Zapis wskazań kompasu podczas stawiania punktu
Zapis wskazań kompasu podczas stawiania punktu
Witam,
Jako nowy użytkownik, ale wieloletni czytelnik witam całą Społeczność Garniaka :)
Szukam turystycznego/szlakowego kompasu do firmy, przy czym bardzo ważna jest dla mnie jedna funkcja. Czy popularne modele Garniaka (np. 60CSx lub 62S), które mają kompas, potrafią zapisać bieżące wskazanie azymutu podczas zapisywania punktu (przycisk Mark)?
Wyobraźmy sobie, że muszę wyjść w teren z odbiornikiem oraz aparatem fotograficznym. Cykam fotę z pewnego miejsca w kierunku np SE, stawiam marka nie poruszając się i idę dalej. Czy w pliku GPX dostanę atrybut , w którą stronę był skierowany GPS (w przykładzie byłoby to ok. 135 stopni)?
W swoim życiu obsługiwałem tylko modele 60, 60Cx, 76 i Oregona 200, które kompasu nie posiadały.
Korzystając z okazji - którego brać? 60CSx czy 62S? A może inny, który będzie mieć możliwość podłożenia własnej, skalibrowanej mapy? No i pytanie, czy w ogóle da się jeszcze kupić 60CSx w polskiej firmie na fakturę? Mam wrażenie, że już prawie wszędzie model ten został zastąpiony przez 62S.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam ;)
mnt22
Jako nowy użytkownik, ale wieloletni czytelnik witam całą Społeczność Garniaka :)
Szukam turystycznego/szlakowego kompasu do firmy, przy czym bardzo ważna jest dla mnie jedna funkcja. Czy popularne modele Garniaka (np. 60CSx lub 62S), które mają kompas, potrafią zapisać bieżące wskazanie azymutu podczas zapisywania punktu (przycisk Mark)?
Wyobraźmy sobie, że muszę wyjść w teren z odbiornikiem oraz aparatem fotograficznym. Cykam fotę z pewnego miejsca w kierunku np SE, stawiam marka nie poruszając się i idę dalej. Czy w pliku GPX dostanę atrybut , w którą stronę był skierowany GPS (w przykładzie byłoby to ok. 135 stopni)?
W swoim życiu obsługiwałem tylko modele 60, 60Cx, 76 i Oregona 200, które kompasu nie posiadały.
Korzystając z okazji - którego brać? 60CSx czy 62S? A może inny, który będzie mieć możliwość podłożenia własnej, skalibrowanej mapy? No i pytanie, czy w ogóle da się jeszcze kupić 60CSx w polskiej firmie na fakturę? Mam wrażenie, że już prawie wszędzie model ten został zastąpiony przez 62S.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam ;)
mnt22
Re: Zapis wskazań kompasu podczas stawiania punktu
Witm
Niestety dla punktu ( waypoitu) nie jest zapisywany kierunek, punkty śladu maja zapisany kierunek w skali rzeczywistej ( 360),
zdjęcia można geodatować w pececie i dodać ręczne kierunek patrzenia obiektywu.
Są, też aparaty z GPS-em, które zapisują w exifie kierunek patrzenia obiektywu.
Niestety dla punktu ( waypoitu) nie jest zapisywany kierunek, punkty śladu maja zapisany kierunek w skali rzeczywistej ( 360),
zdjęcia można geodatować w pececie i dodać ręczne kierunek patrzenia obiektywu.
Są, też aparaty z GPS-em, które zapisują w exifie kierunek patrzenia obiektywu.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, 19:11 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Nie!mnt22 pisze:Czy w pliku GPX dostanę atrybut , w którą stronę był skierowany GPS (w przykładzie byłoby to ok. 135 stopni)?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Tylko gdzieś na grani trudno zrealizować
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Np. http://sherpa.pl/gps-gpsmap-60csxmnt22 pisze:czy w ogóle da się jeszcze kupić 60CSx w polskiej firmie na fakturę?
www.wagabunda.eu/garmin-gpsmap-60csx-p-149.html
Jednak nie za te pieniądze. Zdecydowanie lepiej kupić 62s(t).
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Pomyślałem o "spacerze", ale to by było ćkanie, nawet jak byłyby możliwości takich ruchów,
to wyszukiwanie i identyfikacja punktów jest utrudniana. ( chociaż możliwa)
Może lepiej w notesie zapisywać wskazania kompasu.
