AM - kilka rozbieżnych opinii
AM - kilka rozbieżnych opinii
A jak nazwiesz w Automapie próbę przeprowadzenia z ul. Kochanowskiego na ul. 3-go Maja w Katowicach tunelem pod dworcem PKP ( odpuściłem bo jechałem podwyższanym Spinterem). 1490 razem z żoną przejechałem ok 6 tyś ale takich kwiatków nie było, ale dalej twierdzę, że to kiepska nawka. Sprzętowo to nawka super, szkoda że nie ma w niej Windy, dokupiłbym IGO na TA i miałbym najlepszą nawigacje.
Ostatnio zmieniony 01 sie 2011, 08:30 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wydzielone z innego wątku
Powód: Wydzielone z innego wątku
- nocnyMarek
- Bywalec
Re: City Navigator Europe 2012.20
Twoimi sennymi majakami albo fantazjowaniem.clark pisze:A jak nazwiesz w Automapie próbę przeprowadzenia z ul. Kochanowskiego na ul. 3-go Maja w Katowicach tunelem pod dworcem PKP ( odpuściłem bo jechałem podwyższanym Spinterem).
W Katowicach nie ma tunelu pod dworcem (dostępnego dla samochodów).
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
@nocnyMarek piszesz, że mżonki to poszukaj Automapy z przed ok 1,5 roku, podobnie w Kielcach z ul Łopuszniańskiej na ul Zgórską prowadziła po schodkach dla pieszych. Poprawili po moich zgłoszeniach i tu plus dla Automapy bo podobno Garmin jest głuchy na informacje od użytkowników.
- nocnyMarek
- Bywalec
Clark, masz pecha, mam zainstalowaną każdą wersją AM począwszy od v4.0 sprzed 4 lat.
Na żadnej z nich nie ma tunelu pod dworcem w Katowicach. Poza tym mieszkam niedaleko
i przez ostatnie lata byłem dziesiątki razy w Katowicach, gdyby był taki błąd, na pewno bym o tym wiedział.
W Kielcach nie bywam, ale sprawdziłem na mapach sat. i żadnych schodków tam nie znalazłem,
jedynie >> tutaj << są odcinki drogi gruntowej, które kiedyś były w AM asfaltowe.
Poza tym to był jakiś drobny błąd na podrzędnej drodze osiedlowej,
jakich tysiące są na każdej mapie, a ocenianie map na podstawie pojedynczych
błędów o znikomym znaczeniu, w dodatku już nieistniejących jest bez sensu.
Na żadnej z nich nie ma tunelu pod dworcem w Katowicach. Poza tym mieszkam niedaleko
i przez ostatnie lata byłem dziesiątki razy w Katowicach, gdyby był taki błąd, na pewno bym o tym wiedział.
W Kielcach nie bywam, ale sprawdziłem na mapach sat. i żadnych schodków tam nie znalazłem,
jedynie >> tutaj << są odcinki drogi gruntowej, które kiedyś były w AM asfaltowe.
Poza tym to był jakiś drobny błąd na podrzędnej drodze osiedlowej,
jakich tysiące są na każdej mapie, a ocenianie map na podstawie pojedynczych
błędów o znikomym znaczeniu, w dodatku już nieistniejących jest bez sensu.
W Katowicach to źle pojechałem zamiast prosto pod wiadukt skręciłem w lewo, mapa przeliczyła się i mówi skręć w prawo a na ekranie pokazuje dobrze czyli w lewo, w prawo to co jest - tylko tunel.
W Kielcach jak jedziesz od Krakowskiej i nie skręciłeś zgodnie z jej wskazówką to za chwile kazała zjeżdżać przez schodki, ten błąd był nawet w IGO na Navtequ, podejrzewam, że mapy Garmina z zeszłego roku też miały ten błąd. Na moim Garminie mam już mapy 2012.20 i nie sprawdzę a na tych jest dobrze.
W Kielcach jak jedziesz od Krakowskiej i nie skręciłeś zgodnie z jej wskazówką to za chwile kazała zjeżdżać przez schodki, ten błąd był nawet w IGO na Navtequ, podejrzewam, że mapy Garmina z zeszłego roku też miały ten błąd. Na moim Garminie mam już mapy 2012.20 i nie sprawdzę a na tych jest dobrze.
