Kompas Dakota 20

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
codix2
Nowy

Kompas Dakota 20

Post autor: codix2 »

Mam pytanko czy u innych użytkowników Dakoty lub innych modeli z kompasem urządzenie przymocowane do mostka pokazuje bzdury??
U mnie np jak jadę pokazuje dobrze mam na mapie drogę która idzie prosto przed sobą. (Pewnie kompas na podstawie gps)
Problem pojawia się gdy stanę wtedy działa kompas magnetyczny to tą drogę pokazuje mi że mam w prawo jak ściągnę z mostka i oddalę to obręca się i pokazuje dobrze.
:?:
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Re: Kompas Dakota 20

Post autor: EGON »

Musisz go skalibrować gdy jest przymocowany do mostka, czyli razem z rowerem. ;)
Co prawda nie wiem jak będziesz wtedy kręcił te ósemki, ale chyba tak by było trzeba. :D
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
codix2
Nowy

Post autor: codix2 »

Nadal czekam na wypowiedzi rowerzystów jak to u nich jest :D
Trochę kiepsko kręcić całym rowerem w trzech osiach :shock:
Krzywoj
Bywalec

Post autor: Krzywoj »

EGON pisze:Musisz go skalibrować gdy jest przymocowany do mostka, czyli razem z rowerem. ;)
Prawdopodobnie w ten sposób skalibrować kompasu w ogóle się nie uda.
Jak próbowałem skalibrować kompas w etrexie 30 w bezpośredniej bliskości kierownicy, to każda próba kończyła sie komunikatem o błędzie kalibracji.
Pozdrawiam, Krzysztof
Vista HCX, etrex 30 + UMP-pcPL
Jacek Wo.
Początkujący

Post autor: Jacek Wo. »

[quote="KrzywojJak próbowałem skalibrować kompas w etrexie 30 w bezpośredniej bliskości kierownicy, to każda próba kończyła sie komunikatem o błędzie kalibracji.[/quote]
Prawdopodobnie metal w kierownicy działa na kompas - jak magnes na tradycyjna igłę w busoli ...

przerabialem temat w dalmierzu laserowym z elektronicznym kompasem - metalowe oprawki od okularów fałszowały pomiar
Pozdrawiam Jacek

nüvi 2360LMT, nüvi 1490T + nuMaps Lifetime, CNE 2013.41
ODPOWIEDZ