Nie wiem do jakiego celu, to ma służyć,
ale skutecznym rozwiązaniem jest apatat z GPS-em, który zapisuje kierunek patrzenia obiektywu.
...................................................................................................................
Może jeszcze, w momencie robienia zdjęcia wyznaczać trasę w kierunku fotografowanego celu,
na podstawie wyznaczonej trasy w pcecie można wyznaczyć kierunek.
(Trasa 1 = Zdjęcie 1)
to wyszukiwanie i identyfikacja punktów jest utrudniana. ( chociaż możliwa)
Może lepiej w notesie zapisywać wskazania kompasu.
Nie wiem do jakiego celu, to ma służyć,
ale skutecznym rozwiązaniem jest apatat z GPS-em, który zapisuje kierunek patrzenia obiektywu.
...................................................................................................................
Może jeszcze, w momencie robienia zdjęcia wyznaczać trasę w kierunku fotografowanego celu,
na podstawie wyznaczonej trasy w pcecie można wyznaczyć kierunek.
(Trasa 1 = Zdjęcie 1)
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Rozwiązaniem jest wybranie w polu danych kompasu i wykonanie zrzutu ekranowego.mnt22 pisze:Wyobraźmy sobie, że muszę wyjść w teren z odbiornikiem oraz aparatem fotograficznym. Cykam fotę z pewnego miejsca w kierunku np SE, stawiam marka nie poruszając się i idę dalej. Czy w pliku GPX dostanę atrybut , w którą stronę był skierowany GPS (w przykładzie byłoby to ok. 135 stopni)?
Szkoda jednak, że w Garminie nie można stowarzyszyć tego zrzutu z waypointem.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Żeby można geodatować zrzuty ekranu na podstawie synchronizacji czasu,
to byłoby rozwiązanie, a tak to jest inna forma notatnika,
tak jak i wyznaczanie tras jest tylko inną formą notatnika.
to byłoby rozwiązanie, a tak to jest inna forma notatnika,
tak jak i wyznaczanie tras jest tylko inną formą notatnika.
Żeby zaznaczać kierunek, to GPS powinien jeszcze mieć celownik. I np. 60Csx ma takowy 
Dzięki za odpowiedzi.
Ciężko będzie mi się z tym pogodzić...
Byłem pewny, że taka "banalna" funkcja musi się znaleźć w sprzęcie za te pieniądze. A dopłacać 600 zł za 62SC (w stosunku do 62S) nie zamierzam - 5-megapikselowe pstrykadełko ma prawie każdy współczesny telefon. Zdecydowanie nie warto.
Nie dopisałem zastosowań w moim pierwszym poście. Otóż sprzęt, który chcę zakupić, ma służyć do inwentaryzacji zjawisk w przestrzeni. Potem zrzut zdjęć na kompa, doklejenie do exifa współrzędnych i kierunku lub budowa tabeli i wrzucenie na własny geoportal. Generalnie - wyniki prac nanoszone będą na interaktywne mapy.
O zrzucie ekranu lub zapisywaniu do notatnika wiem. I chyba na tym się to niestety skończy... Przy czym jest to bardzo niewygodne, gdy niesie się ze sobą spory ekwipunek.
Co do aparatów z wbudowanym GPS - można znaleźć wykaz/przegląd takowych? Polskie porównywarki cen nie pozwalają filtrować wyników wg tego parametru. Inna kwestia, to zintegrowany moduł GPS - podejrzewam, że ciężko będzie się dowiedzieć, jaki układ zastosowano w konkretnym modelu aparatu. Raczej też nie będzie wiadomo, z jaką dokładnością wyznaczo pozycję w trakcie zrobienia zdjęcia. No i chyba najtrudniejsze - znaleźć cyfrówkę z kompasem
Bo jednak ten azymut do zdjęcia to dla mnie kluczowa rzecz.
Miałem możliwość biegania w terenie z lustrzanką Nikona podłączoną przewodem do odbiornika GPS. Brakowało kompasu, ale było fajne. Dokładność wyznaczania pozycji była w takim tandemie wystarczająca. W zintegrowanym zestawie - to jedna wielka niewiadoma.
