EU Topo (Azymut) - Instalacja mapy w MapSource
EU Topo (Azymut) - Instalacja mapy w MapSource
Udało mi się ściągnąć EU Topo 2013.3, przepuściłem przez Gmap Toola i mam problem z otworzeniem w Mapsoursie / Base Campie - żądą ode mnie odblokowania mapy...
Re: PL Topo 2013.30
Co do EU Topo, to nie ma w tej chwili prostego sposobu na podłączenie do Mapsource. Poprawimy to w następnej wersji. Można ewentualnie zobaczyć mapę w BaseCamp, ale to też trzeba uaktywnić, np. przy pomocy GMapTool:
http://www.gmaptool.eu/pl/content/zaawansowane-zadania
http://www.gmaptool.eu/pl/content/mapa- ... w-basecamp
http://www.gmaptool.eu/pl/content/zaawansowane-zadania
http://www.gmaptool.eu/pl/content/mapa- ... w-basecamp
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Na początek proponuję skorzystać z pliku uninstall.batZbyszekk pisze:Udało mi się ściągnąć EU Topo 2013.3, przepuściłem przez Gmap Toola ...

--------------------------------------------------------
Prawdę powiedziawszy zapomnieliśmy o tym, że wielu kolegów będzie chciało obejrzeć mapę w MapSource i ... trochę namieszaliśmy

Instalacja mapy EU w MapSource wymaga podmiany FID mapsetu. FID nie powniniec kolidować z innymi mapami na PC i wydaje się, że tym właściwym może być np. FID 11 - taki zastosowałem u siebie i dla takiego udostępniam klucz testowy.
W sumie nie ma tego złego ... bo skoro i tak musimy trochę podłubać warto pokusić się o instalację obu częśći mapy w postaci jednego mapsetu - jako całość.
1. Wczytujemy do GmapToola oba pliki: EU_CS i EU_WNE
2. Tworzymy jakiś folder roboczy i w zakładce Dziel wybieramy: "Twórz na pojedyncze mapy" i wskazując roboczy folder wybieramy: "Dziel wszystko".
3. Trochę to trwa ... Ponieważ w obu plikach znajdowały się elementy wspólne - np. plik TYP, GmapTool wyrzuci komunikat, że wystąpiły błędy etc. Ignorujemy to.
4. Czyścimy GmapToola i wczytujemy do niego - z folderu roboczego - plik MAPNIK2.TYP
5. W zakładce "Wpisz" wybieramy Koryguj TYP i podając parametry FID 11 PID 1 CP 1252 kilkamy na "Wpisz wszystko"
6. Nie usuwając pliku TYP z GmapToola doczytujemy do niego wszystkie pliki IMG (chodzi oczywiście o tych kilka setek pojedynczych mapek jakie wygenerowaliśmy w pkt.2, a nie o oryginalne pliki EU_CS i EU_WNE - tych nie wczytujemy

7. W zakładce Dziel wskazujemy docelowy folder instalacyjny oraz wybieramy "Twórz pliki dla MapSource"
8. Nadajemy nazwę mapsetu np: EU_Topo
9. Wpisujemy w Ustaw FID mapsetu FID 11 i PID 1 i klikamy na "Dziel wszystko"
10. Reszta to normalka. Odszukujemy install.bat, klikamy i po sprawie.
11. MapSource krzyczy o klucz. Podajemy ten: TNF53VY3MVT6KQJVF8VJVV388
12. Powinno wszystko hulać:
13. UWAGA: GmapTool generuje pustą mapę poglądową w efekcie przy wysokich zoomach (np. 50 km) widać jedynie czystą biel. Problem można ominąć podmieniając w folderze instalacyjnym plik mapset.img zawierający mapę poglądową. Dwa zdania więcej w tym temacie oraz stosowny plik do pobrania: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 45#p170533
Przy okazji - gdyby ktoś chciał podmienić w MapSource

- Załączniki
-
- Mapnik2.7z
- (26.63 KiB) Pobrany 479 razy
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
No dobrze - EU Topo widzę. Jak domniemuję to jest to 1:1 OSM tylko skórka ładniejsza ? to już nie można było od razu wersji routowalnej ? a o co chodzi z tym licencjonowaniem ? OSM każdy może ściągnąć free. A może czegoś nie widzę na tej mapce ?
