Problem z Vista HCX

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Problem z Vista HCX

Postprzez HAMMET » Cz, 18 paź 2007 7:33

Witam serdecznie

Zainstalowalem sobie gpmape 2007.1 wersje demo, wrzucilo mi na karte 86 mb (dzisiaj kupilem karte sandisk premier 2 gb) i w viscie widzi pojemnosc itp ok, ale - Chcialem sobie wgrac jakies inne mapy (topo_100 ) i wywala mi komunikat mapsource -> "brak wymaganej ilosc pamieci do przechowywania w tym urzadzeniu"..krew zalewa ...wczesniej pyta czy napewno chce wyslac w trybie DEMO, w trybie demo instalowalem gpmape 2007.1... wiecie moze co zrobic ?
HAMMET
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 7:27

Postprzez SP2BZW » Cz, 18 paź 2007 7:44

usuń z MapSource kod DEMO...

narzędzia > odblokuj mapy > dalej > wyświetl moje zainstalowane kody odblokowania...
SP2BZW
 

Postprzez HAMMET » Cz, 18 paź 2007 8:29

dzieki serdeczne, pewnie zadziala,wieczorem sprawdze

czym sie rozni wersja demo gpmapy od pelnej (zdaje sobie sprawe z idiotycznego pytania, ale szukajac na necie nie widze nigdzie odpowiedz "wprost" ) . Z tego co widze to nie chce mi nawigowac, tylko moge sobie ogladac mapke polski itp .. Od dwoch dni dopiero mam gpsa, troche czarna magia dla mnie to wszystko
HAMMET
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 7:27

Re: Problem z Vista HCX

Postprzez GPS Maniak » Cz, 18 paź 2007 9:11

HAMMET napisał(a):..wczesniej pyta czy napewno chce wyslac w trybie DEMO,... wiecie moze co zrobic ?

1. Skoro MapSource pyta o tryb "tylko DEMO" to znaczy, że masz w systemie zainstalowany klucz DEMO. Musisz go usunąć: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=461

2. brak wymaganej ilosc pamieci do przechowywania w tym urzadzeniu Tu mamy dwie możliwości:
* Na kartę wysłałeś już wcześniej jakieś mapy w trybie DEMO. To chyba jakiś bug MapSource i zdarza się dość często (miałem kilka razy takie przypadki) że MapSource nie potrafi nadpisać na kartę nowych map na mapy z kluczem DEMO. Rada: Przejść z Vistą w tryb pamięci masowej (lub skorzystać z czytniak kart) i "ręcznie" z poziomu Windows usunąć z katalogu GARMIN plik z mapami: GMAPSUPP.IMG
* Jest też możliwość, że nie wgrywałeś żadnych map, ale karta nie jest sformatowana. Nic nie stoi na przeszkodzie aby z wiersza poleceń wpisać te zaczarowane "Format E:" (czy inna literka - w zależności od tego jak jest zamapowana karta). Ja tak robię, nie zaprzątając sobie głowy systemem FAT i ....... zawsze działa :D

3. Mapy w trybie DEMO (w tym GPMapa) niczym się różnią od map "normalnych". DEMO to taka przenośnia. Taki skrót myślowy. To tylko oznacza, że w MapSource zamiast (lub dodatkowo obok) 25-cio znakowego kodu wpisano kod: "DEMO", co powoduje że MapSource wyświetla wszystkie (nawet kodowane!) mapy wraz ze szczegółami. Niestety, wysłanie map w tym trybie (i bez znaczenia jest którą mapę wysyłąsz - kodowaną czy nie!) spowoduje zablokowanie modułu GPS - czyli odbiornik wchodzi w permanentny tryb demonstracyjny. Dopiero wgranie nowych, odblokowanych map spowoduje, że odbiornik wraca do normy. Uwaga o powróceniu "do normy" dotyczy odbiorników turystycznych. Znane są nam przypadki prawdziwego zablokowania odbiornika NUVI_200 mapkami z kluczem DEMO.

PS> A propos pkt.2 - jeżeli zadziała (a moim zdaniem musi) naciśnij na moim poście ikonkę "piwo" :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez popej » Cz, 18 paź 2007 9:31

Przy okazji pkt.2 - jak odbiornik nie ma trybu pamięci masowej, to warto spróbować opcję usuwania map z SendMapa.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez HAMMET » Cz, 18 paź 2007 9:55

Dzieki za pomoc, wieczorem zobacze co z tego wyjdzie

Karta nie byla formatowana,wczoraj zakupiona i odrazu wlozona do hcx - w hcx poprawnie widzi pojemnosc i ilosc wolnego miejsca, wieczorem zobacze i napisze co i jak

Z tego co zrozumialem to taki tryb demo jest bezuzyteczny,bo uzywanie gpsa bez mozliwosci wlaczenia go to troche kicha

Doczu wspominal mi o jakims numerze,zamiast wpisywania demo,podobno gdzies mozna go na forum znalesc, tylko czy to odblokuje mozliwsco nawigacji ?(pewnie naiwne pytanie :)
HAMMET
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 7:27

Postprzez SP2BZW » Cz, 18 paź 2007 10:48

HAMMET napisał(a):tylko czy to odblokuje mozliwsco nawigacji ?(pewnie naiwne pytanie :)

oczywiście że nie odblokuje :P jest tylko wygodniejszy przy stosowaniu na PC...
SP2BZW
 

Postprzez HAMMET » Cz, 18 paź 2007 10:57

wiec, z tego co widze to chyba nie oplaci sie wgrywac gpmapy w wersji demo
HAMMET
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 7:27

Postprzez GPS Maniak » Cz, 18 paź 2007 11:10

HAMMET napisał(a):wiec, z tego co widze to chyba nie oplaci sie wgrywac gpmapy w wersji demo

A ma się opłacać? :wink:
DEMO jest po to, żebyś mógł sobie dany produkt obejrzeć zarówno w MapSourcie jak też w odbiorniku i żebyś mógł podjąć świadomą decyzję, czy taką mapę warto kupić, a nie po to aby ją używać w terenie.

Co do sposobu, o którym wspominał Doczu. Zamiast wpisywać uniwersalny klucz DEMO, możesz wpisać dowolny, ale pasujący do danego produktu mapowego klucz 25 znakowy, dzięki czemu nie masz MapSource z tym "nieszczęsnym" trybem DEMO. Zatem wysyłając inne mapy (np. niekodowane) nie musisz pamiętać o usunięciu klucza DEMO. Tyle, że tej mapy odkodowanej "przypadkowym" kluczem i tak nie możesz wysłać do odbiornika. Inaczej: wysłać możesz ale to na nic. Mapa odblokowana w MapSource "przypadkowym", "obcym" 25-cio znakowym kluczem nie wyświetli się w odbiorniku. (komunikat: nie mogę odblokować map), bo to klucz owszem był do tej mapy, ale do ..... innego odbiornika 8)

UFF! Teraz chyba wszystko jasne?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez HAMMET » Cz, 18 paź 2007 12:27

juz jasne, jeszcze raz dziekuje, jak uzbieram troche grosza to kupie gpmape 2007.2
HAMMET
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 7:27

Postprzez HAMMET » Cz, 18 paź 2007 21:31

Kombinowalem i cos z tego wyszlo, tzn juz nie mam gpmapy,mam tylko topo, zobacze jak to dziala, denerwuje mnie troche ze w opcjach gpsa dalej mam mozliwosc wyboru "trybu demonstracyjny"...w kazdym razie jak troche grosza uzbieram to kupie gpmape 2007.2 (moze juz 3,bo ponioc co kwartal,a tyle sie drog ostatnio buduje,ze moze warto zaczekac :) )

Dziekuje wszystkim za pomoc
HAMMET
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 7:27

Postprzez GPS Maniak » Cz, 18 paź 2007 21:39

HAMMET napisał(a):w opcjach gpsa dalej mam mozliwosc wyboru "trybu demonstracyjny"..

Ale to czasmi jest potrzebne :D http://gpsmaniak.com/new/gps-demo.htm
A ponieważ sam sobie to włączasz, to sam możesz wyłączyć.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Postprzez Piotr_P » Wt, 18 gru 2007 22:29

Witam kolegów jako nowy własciciel Visty HCX i oczywiscie nowy na forum :)

Piszę w tym wątku, bo mam jedno pytanie: otóż przy włączeniu odbiornika ekran przygasa i trzeba dopiero wcisnąc jeden raz przycisk włącz, by pojawiła się opcja ustawienia podświetlenia z ostatnio ustawioną wartoscią. Czyli odbiornik nie chce od razu ustawić zapamiętanego poziomu, tylko ustawia domyslnie wyłączony backlight (mam jeszcze oryginalna wersję biosu). Nie zależy to od ustawienia poziomu podswietlenia w menu Display, nawet gdy daję na ciągłe podsw. tak się zachowuje. Czyżby było to zabezpieczenie przed przypadkowym właczeniem (choć tak łatwo przycisków się nie da wcisnac :wink: ), czy to po prostu bug w firmware?
Bios oryg. 2.40, GPS SW ver. 2.30, Vista HCX made in USA
Kolega ma 60CSX i twierdzi, ze podswietlenie pojawia się od razu takie, jakie było przed wyłaczeniem.
Pozdrawiam wszystkich!
Ostatnio edytowano Wt, 18 gru 2007 22:36 przez Piotr_P, łącznie edytowano 1 raz
Piotr_P
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 18 gru 2007 17:03
Lokalizacja: Rzeszów

Postprzez Guzik » Wt, 18 gru 2007 22:36

Moja 60CSx zawsze uruchamia się bez podświetlenia, kiedyś VistaCx też.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Avatar użytkownika
Guzik
Bywalec
 
Posty: 425
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:01
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Piotr_P » Wt, 18 gru 2007 22:41

Guzik napisał(a):Moja 60CSx zawsze uruchamia się bez podświetlenia, kiedyś VistaCx też.
Pozdrawiam,


Po krótkiej wymianie zdań z kolegą - posiadaczem 60CSX, okazało się, ze jemu chodziło o to, ze przy podłączeniu odbiornika przez USB podswietlenie sie włacza, a przy bateryjnym również jest wyłaczone.
Dzięki za potwierdzenie 8)
Piotr_P
 
Posty: 28
Dołączył(a): Wt, 18 gru 2007 17:03
Lokalizacja: Rzeszów

Następna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości