czy za każdy kraj trzeba zapłacić te 35 EUR z osobna? Na stronie Garmina nie mogłem znaleźć, ale może jest gdzieś dobrze schowane?
3. Czy subskrypcja Liftetime na TMC jest przypisana też do konkretnego urządzenia, czy do użytkownika? Swoją drogą to chyba trochę bez sensu Garmin robi z przypisaniem tej licencji Lifetime na CN do urządzenia, bo to demotywuje jeśli chodzi o zakup nowego sprzętu, a chyba powinno im zależeć na wspieraniu sprzedaży nowych urządzeń. No ale to ich problem.
4. I moja prywatna sprawa: czy 765 występuje zawsze z TMC, czy też są wersje 765 i 765T? Pytam, bo urządzeniem, które kupiłem było 760T. Po jakimś czasie się popsuło i w ramach gwarancji wymieniono mi na 765. I teraz jest rozjazd mały - na mygarmin moje urządzenie wyświetla się jako 765T, natomiast na samym sprzęcie stoi 765 i tak też wyświetla się np. na monitorze w momencie włączania, czy gdzieś dalej w ustawieniach/właściwości sprzętu. Numer seryjny się zgadza (tzn. tu i tu jest taki sam). W związku z tym rodzi się pytanie czy mam TMC, czy nie? Kabel mam po starym urządzeniu, więc to nic nie przesądza. Od czasu wymiany nie byłem niestety w żadnym kraju z działającym TMC, więc nie byłem w stanie tego stwierdzić organoleptycznie. W postach powyżej pokazane są ikonki ustawień TMC, których ja nie mam u siebie, ale przypuszczam, że one się wyświetlają tylko tam, gdzie jest sygnał zrozumiały dla urządzenia. Dobrze myślę? Jedyne co widzę u siebie, to unikanie ruchu drogowego w ustawieniach „Unikanych”. Reasumując: Czy na podstawie powyższych info można powiedzieć, że mam odbiornik z TMC, czy muszę walczyć o ponowną wymianę? Ewentualnie może jest to kwestia wgrania softu przez serwis, bo na przykład odbiornik zawsze jest, tylko „uśpiony” (tak na przykład było z komputerem pokładowym w jednym z moich samochodów).
5. Przy założeniu, że moje urządzenie obsługuje TMC, to czy po zakupieniu kodu na obcy kraj mogę go sobie wbić przed wyjazdem, czy dopiero tam, gdzie teoretycznie powinien być zasięg (np. pierwszy parking po przekroczeniu granicy tego kraju?). Póki co też nie widzę nigdzie w menu takiej możliwości...
nuvi 765T + GPMapa 2009.3 + UMP + CNE 2014.40 NT, FW 4.30
zastanowiłem się przez chwilę nad pytaniami zadanymi przez przedpiścę i sytuacja wydała mi się kuriozalna, pytania są typowo "produktowe" a dostawca produktu nie odpowiada na nie konsumentowi (poprzez stronę) - w normalnej sytuacji konsument powinien (i zwykle to robi) przenosi swoje zainteresowanie na innego dostawcę produktu ...
niemniej jednak z przyjemnością odpowiem na pytania

ad.4 tym niech się zajmie support
pozdr
S
niemniej jednak z przyjemnością odpowiem na pytania
jest ogólnikowy bo to w dużej mierze zależy od konkretnego przypadku, są kraje gdzie darmowe TMC dostarcza prawie wyłącznie informacje o pracach planowych na drogach umownie nazwijmy krajowych, brak jest informacji aglomeracyjnych natomiast informacje ze zdarzeń które wydarzyły się na drodze (wypadek czy inne sytuacje nieprzewidziane) są bardzo rzadko i są obarczone sporym błędem (takie mam doświadczenia z Austrii), w Niemczech jest lepiej ale również dotyczy to wyłącznie dróg "krajowych. W Czechach moje doświadczenie sugeruje wyłączenie TMC w ogóle.hrabiadrykula pisze: 1. Czym się różni subskrypcja Pro od wersji darmowej TMC w krajach gdzie funkcjonują obie wersje (np. Niemcy)? Opis na stronie Garmina jest tak ogólnikowy, że nie wynika z tego żaden benefit dla kogoś kto zapłaciłby te 35 EUR. Różnica jest tylko w szybkości przekazywania informacji, czy np. też liczbie źródeł z których korzysta dostawca i/lub zakresie informacji?
jeśli chodzi o darmowe TMC to ogólnoeuropejska jest w samym odbiorniku TMC, jeśli chodzi o usługi Premium to wykupowana indywidualnie.hrabiadrykula pisze: 2. Czy jest jakaś ogólnoeuropejska subskrypcja, czy za każdy kraj trzeba zapłacić te 35 EUR z osobna? Na stronie Garmina nie mogłem znaleźć, ale może jest gdzieś dobrze schowane?
