nuvi 37xx problem z odczytem kart

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
janoox
Początkujący

nuvi 37xx problem z odczytem kart

Post autor: janoox »

beetle-m pisze:Jeśli plik z POI wgrany na kartę SD umieszczoną w nuvi nie jest widziany przez urządzenie (i o takiej sytuacji piszesz) to potwierdzam, że mam to samo.
Co prawda nie wgrywałem POI lecz całą mapę UMP-PL, ale i ona nie była widoczna. Pomógł dopiero sposób podany przez Ciebie z eksportem mapy na kartę umieszczoną w czytniku. W katalogu Garmin na karcie mam teraz tylko jeden plik gmapsupp.img. Oczywiście POI nie wyświetla na mapie, ale są dostępne w opcji "Punkty szczególne". Wielkie dzięki :D
Nadal jednak karta umieszczona w nuvi zachowuje się dosyć dziwnie. Plików na niej umieszczonych w żaden sposób nie można kopiować/przenosić. Próba usunięcia pliku czy mapy powoduje, że winda wyświetla komunikat o braku dostępu do pliku. Natomiast jeżeli jakiś plik usunę programem do obsługi plików (WinCom) to owszem plik jest usunięty, ale nadal pozostaje na karcie jego nazwa, a wielkość pliku ma wartość 0. I to niezależnie czy robię to w nuvim czy w czytniku. Zdjęć umieszczonych na karcie nuvi też nie obsługuje. Po uruchomieniu przeglądarki zdjęć najpierw wyświetla miniaturki wszystkich fotek z katalogu Pictures na dysku Garmin, potem próbuje wyświetlić te z karty. Ale zamiast miniaturek wyświetla białe ikonki bez możliwości zobaczenia zdjęć. Chciałem przenieść mapy i zdjęcia na kartę, aby zwolnić nieco miejsca na dysku Garmin, lecz widzę, że z tym nuvik ma problemy :(

A co do "Off Road". Potwierdzam, że miałem to samo i to w trakcie normalnej nawigacji. Droga krajowa, trasa kilkanaście kilometrów.
3790 LMT, GTM 35
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: nuvi 3700 błędy i usterki

Post autor: Zachu »

Pewnie uszkodzona karta.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Post autor: beetle-m »

Może warto podjąć próbę sformatowania - FAT32.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
janoox
Początkujący

janoox pisze:Sprawdzałem inne karty SD i SDHC - to samo
W czytniku zewnętrznym działały prawidłowo. Każda karta przed włożeniem do nuvi była formatowana, lecz w nuvim dzieją się "dziwne" rzeczy. Pewnie czeka mnie serwis. Oczywiście po wyjaśnieniu sprawy opiszę.
Pozdrawiam i dziękuję.
3790 LMT, GTM 35
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam

Spróbuj, karta w czytniku > prawy „ klik” dysk ( karta) > właściwości > narzędzia > sprawdź > zaptaszkować 2x > OK.

Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
janoox
Początkujący

Re: nuvi 3700 preblem z odczytem kart

Ja mówię o niewłaściwym działaniu karty w nuvi, a nie o uszkodzonej karcie. Te same karty (kilka) w czytniku zewnętrznym są ok. Lecz jeśli tylko nuvi "pomaca" jakąś kartę, to już operacje na plikach są niemożliwe. Spróbuję jeszcze z nowszym FW, ale jak pisałem wcześniej wróciłem do 4.30 bo wkurza mnie podgląd całej trasy po dotknięciu ekranu. Po co to komu. Przecież jest Belka/Opcje/Pokaż trasę.
3790 LMT, GTM 35
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: nuvi 37xx problem z odczytem kart

Post autor: Antonio »

janoox pisze:Ja mówię o niewłaściwym działaniu karty w nuvi, a nie o uszkodzonej karcie.
Spróbuj przeczyścić styki w gnieździe na kartę w nuvim, najlepiej spirytusem, ewentualnie troszkę podegnij blaszki w gnieździe (np. grubą igłą*).

*) by PouchX - było gdzieś opisywane na forum.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Antonio pisze:... ewentualnie troszkę podegnij blaszki w gnieździe (np. grubą igłą*)...
No way. To jest microSD - ledwo widać dziurę na kartę w obudowie nuvi, a gdzie tam styki.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: Mariusz65 »

beetle-m pisze:
Antonio pisze:grubą igłą
No way. To jest microSD
W takim razie cienką igłą ;-)

PS
A PouchX pisał, że długą ;-) :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=86344#p86344
Ciekawe co na to Freud? ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Mariusz65 pisze:Ciekawe co na to Freud? ;-)
Miałby sporo roboty z analizą naszych skojarzeń :wink:
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
janoox
Początkujący

Dobry kabaret nigdy nie jest zły :lol: . Spirytus to ja "mieszam", igłą to ja " dłubię" :wink: . Ale nuviemu dam spokój. W końcu mam gwarancję, nie będę robił śladów ingerencji wewnętrznej. Na razie wgrywam nowy soft i porównam co i jak.

