Wykorzystanie UMP w publikacjach / komercyjne
Witam
Czy wygenerowane na podstawie danych UMP-pcPL mapy (zrzut ekrany z mapsource, export z mapedit) można publikować drukiem? Licencja Creative Commons obejmuje również takie wykorzystanie? Szczególnie interesuje mnie zastosowanie non-profit (publikacje jako działalność statutowa stowarzyszenia), czywiście z podaniem źródła, a nawet krótką notą wyjaśniającą.
pozdrawiam!
Czy wygenerowane na podstawie danych UMP-pcPL mapy (zrzut ekrany z mapsource, export z mapedit) można publikować drukiem? Licencja Creative Commons obejmuje również takie wykorzystanie? Szczególnie interesuje mnie zastosowanie non-profit (publikacje jako działalność statutowa stowarzyszenia), czywiście z podaniem źródła, a nawet krótką notą wyjaśniającą.
pozdrawiam!
60csx, UMP-pcPL, gpmapa, ipaq, dawniej zolty etrex
Re: Wykorzystanie UMP-pcPL w publikacjach
I to jest jeden z wielu aspektów sensu istnienia UMPpcPL.
Można oczywiście dane w ten sposób wykorzystać.
Nie musisz o byle mapę prosić się urzędów, firm itp.
Jeśli coś dorobisz do mapki wrzuć zwrotnie dodane informacje.
Można oczywiście dane w ten sposób wykorzystać.
Nie musisz o byle mapę prosić się urzędów, firm itp.
Jeśli coś dorobisz do mapki wrzuć zwrotnie dodane informacje.
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
Ja bym także prosił o małe info o wykorzystaniu na ump@ump 
Nie ma problemu
Myślę, że jak dobrze pójdzie to pod koniec marca będę mógł podrzucić jakiś fragmenty pdfa z makiety.
BTW:
Znacie może jeszcze jakieś metody renderowania danych UMP-pcPL poza mapeditem, mapsource i wersją online ump?
BTW:
Znacie może jeszcze jakieś metody renderowania danych UMP-pcPL poza mapeditem, mapsource i wersją online ump?
Dzięki. Jeszcze jedno pytanie: jest jakaś metoda na konwersję map garmina (mp lub img) do jakiegoś graficznego formatu wektorowego (np. svg)? cały dzień googluje i wygooglować nie mogę...
GlobalMapper chyba to zrobi. Ale to nie jest darmowy program.
...ani tanie, niestety
nie mniej dzięki za informację, może istnieje jeszcze jakieś rozwiązanie. Swoją drogą oprogramowanie gis, map, gps rozwija się wyjątkowo dynamicznie. Może i takie narzędzie w jakiejś dostępnej finansowo formie się pojawi.
Aktualnie dla celów UMP-www mam skonfigurowane środowisko renderujące, które można wykorzystać do wygenerowania dowolnego obrazka mapy. Niestety aktualnie używam wersji Mapnika bez svg i nie przewiduję bez poważnego powodu upgrade, ale png, jpeg jak najbardziej mogę wygenerować. Potrzebne tylko zakres i np zoom z mapy www albo rozdzielczość wynikowego obrazka. Zoom można dobrać eksperymentalnie do zastosowań i wymaganej szczegółowości i liczności obiektów na mapie. Można również wybrać projekcję, ale trzeba wiedzieć czego potrzeba, najlepiej linijka w formacie proj4, aktualnie używam:
+proj=merc +a=6378137 +b=6378137 +lat_ts=0.0 +lon_0=0.0 +x_0=0.0 +y_0=0 +k=1.0 +units=m +nadgrids=@null +no_defs +over
W przypadku nowszej wersji silnika renderującego, używany jest cairo i jego formaty zapisu: svg, pdf, ps, ...., ale wolę na razie nie psuć czegoś co działa.
Trzeba się liczyć również z tym, że wynik będzie mniej więcej taki, jak na ump-www, a nie w MapSource czy odbiorniku garmina. Mogę oczywiście zastosować inny styl, ale przykładowo aktualne pliki xml definiujące wygląd (odwzorowanie obiektów na reguły renderingu) to 420KB w 23 plikach.
Miałem zamiar udostępnić zakładkę "Export" na wzór:
http://www.openstreetmap.org/export/?la ... s=B000FTFT
ale obawiałem się o zatkanie serwera (cpu i moje domowe łącze) takimi niekontrolowanymi żądaniami, więc mogę zaoferować jedynie ręczne, jeśli nie ma tego za dużo, ew można się dogadać jakby było więcej (jakiś skrypcik by się zrobiło
itp ).
Mam również "pewną" aplikację do łączenia kafelków, którą mógłbym przyciąć i zrobić z niej desktopową wersję przeglądarki map ump-www z opcją zapisu i dodatkowymi bajerami, ale jeszcze nie zdecydowałem, czy nie obciążyłoby to za bardzo łącz i serwerów.
+proj=merc +a=6378137 +b=6378137 +lat_ts=0.0 +lon_0=0.0 +x_0=0.0 +y_0=0 +k=1.0 +units=m +nadgrids=@null +no_defs +over
W przypadku nowszej wersji silnika renderującego, używany jest cairo i jego formaty zapisu: svg, pdf, ps, ...., ale wolę na razie nie psuć czegoś co działa.
Trzeba się liczyć również z tym, że wynik będzie mniej więcej taki, jak na ump-www, a nie w MapSource czy odbiorniku garmina. Mogę oczywiście zastosować inny styl, ale przykładowo aktualne pliki xml definiujące wygląd (odwzorowanie obiektów na reguły renderingu) to 420KB w 23 plikach.
Miałem zamiar udostępnić zakładkę "Export" na wzór:
http://www.openstreetmap.org/export/?la ... s=B000FTFT
ale obawiałem się o zatkanie serwera (cpu i moje domowe łącze) takimi niekontrolowanymi żądaniami, więc mogę zaoferować jedynie ręczne, jeśli nie ma tego za dużo, ew można się dogadać jakby było więcej (jakiś skrypcik by się zrobiło
Mam również "pewną" aplikację do łączenia kafelków, którą mógłbym przyciąć i zrobić z niej desktopową wersję przeglądarki map ump-www z opcją zapisu i dodatkowymi bajerami, ale jeszcze nie zdecydowałem, czy nie obciążyłoby to za bardzo łącz i serwerów.
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
Na początku dziękuję za obszerną odpowiedź i chęć pomocy. Rysunek ump-www jest moim zdaniem bardzo estetyczny i z pewnością by wystarczył. W wielu przypadkach wystarczyłby print screen. Skleić kilka kawałków ręcznie też potrafię
Nie chciałbym Tobie zawracać głowy, więc zgłoszę się jak już nie będę dawał sam rady.
Rzeczywiście opcja eksportu znacznie by sprawę ułatwiła, nie mówiąc o aplikacji desktopowej, ale rozumiem obawy co do obciążenia serwera. Może pośrednim rozwiązaniem było by wprowadzenie eksportu z ograniczoną rozdzielczością?
Do zastosowań www wystarcza rozdzielczość ekranu (print screen). Przy publikacjach w 300 dpi, A4 to 3508x2480px.
Rzeczywiście opcja eksportu znacznie by sprawę ułatwiła, nie mówiąc o aplikacji desktopowej, ale rozumiem obawy co do obciążenia serwera. Może pośrednim rozwiązaniem było by wprowadzenie eksportu z ograniczoną rozdzielczością?
Do zastosowań www wystarcza rozdzielczość ekranu (print screen). Przy publikacjach w 300 dpi, A4 to 3508x2480px.
Ściągnąłem i spatchowałem swoimi poprawkami mapnika z svn, gdzie jest już obsługa svg. Rozmiary plików trochę powalają (1.5MB dla obszaru odpowiadającego na mapie 800x600 png), dlatego spakowałem. Niestety bez cieniowania (tutaj akurat bez znaczenia, bo poza PKiN w centrum nie ma za dużo gór
) bo przy użyciu cairo nie wiedziałem jak zaimplementować bardziej zaawansowane łączenie rastrów niż tylko przezroczystość (np. "łączenie ziarna" z Gimpa).
Jeśli potrzeba mogę wygenerować takie obrazki, o ile nie będzie tego zbyt wiele.
Jeśli potrzeba mogę wygenerować takie obrazki, o ile nie będzie tego zbyt wiele.
- Załączniki
Marcin Rudowski
UMP a wykorzystanie komercyjne?
Witam!
Co zrobić, gdy potrzebuję wykorzystać kawałek mapy, wycinek UMPa z MS? Muszę umieścić mapkę sytuacyjną. Szczegóły w MS ustawiłem na LOWSET, tak że zostało tylko tło, moje obiekty (POI) i główne drogi. Potrzebuję taki wycinek umieścić na stronie WWW przy opisie rozwiązania.
Pytanie - mogę to uczynić?
Muszę podać informacje o mapie?
Mam sobie odrysować wszystko w aplikacji graficznej?
Pytam, bo już raz dym o taki wycinek miałem...
Co zrobić, gdy potrzebuję wykorzystać kawałek mapy, wycinek UMPa z MS? Muszę umieścić mapkę sytuacyjną. Szczegóły w MS ustawiłem na LOWSET, tak że zostało tylko tło, moje obiekty (POI) i główne drogi. Potrzebuję taki wycinek umieścić na stronie WWW przy opisie rozwiązania.
Pytanie - mogę to uczynić?
Muszę podać informacje o mapie?
Mam sobie odrysować wszystko w aplikacji graficznej?
Pytam, bo już raz dym o taki wycinek miałem...
Krzysiek
w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Re: UMP a wykorzystanie komercyjne?
Cytat z licencji:
Uwaga dla chcących wykorzystać nasz podkład na własnej stronie www - trzeba spełnić dwa warunki:
produkt sumaryczny musi być darmowy dla użytkownika
musi być widać skąd są dane mapowe (np. poprzez napis w rogu "mapa z UMP-pcPL" i link do naszej strony).
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
A nie lepiej zrobić zrzut www czy link do www bezpośrednio? A jeśli nie to możesz tak wykorzystać bez najmniejszego problemu, trzeba podać tylko źródło (jakiś link do nas byłby fajny) i tyle.
OK. Poprawię obrazek i dodam link 
Krzysiek