Garmin Montana

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: Garmin Montana

Post autor: Marko »

kajtek pisze:Podświetlenie ekranu jest równie mocne jak w Viście...
Miszel pisze:Jasność wyświetlacza gorsza niż w zumo, ale nie wiem jak to widac w słoncu - słońca jeszcze nie było. To są w ogóle inne typy wyświetlaczy. Raczej nie powinno być źle....
IMO eTrex Vista ma świetne podświetlenie (chyba co najmniej tak dobre jak Zumo), a tu Miszel pisze, że jasność wyświetlacza jest gorsza niż w Zumo.
To jak to w końcu jest, czy to podświetlenie Montany "daje po oczach", czy też jednak nie jest tak "różowo"?
Miszel pisze:
Marko pisze:Ad. d)
Chodzi o możliwość kliknięcia w dowolny punkt na wykresie profilu wys. i podgląd tej pozycji na mapie-tak jak w eTrexie :-) (wałkowaliśmy ten temat na Forum)
Jeszcze odnośnie ekranu-czy używasz folii ochronnej?
Marko, tak, mozna to zrobić - na ekranie masz profil w całości i poniżej wycinek fragmentu który wskażesz natej całości. Z podręcznego menu wybierasz view map i widzisz mapę obejmującą ten właśnie wycinek.
Świetnie! Nareszcie - Montana to pierwszy dotykowiec, w którym sensownie rozwiązano przenoszenie pozycji z profilu na mapę. Brawo!
Wygląda na to, że, dzięki Montanie, Garmin twardo umocni się na pozycji lidera turystycznych odbiorników GPS. Konkurencji, póki co, nie widać.

Szkoda jedynie, że (chyba) nie można uzyskać tylu danych na raz na ekranie (tutaj: TwoNav): ekran mapy+profil wysokościowy z zaznaczoną aktualną pozycją (tu widać, że już w zasadzie tylko niewielki wznios przed "metą", najgorsze już za nami ;) )+szereg pól danych, w tym odległość od najbliższego wpt - roadbook.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
mario33
Nowy

Post autor: mario33 »

Miszel, z nieba mi spadłeś :) też potrzebuje gps na podróżne enduro, też mam zumo i 62s - i oba są ułomne dla motocyklistów.

Możesz sprawdzić jak działa zarządzanie śladami ? w szczególności czy można wgrać ślad z zewnątrz, widać go na mapie i da się nawigować po nim ?
| Husqvarna TR650 Terra | B Rh- (minus) |
| Garmin Montana 600 | UMP-PcPL | Polska Topo100 |
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@Miszel, Kajtek
Pokażcie jakieś zrzuty ekranu: widok 3D (czy działa dla rastrów kmz?),ekran mapy z tym wysuwanym paskiem, etc.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Post autor: Miszel »

mario33 pisze: Możesz sprawdzić jak działa zarządzanie śladami ? w szczególności czy można wgrać ślad z zewnątrz, widać go na mapie i da się nawigować po nim ?
Wgrałem, a jakże! "Obce" tracki wgrałem do katalogu /GPX. No i niestety kicha. Widzi tylko niektóre z nich i w dodatku błędnie je wyświetla. To była tylko pierwsza przymiarka. Gdzies tu wyczytałem, że można próbować w Basecamp wczytywać te tracki, zapisywać ponownie i z takimi próbować dalej. Zobacze czy to działa.

Kompas ma N i S tak jak trzeba, bezbłednie :D

Co do jasności wyświetlacza: Przy porównaniu zumo i Montany w pomieszczeniu widać różnicę na korzyść zumo. Załączam foto (nie wiem czy mi się uda...?)
oba są ustawione na 100% podświetlenia.
Co ciekawe (przynajmniej dla mnie) Montana daje światło silnie spolaryzowane:
to jest zdjecie z filtrem polaryzacyjnym ustawionym na maksymalne wygaszenie Montany. Jak widać, prawie nic na nim nie widać, a zumo pozostało "nietknięte". To chyba świadomy zabieg Garmina? Powinno wygaszać refleksy słońca? Może to stara sztuczka, nie znam się na tym. Ale zumo w słoncu jest świetny, tyle że musi być non stop podświetlony. W Montanie widać jednak nawet bez podświetlenia.

