Używam map OSM (openfietsmap.nl) pod FW 3.70 i jak na razie nie zauważyłem niczego niepokojącego,Marko pisze: Swoją drogą, czy ktoś poza mną już wgrał FW 3.70 i korzysta z map OSM? Coś przymula na tych mapach...
mam spradzić coś konkretnego?
Używam map OSM (openfietsmap.nl) pod FW 3.70 i jak na razie nie zauważyłem niczego niepokojącego,Marko pisze: Swoją drogą, czy ktoś poza mną już wgrał FW 3.70 i korzysta z map OSM? Coś przymula na tych mapach...
Żle, by było jakby było odwrotnie, nie widomo w jakiej kolejności odbiornik przeszukuje mapy,Marko pisze:W czym rzecz
To brzmi sensownie, tylko czy tak działameridian pisze:...jeżeli w pierwszej kolejności przeszukuje mapę EU Topo nic nie znajdując w pobliżu lokalizacji "sięga" dalej,
przeszukanie większej bazy danych zajmuje więcej czasu. W drugim przypadku znajduje punkty w pobliżu lokalizacji.
I jak Marku, jest ta trasa przejezdna wózkiem, cośmy wcześniej gdybali ?Również podchodziłem z dzieckiem w nosidle (częściowo moja trzylatka szła sama)
Na pewno można przyjąć zasadę, czym mniej map i mapy dopasowane do aktualnych potrzeb, tym szybsze wyszukiwanie.Marko pisze:To brzmi sensownie, tylko czy tak działa
Przecież nikt jeszcze nie ma tej mapyMarko pisze:W czym rzecz i czy tylko ja tak mam w eTrexie, czy w swoich eTrexach też tak macie
Czyli tamto 15 sekund dotyczyło sytuacji, w której miałeś całą Europę? Wszystkie 3 części mapy? To dla Etrexa może być faktycznie zbyt dużo.Marko pisze:PL Topo i EU CS (ok. 4GB) daje wynik wyszukiwania ok. 5 sekund...
To w zasadzie można byłoby zmienić samemu GMapToolem, ale nie wiem czy to nie wpłynie na zagadnienia związane z zabaezpieczeniami mapy, więc o to musiałbyś spytać popeja albo po prostu ... spróbować.Marko pisze:Czy ew. zmiana numerów FID dla poszczególnych części EU z osobna wchodzi w grę
Trudno wyczuć. Jeżeli odbiornik nadal będzie skanował wszystkie pliki to raczej niczego nie zmieni.Marko pisze: i - co kluczowe - czy to faktycznie poprawiłoby ten wynik wyszukiwania do akceptowalnych 1-5 sekund w eTrexie
Do tej pory sądziłem, że odbiornik w pierwszej kolejności przeszukuje mapy z obszaru kursora i z tych map wyrzuca pierwsze wyniki.GPS Maniak pisze:Trudno wyczuć. Jeżeli odbiornik nadal będzie skanował wszystkie pliki to raczej niczego nie zmieni.Marko pisze: i - co kluczowe - czy to faktycznie poprawiłoby ten wynik wyszukiwania do akceptowalnych 1-5 sekund w eTrexie