Tagowałem kiedyś zdjęcia wykonane aparatem z trackiem z Garmina - trzeba tylko dokładnie zsynchronizować czas elektroniki aparatu i poprawiać np. co godzinę. Wyniki takiej operacji były bardzo zadowalające. Więc te zrzuty ekranu mają jakiś sens. Tylko potem niestety trzeba albo posadzić operatora, który przepisze wartość do tabeli dla każdej pary zdjęcie+mark, albo bawić się w OCR, który wsadowo odczyta wartość ze screenshota i zapisze w pliku. Jest to do zrobienia, ale to jest obejście problemu, a nie dedykowane rozwiązanie
mnt22
Ciężko będzie mi się z tym pogodzić...
Byłem pewny, że taka "banalna" funkcja musi się znaleźć w sprzęcie za te pieniądze. A dopłacać 600 zł za 62SC (w stosunku do 62S) nie zamierzam - 5-megapikselowe pstrykadełko ma prawie każdy współczesny telefon. Zdecydowanie nie warto.
Nie dopisałem zastosowań w moim pierwszym poście. Otóż sprzęt, który chcę zakupić, ma służyć do inwentaryzacji zjawisk w przestrzeni. Potem zrzut zdjęć na kompa, doklejenie do exifa współrzędnych i kierunku lub budowa tabeli i wrzucenie na własny geoportal. Generalnie - wyniki prac nanoszone będą na interaktywne mapy.
O zrzucie ekranu lub zapisywaniu do notatnika wiem. I chyba na tym się to niestety skończy... Przy czym jest to bardzo niewygodne, gdy niesie się ze sobą spory ekwipunek.
Co do aparatów z wbudowanym GPS - można znaleźć wykaz/przegląd takowych? Polskie porównywarki cen nie pozwalają filtrować wyników wg tego parametru. Inna kwestia, to zintegrowany moduł GPS - podejrzewam, że ciężko będzie się dowiedzieć, jaki układ zastosowano w konkretnym modelu aparatu. Raczej też nie będzie wiadomo, z jaką dokładnością wyznaczo pozycję w trakcie zrobienia zdjęcia. No i chyba najtrudniejsze - znaleźć cyfrówkę z kompasem
Miałem możliwość biegania w terenie z lustrzanką Nikona podłączoną przewodem do odbiornika GPS. Brakowało kompasu, ale było fajne. Dokładność wyznaczania pozycji była w takim tandemie wystarczająca. W zintegrowanym zestawie - to jedna wielka niewiadoma.
Tagowałem kiedyś zdjęcia wykonane aparatem z trackiem z Garmina - trzeba tylko dokładnie zsynchronizować czas elektroniki aparatu i poprawiać np. co godzinę. Wyniki takiej operacji były bardzo zadowalające. Więc te zrzuty ekranu mają jakiś sens. Tylko potem niestety trzeba albo posadzić operatora, który przepisze wartość do tabeli dla każdej pary zdjęcie+mark, albo bawić się w OCR, który wsadowo odczyta wartość ze screenshota i zapisze w pliku. Jest to do zrobienia, ale to jest obejście problemu, a nie dedykowane rozwiązanie
mnt22
Do zrzutów ekranu, chyba nie dodasz georeferencji, odbiornik zapisuje zrzuty w plikach .bmp,mnt22 pisze: Tagowałem kiedyś zdjęcia wykonane aparatem z trackiem z Garmina
trzeba przetworzyć do jpg, co stanie się z czasem wykonania zrzutu.
Edit Sprawdziłem, zachowuje orginalny czas. , czyli da sie geodatować zrzuty.
Jest kilka modeli aparatów z GPS-em, te które zapisują w exifie patrzenie obiektywu mają kompas.
Nawigacje z aparatem zapisują geodne, ale nie zapisują kierunku patrzenia obiektywu.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
E tam. Byle smartphon to mamnt22 pisze:No i chyba najtrudniejsze - znaleźć cyfrówkę z kompasem![]()
Mój kompakt zresztą też: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=122704#p122704
Tyle, że tu GPS jest beznadziejny. Inna sprawa, że kompas zapisuje dane do exifa nawet wówczas gdy GPS jest wyłączony, zatem mając jednocześnie Garmina bez trudu mogę uzyskać to czego oczekujesz - dzięki geotagowaniu w oparciu o ślad z Garmina.