No to sobie ponarzekałem. Ale i tak mi się mapka podoba.
Artur
motorbike, bike: eTrex 30x, Montana 650t, car: nüvi 2405, UMP, Topo Polska ,EU Topo, OSM, CNE NTU, history: TT Rider,
motorbike, bike: eTrex 30x, Montana 650t, car: nüvi 2405, UMP, Topo Polska ,EU Topo, OSM, CNE NTU, history: TT Rider,
Ta mapka też jest za darmo dla użytkowników PL Topo. Niestety routowalna wersja nie mieści się na karcie 8GB, a właśnie na takich kartach jest sprzedawana PL Topo. Dlatego wybraliśmy kompromis - cała Europa ale bez routingu. Rozważamy również inne warianty podziału mapy, dlatego chętnie posłuchamy opinii użytkowników.
Jedyna sugestia: powiążcie routing PL Topo z EU Topo, żeby bezboleśnie projektować trasy z terenu RP poza granice.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Szanowni panstwo żadko zabieram głoś na forum wystarcza mi to co czytam , lecz , pewne granice przyzwoitości które to firma Azymut przekroczyła muszę skomentować:
1, Jeżeli wypuszca się mapę PL Topo za pieniądze , to się dotrzymuje słowa i robi się 4 aktualizację tak jak zakładano i wszem i wobec informowano potencjalnych użytkowników, a tak nie jest.
2, Jeżeli się mówi, że się udostępnia mapę EU Topo dla użytkowników posiadających PL Topo to się to robi od A do Z z pełnym profesjonalizmem, niestety tak nie jest.
- jako , że pierwszy raczyłem poinformować firmę Azymut , iż jest jakiś błąd przy ściąganiu mapy EU Topo Pan w telefonie z Azymuta instruował mnie , bym powyłanczał antywirusy i inne przeszkody mogące miec wpływ iż pokazywał się fatal error, proszę Pana takie rady niech Pan daje swym pociechom jak Pan je posiada, a poza tym uważam iż jak dzwoni klient i marnuje swem minuty na bezproduktywną rozmowę to jego krew zalewa , iż rozmawia z niekompetentną osobą, która mu mówi , iż 2+2= 5
- jeżeli pytam czy te pliki też sciągnę za pomocą winnrara, tak jak PL Topo to Pan w słuchawce łapie karpia cisza i raczy odpowiedzieć , iż poleca inny program- blamarz
- na pytanie kiedy usterka zostanie usunięta słyszę , że do 2 godzin, mija 4 dzień a ja nadal nie mogę pobrać EU Topo- error,
-Panowie jak się mówi ludziom to i to to ma to być, tym bardziej iż robicie to za pieniądze , i żadne dla Was usprawiedliwienie, że to co robicie to robi grupa ludzi maniaków czy chobbystów, jeżeli tak uważacie to nie powinnicie brać za to żadnych pieniądzy. Uważam osobiście , iż jeżeli wypuszca się w ludzi EU Topo to mapa ta powinna być z pełnym rutingem, jak słyszę , że karty za mało pamięci to klienci sobie kupia większej pamięci tylko udostępnijcie zapezpieczenie umożliwiające przeniesienie praw na inna kartę, wszystko jest do obejścia tylko więcej profesjonalizmu i uczciwości z Waszej strony ,w informowaniu że mapa ta bedzie bez rutingu.
