Garmin - narzekań ciąg dalszy

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
jjanusz
Bywalec

Garmin - narzekań ciąg dalszy

Post autor: jjanusz »

Trasy... taa akurat z tego w 765 korzystałem... Czy brakuje mi tego w 255w czy w innym "nowszym" nuviku? Nie. Dlaczego? Wole wcześniej zapamietać kilka punktów w ulubionych i w neuralgicznych miejscach sie nimi kierować. Załóżmy, że zaplanowałem daleką trasę. jadę sobie, jadę po dużym mieście. Mam punkt trasy wyznaczony na wylotówkę z tego miasta i pomyliłem drogę (oj gapa ze mnie ;) ) Co robi Garmin? przelicza całość!! Po co? Nie wystarczyłoby błyskawicznie przeliczyć do kolejnego punktu trasy? Garmin przelicza, czas płynie, ja jade coraz wolniej czekając aż nuvik wskaże mi drogę, a kierowcy za mną klną ile wlezie. Można zatem krótsze trasy planować, ale idąc w skrajność po co trasa? nie lepiej tylko punkty wcześniej zapisać do ulubionych? Jak z tym rzadzą sobie nowsze nuvi? Ok. Narzekam ostatnio dużo, ale nawet nie wiecie jak chciałem se kupić gadżeta 3790. Nie wybacze tego Garminowi ;)

BTW: gadżet z definicji to droga, nieprzydatna rzecz, mogłem kupic tego 3790 ;)
---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Garmin - narzekań ciąg dalszy

Post autor: Zachu »

Jeśli nie używasz tras to 37xx nie będzie gadżetem a nawet tryb podróży spodoba Ci się.
Jest problem z tymi niewidocznymi POI, tego się nie da prosto obejść.
Przy okazji, jak testowałem ostatnio 14xxx i 24xx to ekrany ich zupełnie archaiczne są przy 37xx. Nie mogłem się przestawić zupełnie. Co ciekawe nuvi 300 ma bardzo delikatny ekran i tam nie widziałem takiej kolosalnej różnicy. Łapałem się też na "gestach" przy przeglądaniu mapy.
Nie mam telefonu dotykowego i raczej jestem przeciwnikiem. Po obcowaniu z 37xx nabieram przekonania że to nie jest taka tragedia. Nawigacji bez trybu portretowego, też już nie biorę pod uwagę.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
kaltam
Bywalec

Post autor: kaltam »

Jak będzie import tras w serii 37xx lub nowszym to się przesiądę z 1490-ki. Jak Garmin uwali mapsource to prawdopodobnie zmienię nawigację na TomToma.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
jjanusz
Bywalec

Zachu a propos mojego narzekania. Nuvi 3790 przelicza po "zboczeniu" z trasy całą czy tylko do następnego punktu?

---
jjanusz
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Zapomnij o tych trasach w 37xx. Import to drugorzędna sprawa, problem leży w nawigacji przy pomocy "planu podróży", import nic tu nie zmieni.
Powiem więcej - gdyby "plan podróży" miał sensowną funkcjonalność, to już dawno ktoś by rozgryzł strukturę danych pliku "podróży" i mielibyśmy program kopiujący z Mapsorce do nuvi.

Moim zdaniem 37xx sprawdza się bardzo dobrze jako prosta nawigacja punkt-punkt. Prawdopodobnie przy takim zastosowaniu to najlepszy nuvi. Wszelkie narzekania na 37xx sprowadzają się do dwóch spraw:
- Garmin obiecał zaawansowane funkcje i nie potrafił ich zrobić.
- Niektóre rozwiązania są po prostu bezmyślne i ta głupota jest strasznie irytująca.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
jjanusz
Bywalec

Punkt-do-Punkt.... I ja mam sie nie wsciekać, że chciałem hiper-super nuvi a doszło do tego, że nawet nuvi 765 mnie drzaźni (ze względu na widok mapy) i jeżdżę na 255w?? Ta andropauza, o której wspominałem w innym poscie, tyczy się tego, że mam 2-3 letnią nawigację, chciałem lepszą ( a co? ) i co?? i d.pa blada. Gdyby tak wszyscy forumowicze byli jedynymi użytkownikami garmina to mielibyśmy nawigacje godną NASA (choć NASA podobno też się zdewaluowało). A tak...