licencja jest przypisana do odbiornika TMC jeden odbiornik danego typu może być używany z różnymi modelami urządzeń, jakiś czas temu kupiłem urządzenie 205WT (w Stanach) i mam nim jakieś licencje, po włożeniu do nowego 13xx te licencje były aktywnehrabiadrykula pisze: 3. Czy subskrypcja Liftetime na TMC jest przypisana też do konkretnego urządzenia, czy do użytkownika? Swoją drogą to chyba trochę bez sensu Garmin robi z przypisaniem tej licencji Lifetime na CN do urządzenia, bo to demotywuje jeśli chodzi o zakup nowego sprzętu, a chyba powinno im zależeć na wspieraniu sprzedaży nowych urządzeń. No ale to ich problem.
możesz wbić wcześniej, licencja się uaktywni (nazwy itd.) jak odbiornik złapie pierwszy sygnał w danym kraju,hrabiadrykula pisze: 5. Przy założeniu, że moje urządzenie obsługuje TMC, to czy po zakupieniu kodu na obcy kraj mogę go sobie wbić przed wyjazdem, czy dopiero tam, gdzie teoretycznie powinien być zasięg (np. pierwszy parking po przekroczeniu granicy tego kraju?). Póki co też nie widzę nigdzie w menu takiej możliwości...
ad.4 tym niech się zajmie support
pozdr
S
nuvi 3490, nuvi 765, http://taxity.pl
765 występuje w wersji 765 i 765T, do wersji 765T dodawana jest antena do TMC GTM21 będąca jednocześnie ładowarką (zasilaczem) samochodową. Wersja bez"T" ma zwykły zasilacz bez anteny TMC. Sam nuvi w obydwu wersjach jest identyczny, a ikona ustawień TMC pojawia się dopiero po podłączeniu anteny.
I mała korekta powyższej informacji: usługi premium są również aktywowane w urządzeniach garmina w momencie zakupu, zależy to jednak od zestawu, rynku itp. W Polsce nowe urządzenia, będące obecnie w sprzedaży mogą mieć już aktywowany polski TMC.
Pozdrawiam,
I mała korekta powyższej informacji: usługi premium są również aktywowane w urządzeniach garmina w momencie zakupu, zależy to jednak od zestawu, rynku itp. W Polsce nowe urządzenia, będące obecnie w sprzedaży mogą mieć już aktywowany polski TMC.
Pozdrawiam,
-
hrabiadrykula
- Początkujący
Dzięki za odpowiedzi powyżej! Jeśli chodzi o support ze strony Garmina, to niestety stoi on na słabym poziomie. Ja rozumiem, że dziś już nikt nie publikuje wielkich podręczników papierowych, bo właśnie jest internet, ale niestety oni nawet manuale czy info w formie elektronicznej mają bardzo słabe. Gdyby nie to forum, to już chyba dawno rozwaliłbym ten sprzęt o podłogę. I nie jest to kadzenie, tylko najprawdziwsza prawda.
@smiodus chodziło mi o porównanie różnicy między wersją darmową a Pro, dla tych krajów gdzie są obie (np. Niemcy). Dzięki tej stronie na Wikipedii widać, że różnica polega głównie na sposobie zbierania informacji.
Z postu frasuna rozumiem, że źródło przewagi tkwi w zasilaczu;) Ja mam ten po poprzednim sprzęcie, więc ma odbiornik.
No i teraz jeszcze mi się kolejne pytania rodzą:
1. Czy odbiornikiem, do którego przypisywana jest subskrypcja jest w takim razie zasilacz z anteną a nie sam nuvi? Jeśli tak, to rozumiem, że podpięcie zasilacza z anteną do innego urządzenia samo z siebie zapewniałoby dostępność tych subskrypcji Premium, oczywiście jeśli wcześniej zostały one wykupione?
2. Czy uprawnienia są zapisywane gdzieś w nuvim? Pytam, bo skoro mowa powyżej, że teoretycznie być może mam jakieś subskrypcje Pro (choć nigdy o tym nie było mowy przy zakupie), to w sumie powinny być przekopiowane przy przegrywaniu zawartości mojego starego nuvi do tego nowego. Ale na razie nie widzę żadnego pliku, którego nazwa by coś takiego sugerowała ani nie mam żadnej pozycji/listy subskrypcji w menu, która by na to wskazywała. Chyba że znowu wracamy do punktu, że najpierw muszę mieć zasięg. Bo przypuszczam, że to co się nazywa "Kamery monitorujące Garmin" to jednak jakaś baza fotoradarów, zresztą straszliwie wkurzająca i do tego nieadekwatna we Włoszech, więc to wyłączyłem w cholerę.
W każdym bądź razie w Niemczech jakieś info TMC za czasów 760T dostawałem, ale faktycznie robiło wrażenie nieświeżego.
@smiodus chodziło mi o porównanie różnicy między wersją darmową a Pro, dla tych krajów gdzie są obie (np. Niemcy). Dzięki tej stronie na Wikipedii widać, że różnica polega głównie na sposobie zbierania informacji.
Z postu frasuna rozumiem, że źródło przewagi tkwi w zasilaczu;) Ja mam ten po poprzednim sprzęcie, więc ma odbiornik.
