Wykorzystanie UMP w publikacjach / komercyjne

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
Awatar użytkownika
mariw
Początkujący
Kontakt:

Post autor: mariw »

Witam

Czy wygenerowane na podstawie danych UMP-pcPL mapy (zrzut ekrany z mapsource, export z mapedit) można publikować drukiem? Licencja Creative Commons obejmuje również takie wykorzystanie? Szczególnie interesuje mnie zastosowanie non-profit (publikacje jako działalność statutowa stowarzyszenia), czywiście z podaniem źródła, a nawet krótką notą wyjaśniającą.

pozdrawiam!
60csx, UMP-pcPL, gpmapa, ipaq, dawniej zolty etrex
Miszka
Bywalec

Re: Wykorzystanie UMP-pcPL w publikacjach

Post autor: Miszka »

I to jest jeden z wielu aspektów sensu istnienia UMPpcPL.
Można oczywiście dane w ten sposób wykorzystać.
Nie musisz o byle mapę prosić się urzędów, firm itp.

Jeśli coś dorobisz do mapki wrzuć zwrotnie dodane informacje.
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

Ja bym także prosił o małe info o wykorzystaniu na ump@ump :-)
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Awatar użytkownika
mariw
Początkujący
Kontakt:

Nie ma problemu ;) Myślę, że jak dobrze pójdzie to pod koniec marca będę mógł podrzucić jakiś fragmenty pdfa z makiety.
BTW:
Znacie może jeszcze jakieś metody renderowania danych UMP-pcPL poza mapeditem, mapsource i wersją online ump?
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Qlandkarte, Touratech QV, Mapwel
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
mariw
Początkujący
Kontakt:

Dzięki. Jeszcze jedno pytanie: jest jakaś metoda na konwersję map garmina (mp lub img) do jakiegoś graficznego formatu wektorowego (np. svg)? cały dzień googluje i wygooglować nie mogę...
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

GlobalMapper chyba to zrobi. Ale to nie jest darmowy program.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
mariw
Początkujący
Kontakt:

...ani tanie, niestety :( nie mniej dzięki za informację, może istnieje jeszcze jakieś rozwiązanie. Swoją drogą oprogramowanie gis, map, gps rozwija się wyjątkowo dynamicznie. Może i takie narzędzie w jakiejś dostępnej finansowo formie się pojawi.
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

Aktualnie dla celów UMP-www mam skonfigurowane środowisko renderujące, które można wykorzystać do wygenerowania dowolnego obrazka mapy. Niestety aktualnie używam wersji Mapnika bez svg i nie przewiduję bez poważnego powodu upgrade, ale png, jpeg jak najbardziej mogę wygenerować. Potrzebne tylko zakres i np zoom z mapy www albo rozdzielczość wynikowego obrazka. Zoom można dobrać eksperymentalnie do zastosowań i wymaganej szczegółowości i liczności obiektów na mapie. Można również wybrać projekcję, ale trzeba wiedzieć czego potrzeba, najlepiej linijka w formacie proj4, aktualnie używam:
+proj=merc +a=6378137 +b=6378137 +lat_ts=0.0 +lon_0=0.0 +x_0=0.0 +y_0=0 +k=1.0 +units=m +nadgrids=@null +no_defs +over

W przypadku nowszej wersji silnika renderującego, używany jest cairo i jego formaty zapisu: svg, pdf, ps, ...., ale wolę na razie nie psuć czegoś co działa.

Trzeba się liczyć również z tym, że wynik będzie mniej więcej taki, jak na ump-www, a nie w MapSource czy odbiorniku garmina. Mogę oczywiście zastosować inny styl, ale przykładowo aktualne pliki xml definiujące wygląd (odwzorowanie obiektów na reguły renderingu) to 420KB w 23 plikach.

Miałem zamiar udostępnić zakładkę "Export" na wzór:
http://www.openstreetmap.org/export/?la ... s=B000FTFT
ale obawiałem się o zatkanie serwera (cpu i moje domowe łącze) takimi niekontrolowanymi żądaniami, więc mogę zaoferować jedynie ręczne, jeśli nie ma tego za dużo, ew można się dogadać jakby było więcej (jakiś skrypcik by się zrobiło :) itp ).

Mam również "pewną" aplikację do łączenia kafelków, którą mógłbym przyciąć i zrobić z niej desktopową wersję przeglądarki map ump-www z opcją zapisu i dodatkowymi bajerami, ale jeszcze nie zdecydowałem, czy nie obciążyłoby to za bardzo łącz i serwerów.
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
Awatar użytkownika
mariw
Początkujący
Kontakt:

Na początku dziękuję za obszerną odpowiedź i chęć pomocy. Rysunek ump-www jest moim zdaniem bardzo estetyczny i z pewnością by wystarczył. W wielu przypadkach wystarczyłby print screen. Skleić kilka kawałków ręcznie też potrafię ;) Nie chciałbym Tobie zawracać głowy, więc zgłoszę się jak już nie będę dawał sam rady.

Rzeczywiście opcja eksportu znacznie by sprawę ułatwiła, nie mówiąc o aplikacji desktopowej, ale rozumiem obawy co do obciążenia serwera. Może pośrednim rozwiązaniem było by wprowadzenie eksportu z ograniczoną rozdzielczością?
Do zastosowań www wystarcza rozdzielczość ekranu (print screen). Przy publikacjach w 300 dpi, A4 to 3508x2480px.
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

Ściągnąłem i spatchowałem swoimi poprawkami mapnika z svn, gdzie jest już obsługa svg. Rozmiary plików trochę powalają (1.5MB dla obszaru odpowiadającego na mapie 800x600 png), dlatego spakowałem. Niestety bez cieniowania (tutaj akurat bez znaczenia, bo poza PKiN w centrum nie ma za dużo gór ;) ) bo przy użyciu cairo nie wiedziałem jak zaimplementować bardziej zaawansowane łączenie rastrów niż tylko przezroczystość (np. "łączenie ziarna" z Gimpa).

Jeśli potrzeba mogę wygenerować takie obrazki, o ile nie będzie tego zbyt wiele.
Załączniki
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

UMP a wykorzystanie komercyjne?

Post autor: h2o »

Witam!
Co zrobić, gdy potrzebuję wykorzystać kawałek mapy, wycinek UMPa z MS? Muszę umieścić mapkę sytuacyjną. Szczegóły w MS ustawiłem na LOWSET, tak że zostało tylko tło, moje obiekty (POI) i główne drogi. Potrzebuję taki wycinek umieścić na stronie WWW przy opisie rozwiązania.

Pytanie - mogę to uczynić?
Muszę podać informacje o mapie?
Mam sobie odrysować wszystko w aplikacji graficznej?

Pytam, bo już raz dym o taki wycinek miałem...
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Artur
Moderator
Kontakt:

Re: UMP a wykorzystanie komercyjne?

Post autor: Artur »

Cytat z licencji:
Uwaga dla chcących wykorzystać nasz podkład na własnej stronie www - trzeba spełnić dwa warunki:

produkt sumaryczny musi być darmowy dla użytkownika
musi być widać skąd są dane mapowe (np. poprzez napis w rogu "mapa z UMP-pcPL" i link do naszej strony).
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

A nie lepiej zrobić zrzut www czy link do www bezpośrednio? A jeśli nie to możesz tak wykorzystać bez najmniejszego problemu, trzeba podać tylko źródło (jakiś link do nas byłby fajny) i tyle.
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Post autor: h2o »

OK. Poprawię obrazek i dodam link ;-)
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP