asandrzej pisze:Dalej uważasz, że jeżeli ktoś ma raster w odbiorniku to, nie może planować wycieczki na mapie papierowej.
Przede wszystkim uważam, że szkoda 30 zł, skoro można wydać 7,50 na lepszą mapę
asandrzej pisze:jestem takiego samego zdania jak Ty i wielu innych.
Głosowanie?

Przecież wiem, że zdecydowana wiekszość ludzi kupuje GPS po to by ładować do niego jak najwięcej rastrów. Poodobnie jak większość mężów zdradza swoje żony, a większość ludzi chodzi do kościoła. No i co z tego wynika?
asandrzej pisze:Z map można korzystać bez względu na technologię ich utworzenia.
Z map tak, ale dlaczego akurat w GPSie, do którego raster pasuje dość licho, podczas gdy wektor bardzo dobrze?
asandrzej pisze:Lech usuń z odbiornika Góry PL, Topo Czech i jeszcze parę masetów,
Ale po co mam usuwać?

Dla idei? Po to by używać - jak wszyscy - raster? Nonsens.
Tu widzę klu problemu, bo wiem że posiadasz co najmniej tak samo dobry zestaw map wektorowych jak ja, a mimo to ciągle kombinujesz z tymi rastrami pod górkę
A przecież
ja nie neguję ani roli samego rastra (np. przy mapach tematycznych, zdjęciach SAT), ani nie dyskutuję obecnie o roli wektora w Zimbabwe, tylko zastanawiam się, po kiego grzyba miałbym:
- po pierwsze w ogóle używać GPS w przykładowej wsi Wapnica
- po drugie jeżeli już używać GPS to dlaczego z tak beznadziejną mapą jaki zaprezentowałeś? Z mapą w której poza niebieskimi ikonami praktycznie co nie widać? Dla idei? Tyle, że ja nie używam map dla idei
asandrzej pisze:Pytasz, jaką wartość ma ta mapa dla tuptusia, to zauważ, że jest też turystyka wodna a na tej mapie są zaznaczone nie tylko kąpieliska,
No i co z tego? Do tego naprawdę potrzebujesz raster za 30zł w GPSie? A nie wystarczy mapa kupiona na miejscu w kiosku za 7,50?
asandrzej pisze:Technologia ma pomniejsze znaczenie.
Naprawdę tak uważasz? To dlaczego nadal używasz Garmina, a nie Twonav?
A propos technologii. Ja na ten przykład lubię zobaczyć co też autorzy mapy sprytnie ukryli pod milionem zbędnych ikon.
Może jakieś ścieżki? Może drogi? Zatem zoomuję sobie mapę, a tu zonk ....
Nic - tylko ikony coraz większe

Hmm. Wówczas myślę sobie, że technologia ma jednak większe znaczenie niż się niektórym wydaje.
Oczywiście zawsze można żyć w przeświadczeniu, że "
używam raster bo jest autentycznie lepszy, a GPS Maniak używa map wektorowych wyłącznie z powodów ideologicznych". No cóz. To wolny kraj i myśleć wolno co się chce, a ja i tak wiem swoje