Dodam jeszcze, że aparacik - jak na urządzenie kieszonkowe - robi naprawdę całkiem niezłe zdjęcia. W każdym bądź razie typowo pamiątkowe fotki oglądane na 47' telewizorze 1080 nie wyglądają gorzej niż te zrobione lustrzanką. Na dodatek mogą być 16:9 i ..... 3D
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Nie nie, nie zrozumieliśmy sięasandrzej pisze:Do zrzutów ekranu, chyba nie dodasz georeferencji, odbiornik zapisuje zrzuty w plikach .bmp,mnt22 pisze: Tagowałem kiedyś zdjęcia wykonane aparatem z trackiem z Garmina
trzeba przetworzyć do jpg, co stanie się z czasem wykonania zrzutu.
Edit Sprawdziłem, zachowuje orginalny czas. , czyli da sie geodatować zrzuty.
Jest kilka modeli aparatów z GPS-em, te które zapisują w exifie patrzenie obiektywu mają kompas.
Nawigacje z aparatem zapisują geodne, ale nie zapisują kierunku patrzenia obiektywu.
Miałem np. 300 zrobionych zdjęć na aparacie zsynchronizowanym z czasem podawanym przez GPS. Odbiornik śledził trasę. Następnie na podstawie czasu wykonania zdjęcia, program dopisywał im współrzędne, które sobie "interpolował" z tracka. Ale to akurat było proste.
To co miałem na myśli, to połączenie powyższej techniki ze screenshotami. Musiałbym opracować program, który OCR-em odczyta liczbową wartość azumytu w chwili wykonania zrzutu ekranu i przyporządkuje do marka i zdjęcia. Każdy screenshot ma identyczne wymiary i azymut podany jest zawsze w tym samym miejscu - podejrzewam, że są jakieś konsolowe programy OCR - piszemy skrypt, który wsadowo wyciągnie tą wartość i zapisze w pliku tekstowym. Czyli do każdego wykonanego zdjęcia dopisałbym geotag z marka z GPS, a kierunek wykonania zdjęcia ze screenshota wykonanego po zrobieniu zdjęcia.
Kwestia tylko - jaki jest limit zrzutów ekranu i jak "poręczne" jest ich wykonanie - w podawanych przeze mnie modelach można to zrobić jedną ręką?
Kilka aparatów z kompasem
Sony Cyber-shot DSC-HX7V
Olympus Tough TG-810
COOLPIX AW100
LUMIX DMC-FT3
Trzeba upwenić się, czy wszystkie zapisują kierunek patrzenia,
z opisami, różnie bywa.
@ Mnt22
Fakt, przy dużeji ilości, to byłaby konieczność zautomatyzowania.
Sony Cyber-shot DSC-HX7V
Olympus Tough TG-810
COOLPIX AW100
LUMIX DMC-FT3
Trzeba upwenić się, czy wszystkie zapisują kierunek patrzenia,
z opisami, różnie bywa.
@ Mnt22
Fakt, przy dużeji ilości, to byłaby konieczność zautomatyzowania.
Jest to niewątpliwie duży plus - dodawanie geotagu z kierunkiem wykonania zdjęcia. Ciekawe, jak dokładne są jego wskazania.GPS Maniak pisze:E tam. Byle smartphon to mamnt22 pisze:No i chyba najtrudniejsze - znaleźć cyfrówkę z kompasem![]()
![]()
Mój kompakt zresztą też: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=122704#p122704
Tyle, że tu GPS jest beznadziejny. Inna sprawa, że kompas zapisuje dane do exifa nawet wówczas gdy GPS jest wyłączony, zatem mając jednocześnie Garmina bez trudu mogę uzyskać to czego oczekujesz - dzięki geotagowaniu w oparciu o ślad z Garmina.
Czyli kompakcik za 1000 zł teoretycznie rozwiąże moje problemy. Szkoda tylko, że mam już aparat i najbardziej pożądane byłoby zwykłe dodawanie atrybutu w GPX
asandrzej, dzięki za listę tych aparatów. Widać jednak, że w większości recenzji aparatów, testerzy skupiają się na fotografii, niemal zupełnie ignorując moduł GPS, a już zwłaszcza stronę techniczną takiego dodatku. Co najwyżej wspomną o "fajnej możliwości wrzucenia zdjęć do Panoramio"