EDIT: o ile by Garmin posłuchał...
---
jjanusz
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Seria nuvi 2x5 to bardzo dobre odbiorniki. W odróżnieniu od aktualnej produkcji Garmina, te odbiorniki były zaprojektowane funkcjonalnie i inteligentnie. Aż człowiek jest ciekawy, gdzie dzisiaj pracują ich projektanci ;)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Zachu
Radny
Kontakt:

popej pisze:- Niektóre rozwiązania są po prostu bezmyślne i ta głupota jest strasznie irytująca.
Jadąc "kawałek" w wakacje do szału mnie zaczęło doprowadzać ciągłe Zapisz przy wyszukiwaniu blisko trasy punktów POI. Jak trasa krótka, nie ma sprawy. Raz poszukam stacji, raz jakieś jedzenie i cześć. Jak jest to 1000 km to czynność trzeba powtórzyć parę razy.
Tak samo działa przelicznik jednostek. Wybieram, domyślnie Dystans, zmieniam na Waluta -> Zapisz. Zaczyna się jazda. Jedna waluta, druga, lista dąży do nieskończoności, troszkę trzeba się na szukać. Jak przeliczy, sukces, wiem ile płace. Wychodzę, jeszcze raz policzę ... Dystans. Odechciał mi się. Korzystam z przelicznika w telefonie.
W Nuvi 300 Zapisz działa prawidłowo, nie przeklikuje się przez milion pozycji.
Zgłosiłem Garminowi. Odpowiedź, taki był zamysł programistów. - Przecież to bez sensu, - podobno każdy tak lubi poklikać.
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Zachu pisze: Odpowiedź, taki był zamysł programistów. - Przecież to bez sensu, - podobno każdy tak lubi poklikać.
Dlaczego bez sensu? Przecież programista to też człowiek i ma prawo mieć własne zdanie :lol: Na dodatek ma się znać na programowaniu - na sensownej nawigacji już nie koniecznie :wink: :lol:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
jjanusz
Bywalec

Wiecie co ... drażniło mnie, że podbno pracownicy fabryki X muszą korzystac z urządzeń X... Ale jeśli dac Garminowi jeździć z ich urządzeniami (nie tylko Home->wjazd na autostrade->autostrada->zjazd z autostrady->Work) to pewnie sami by sie zwolnili...

---
jjanusz
Zachu
Radny
Kontakt:

kaltam pisze:Jak Garmin uwali mapsource to prawdopodobnie zmienię nawigację na TomToma.
Topowy model TT przez 1/2 roku nie miał możliwośći aktualizowania map bo nie działał MyTomTom /coś jak konto my.garmin tylko na kompie/. Teraz, prawie po roku można już swoje POI wgrywać. Progres jest niewątpliwy, w końcu poprawili. W Garminie nie ma co liczyć na to.
jjanusz pisze:Zachu a propos mojego narzekania. Nuvi 3790 przelicza po "zboczeniu" z trasy całą czy tylko do następnego punktu?
Czemu ma nie przeliczać?
Filozofia podróży polega na tym że jeździsz od miejsca do miejsca, zaliczasz poszczególne punkty /coś jak dostawca lub przedstawiciel handlowy ;)/ nie interesuje Cię dystans do Celu.
W tym temacie Garminie, chcę mieć obiecane trasy w nuvi 37xx popej wszystko opisał.
Zabrakło tylko jednego ważnego ekranu.
Teraz wybierasz, czy ma prowadzić do pierwszego punkty czy drugiego. Oczywiście przy drugim wcale nie musi poprowadzić przez pierwszy.
Obrazek
jjanusz
Bywalec

Wiesz zawsze byłem cianki z optymalizacji, ale jeśli optymalizuję na N odcinkach, to przynajmniej ekstremum lokalne powinno sie równać ekstremum lokalnym z sumy odcinków....

---
jjanusz
jjanusz
Bywalec

Jak teraz czytam co napisałem to trochę chyba pojechałem po bandzie. Chodzi o to, że ma przeliczać ale skoro juz wytyczył optymalną trasę przez wszystkie punkty, niech po zejściu z trasy optymalizuje tylko do następnego ( a nie całośc trasy) . Zysk czasowy będzie spory (czas rekalkulacji czasy), a czy zysk na km (do celu) aż tak bardzo nie do zaakceptowania?

---
jjanusz
ememek
Bywalec

Post autor: ememek »

Zależy od podejścia:
- 765 realizuje coś ala algorytm komiwojażera (z wyznaczonym punktem końcowym) więc raczej (??) będzie przeliczał całą trasę, bo i tak chce zaliczyć całą listę punktów pośrednich
- 37xx ma etapy, więc działa inaczej
Nüvi-765
mappero
Początkujący

Post autor: mappero »

Ktora z nawigacji Garmina jest nastepca 765T? Bo juz nie mam sily sie w tym wszystkim interesowac :|

Czy w ogole ma ktos doswiadzenie z Navigonem? Zastanawiam sie powaznie nad przesiadka bo ani kolorow na mapie w Garminie nie mozna zmienic, ani nie dostaje sie kilku alternatywnych tras przy planowaniu (typowe amerykanskie podejscie, ze komputer cie wyreczy i znajdzie rozwiazanie kazdego problemu, ...)

A moze znowu zmusic sie do kupna Garmina nowego, szybkiego, praktycznego (wybor tras, planowanie tras, wgrywanie punktow posrednich i na ich podstawie kreacja tras) i z dzialajacym TMC w kontynentalnej Europie? Ktory model jest taki?
GPS: Garmin 765T
Mob: HTC Desire with Google Navigation
ODPOWIEDZ