- nocnyMarek
- Bywalec
Od początku wiedziałem że majaczysz.clark pisze:W Katowicach to źle pojechałem zamiast prosto pod wiadukt skręciłem w lewo, mapa przeliczyła się i mówi skręć w prawo a na ekranie pokazuje dobrze czyli w lewo, w prawo to co jest - tylko tunel.
Komunikat tam brzmi: "w lewo, potem w prawo" i to w prawo dotyczy skrętu
z Kościuszki w Andrzeja. Tunelu (przejścia przez dworzec) nie ma i nigdy nie było na mapie.
Gdybyś tam miał tylko komunikat w prawo, to byłby to pierwszy w świecie przypadek
nawigowania w drogę, której nie ma na mapie.
Daruję sobie, przy takiej 'precyzji' wypowiedzi musiałbym mieć paranormalne zdolności,clark pisze: W Kielcach jak jedziesz od Krakowskiej i nie skręciłeś zgodnie z jej wskazówką to za chwile kazała zjeżdżać przez schodki ...
żeby domyślić się które miejsce masz na myśli.
Czytając twoje posty dochodzę do wniosku, że:
- majaczysz Ty
- nigdy nie używałeś Automapy bo wiedziałbyś, że ludzie na wszystkich forach piszą o tym - Automapa często co inne pokazuje a co inne gada,
- jesteś dystrybutorem Automapy, doskonale wiesz o tym błędzie w Kielcach i ściemniasz, jaki problem sprawdzić nawet tutaj http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/
Na innych forach też się pojawiają tacy zachwalacze Automapy. Daremny twój trud, nie namówisz mnie na Automape. Automape przećwiczyłem przez ok pół roku tj. ok 50 000 km (jestem kierowcą zawodowym) i mogę powiedzieć - na Polskę AM lepsza od Garmina ale za Odrą to katastrofa.
- majaczysz Ty
- nigdy nie używałeś Automapy bo wiedziałbyś, że ludzie na wszystkich forach piszą o tym - Automapa często co inne pokazuje a co inne gada,
- jesteś dystrybutorem Automapy, doskonale wiesz o tym błędzie w Kielcach i ściemniasz, jaki problem sprawdzić nawet tutaj http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/
Na innych forach też się pojawiają tacy zachwalacze Automapy. Daremny twój trud, nie namówisz mnie na Automape. Automape przećwiczyłem przez ok pół roku tj. ok 50 000 km (jestem kierowcą zawodowym) i mogę powiedzieć - na Polskę AM lepsza od Garmina ale za Odrą to katastrofa.
- nocnyMarek
- Bywalec
Często to ludzie głupoty piszą. Przez 4 lata trafiłem na 2 miejsca z komunikatem słownym sprzecznym z ikoną manewru, oba z resztą dawno poprawione.
O kilku jeszcze czytałem, to wszystko. Rozumiesz choć co znaczy slowo często?
Jak dotąd ani jednego dobrego czy złego słowa o AM tu nie napisałem,
nikogo też do jej używania nie namawiałem.
Co najwyżej uświadamiałem, że nie ma sensu Twoich słów traktować poważnie,
czego Twój post powyżej jest najlepszym dowodem.
Linka do miejsca sam Ci podałem żebyś mi pokazał gdzie te schody,
bo sam ich nie potrafię dostrzec.
ps. moderatora proszę by wywalił tę całą dyskusję do kosza, bo związku z tematem wątku nie ma żadnego,
a nadzieję na to, że dowiem się gdzie są te schody już prawie straciłem.
O kilku jeszcze czytałem, to wszystko. Rozumiesz choć co znaczy slowo często?
Jak dotąd ani jednego dobrego czy złego słowa o AM tu nie napisałem,
nikogo też do jej używania nie namawiałem.
Co najwyżej uświadamiałem, że nie ma sensu Twoich słów traktować poważnie,
czego Twój post powyżej jest najlepszym dowodem.
Linka do miejsca sam Ci podałem żebyś mi pokazał gdzie te schody,
bo sam ich nie potrafię dostrzec.
ps. moderatora proszę by wywalił tę całą dyskusję do kosza, bo związku z tematem wątku nie ma żadnego,
a nadzieję na to, że dowiem się gdzie są te schody już prawie straciłem.
Jescze raz podaje lik http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/ współrzędne 50,855035 20,53999 ta brązowa przerywana linia. Tam jest lekki błąd bo od tych współżędnych zaczna się ul. Zalesie.
Popieram to już jest OT i Admin powinien wywalić posty o AM. Przyżekam to już mój ostatni post nie na temat.
