Początkujący - porady praktyczne "ręczniaki"

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
adrianm
Początkujący

Początkujący - porady praktyczne "ręczniaki"

Post autor: adrianm »

Witam, właśnie się wprowadziłem.

Adrian, kłaniam się.

Sytuacja jest typowa. Właśnie stałem się posiadaczem 62s... i mam delikatnie rzecz ujmując zamęt w głowie, bo mierzę się z wątkami forum od kilku dni... dość bezskutecznie... niewiele pojmuję. Wiem, że zadawanie pytań, które już sto razy zostały zadane nie jest w dobrym tonie, więc będę starał się tego nie robić bez szukania nieco wcześniej, jednak już teraz wiedzę, że najczęściej po prostu nie rozumiem odpowiedzi (za wysokie progi). Wcześniej używałem eTrexa H i wszystko było proste jak sznurek w kieszeni, jednak zachciało mi się map... Pozwolicie, że kiedy stanę przed barierą nie do pokonania, zapytam? Z góry dziękuję.

Pytanie nr 1 - zapewne banalne.
Rozumiem, że jeśli przeniosę na kartę SD w urządzeniu (SD czy na nośnik pamięci - jakikolwiek jest - w samym urządzeniu, to wszystko jedno?) plik z rozszerzeniem .img, ten plik będzie widoczny jako mapa. Nie muszę z nim nic więcej robić (powiedzmy, że go ściągnąłem z sieci), używać żadnego dodatkowego oprogramowania, którego jeszcze nie znam - nic poza przeciągnięciem myszką na nośnik (ten czy tamten w urządzeniu), niczego w ten sposób nie zepsuję... :) i mapa będzie działała, jak powinna. Mam rację?

(z pewnością będę pytał o pliki z innymi tajemniczymi rozszerzeniami, a z którymi nie wiem co zrobić, ale o tym potem...).

Z góry dzięki i przepraszam ale muszę zacząć od przedszkola.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Witam i o drogę pytam

Post autor: GPS Maniak »

Witamy!

Teoretycznie, sprawa jest prosta i wygląda tak jak wspominasz. Plik IMG wrzucasz na kartę SD do katalogu Garmin i ... powinno działać.
Zwrócę jednak uwagę, że Twój mętlik w głowie jest o tyle uzasadniony, że plik IMG może być prostą mapką stanowiącą np. jeden z arkuszy większego zestawu dedykowanego nie do odbiornika, ale do programu MapSource i skopiowanie takiego pliku do odbiornika/na kartę wcale nie musi dać efektu takiego jak się spodziewasz, albo też plik IMG będzie tzw. mapą w postaci mapsetu, tj. zbiorem różnych plików składowych - w tym pojedynczych mapek (IMG) plus pliku definiującego grafikę mapy plus pliku indeksowego odpowiedzialnego np. za wyszukiwanie adresów. Taką mapę/mapset, nazywaną czasami "gotowiec" lub niezależnie od prawdziwej nazwy "plikiem gmapsupp.img" można wrzucić na kartę do katalogu Garmin, za to dla odmiany nie bardzo można wykorzystać w MapSource.

Wiem, że niewiele wyjaśniłem, ale warto jednak zapamiętać, że plik/mapa IMG plikowi/mapie IMG nie równy :wink:
Polecam też przy okazji: http://gpsmaniak.com/2010/porady-img.htm

PS. W całych tych rozważaniach nie należy też zapominać, że mapy komercyjne bywają z reguły kodowane, a na naszym forum nie pomagamy w rozwiązywaniu problemów wynikających z używania map "legalnych inaczej".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
adrianm
Początkujący

Dzięki :)
Nie zastanawiałem się jak zdjąć zabezpieczenia z map komercyjnych i gdzie ich szukać. Próbuje zrozumieć podstawy... tzn. to co wyczytałem na forum.
Reasumując: pliki .img to mapy (na karcie powinny być w utworzonym tam katalogu Garmin) albo paczki map (mapsety, gotowce), które powinny być w tym samym katalogu (-----po prostu się je tam wrzuca w jakimś podkatalogu powiedzmy nazwanym "Bieszczady", czy trzeba coś z nimi robić np. z pomocą MapSource-----)
gmapsupp.img - to plik podstawowej mapy?