EDIT. Po wgraniu FW 4.70 .

Tak jak w poprzedniej wersji wgrywanie map na kartę w urządzeniu jest możliwe lecz nuvi nadal ich nie widzi. Próba usunięcia takiej mapy skutkuje komunikatem o braku dostępu do pliku. Nuvi traktuje je jako pliki systemowe. Dopiero wyjęcie karty i obsługa przez czytnik umożliwia usunięcie. Poprawiono szybkość zapisu na kartę, która wynosi teraz średnio 1,2 MB/s. Ale co z tego, jeśli map tak wgranych nie obsługuje, a wgrywając przez czytnik osiągam 15 MB/s !

Nowy FW pozwala odczytywać wszystkie zdjęcia z karty w dowolnym katalogu pod warunkiem, że są w formacie *jpg. Jednak sposób organizacji takiej pseudo-prezentacji jest nadal dość dyletancki. Po prostu urządzenie odczytuje wszystkie zdjęcia jakie znajdzie na dysku/karcie po kolei bez możliwości ich uszeregowania bądź wyboru katalogu do przeglądu. Możemy jedynie wybrać pierwsze zdjęcie, od którego chcemy zacząć pokaz.
I to tyle. Znowu wracam do 4.30.
3790 LMT, GTM 35
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

janoox pisze:Tak jak w poprzedniej wersji wgrywanie map na kartę w urządzeniu jest możliwe lecz nuvi nadal ich nie widzi. Próba usunięcia takiej mapy skutkuje komunikatem o braku dostępu do pliku.
Janusz. Zrób taki test:
- wgraj mapę na kartę SD umieszczona w nuvi,
- odczekaj kilkanaście sekund po zakończeniu procesu wgrywania,
- wyjmij kabelek USB z nuvi zamiast stosować "bezpieczne usuwanie sprzętu" Windowsa,
- sprawdź czy mapa jest widoczna po załączeniu nuvi.

Moje doświadczenia w tym temacie raz jeszcze: :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=132649#p132649
Pozdrawiam, mariuszD
janoox
Początkujący

Zrobiłem kilka testów. Zarówno z bezpiecznym usuwaniem sprzętu jak i z "wyrywaniem" kabla. Mam XP, ale myślę, że na Win7 będzie podobnie.
Są dwa powody nieprawidłowego działania karty w nuvi 3790. Pierwszy to POJEMNOŚĆ karty SD. Wszystkie karty o wielkości 8 GB lub mniejszej działają prawidłowo. Natomiast karty większe np. 16 GB i 32 GB (takich używałem do przenoszenia danych) sprawiają problemy. Drugi powód to RODZAJ karty SD. Najnowsze karty SDHC sprawiają najwięcej problemów - blokowanie zapisu/odczytu, niemożność usuwania plików, brak podglądu zdjęć. Podejrzewam, że wewnętrzny czytnik w nuvim nie jest do końca kompatybilny z tymi kartami. Trochę to dziwne, gdyż ten rodzaj kart jest dostępny już od kilku lat. A Garmin niezbyt dokładnie informuje o rodzaju i wielkości obsługiwanych kart:

specyfikacja techniczna:
Możliwość używania kart z danymi: Karta microSD™ (do nabycia osobno)

instrukcja obsługi:
Użytkownik może kupić karty pamięci u sprzedawcy produktów elektronicznych lub karty ze szczegółowymi mapami (...)
Karty pamięci można używać nie tylko do przechowywania map i zapisywania danych, ale także do przechowywania plików,
np. map, zdjęć, geocache`ów, tras, waypoint`ów i własnych punktów POI.

Demonem szybkości w obsłudze kart nuvi raczej nie jest więc używanie szybkich kart SDHC mija się z celem. Jednak informacja taka powinna się pojawić w specyfikacji.

Edit. Z ciekawości włożyłem tę samą kartę SDHC do telefonu komórkowego - działa poprawnie. Do aparatu fotograficznego - to samo. W czytniku kart również ok. A nuvi niestety z innej epoki jest :( .
3790 LMT, GTM 35
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: Mariusz65 »

janoox pisze:16 GB i 32 GB
Było od razu napisać, że taką pojemność dowaliłeś ;-)
Karty SDHC o pojemności 4 – 8 GB działają prawidłowo nawet w starszych Nuvich.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

SDHC to wszystkie karty micro-SD od pojemności 4GB w górę. Jeżeli nuvi nie ma problemu z karami 4 i 8GB, to znaczy, że obsługuje standard SDHC.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
ODPOWIEDZ