Zdrówko,
Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Polaryzacja to typowa cecha wyświetlaczy LCD, wynika z zasady pracy ekranu.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

Miszel pisze:Co ciekawe (przynajmniej dla mnie) Montana daje światło silnie spolaryzowane ... zdjecie z filtrem polaryzacyjnym ustawionym na maksymalne wygaszenie Montany.
Jak widać, prawie nic na nim nie widać
i to jest najcenniejsza informacja w tym wątku...

Dla mnie to kompletna dyskwalifikacja - z Montany nie można korzystać w okularach polaryzacyjnych !!!
a tylko takie używam zarówno w samochodzie jak i na rowerze... a ostatnio również coraz częściej "łazikując".

Jak mógłbyś jeszcze sprawdzić w którym kierunku filtr polaryzacyjny gasi ekran Montany,
wyjaśniło by to kwestię czy nie można używać urządzenia w samochodzie czy pieszo (na rowerze)...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

popej pisze:Polaryzacja to typowa cecha wyświetlaczy LCD, wynika z zasady pracy ekranu.
Czyli w zumo jaki jest typ wyswietlacza skoro daje światło niespolaryzowane?

[edit:] aaa, chyba jasne - LCD żrą mało prądu, stąd to konieczny wybór dla tego typu urządzenia?

Co do kierunku polaryzacji to bedzie trudna sprawa, bo mam filtr kołowy bez żadnych znaczników na obudowie.

Zdrówko,
Miszel na Czarnym Lądzie
Ostatnio zmieniony 04 lip 2011, 09:12 przez Miszel, łącznie zmieniany 1 raz.
Monterra (+XRV750)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Polaryzacja nie oznacza, że nic nie będziesz widział :)
Musiałbyś sprawdzić jak oś polaryzacji układa się względem Twoich okularów. Całkiem możliwe, że wyciemnienie wypadnie przy układzie "na ukos", tak mi np. wypadło z nuvi 3700.

Edycja: tak jak obserwuję, to nasilenie polaryzacji może być różne, może matowa warstwa niweluje problem. Ale prawdopodobnie można zaobserwować przyciemnienie także w zumo.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
mario33
Nowy

Post autor: mario33 »

BaseCamp sucks ! :cry:

do mojej 62 wchodziły ślady via MS. nie można było po nich nawigować, ale bez problemu je menedżer śladów widział i pokazywały się na mapie...
| Husqvarna TR650 Terra | B Rh- (minus) |
| Garmin Montana 600 | UMP-PcPL | Polska Topo100 |
easyrider
Bywalec

Miszel pisze:Czyli w zumo jaki jest typ wyswietlacza skoro daje światło niespolaryzowane?
W uproszczeniu ma po stronie zewnętrznej polaryzator kołowy

Miszel pisze:Co do kierunku polaryzacji to bedzie trudna sprawa, bo mam filtr kołowy bez żadnych znaczników na obudowie.
Dziwny to filtr - według wszelakiej wiedzy dostępnej na tym świecie każdy filtr powinien mieć znacznik.
Filtr kołowy jest z jednej strony (tej zewnętrznej) filtrem liniowym - inaczej w ogóle by to nie działało :lol:

popej pisze:Polaryzacja nie oznacza, że nic nie będziesz widział :)
Musiałbyś sprawdzić jak oś polaryzacji układa się względem Twoich okularów. Całkiem możliwe, że wyciemnienie wypadnie przy układzie "na ukos", tak mi np. wypadło z nuvi 3700.

Edycja: tak jak obserwuję, to nasilenie polaryzacji może być różne, może matowa warstwa niweluje problem. Ale prawdopodobnie można zaobserwować przyciemnienie także w zumo.
Polaryzacja okularów jest zawsze taka sama - przepuszcza światło spolaryzowane pionowo, blokując odblaski na poziomych powierzchniach np. asfaltowej drogi, kałuży itp.

Moje stara 760'ka też miała filtr ukośnie - beznadziejne to było rozwiązanie, bo jasność wyświetlacza była w okularach o połowę przyciemniona,
i co gorsze gwałtownie zmieniała się przy nawet lekkim przechylanie głowy...