Sprawy wyglądają tak:
- potrzebuję jakieś mapy całej Polski, nie tyle drogowa co topograficzna (----------rozumiem, że istnieją komercyjne i UMP... czy też cokolwiek jeszcze? -------)
- mapy Bieszczadów
- rastrów (tego terminu już się nauczyłem) przedwojennych WiG Bieszczadów, które już gdzieś znalazłem ale oczywiście muszę włożyć (sporo czytałem, coś rozumiem, czegoś nie... też dojdziemy jeśli cierpliwości Wam starczy)

Może na początek:

1) Mapa Bieszczad jest do ściągnięcia w MapCenter (GPS Maniak). Co powienem ściągnać i co z tym zrobić bo możliwości są takie a nie wiem co którakolwiek znaczy:
[binary IMG - 1552k] [build source - 6035k] [build log]

Te same (?) mapy są na stronie GPSManiak w formie exe albo zip. Rozumiem że muszę sobie to ściągnąć i zainstalować MapSource, a potem już będzie z górki...: w MapSource wykonam plik gmapsupp.img, zmienię jego nazwę na "Bieszczady", wrzucę na kartę do katalogu "Garmin" i po wszystkim).
Czy to się mniej więcej zgadza?
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

adrianm pisze: Reasumując: pliki .img to mapy (na karcie powinny być w utworzonym tam katalogu Garmin) albo paczki map (mapsety, gotowce), które powinny być w tym samym katalogu (-----po prostu się je tam wrzuca w jakimś podkatalogu powiedzmy nazwanym "Bieszczady", czy trzeba coś z nimi robić np. z pomocą MapSource-----)
Nie. Pliki *.img mogą być formie czytelnej dla MapSource w PC, albo jako efekt eksportu z MapSource, czyli czytelne dla odbiornika "gotowce", które trzeba umieścić w odbiorniku lub na karcie SD wkładanej do odbiornika w folderze o konkretnej nazwie (żadnych podfolderów "Bieszczady" w odbiorniku!!!)
adrianm pisze: gmapsupp.img - to plik podstawowej mapy?
Nie, to plik zawierający zestaw (gotowiec) lub wiele zestawów mapo szczegółowych.
Oprócz tego odbiornik powinien zawierać mapę bazową w pliku gmapbmap.img
adrianm pisze:Te same (?) mapy są na stronie GPSManiak w formie exe albo zip. Rozumiem że muszę sobie to ściągnąć i zainstalować MapSource, a potem już będzie z górki...: w MapSource wykonam plik gmapsupp.img, zmienię jego nazwę na "Bieszczady", wrzucę na kartę do katalogu "Garmin" i po wszystkim).
Czy to się mniej więcej zgadza?
Tu dobrze opisałeś. Dokładnie tak.
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

adrianm pisze:...Sprawy wyglądają tak:
Spróbuj w ramach ćwiczenia, z plikiem gmapsupp.img ( gotowiec)
krótki opis. http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=137981#p137981

Mapa UMP wersja Topo plik ( B 6 ) http://ump.waw.pl/update/gmapsupp-pe.zip
Zmień nazwę gmapsupp.img na dowolną ( UMP_Topo)

Strona UMP http://ump.waw.pl/wszystkie.html

Edit: dodane p
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 12:10 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

adrianm pisze:Może na początek: ...
Aby dokładniej zrozumieć różnicę pomiędzy plikami IMG dla MapSource (tych nie kopiujemy do odbiornika!), a plikami IMG w postaci "gotowca" może warto popróbować to i owo samemu?

1. Zainstaluj MapSource: http://gpsmaniak.com/2010/programy-mapsource.htm#skad
2. Zainstaluj w MapSource jakąś przykładową mapę, np. tę: http://gpsmaniak.com/2010/download-GPS_50_Walker.htm podczas instalacji zapamiętaj katalog/folder instalacyjny mapy
3. Podejrzyj katalog instalacyjny i zauważ, że w podkatalogu IMG siedzi kilka pliczków IMG. Skopiuj jeden (a jeszcze lepiej wszystkie) taki pliczek na kartę do katalagu Garmin. Pobaw się odbiornikiem. Sprawdź co widzisz w odbiorniku. Zarówno na spisie map jak też już na ekranie mapy (Bieszczady).
4. Usuń te pliki z karty.
5. Włoż kartę do czytnika i wyślij mapy za pomocą MapSource: http://gpsmaniak.com/2010/programy-mapsource.htm#mapy
6. Zobacz co masz na karcie w katalogu Garmin (powinien się tam pojawić jeden :!: plik gmapsupp.img, czyli właśnie ten "gotowiec")
7. Zmień nazwę gmapsupp.img na dowolną bez polskich znaków i znaków specjalnych np: GPSWalker.img, bądź Bieszczady.img
8. Włoż kartę do odbiornika i .... Pobaw się odbiornikiem. Sprawdź co widzisz w odbiorniku. Zarówno na spisie map jak też już na ekranie mapy (Bieszczady).