Teraz trochę optymizmu, póki co mapa PLTopo spełnia me wymagania i dlatego przy niej pozostanę. Z racji iż po dziś dzień nie mogę zassać EU Topo lecz mam nadzieję , że już niedługo pytam czy te pliki sciągnę programem winrarr i je rozpakuję tak jak pliki PL Topo. Szanowni państwo i przedstawiciele firmy Azymut wypadałoby poinformować forumowiczów i przeprosić ich za Swą niedoskonałość i określić kiedy ten błąd bedzie naprawiony. Pozdrawiam
1, Jeżeli wypuszca się mapę PL Topo za pieniądze , to się dotrzymuje słowa i robi się 4 aktualizację tak jak zakładano i wszem i wobec informowano potencjalnych użytkowników, a tak nie jest.
2, Jeżeli się mówi, że się udostępnia mapę EU Topo dla użytkowników posiadających PL Topo to się to robi od A do Z z pełnym profesjonalizmem, niestety tak nie jest.
- jako , że pierwszy raczyłem poinformować firmę Azymut , iż jest jakiś błąd przy ściąganiu mapy EU Topo Pan w telefonie z Azymuta instruował mnie , bym powyłanczał antywirusy i inne przeszkody mogące miec wpływ iż pokazywał się fatal error, proszę Pana takie rady niech Pan daje swym pociechom jak Pan je posiada, a poza tym uważam iż jak dzwoni klient i marnuje swem minuty na bezproduktywną rozmowę to jego krew zalewa , iż rozmawia z niekompetentną osobą, która mu mówi , iż 2+2= 5
- jeżeli pytam czy te pliki też sciągnę za pomocą winnrara, tak jak PL Topo to Pan w słuchawce łapie karpia cisza i raczy odpowiedzieć , iż poleca inny program- blamarz
- na pytanie kiedy usterka zostanie usunięta słyszę , że do 2 godzin, mija 4 dzień a ja nadal nie mogę pobrać EU Topo- error,
-Panowie jak się mówi ludziom to i to to ma to być, tym bardziej iż robicie to za pieniądze , i żadne dla Was usprawiedliwienie, że to co robicie to robi grupa ludzi maniaków czy chobbystów, jeżeli tak uważacie to nie powinnicie brać za to żadnych pieniądzy. Uważam osobiście , iż jeżeli wypuszca się w ludzi EU Topo to mapa ta powinna być z pełnym rutingem, jak słyszę , że karty za mało pamięci to klienci sobie kupia większej pamięci tylko udostępnijcie zapezpieczenie umożliwiające przeniesienie praw na inna kartę, wszystko jest do obejścia tylko więcej profesjonalizmu i uczciwości z Waszej strony ,w informowaniu że mapa ta bedzie bez rutingu.
Teraz trochę optymizmu, póki co mapa PLTopo spełnia me wymagania i dlatego przy niej pozostanę. Z racji iż po dziś dzień nie mogę zassać EU Topo lecz mam nadzieję , że już niedługo pytam czy te pliki sciągnę programem winrarr i je rozpakuję tak jak pliki PL Topo. Szanowni państwo i przedstawiciele firmy Azymut wypadałoby poinformować forumowiczów i przeprosić ich za Swą niedoskonałość i określić kiedy ten błąd bedzie naprawiony. Pozdrawiam
Winrar jest płatnym programem i chyba powinien mieć wsparcie ze strony producenta? Trudno mi w tym wypadku cokolwiek pomóc, bo nie korzystam z winrara. Mapy udostępniane przez Azymut są kompresowane bezpłatnym programem 7-zip.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, 22:59 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zaakcentowałem 7-zip kolorem, żeby już nie było pytań ;-)
Powód: Zaakcentowałem 7-zip kolorem, żeby już nie było pytań ;-)
czy da się w base campie zobaczyć mapę eu lub inny plik *.img który jest zapisany na komputerze a nie w urządzeniu?
Program symulujący SD na HD (potrafi to m.in TrueCrypt) oraz zalecenia z http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=170348#p170348Loccus79 pisze:czy da się w base campie zobaczyć mapę eu lub inny plik *.img który jest zapisany na komputerze a nie w urządzeniu?
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
BaseCamp szuka map na dysku wymiennym, np. może to być pendirve. Można też zainstalować pod Windows program ImDisk, który pozwala utworzyć wirtualny dysk wymienny:
http://www.ltr-data.se/opencode.html/#ImDisk
Mapy powinny być umieszczone na dysku w katalogu \Garmin. To czy BaseCamp zechce pokazać mapy zależy od flag w nagłówku mapy, moża je odpowiednio ustawić przy pomocy programów GMapTool lub JaVaWa GMTK.
http://www.ltr-data.se/opencode.html/#ImDisk
Mapy powinny być umieszczone na dysku w katalogu \Garmin. To czy BaseCamp zechce pokazać mapy zależy od flag w nagłówku mapy, moża je odpowiednio ustawić przy pomocy programów GMapTool lub JaVaWa GMTK.
-
- Bywalec
Wolę firmę, która ma pewne trudności z dystrybucją mapy, będące "grzechami okresu dziecięcego", ale która produkuje znakomitą mapę robioną przez ludzi, którzy czują bluesa, niż profesjonalnie dystrybuowaną mapę TOPO od Garmina, która kosztuje 3 razy tyle i nie dorasta do pięt PL TOPO. TOPO EU to zupełny gratis, na niemal dowolne zapytanie autorzy odpowiadają w przysłowiowe 5 minut, produkują dodatkowe pliki ze skórkami, produkują "się" itd.robin60 pisze:pewne granice przyzwoitości które to firma Azymut przekroczyła muszę skomentować:
Firmę, z którą bez problemu można porozmawiać o ewentualnych rabatach przy płatności gotówką, która nie jest oddzielona od klienta barierą korporacyjnej otoczki.
Rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale ogarnij pozytywy i "spójrz na jasną stronę życia", jak śpiewali reaktywowani dzisiaj Pythoni

GPSMap67 + Forerunner 965 + Edge 1030 Plus
Mapa zawiera nie tylko same dane OSM, ale także Viewfinder Panoramas. Ponadto "EU Topo" została przygotowana jako jeden zwarty produkt, podczas gdy inne mapy tworzone na podstawie OSM dostępne są w postaci rozproszonej i chcąc mieć to, co jest zawarte w "EU Topo" trzeba je kompletować. Tu zaś użytkownik dostaje do ręki gotowy kompletny zestaw. Niezależnie od tego każdy posiadacz "PL Topo" może ją sobie ściągnąć za free, bo jest pomyślana jako forma extra bonusowego dodatku do mapy "PL Topo".veges pisze:No dobrze - EU Topo widzę. Jak domniemuję to jest to 1:1 OSM tylko skórka ładniejsza ? to już nie można było od razu wersji routowalnej ? a o co chodzi z tym licencjonowaniem ? OSM każdy może ściągnąć free. A może czegoś nie widzę na tej mapce ?
Co routingu, to mamy działający routing i jeśli uda się wypracować jakiś dobry kompromis to chcielibyśmy go wprowadzić w kolejnej wersji 2013.4. Potrzeba wypracowania kompromisu wynika z tego, że naszym produktem zasadniczym jest przecież mapa "PL Topo", a "EU Topo" to darmowy bonus. Mapa "PL Topo" jest zaś dostarczana na karcie 8 GB i taka karta w przypadku dołożenia "EU Topo" w wersji dla całej Europy, wraz z routingiem do tej całej Europy jest już za mała.
Przygotowanie przez nas "EU Topo" to był dla nas pewnego rodzaju eksperyment. Chcielibyśmy udostępniać kolejne aktualizacje tej mapy w cyklu kwartalnym, mniej więcej zbliżonym do aktualizacji "PL Topo". To zaś, jak ta mapa może ewentualnie wyglądać w przyszłości, zależy także od opinii użytkowników. Czekamy więc na uwagi i sugestie.
Drogi Azymucie, zróbcie większe karty i problem zniknie 

Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
64st,
Jeden zniknie, pojawi się nowy (ograniczenia lb kafelków)...Norick pisze:Drogi Azymucie, zróbcie większe karty i problem zniknie
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1