No i teraz jeszcze mi się kolejne pytania rodzą:
1. Czy odbiornikiem, do którego przypisywana jest subskrypcja jest w takim razie zasilacz z anteną a nie sam nuvi? Jeśli tak, to rozumiem, że podpięcie zasilacza z anteną do innego urządzenia samo z siebie zapewniałoby dostępność tych subskrypcji Premium, oczywiście jeśli wcześniej zostały one wykupione?
2. Czy uprawnienia są zapisywane gdzieś w nuvim? Pytam, bo skoro mowa powyżej, że teoretycznie być może mam jakieś subskrypcje Pro (choć nigdy o tym nie było mowy przy zakupie), to w sumie powinny być przekopiowane przy przegrywaniu zawartości mojego starego nuvi do tego nowego. Ale na razie nie widzę żadnego pliku, którego nazwa by coś takiego sugerowała ani nie mam żadnej pozycji/listy subskrypcji w menu, która by na to wskazywała. Chyba że znowu wracamy do punktu, że najpierw muszę mieć zasięg. Bo przypuszczam, że to co się nazywa "Kamery monitorujące Garmin" to jednak jakaś baza fotoradarów, zresztą straszliwie wkurzająca i do tego nieadekwatna we Włoszech, więc to wyłączyłem w cholerę.
W każdym bądź razie w Niemczech jakieś info TMC za czasów 760T dostawałem, ale faktycznie robiło wrażenie nieświeżego.
Subskrypcja jest przypisana do odbiornika i jest w nim zapisana, każdy odbiornik TMC (garmina) posiada swój unikalny numer seryjny.
Różnica między PRO, a nie PRO np. na terenie Niemiec to nie tylko sposób zbierania informacji ale przede wszystkim jakość oraz zakres przesyłanych informacji np. dodatkowe ostrzeżenia dotyczące warunków atmosferycznych.
Pozdrawiam,
Różnica między PRO, a nie PRO np. na terenie Niemiec to nie tylko sposób zbierania informacji ale przede wszystkim jakość oraz zakres przesyłanych informacji np. dodatkowe ostrzeżenia dotyczące warunków atmosferycznych.
Pozdrawiam,
Widocznie w kiepskim salonie Garmina kupowałeś urządzenie.hrabiadrykula pisze:Dzięki za odpowiedzi powyżej! Jeśli chodzi o support ze strony Garmina, to niestety stoi on na słabym poziomie. Ja rozumiem, że dziś już nikt nie publikuje wielkich podręczników papierowych, bo właśnie jest internet, ale niestety oni nawet manuale czy info w formie elektronicznej mają bardzo słabe. Gdyby nie to forum, to już chyba dawno rozwaliłbym ten sprzęt o podłogę. I nie jest to kadzenie, tylko najprawdziwsza prawda.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
-
robson60rs
- Początkujący
witam wszystkich...a mnie dziś napisali, żebym śledził ich stronkę, bo tam będzie jakaś informacja dla użytkowników np. GTM 21 kupionych przed majem br. mam nadzieję, że nie zostawią nas na lodzie i nie każą kupować subskrypcji...pozdrawiam...
Pozdrawiam
Robert
NUVI 765T + CNE NT 2012.20
Robert
NUVI 765T + CNE NT 2012.20
-
hrabiadrykula
- Początkujący
Salonu nie oceniam aż tak źle, w każdym bądź razie i tak najbardziej zrozumiale do mnie mówili spośród wszystkich miejsc, które odwiedziłem. Niestety większość tych ludzi zupełnie nie potrafi rozmawiać z laikami, myślę że kłania się tu brak szkoleń.JacekN pisze:Widocznie w kiepskim salonie Garmina kupowałeś urządzenie.
Problemem jest to, że nie bardzo mam tam czas zaglądać w godzinach ich pracy.
no to włączam śledzenierobson60rs pisze:mnie dziś napisali, żebym śledził ich stronkę, bo tam będzie jakaś informacja dla użytkowników np. GTM 21 kupionych przed majem br.
---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
- ootomaszoo
- Początkujący
Hmm.....
Zaczynam się trochę dziwić podejściu firmy Destia Traffic i Garmin, jak tak dalej pójdzie to zarobią, ale niewiele. Człowiek prawy, pragnie zobaczyć jak działa informacja o utrudnieniach w ruchu i co najważniejsze ma zamiar za to zapłacić, a dostawca robi zlew na klienta z uśmiechem informując, że system działa. [CIACH] Normalnie szlak mnie trafia
Zaczynam się trochę dziwić podejściu firmy Destia Traffic i Garmin, jak tak dalej pójdzie to zarobią, ale niewiele. Człowiek prawy, pragnie zobaczyć jak działa informacja o utrudnieniach w ruchu i co najważniejsze ma zamiar za to zapłacić, a dostawca robi zlew na klienta z uśmiechem informując, że system działa. [CIACH] Normalnie szlak mnie trafia
DNX5280BT / NUVI 670 FM