Warstwa matowa niewiele tu zmieni - wyświetlacz musi byś wyposażony w "wyjściowy"filtr kołowy, albo w urządzeniach pracujących tylko w jednej pozycji skierowany w poinie (np. tak ma Dakota, Oregon, 62s)
Nie widziałem Zumo, ale w starym TomTomie żadnego przyciemnienia nie było - w Motoroli Defy również nie :D
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

easyrider pisze:
Miszel pisze:Co do kierunku polaryzacji to bedzie trudna sprawa, bo mam filtr kołowy bez żadnych znaczników na obudowie.
Dziwny to filtr - według wszelakiej wiedzy dostępnej na tym świecie każdy filtr powinien mieć znacznik.
Filtr kołowy jest z jednej strony (tej zewnętrznej) filtrem liniowym - inaczej w ogóle by to nie działało :lol:
Filtry polaryzacyjne kołowe przeznaczone są do lustrzanek więc nie muszą mieć znacznika :!: Filtry polaryzacyjne kołowe, w przeciwieństwie do liniowych nie zakłócają pomiaru odległości w trybie AF i ekspozycji.

Przy filtrach liniowych należało najpierw luknąć "gołym" okiem przez filtr aby sprawdzić pożądany efekt wygaszenia odblasków a następnie nakręcić go na aparat (np. Zorki 5 ;-)) w takim samym położeniu i do tego właśnie służył znacznik.
W lustrzance efekt widzimy bezpośrednio przez wizjer aparatu i dlatego znacznik nie jest konieczny więc niektórzy producenci nie robią znacznika.
:arrow: http://www.fotoporadnik.pl/filtry-polaryzacja-en.html
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
easyrider
Bywalec

Teoretycznie masz rację... tylko że nie zawsze w wizjerze wszystko tak dokładnie widać bo np. za ciemno, albo przy oświetleniu błyskowym.
Poza tym filtr często ustawiam "na oko" - właśnie według wskaźnika :D

Żeby było coś o GPS'ach - według powyższej zasady żaden nuvi nie powinien wyświetlać prędkości ruchu... przecież każdy samochód ma prędkościomierz :mrgreen:
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

easyrider pisze:Dziwny to filtr - według wszelakiej wiedzy dostępnej na tym świecie każdy filtr powinien mieć znacznik.

Nie widziałem Zumo, ale w starym TomTomie żadnego przyciemnienia nie było - w Motoroli Defy również nie :D
No widzisz, a jednak są takie filtry, czego dowód mam w ręku :D
Ale jako że mam taką możliwość, dokopałem się do innego, "porządnego" ze znacznikiem i sprawdziłem: polaryzacja ukośna, 45st.
Natomiast w zumo sprawdzałem jeszcze raz i nie ma ZADNEGO zauważalnego efektu przygaszania ekranu.
Tak w ogóle, kierunek polaryzacji to chyba w twoim przypadku sprawa drugorzędna - trudno liczyć na gimnastykę szyi żeby "rozjaśnić" ekran.
Zdrówko,
Miszel na Czarnym Lądzie
Monterra (+XRV750)
Andrzej B
Nowy

Post autor: Andrzej B »

Na początek się przywitam:
Witam Wszystkich :D

A teraz co do filtrów polaryzacyjnych:
- jak masz polaryzator kołowy, to nie uzyskasz wyciemnienia obrazu stosując jako analizator zwykły polaryzator liniowy (odwrotnie tak np patrząc na ekran LCD komputera i obracając polaryzator). Dlatego bardzo dobrze jest polaryzator kołowy stosować tam, gdzie użytkownik będzie stosował okulary polaryzacyjne liniowe, bo ekran zachowa czytelność a polaryzator linowy spełni swoje zadane na drodze.

I może jeszcze tylko tak do dopowiedzenia:
- niema czegoś takiego jak polaryzacja skośna 45 stopni - jest to polaryzator liniowy obrócony o kąt 45
- polaryzator kołowy to polaryzator linowy i umieszczona za nim ćwierćfalówka
wilx
Początkujący

Post autor: wilx »

Witam
https://forums.garmin.com/showthread.ph ... #post97895
Czy ktoś z posiadaczy Montany sprawdzał możliwość używania kmz-tów o większej ilości "kafelków "niż 100?
pozdrawiam
Colorado 300 :Edge 800 :Edge 1030 :Edge 1040 Solar
ODPOWIEDZ