PS
Wgrałem na chwilę z internetu starą mapę Garmin i ten sam błąd. Na 2012.20 jest dobrze. Na tej starej mapie jest ul Zgórska (Kielce) a na nowej Zagórska, czyli wg Garmina w Kielcach są dwie ul Zagórskie, tak samo Rewal ul Parkowa. Reasumując Garmin jedno poprawi a drugie s************* .
Popieram to już jest OT i Admin powinien wywalić posty o AM. Przyżekam to już mój ostatni post nie na temat.
PS
Wgrałem na chwilę z internetu starą mapę Garmin i ten sam błąd. Na 2012.20 jest dobrze. Na tej starej mapie jest ul Zgórska (Kielce) a na nowej Zagórska, czyli wg Garmina w Kielcach są dwie ul Zagórskie, tak samo Rewal ul Parkowa. Reasumując Garmin jedno poprawi a drugie s************* .
- nocnyMarek
- Bywalec
Sprawdziłem prawie wszystkie wersje od AM4.0, to miejsce wygląda tak jak na screenie niżej.clark pisze:Jescze raz podaje lik http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/ współrzędne 50,855035 20,53999 ta brązowa przerywana linia. Tam jest lekki błąd bo od tych współżędnych zaczna się ul. Zalesie.
Od zawsze nie było tam połączenia, AM nie mogła więc tam prowadzić,
nie mogłeś zgłaszać błędu, ani support nie mógł go poprawić, bo go tam nie było.
EOT
@nocnyMarek sam sobie zaprzeczasz, widać jak wół, że jest poprawione - odsunięta ul Zalesie od ul Łopuszańskej. Jak masz wątpliwości to zadzwoń do suportu i przekonasz się. Przeczytaj mój post wyżej i zobaczysz, że Garmin też miał ten błąd. Co będziemy się przekonywać, wklep sobie w starszą AM ul Zgórska z małym numerem np 8 i jedź od strony Krakowskiej nie wykonując manewru nakazanego przez nawke - zobaczysz co będzie. Ja tamtendy często przejeżdzam i kiedyś zrobiłem eksperyment na starszej mapie Garmin. Błąd odkryłem przypadkowo, pomyliłem zamiast wpisać ul Zgórska 88 (tam często jeżdze) i prawdopodobnie wpisałem 8. Zauważyłem, że błąd ten miał tylko Navtek bo nawet taki wynalazek jak Navigo tego nie miał, sprawdzałem też i napewno nie ma tego w WayteQ (Sygic Mobile Maps 10).
PS
Garmin tą głupotę robi nawet przy wysokim numerze ulicy - 88, prawdopodobnie na błąd Navteka nakłada się nienajlepszy algorytm.
PS
Garmin tą głupotę robi nawet przy wysokim numerze ulicy - 88, prawdopodobnie na błąd Navteka nakłada się nienajlepszy algorytm.
- nocnyMarek
- Bywalec
Nie mam żadnych wątpliwości, że piszesz bzdury. Jak wół to widać, że tam nie ma i nie było połączenia. Poniżej dowód i to już definitywny EOT z mojej strony.clark pisze:@nocnyMarek sam sobie zaprzeczasz, widać jak wół, że jest poprawione - odsunięta ul Zalesie od ul Łopuszańskej. Jak masz wątpliwości ...
Znajdź sobie jakieś prawdziwe błędy i te krytykuj, a nie opowiadaj farmazonów o swoich przywidzeniach.
Nie teoretyzuj tylko przejedź się po tej trasie tak jak wyżej pisałem, nie będę dyskutował z teoretykami. Koniec dyskusji.
Psioczymy na City Navigator Europe 2012.20 ale jednego nie można jej odmówić, bardzo czytelnej grafiki oraz nie zawieszania się na długich trasach i mulenia. Nie jeden właściciel AM o tym marzy. Mój Garmin jedzie na południe Chorwacja, Montenegro, Grecja, po powrocie opiszę jak sprawuje się w tym rejonie.
Psioczymy na City Navigator Europe 2012.20 ale jednego nie można jej odmówić, bardzo czytelnej grafiki oraz nie zawieszania się na długich trasach i mulenia. Nie jeden właściciel AM o tym marzy. Mój Garmin jedzie na południe Chorwacja, Montenegro, Grecja, po powrocie opiszę jak sprawuje się w tym rejonie.