Teraz będzie nieco jaśniej, pod warunkiem że nie skończysz na czytaniu, tylko naprawdę przetestujesz to co napisałem wyżej :wink:

Dopisano:
Reasumując.
1. Pliczki IMG z arkuszami pojedynczych map są jeżeli nie zupełnie czymś innym, to w każdym bądź razie czymś znacząco różnym od pliku "gotowiec" zawierającym wiele składowych plików IMG plus parę dodatków. W odbiorniku używamy wyłącznie "gotowce". W sieci z reguły można znaleźć "gotowce", ale nie zawsze. Czasami są to zestawy plików (także IMG) nie do odbiornika, ale właśnie do programu MapSource.
2. "Gotowiec" to wynik działania programu MapSource i w pierwotnej postaci zawsze nosi nazwę gmapsupp.img, którą później można samemu (w kontekście odbiornika 62) zmieniać.
3. Ponownie polecam spokojną lekturę: http://gpsmaniak.com/2010/porady-img.htm#62

PS.
adrianm pisze:1) Mapa Bieszczad jest do ściągnięcia w MapCenter (GPS Maniak).
Staroć. Skorzystaj z tej, którą polecam wyżej (GPS_Walker_50) - wysłanej na kartę za pomocą MapSource.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
adrianm
Początkujący

Dzięki stokrotne! Mam materiał do przemyślenia na co najmniej parę dni. Plany szerokie... będę jechał powoli i nie będę pytał o wszystko na raz. Teraz spróbuję zainstalować UMP i Bieszczady. A jak się uda to kupię ćwiartkę :D
62s / TOPO Poland
"... proszę Pana... ja się dopiero uczę...."
adrianm
Początkujący

Witam...katastrofa na początku. Postąpiłem zgodnie z instrukcją i zainstalowałem MapSource wraz z mapą Węgier... Niestety nie daje się uruchomić. Komunikat brzmi: wystąpił problem z instalacją programu Family_2306, zainstaluj ponownie program Family_2306... chmmm... co to takiego, ktoś może wie (inne źródło MapSource może jakieś...)? Na nazwę programu wyszukiwarka forum nie reaguje...
Aha, system - Win XP (nie wiem czy ma znacznie...).

Edyta:

Numer opisany tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1550 nie działa (uruchamia mi VLC i... tyle).
62s / TOPO Poland
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

To są skutki zabawy z Topo Poland. Ściągnij program MapSetToolKit i odinstaluj mapę z FID 2306.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
adrianm
Początkujący

Ale ja nie jeszcze mam Topo Poland ani w ogóle nic innego... Nie mogłem przecież zainstalować żadnej mapy w MapSource skoro nie udało mi się uruchomić MapSource.. nie wspomniawszy o tym, że nie mam w ogóle map... poza tą Węgier z którą ściągnąłem Map Source...
62s / TOPO Poland
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

2306 to jest FID TOPO Poland 2011, więc ktoś na tym kompie musiał tą mapę instalować.
Zrób tak jak Popej pisze.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
adrianm
Początkujący

Cha! Faktycznie mi pokazał takie coś i jeszcze jedno z innym numerem! Notebook z pracy, parę osób przede mną używało a kilku takich, co lubią chodzić po górach po górach u mnie jest. Co prawda nigdy nie przeglądałem dysku niemniej jestem niemal pewny, że nie miałem tam żadnej mapy... mniejsza. Dziękuję po raz kolejny... (pewnie nie raz się jeszcze zdarzy). :D
62s / TOPO Poland
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Gdybyś miał problem z tym narzędziem to tu: :arrow: http://sites.google.com/site/cypherman1/home masz co trzeba. :)
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
adrianm
Początkujący

Niesłychanie to zabawne... litości. Rozumiem, że firma dba o swoje interesy ale nie kosztem klienta na miłość!
Kupiłem TOPO. Jak to odblokować? Po poszukiwaniach odnalazłem w końcu nr seryjny urządzenia... to znaczy nie odnalazłem. Na nalepce są 3 różne ciągi cyfr albo cyfr i liczb:
a) same liczby
b) IC .. i liczby
c) FCC ID ... i liczby
Na mapie (opakowaniu) kod.
Wpisuję dużymi, małymi wszystkie kombinacje... nic... nic... niezgodność.
Niech się kto zlituje i powie o co panu Garminowi chodzi?
Które to serial number (z trzech)?
Dużymi czy małymi?
O matko....

edyta:

OK, chyba wiem ktory to numer ale i tak nie działa
62s / TOPO Poland
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Dawno niczego nie odblokowywałem w outdoorowcu, ale obawiam się że żadna z tych 3 informacji na naklejkach nie jest właściwa :(
Wydaje mi się, że chodzi o ID urządzenia, które można wyciągnąć MapSourcem bądź podejrzeć w odbiorniku kombinacją: Menu -> Konfiguracja -> O systemie.
Ale nie spiesz się, żeby nie czegoś nie zepsuć. Napisz dokładniej co to za mapa "Topo" i na jakiej www chcesz ją zarejestrować.
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